W3C

W3C knyter det medicinska området till den semantiska webben

Intressegrupp kring den semantiska webben kopplat till hälso- och sjukvård samt livsvetenskaperna

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika och Mellanöstern-
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska, franska och japanska; dessutom översättningar till andra språk)



http://www.w3.org/ -- 22 november 2005 -- World Wide Web Consortium (W3C) startar en ny intressegrupp som skall knyta samman den medicinska industrin med experter på den semantiska webben, för att skapa förbättrad samverkan, forskning och utveckling, och ökat upptag av innovationer inom hälso- och sjukvård samt livsvetenskaperna. Intressegruppen för hälso- och sjukvård samt livsvetenskaperna ("Semantic Web for Health Care and Life Sciences Interest Group", HCLSIG), den första i sitt slag inom W3C, tillämpar specifikationer för den semantiska webben på specifika tjänster som definieras av användarsamfundet.

"Denna nya satsning sätter W3C-specifikationer i arbete i en dynamisk och mångfacetterad uppsättning verksamhetsområden med ömsesidiga beroenden," säger Tim Berners-Lee, ledare för W3C. "Vi har en fantastisk möjlighet att lyssna på experter inom desa områden, att se hur det vi producerar möter deras behov, och att arbeta mot att stödja deras framtida krav."

Svårigheter att dela data bromsar klinisk forskning

Såväl inom livsvetenskaperna som hos hälso- och sjukvårdsområdet finns det hinder som försvårar ömsesidigt utnyttjande av data, som begänsar innovation, och som hindrar effektivt tillhandahållande av vård. Så är t.ex. data och information som produceras av kemister, biologer och kliniker ofta inte möjliga att utnyttjas av andra, fastän sådant material kan vara av värde för många. För att skapa en infrastruktur som knyter samman olika områden så måste man knyta samman de personer som arbetar i dessa områden och skapa en plattform som stöder semantiskt rik interoperabilitet mellan system, processer och information.

Teknologier från den semantiska webben knyter samman kemister, biologer, kliniker och andra forskare

Hälso- och sjukvård och livsvetenskaperna utvecklas snabbt, och en kritisk faktor är möjligheten att implementera nya informationsmodeller som knyter samman de många slagen av biologisk och medicinsk information som finns i olika organisationer. Genom att bädda in semantiken i medicinsk information och forskningsinformation kan forskare på ett bättre sätt få tillgång till den kunskap som behövs för att upptäcka nya behandlingsmetoder för sjukdomar, kunna göra läkemedel mer säkra och och billigare, och ge vårdinstitutioner möjligheter att erbjuda bättre vård till vårdbehövande. Genom att använda teknologier från den semantiska webben så kan man inom den kliniska forskningen minska omfattningen av 'trial-and-error' och istället göra det enklare att använda kunskap på molekylärnivån för att fatta beslut.

W3C underlättar specialisters upptag av webbteknologier, ger förbättrad kommunikation och informationsdelning

Intressegruppen HCLSIG kommer att utveckla användningsfall som demonstrerar det mervärde som skapas genom användning av teknologier från den semantiska webben, termkataloger och ontologier. Gruppen skall dessutom leverera riktlinjer och goda tillämpningsråd för användning av unika identifierare. Den kommer att erbjuda ett forum som stöder erfarenhets- och kunskapsutbyte, utbildning, samverkan och implementeringar. Arbetet kommer att ske i nära samverkan med andra grupper inom den semantiska webben, och ta fram förväntade framtida kravbilder. I stort skall gruppen arbeta med att uppmuntra och stödja användning av teknologier från den semantiska webben, och bidra till att det växer fram interoperabla databaser inom hälso- och sjukvårdsområdet liksom inom livsvetenskaperna.

W3C har fört samman olika användargrupper -- policyansvariga, tekniker, forskare och lingvister -- för att lägga grunden för webben, och därmed uppnå hävstångseffekter. W3C:s erfarenhet har motiverat det steg som nu tas med att skapa HCLSIG som en vertikal tillämpning av webbstandarder.

Mer information om detta hittas på HCLSIG:s hemsida.

Detta arbete bedrivs inom W3C-domänen för teknologi och samhälle ("Technology and Society Domain") och är del av W3C:s aktivitet kring den semantiska webben.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/