W3C

World Wide Web Consortium publicerar SMIL 2.1 som W3C Recommendation

Multimediateknologi tillgänglig för mobila apparater

Kontaktpunkt Amerika, Australien --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika och Mellanöstern--
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska, franska och japanska; dessutom översättningar till andra språk)



http://www.w3.org/ -- 13 december 2005: World Wide Web Consortium publicerar Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL 2.1) som en W3C Recommendation. Tack vare förbättringar i SMIL 2.1, så har nu W3C tagit stora steg mot att göra multimediala presentationer på mobila apparater en realitet.

"Nu, i och med att SMIL 2.1 görs tillgänglig, så har W3C uppfyllt löftet att attraktiva multimediala presentationer skall finnas på den mobila webben," förklarar Chris Lilley, ordförande i W3C:s koordineringsgrupp för hypertext ("Hypertext Coordination Group"). "Många leverantörer har redan gett sitt stöd för SMIL 2.1, liksom 3rd Generation Partnership Project."

SMIL har redan tagits upp av leverantörer av 3G mobila produkter

De nya funktionaliteterna i SMIL 2.1 är resultatet av stark samverkan mellan användargrupper och arbetsgruppen för synkroniserad multimedia ("Synchronized Multimedia (SYMM) Working Group"). Arbetsgruppen SYMM har, genom att bygga på erfarenheter från "3rd Generation Partnership Project" (3GPP) av användning av SMIL 2.0 på mobila apparater, nu standardiserat SMIL 2.1 Mobile Profile. Dessutom har SMIL 2.1 Extended Mobile Profile konstruerats så att den innehåller alla moduler i 3GPP2 "SMIL Language Profile, revision A" och ytterligare moduler i SMIL 2.1. W3C ser fram emot fortsatt samarbete med 3GPP för att nå fram till en profil, så att man uppnår ökad interoperabilitet mellan olika teknologier, t.ex. Multimedia Messaging System (MMS).

Modularisering i SMIL 2.1 Modularization stöder profilering, återanvändning och implementation

SMIL (uttalas "smajl") är en XML-tillämpning som stöder smidigt författande av interaktiva audiovisuella presentationer. SMIL 2.1 har omstrukturerats som en serie av sammansättningsbara moduler baserade på det ramverk som definieras av Modularization of XHTML (en W3C Recommendation). En "profil" i SMIL 2.1 är en uppsättning moduler. I specifikationen av SMIL 2.1 ingår definition av tre nya moduler, lämpade för en bred uppsättning tillämpningar: SMIL 2.1 Language Profile, SMIL 2.1 Mobile Profile, och SMIL 2.1 Extended Mobile Profile. Den mobila profilen ("Mobile Profile") och den utvidgade mobila profilen ("Extended Mobile Profile") har skapats för att stödja de funktionaliteter som finns på en stor uppsättning mobila apparater, där animering samt förbättrad layout och tidsstyrning är de viktigaste tilläggen i "Extended Mobile Profile".

SMIL 2.1 förklarar även hur man kan definiera ytterligare profiler. Genom att indela funktionaliteter i moduler blir det lättare för konstruktörer och implementatörer av uppmärkningsspråk att utnyttja dessa nya funktioner på ett konsistent och effektivt sätt.

SMIL 2.1 gör författande enklare, förbättrar transition och layout

SMIL 2.1 utvidgar den verktygslåda som nyttjas av designers av multimediapresentationer, och ger stöd för fullskärmstransitioner, förbättrade möjligheter att bestämma visuell layout (t.ex. hur bilder läggs ut) och förbättrade funktioner för audiolayout (t.ex. intoning och avtoning).

Denna nya Recommendation ger också författare en möjlighet att fördefiniera parameteruppsättningar som kan återanvändas flera gånger under en och samma presentation, liksom återanvändas i flera presentationer. Denna typ av återanvändning gör det inte bara lättare att författa och förvalta innehåll, utan minskar också storleken på SMIL-presentationer -- något som kan förbättra prestanda för mobila apparater.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C skapades för att leda webben till sin fulla potential, genom att utveckla gemensamma protokoll som bidrar till webbens utveckling och säkrar dess interoperabilitet. W3C är ett internationellt industri-konsortium som drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan. Bland de tjänster som konsortiet erbjuder finns t.ex. databaser med information om webben, riktat till såväl utvecklare som användare, och olika prototyper och exempeltillämpningar, som demonstrerar användandet av ny teknologi. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. Mer information finns på http://www.w3.org/