W3C

W3C tar steg mot utvidgningar av talteknologi för webben

Ny version av SSML innehåller funktionalitet för internationalisering; VocieXML stöder verfiering av talare

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika och Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, < mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa < chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska, franska och japanska; samt översättningar till andra språk)



http://www.w3.org/ -- 6 december 2005: World Wide Web Consortium (W3C) startar nytt arbete med utvidgningar av komponenter i ramverket för talstyrda system (Speech Interface Framework) som utvidgar såväl funktionalitet i Speech Synthesis Markup Language till asiatiska och andra språk, som funktionalitet för att stödja verifiering av talare i nästa version av VoiceXML, version 3.0. Genom dessa arbeten ges bredare stöd och utökad funktionalitet av ramverket.

Arbetsgrupp internationaliserar SSML

Språket "Speech Synthesis Markup Language" (SSML), en W3C Recommendation sedan 2004, har konstruerats för att vara ett rikt XML-baserat uppmärkningsspråk som stöder generering av syntetiskt tal på webben och i andra tillämpningar. Uppmärkningsspråk ger författare av syntetiserbart innehåll ett standardiserat sätt att styra olika aspekter på tal, som uttal, volym, klang och liknande, och som fungerar på olika talsyntesplattformar.

Dessa attribut är viktiga, men det finns andra attribut som är mer kritiska för speciella språk. I ett språk som mandarin (kinesiska), världens numera mest talade språk, är det viktigt med "ton" -- samma skrivna tecken kan ha olika uttal och olika betydelser beroende på vilken ton som används. Då mobiltelefoner har stor spridning i Kina -- det finns uppskattningar av antalet till över en miljard -- så finns det ett klart marknadsmotiv att utvidga SSML så att det stöder mandarin. Sådan utvidgning av SSML, tillsammans med stöd för japanska, koreanska och andra språk, ger möjligheter för global användning av webben.

Talar-verifiering skall ingå i VoiceXML 3.0

En annan funktionalitet som börjar krävas är att telefonitjänster och webben stöder verifiering av talare.

"Identitetsstöld, bedrägeri, 'phishing', terrorism, och även den höga kostnaden för att sätta nya passerord, all detta har gett ökat intresse för att använda biometriska säkerhetsmetoder i alla kommunikationskanaler, även inom telefoni," säger Ken Rehor från Vocalocity, ny ordförande i VoiceXML Forum och deltagare i W3C:s arbetsgrupp för talstyrda webbläsare ("Voice Browser Working Group"). "Verifiering av talare och identifiering är inte bara det bästa sättet att biometriskt säkerställa telefonöverenskommelser och -kommunikation, det kan även samverka på ett smidigt sätt med taligenkänning och talsyntes i VoiceXML-tillämpningar."

Fram till idag har de flesta leverantörerna hanterat denna brist genom att använda en varierade blandning av tekniker i sina tjänster. Resultatet har blivit en disparat uppsättning teknologier som inte samverkar på ett bra sätt. Tack vare krav som ställts inom VoiceXML Forum:s kommittée för talarbiometrik ("Speaker Biometrics Committee"), så har W3C:s arbetsgrupp för talstyrda webbläsare kunnat identifiera de funktionaliteter som krävs av en standardiserad talverifieringsmodul. Arbetsgruppen börjar nu sitt arbete med att implementera dessa krav.

Rätt tillfälle för nya deltagare att bidraga

Eftersom det nu annonserade arbetet har såväl bredd som djup, och eftersom det finns planer för ytterligare funktionalitet i VoiceXML 3.0, så är det nu ett perfekt tillfälle för nya företag, forskare och andra intressenter att gå med i W3C och bidraga i arbetet med de nya talteknologierna för webben. Bland viktiga potentiella deltagare är de som kommer från den industriella sektorn eller forskningssektorn i Asien och arbetar med asiatiska språk och med talarverifiering, då sådan expertis kan ge ovärderligt bidrag till arbetet med att göra webben användbar för alla användare världen runt. Mer information om W3C Voice Browser Activity och om att bli medlem i W3C finns på W3C:s webbplats.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/