W3C

World Wide Web Consortium arrangerar en workshop om regelspråk

En första sammandragning av ledande industrier kring affärsregler och tillämpningar på den semantiska webben

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika, och Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, < mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa < chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Finns även på engelska, franska och japanska)

http://www.w3.org/ -- 27 april 2005 - W3C har dragit samman fler än 60 ledande industrier och forskningsorganisationer i en Workshop i Washington, DC, USA, för att bereda marken för ett uniformt regelspråk -- det nästa lagret i den semantiska webben. Denna W3C Rule Languages Workshop, vars värd är ILOG, SA och som stöds av DARPA, samlar ledande affärsregelutvecklare, användare, samt utvecklare för den semantiska webben i en kraftsamling att identifiera krav på ett gemensamt regelspråk.

"Efter flera år av arbete kring regelspråk inom industri och forskning, så ser vi nu en konvergens," förklarar Sandro Hawke, utvecklare av den semantiska webben på W3C och en av ordförandena för workshopen. "Kombinationen av användarföretag, konstruktörer av regelspråk och utvecklare för den semantiska webben som kommer till denna workshop ger varje sektor möjlighet att bidraga till en delad förståelse av regelspråk för webben."

Hawke delar ordförandeskapet med Christian de Sainte Marie från ILOG och Said Tabet från RuleML.org

Regelteknologier är nyckelkomponenter för lyckade mjukvarutillämpningar

Regler finns överallt. Det återfinns i många domäner, vetenskaper och industrier. Affärs-policies, lagar och regleringar, riktlinjer och "god sed", definitioner och axiom, transformeringar av databas-scheman, processflödeshantering och -villkor -- alla kräver de en deklarativ och modulär ansats för att kunna tydligt implementeras.

Det finns en levande kommersiell marknad för många familjer av regelteknologier, bl.a. produktionsegler, regler baserade på händelse-villkor-handling, Prolog, relationsdatabassystem, och annat. Men än så länge är det begränsad interoperabilitet mellan dessa system, speciellt mellan olika familjer av teknologier.

Webbtillämpningar behöver ett standardiserat regelspråk

Regler är också nyckelelement för visionen om den semantsika webben, eftersom de stöder integration, härledning och transformering av data från olika källor på ett distribuerat, transparent och skalbart sätt. Regler kan själva betraktas som data, publiceras på webben, och, då URI:er (eller "QNames") användes som symbolkonstanter i regelspråk, så kan de utgöra värdefulla länkar mellan olika kunskapsbaser. I en Web Services-miljö erbjuder regler nya möjligheter att automatisera tillämpning och sammansättningar av policies för att styra leverans av information, styra access till tjänster, och styra utförandet av processer.

Denna workshop är ett steg på vägen mot etablerandet av ett standardiserat språkramverk för att stödja interoperabilitet mellan regelsystem på webben. Avsikten är att samla leverantörer, teknologiexperter, tillämpningsutvecklare och användare för att diskutera och rekommendera vad W3C kan göra, och vilken ansats som bör tas för att specificera en standard eller en familj av standarder för öppen representation och utbyte av regler på webben, för att härigenom undvika dubbelarbete, skapa bättre förutsättningar för bred acceptans, och för att bidraga till konsistens och interoperabilitet mellan olika tillämpningar eller teknologilager.

Bland deltagare märks ledare i programvaru- tillverknings- och finansiella sektorerna, livsvetenskaperna och den semantsiak webben

Sextioåtta bidrag har antagits till denna workshop, insända efter offentliggjord inbjudan till deltagande i workshop. Dessa accepterade bidragen kan löst grupperas i tre kategorier: användningsfall från olika industrier, föreslagna teknologier, och konvergens mellan regelspråk och den semantiska webben. Programmet innehåller sessioner som fokuseras på dessa teman, på utvärdering av det spektrum av regelspråk som för närvarande används, på att fastställa gemensamma egenskaper hos dessa, samt att fundera över kommande steg i utvecklingen.

Workshopen förväntas ge följande typer av resultat:

Många av dessa har redan publicerats på workshopens hemsida. Ett möjligt kommande steg kan vara att skapa en arbetsgrupp inom W3C som fokuseras på regelspråk.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Laboratory for Computer Science (MIT LCS) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 350 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/