W3C

W3C arbetar för förbättrad webbaccess i utvecklingsländer

Workshop som plattform för utbyte av erfarenhet om behov och utmaningar

Kontaktpunkt Amerika --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 eller +1.617.253.2613
Kontaktpunkt Europa, Afrika och Mellanöstern --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kontaktpunkt Asien --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(finns även på engelska franska och japanska; dessutom översättningar till andra språk)


http://www.w3.org/ -- 19 september 2006 -- World Wide Web Consortium (W3C) inbjuder nu experter att deltaga i en workshop om den mobila webben i utvecklingsländer ("Mobile Web in Developing Countries"), i Bangalore, Indien, 5-6 december 2006. Deltagare kommer att diskutera utmaningar, krav och användningfall för den mobila webben i utvecklingsländer. I denna workshop samlas experter på teknologier för den mobila webben, och specialister på framväxande länder och digitala klyftor. De som vill deltaga i workshopen ombeds sända in ett "position paper" med e-post, före 1 november 2006.

"I vissa länder är mobil tillgång till webben ett "måste" för chefer, men det blir alltmer uppenbart att mobil webb kommer att spela en viktig roll i utvecklingen av vissa samhällen", säger Tim Berners-Lee, ledare för W3C. "Vi måste säkerställa att webben konstrueras på ett sätt som möter de behov som glesa befolkningsuderlag har, liksom de för vilka mobil access är det enda sättet att nå webben. Jag ser fram emot att få ta del av ett spektrum av synpunkter på vilka krav som ställs på webbteknologier i utvecklingsländer".

Denna öppna workshop är del av verksamheten i W3C:s Mobile Web Initiative (MWI), som syftar till att identifiera och hantera utmaningar och problem med tillgång till webben från mobila apparater. W3C tackar värden för workshopen, Jataayu Software, en av MWI:s sponsorer. Det går fortfarande att ansluta sig som sponsor och dra nytta av fördelar med att vara sponsor.

Den mobila webben -- ett sätt att överbrygga digitala klyftor

Ett viktigt steg i att överbrygga "digitala klyftor" -- att delar av samhället inte har tillgång till informationstjänster eller inte kan utnyttja dem -- är utbyggandet av mobila nätverk runt jorden. Enligt Världsbanken har fler än 2 miljarder människor i världen tillgång till mobiltelefon, och mobiltäckningen når 80% av världbefolkningen. Med en miljon nya abonnenter varje dag, så kommer nästan 4 miljarder människor att ha mobiltelefon 2010.

Tillgång till telefontjänster är grundläggande, men W3C betraktar tillgång till Internettjänster som e-post och webben som kritiskt för utbildning, handel och kommunikation. Mobila datanätverk med hög hastighet, och överkomliga priser på webbanpassade telefoner, sådana faktorer bidrar till att ge tillgång till sådana tjänster i utvecklingsländer. För en del kan telefon vara det huvudsakliga, och kanske enda, sättet att komma i kontakt med webben. Denna workshop är ett medel för W3C att nå målet "en webb för alla" -- vid workshopen lyfts kritiska aspekter fram, såsom speciella behov, förväntningar och utmaningar i utvecklingsländer.

W3C har skapat ett trenivå sponsorprogram för denna workshop, där stöd för att delta i workshopen ges till personer eller organisationer som annars inte skulle ha råd eller möjlighet att närvara. En av de fördelar man får av att vara sponsor är man får erkännande för ens support av organiserad utveckling av webben.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C är ett internationellt konsortium där konsortiets medlemmar, en heltidsanställd stab och andra intresserade arbetar tillsammans för att utveckla webbstandarder. W3C:s huvudsakliga verksamhet är att ta fram webbstandarder samt riktlinjer, råd och anvisningar som säkerställer webbens långsiktiga tillväxt. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. W3C drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan, samt har ytterligare regionala kontor världen runt. Mer information finns på http://www.w3.org/