W3C

World Wide Web Consortium arrangerar workshop om ramverk för semantik i Web Services

Intressenter identifierar överlapp mellan Web Services och den semantiska webben

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, JuneJune +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika, och Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska, franska och japanska, samt översättningar till andra språk) )

http://www.w3.org/ -- 9 juni 2005 - Idag öppnar World Wide Web Consortium (W3C) W3C Workshop om ramverk för semantik i Web Services i Innsbruck, Österrike. Vid denna Workshop, som äger rum på Digital Enterprise Research Institute (DERI) Innsbruck och som stöds av WS2-projektet inom den europeiska kommissionens IST-program, presenterar fler än 60 organisationer papper som identifierar intresseområden som är gemensamma för såväl intressenter i Web Services som för intressenter i den semantiska webben.

Semantiska beskrivningar är viktiga för Web Services i flera avseenden

Standarder för Web Services, vilka utvecklas i W3C:s aktivitet kring Web Services och av andra organisationer, bildar en integrerad teknologistack som utvecklare av webb-tillämpningar kan utnyttja för att säkerställa interoperabilitet. Redan från början har det bedrivits forskning kring hur speciella behov skall kunna mötas, såsom registrering av resurser och tjänster, att hitta resurser och tjänster på webben, konstruera en tjänst genom att kombinera andra tjänster, etc. De tidigare ansatserna till detta har byggt på användning av webb-agenter, som ofta använt fördefinierade register, och ibland sökning på webben.

Parallelt med detta har W3C:s aktivitet kring den semantiska webben utvecklat de grundläggande byggstenarna av teknologier för den semantiska webben: "Resource Description Framework" (RDF) och "Web Ontology Language" (OWL). W3C:s intressegrupp för den semantiska webben - med fler än 450 deltagare - har visat stort intresse för bättre integration av semantik i teknologistacken för Web Services, och har även visat att det pågår en omfattande forskning i detta område. Arbetet siktar mot ett mer omfattande och mer uttrycksfullt ramverk för att beskriva alla aspekter på tjänster, och detta kan leda till mer kraftfulla verktyg och ökad automation av en bred uppsättning uppgifter som berör webbtjänster.

Växande intresse för att identifiera gemensamma lösningar

Vid den nyligen avhållna W3C-workshopen "Constraints and Capabilities" presenterades och diskuterades olika förslag, bl.a. användning av teknologier för den semantiska webben, ur perspektivet krav på medel för att uttrycka policies kring webbtjänster. Nu är det dags att fokusera på ett generiskt ramverk baserat på teknologier för den semantiska webben, för att stödja långsiktiga målsättningar, och samtidigt utveckla kortsiktiga lösningar för de mest akuta behoven kring webbtjänster. Nyckelfaktorer i ett sådant ramverk är hur det integreras i såväl teknologistacken för Web Services som i webbens allmänna arkitektur.

Målsättningen med workshopen "Frameworks for Semantics in Web Services" är att ge råd till W3C om möjliga insatser i detta område. Genom att samla en bred uppsättning intressenter (från områden som den semantiska webben och Web Services, forskare, industrier och slutanvändare), så får W3C bättre underlag i form av användningsfall, vilket leder till mer effektiva och täckande lösningar. Blan de teman som tas upp återfinns:

Nästa steg innefattar en sammanfattningsrapport

Efter denna tvådagars-workshop kommer W3C att publicera en rapport med slutsatser baserade på presentationer och diskussioner. Allt material, bl.a. artiklar presenterade på workshopen, kommer att finnas allmänt tillgängliga.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 360 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/