W3C

World Wide Web Consortium publicerar tre Web Services standarder

Tredelad lösning ger bättre prestanda hos Web Services

Kontakpunkt Amerika och Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Kontaktpunkt Europa, Afrika och Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(finns även på engelska och franska och japanska)
Industrikommentarer finns även tillgängliga.

http://www.w3.org/ -- 25 januari 2005 -- World Wide Web Consortium (W3C) har publicerat tre nya Web Services standarder som W3C Recommendations: XML-binary Optimized Packaging (XOP), SOAP Message Transmission Optimization Mechanism (MTOM), och Resource Representation SOAP Header Block (RRSHB). Dessa standarder ger möjligheter att på ett effektivt sätt packa och överföra binära data inbäddade i eller utpekade av SOAP 1.2-meddelanden.

Web Service-tillämpningar behöver standardiserade effektiva metoder för att hantera binärdata

Web Service-tillämpningar har som mål att dela data mellan och använda data över flera tillämpningar. Detta innefattar en allmer blandad uppsättning mediaformat och apparater, t.ex. ritningar och andra grafiska filer. Det handlar om allt från att dela stora byggnadsritningar mellan olika partners, till att sända ett fotografi från en digitalkamera direkt till en skrivare.

En av de största svårigheterna -- tekniskt såväl som effektivitetsmässigt -- med Web Services är då användare eller tillämpning hanterar stora binära filer. Om binärdata kodas som XML kan man få stora filer, vilket kräver bandbredd och kan få tillämpningar att gå långsamt. För vissa apparater kan det gå så långsamt att prestanda inte upplevs som acceptabel.

W3C erbjuder en tredelad lösning för att få bättre prestanda på webbtjänster

W3C:s arbetsgrupp "XML Protocol" har haft denna utmaning på bordet alltsedan arbetet med att ta fram den första SOAP-standarden, SOAP 1.2. De nya standarder som nu publiceras ger, tillsammans med SOAP 1.2, nu medel för att förbättra Web Services-prestanda, genom att erbjuda standardiserade metoder och mekanismer för överföring av stora binära datamängder.

"Genom att tillhandahålla ett mer effektivt sätt att serialisera och överföra SOAP-meddelanden (m.h.a. XOP och MTOM), och genom att sända all data som behövs för att bearbeta meddelandet även om data inte är enkelt tillgängligt (RRSHB), så kommer Web Services att bli snabbare och mer användbara", säger Yves Lafon, W3C:s representant i arbetsgruppen XMLP.

XOP ger effektiv kodning av binär data i XML

"XML-Binary Optimized Packaging" (XOP) erbjuder en standardiserad metod som kan användas av tillämpningar för att direkt baka in binärdata tillsammans med XML-dokument i ett paket som skall överföras. Effekten blir att tillämpningar kräver mindre utrymme för att lagra data och mindre bandbredd för att överföra det. XOP arbetar på nivån av XML Information Set (Infoset), vilket ger möjligheter att serialisera ett och samma XML-dokument på olika sätt.

MTOM implementerar XOP, och gör SOAP 1.2 snabbare

"Message Transmission Optimization Mechanism" (MTOM) använder egenskaper hos XOP för att adressera SOAP-meddelanden. MTOM definierar en "Transmission Optimization" egenskap som gör det möjligt att SOAP-funktionalitet att optimera överföringen eller transmissionsformatet. Den definierar även en konkret implementation av denna egenskap, som använder HTTP och XOP för att sända olika binära delar, tillsammans med SOAP-meddelandet, i ett MIME-kuvert, vilket reducerar bandbredd och tid för att koda/avkoda sådan data.

RRSHB ger tillämpningar en lokal genväg till resurser

Den tredje delen, "Resource Representation SOAP Header Block" (RRSHB), ger mottagare av SOAP-meddelanden funktionalitet varmed de kan komma åt temporärlagrade representationer av externa resurser. Detta är viktigt, eftersom det i vissa fall finns kritiska bandbredsbegränsningar eller begränsningar för åtkomst till filer. Nu kan mottagaren välja att antingen använda den ursprungliga filen som identifieras med en URI, eller att använda en temporärlagrad kopia som följer med i meddelandet. Denna funktionalitet ger, tillsammans med MTOM, signifikant uppsnabbning, eftersom extern data redan finns tillgängligt när mottagaren börjar behandla meddelandet.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 350 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/