W3C

World Wide Web Consortium startar arbetsgrupp om regelspråk

W3C siktar mot att föra samman affärsregler och webbarkitekturen

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika, Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Finns även på engelska franska och japanska. Finns också på andra språk)


http://www.w3.org/ -- 7 november 2005 -- Idag meddelar World Wide Web Consortium att arbetsgruppen för regelutbyte ("Rule Interchange Format (RIF) Working Group") startas upp, med mål att producera en standard för utbyte av regler på webben. Regler utgör nyckelelement inom visionen för den semantiska webben, då de möjliggör integration, härledning och transformation av data från multipla källor på ett distribuerat, transparant och skalbart sätt.

"Efter många års arbete inom industri och forskning kring regelspråk, så är jag glad att se W3C:s medlemmar arbeta tillsammans för att utveckla ett standardiserat webbaserat regelspråk," förklarat Tim Berners-Lee, ledare för W3C. "Detta, att föra samman affärsregelföretag, användargrupperingar, regelkonstruktörer och utvecklare av den semantiska webben, det är ett viktigt steg i att uppnå den fulla kraften i den semantiska webben."

Regelstandard ökar kraften i affärstillämpningar

Dagens offentliggörande utgör ett viktigt steg i skapa samverkan mellan affärsregelföretag, utvecklare av den semantiska webben, och slutanvändare i en kraftsamling för att identifiera krav på ett gemensamt regelutbytesformat för webben. Ett regelutbytesformat erbjuder ett sätt att representera etablerade såväl som nya regelspråk, och gör det möjligt för regler konstruerade för en tillämpning att publiceras, delas, kombineras och återanvändas i andra tillämpningar och i andra regelmotorer. Detta underlättar integration av datakällor -- personliga, industriella och offentliga -- och öppnar upp för nya användningar. Ett regelutbytesformat kan t.ex. hjälpa företag att hitta nya kunder, läkare att verifiera utskrivningar, och banker att behandla låneansökningar. Med ett regelutbytesformat på webben kan användning av konventionell regelteknologi förbättras, inte bara genom de skalfördelar standardisering erbjuder, utan även genom vad infrastrukturen för den semantiska webben erbjuder -- möjligheten att utbyta och kombinera regler från olika källor.

Affärsregler blir mer kraftfulla när de knyts till webbarkitekturen

Visionen om att kombinera dynamiska regler med webbarkitekturen formerades vid W3C:s lyckade Workshop om regelspråk för interoperabilitet (April 2005), med fler än sextio deltagare från industri och forskning, såsom ILOG, Fair Isaac, Pegasystems, IBM, Oracle, Agfa, GM och andra. Den nya arbetsgruppen, "Rule Interchange Format (RIF) Working Group", har strukturerats för att balansera de olika behoven i en mångfacetterad användargrupp, och skall ta fram ett grundläggande regelspråk med utvidgningar som gör det möjligt att översätta regler mellan regelspråk -- och därmed överföra regler mellan regelsystem.

Mer information hittas på hemsidan för W3C Rule Interchange Format.

Viktig finansiering för detta arbete har tillhandahållits av DARPA, som del i FoU-programmet DAML (MIT/AFRL samarbetsavtal F30602-00-2-0593).

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/