W3C

World Wide Web Consortium sänker medlemsavgiften för organisationer i utvecklingsländer

Förstärkt stöd för W3C:s internationella arbete

Kontaktpunkt Amerika och Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska franska och japanska )

http://www.w3.org/ -- 20 april 2005 -- I linje med W3C:s mål att leda webben till sin fulla potential, har W3C idag offentliggjort en ny avgiftsstruktur, definierad för att minska ingångströsklarna för organisationer i utvecklingsländer. Målet är att göra det enklare för små företag och icke-vinstdrivande organisationer att bli medlemmar i W3C, och därmed bli del i utvecklingen av webbens basteknologier. För små företag och för icke-vinstrdrivande organisationer har medlemsavgifterna reducerats med mellan 15 och 60% jämfört med tidigare avgifter.

"W3C handlar om att bygga webbteknologier som kan ge nytta till alla runtom i världen. Denna nya avgiftsstruktur för organisationer i utvecklingsvärlden bekräftar det värde som W3C sätter på att de deltar i utveckling och användning av de standarder och riktlinjer som vi utvecklar -- allt för att driva på utvecklingen av webben," förklarar Dr. Steve Bratt, W3C:s CEO.

För att utveckla en teknologi för världen är brett deltagande nödvändigt

Teknologier av den typ som webben exemplifierar, får en spridning som motsvarar i vilken grad teknologierna är lätta att utnyttja -- t.ex. avseende distributionsmetoder, licensieringsbegränsningar, krav på hårdvara och mjukvara, och användbarhet. Dessutom kan standardiserade teknologier som byggts för flexibilitet, och som tagit hänsyn till internationaliseringsaspekter (språk och/eller infrastruktur), kraftigt påverka det dagliga livet, utbildning och näringsliv i en given region.

En av de största hindren för deltagande i stora internationella konsortier är kostnaden för att bli medlem. Det som upplevs som rimliga medlemsavgifter i Västeuropa, Japan och Nordamerika är i praktiken ett oöverstigligt hinder i andra delar av världen. W3C har alltid uppskattat personligt deltagande som inbjudna experter, men W3C-konsortiet har insett att det krävs mer för att få med organisationer från alla delar av världen.

W3C:s nya avgiftsstruktur har skräddarsytts för lokala ekonomier, och uppmuntrar vidgat deltagande

Detta initiativ, fokuserat på de delar av världen som börjar upptäcka webbteknologier, är ett av de senaste av W3C:s många internationella engagemang. Genom sin internationaliserings aktivitet, sitt översättningsprogram baserat på frivilliga insatser, sina fjorton kontor världen runt, liksom sin patentpolicy, kan W3C på ett bättre sätt möta de behov och krav som olika delar av världen ställer, och kan hjälpa dessa regioner att utveckla välgrundade standarbaserade webbinfrastrukturer.

Genom att bygga vidare på sitt internationellt erkända arbete med att utveckla en global infrastruktur, inbjuder nu W3C organisationer i utvecklingsländer att deltaga. I arbetet med att enrollera sådana organisationer engageras W3C:s medlemmar, regeringar och NGO:er, filantropiska organisationer, och W3C:s vitt spridda lokalkontor, som också skall utvidgas för att täcka utvecklingsländer. Mer information om hur man kan bli medlem i W3C hittas i dokumentationen för "Join W3C".

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 350 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/