W3C

World Wide Web Consortium publicerar XSLT 2.0, XPath 2.0 and XQuery 1.0 som Candidate Recommendations

Språkoberoende kraftfulla frågor och transformationer skapar en ny generation av middleware

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika, Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Contact Asia --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska, franska och japanska; men också på andra språk)


http://www.w3.org/ -- 3 november 2005 -- Idag publicerar World Wide Web Consortium (W3C) åtta dokument om XML-språk som Candidate Recommendations, vilket flaggar upp att de kraftfulla nya funktionaliteter för att transformera och ställa frågor mot XML-data som definieras i dessa specifikationer är redo för implementation.

"Dessa specifikationer har fått XML-världen att nå upp till en ny nivå," säger Liam Quin, ledare för W3C:s XML-aktivitet. "Redan nu finns miljontals rader av XSLT-transformationer i drift. Vår arbetsgrupp har noga lyssnat på vad användare säger, vad dokumenthanterare, databasspecialister, aktiemäklare och media säger, och vi har skapat en integrerad uppsättning specifikationer som ger kraft såväl åt stora organisationer som åt individen."

Erfarenhet från XSLT 1.0 var vägvisare för version 2.0

XSLT 2.0 är en viktig revision av det mycket lyckade språket för XSLT Transformations. XSLT transformerar XML-innehåll till andra format, bl.a. andra XML.format. Man kan t.ex. används XSLT för att transformera XML-data erhållet från en databas, till XHTML för webbpresentation, eller till utskriftsklart XSL-FO-dokument. XSLT 2.0 standardiserar många funktioner som tidigare endast fanns tillgängliga som påbyggnadsmoduler, såsom möjligheten att skapa multipla dokument och att skapa användardefinierade XPath-funktioner. Med mer kraftfullt stöd för internationalisering, och med en rikare uppsättning verktyg för programmeraren, så är XSLT 2.0 mer lämpad för den storskaliga kritiska användning som XSLT 1.0 redan används för.

Förutom ny funktionalitet, tillhandahåller XSLT 2.0 stark typning och kan stödja användning av XML Schema. Stark typning är en egenskap hos vanliga programmeringsspråk som Java, C++ och C#, och har införts för att minska mängden fel i program och för att minska kostnaden för utveckling och förvaltning av stora system.

XML Query ger databasfunktionalitet till XML

Medan XSLT huvudsakligen inriktar sig på transformering, så ger XML Query fråge- och urvalsfunktionalitet till XML. Liksom XSLT 2.0 använder XML Query det av W3C definierade XML Schema för att stödja starkt typade programmerings- och skriptspråk, och det erhåller sin urvalsvokabulär från XPath 2.0. Med XML Query kan man kombinera data från olika databasmotorer, med olika format -- såsom XML-dokument, XML-dedicerade databaser, relationella databaser med mera.

Standardisering skapar en ny generation av middleware

XSLT 2.0 och XML Query 1.0 erbjuder en standard för databasintegration. Inom satsningen "Java Community Process" har man redan producerat initiala resultat om XQJ, XQuery API for Java, och International Organization for Standardization (ISO) har redan integrerat XML i SQL (del 14 av ISO SQL -- SQL/XML). Kopplingar mellan storskaliga tillämpningar, databaser, operativsystem, webbtjänster och webbservers har traditionellt baserats på middleware, dvs programvara som konverterar och transformerar data mellan de olika format som används av olika tillämpningar. Med ett standardiserat sätt att integrera verktyg, en standardiserrad uppsättning dataformat, och ett standardiserade sätt att utsöka och hämta data i dessa format, så kan nu användare av middleware fokusera på affärslogiken och integrera nya datakällor på ett snabbt och enkelt sätt. Många leverantörer har snabbt insett detta och stöder redan XQuery 1.0 och XPath 2 Data Model (XDM), vilket ger kostnadsbesparingar och ny funktionalitet till deras kunder.

Redan implementerat, mer erfarenhet av värde

För XQuery finns det redan implementeringserfarenhet. Bland de implementatörer som snabbt byggde verktyg baserade på tidiga utkast till specifikation av XML Query, finns IBM, Microsoft, Oracle, Apple, BEA och andra; det finns även implementationer som "open source". Under de första nio månaderna av 2005 gjordes fler än 33000 nedladdningar av en "open source"-implementation av XSLT 2 och XQuery (Saxon, av Michael Kay, tillika redaktör för specifikationen XSLT 2.0). En lång lista över implementationer av XQuery finns på sidan för XML Query.

Arbetsgruppen för XSL och arbetsgruppen för XML Query, som (i samverkan med arbetsgruppen för XML Schema) producerat denna uppsättning uppsättning dokument, önskar nu att implementatörer kör testsviter och hjälper till att demonstrera att specifikationerna är så tydliga och klara att implementationer kan interoperera.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/