W3C

W3C fortsätter arbete med Web Services, utvidgar arbetet

Arbetsgrupp för semantiska annoteringar i WSDL startad

Kontaktpunkt Amerika --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika och Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 eller +33.676.86.33.41
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska, franska och japanska; dessutom översättningar till andra språk)



http://www.w3.org/ -- 21 mars 2006 -- World Wide Web Consortium (W3C) förstärker sin satsning på att etablera grunderna för Web Services genom att fortsätta arbetet i aktiviteten kring Web Services. W3C fortsätter arbete med specifikationerna av SOAP, Web Services Description Language (WSDL), och addressering samt startar en ny arbetsgrupp kring att förstärka webbtjänstbeskrivningar med semantik. Om teknologi för webbtjänster kan utvidgas med teknologi från den semantiska webben, så blir det lättare att automatisera sammansättning av webbtjänster, liksom upptäckt av webbtjänster.

Semantik berikar beskrivningar av webbtjänster

WSDL används för att beskriva gränssnittet till en webbtjänst, vad den tar emot (input) och vad den levererar (output). Användning av ren WSDL ger inte tillräckligt med information för att automatiskt avgöra om gränssnitten för två webbtjänster är kompatibla. Med semantiska beskrivningar blir det lättare att automatiskt identifiera tjänster som har kompatibla input och output. Om man har beskrivningar av två tjänster, en tjänst för att hitta böcker och en tjänst för att beställa böcker, och dessa beskrivningar är berikade med semantisk information, så är det mycket lättare att kombinera dessa två tjänster till en användbar sammansatt tjänst. Av samma skäl underlättar maskinläsbara semantiska beskrivningar upptäckt ("discovery") av lämpliga relevanta webbtjänster.

Kopplingspunkter i WSDL 2.0

WSDL 2.0 innehåller kopplingspunkter (s.k. hakar) som gör det möjligt att knyta in semantiska beskrivningar. W3C har uppdragit åt arbetsgruppen för semantisk annotering av WSDL ("Semantic Annotations for Web Services Description Language", SAWSDL) att utveckla en annoteringsmekanism som drar nytta av dessa hakar.

"Det finns många grupper som arbetar med området semantiska webbtjänster", förklarar Jacek Kopecky, ledare för SAWSDL och representant för DERI Innsbruck. "W3C för samman dessa grupper inom ramen för sin konsensusdrivna process, för att säkerställa att all denna rika och breda expertis kan tappas av och sättas i arbete inom ramen för ett standardiserat ramverk för webbtjänster."

Arbetsgruppen för semantisk annotering kommer även att definiera en avbildning av de nya beskrivningsattributen in i en form baserad på Resource Description Framework (RDF), kompatibel med existerande RDF mappning för WSDL.

Industri och forskarsamfunden bidrar till konvergens mellan den semantiska webben och webbtjänster

Fler än 400 forskare och utvecklare deltar i den pågående Semantic Web Services Interest Group (SWS IG), ett öppet forum, skapat 2003, för att diskutera de olika områden inom Web Services som har bäring på den semantiska webben och webbtjänster däri. De synpunkter som de ger, och de observationer som görs inom olika forsknings- och industriinitiativ, bidrar till att skapa en erfarenhetsbas för arbetsgruppens arbete.

År 2005 höll W3C en workshop om semantiska webbtjänster för att samla in information om möjliga standardiseringsarbeten inom detta område.

Uppstarten av arbetsgruppen SAWSDL stöds av WS2-projektet inom ramen för EC:s FoU-program IST.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C är ett internationellt konsortium där konsortiets medlemmar, en heltidsanställd stab och andra intresserade arbetar tillsammans för att utveckla webbstandarder. W3C:s huvudsakliga verksamhet är att ta fram webbstandarder samt riktlinjer, råd och anvisningar som säkerställer webbens långsiktiga tillväxt. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. W3C drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan, samt har ytterligare regionala kontor världen runt. Mer information finns på http://www.w3.org/