W3C

Hela världen firar webbens 25-årsjubileum

Webbanvändare världen över delar gratulationsmeddelanden taggade med #web25, för att fira den dag då Tim Berners-Lee uppfann webben



12 mars 2014. Världen över gör idag människor gemensam sak med webbens uppfinnare Tim Berners-Lee, genom att önska webben en lycklig 25-årdag. För att fira denna bemärkelsedag uppmuntras nu alla att dela med sig födelsedagsgratulationer på sociala media, genom att använda taggen #web25. Utvalda lyckönskningar kommer även att anslås på ett virtuellt födelsedagskort på den officiella födelsedagswebbplatsen webat25.org. Senare under året fyller W3C 20 år, vilket också kommer att firas.

Berners-Lee och två honom närstående organisationer - World Wide Web Foundation (W3F) och World Wide Web Consortium (W3C) - kommer även att be människor att under 2014 bidra till att skydda och förbättra den öppna webben. W3C kommer att kommer att i oktober sammankalla experter till ett högnivåsymposium om framtidens webb (w3.org/20), och Web Foundation startar Web We Want (webwewant.org), en global kampanj för att säkerställa juridiskt skydd av webbanvändares rättigheter i alla länder.

I linje med temat för sitt uppmärksammade tweet, "This is for Everyone" under öppningsceremonin för 2012 års olympiska spel, säger nu Berners-Lee:

"Det är webbens miljarder användare som gjort webben så fantastisk. Jag hoppas att många av dem följer mig i detta firande av en viktig milsten. Jag hoppas även att denna födelsedag kommer att stimulera en global diskussion om vårt behov att försvara de principer son gjort webben så framgångsrik, och att göra webbens outnyttjade potential till en realitet. Jag tror att vi kan bygga en webb som verkligen är till för alla: en som är tillgänglig för alla, från alla apparater, och som hjälper oss att, som människor, utnyttja våra rättigheter och kunna leva upp till vår förmåga. Berätta för oss om vad du önskar webben skall bli, genom ett meddelande taggat #web25.

Webbens idé föreslogs redan i mars 1989, och sedan dess har webben förändrat sättet på vilken världen kommunicerar, skapar och samarbetar. Av världens befolkning är nu fler än två av fem uppkopplade, och överbryggar ofta geografiska och sociala klyftor. Varje minut sänder de varandra hundratals miljoner meddelanden, delar 20 miljoner foton, och utbyter varor och tjänster av totalt värde mer än 15 miljoner USD. Webbens framgång beror på dess ursprungliga konstruktion som ett decentraliserat system och en öppen arkitektur, ett teknikbygge som alla kan bidraga till.

Men vi har ännu inte uppnått webbens sanna potential som ett verktyg vilket ger möjligheter till alla, och om vissa kritiska utmaningar inte hanteras kanske inte potentialen kommer att uppnås. Under 2014 och framöver försöker Berners-Lee engagera webbanvändare, näringslivet och policyskapare i en dialog om kritiska faktorer som:

Om vi vill ha en webb som verkligen är till för alla, så måste alla engagera sig i att forma dess nästa 25 år, sammanfattar Berners-Lee.

För att påbörja denna process, uppmuntrar vi dig att:

Många organisationer kommer att deltaga i födelsedagsaktiviteter under hela året. För att få veta mer om sådant, besök webat25.org.

Sponsorer av Web 25

W3C och W3F framför sina tack till alla sponsorer som bidragit till att möjliggöra dessa aktiviteter:

En kort sammanfattning av den tidiga webbens historia

Mer information om den tidiga webben kan hittas i Tim Berners-Lees presentation "How it all Started" (2004).

Om Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee, med examen från universitetet i Oxford, uppfann 1989 webben ("World Wide Web") då han arbetade på CERN, det europeiska centrat för partikelfysik. Under 1990 byggde han den första webbläsaren och den första webbservern. I och med att webbteknologin blev alltmer spridd, så förfinades hans specifikationer av URI:er, HTTP och HTML. Han är direktor för W3C, och direktor för W3F. Dessutom är han 3Com Founders Professor of Engineering vid School of Engineering (Massachusetts Institute of Technology, MIT), samt har en tjänst vid Department of Electrical Engineering and Computer Science vid Laboratory for Computer Science and Artificial Intelligence, CSAIL (MIT), där han leder Decentralized Information Group (DIG). Han är även professor vid Electronics and Computer Science Department (University of Southampton, UK).

Det finns även en fullständig biografi om Tim Berners-Lee.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C är ett internationellt konsortium där konsortiets medlemmar, en heltidsanställd stab och andra intresserade arbetar tillsammans för att utveckla webbstandarder. W3C:s huvudsakliga verksamhet är att ta fram webbstandarder samt riktlinjer, råd och anvisningar som säkerställer webbens långsiktiga tillväxt. Den öppna webbplattformen är ett viktigt fokus i dagens arbete. Fler än 375 organisationer är medlemmar i konsortiet. W3C drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan, samt har ytterligare regionala kontor världen runt. Mer information finns på http://www.w3.org/

Om World Wide Web Foundation [W3F]

World Wide Web Foundation (webfoundation.org), grundad av Tim Berners-Lee, strävar efter att konsolidera den öppna webben som en global offentlig resurs och som en medborgerlig rättighet, så att den kan bidraga till skapa en värld där alla, överallt, kan använda webben för att fritt kommunicera, samarbeta och innovera.

De tjugo personerna i Web Foundations stab arbetar tillsammans med fler än 90 organisationer i 60 länder. Bland våra pågående aktiviteter återfinns ledarroll i initiativet Web We Want (webwewant.org); att skapa världens första Open Data Contracting Standard; och att leda Alliance for Affordable Internet (a4ai.org), ett brett samarbete inom teknologisektorn.

World Wide Web Foundation producerar även Web Index (thewebindex.org), världens första multidimensionella mått på webbens tillväxt, värde, och påverkan på människor och nationer. När den lanserades 2012 fick den mycket uppskattande beröm; utgåvan för 2013 inkluderade data om fler än 20 länder, liksom förbättrade indikatorer om egenskaper som kostnader, censur och övervakning, kön, och öppen data.

Presskontakt

Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447