W3C

OpenSocial Foundation överlåter standardiseringsarbete till W3C:s arbetsområde Sociala webben



16 december 2014 — Som ett följd av att W3C den 31 juli 2014 meddelar att arbetsgruppen för Sociala webben (Social Web Working Group) skapats annonserar nu OpenSocial Foundation och W3C att specifikationerna för OpenSocial och relaterade resurser förs över till W3C. Vid årsskiftet 2014/2015 kommer OpenSocial Foundation att stänga ner, och fortsatt arbete kommer att ske inom W3C:s arbetsområde Sociala webben, där uppdraget är att göra det lättare att bygga och integrera sociala tillämpningar i den öppna webbplattformen.

OpenSocial Foundations ordförande John Mertic säger att ”OpenSocials styrelse är ense om att nästa fas av arbetet med standarder för den sociala webben, som kommer att bygga vidare på de framsteg som OpenSocials standarder gjort och de arbeten som genomförts i projekt som Apache Shindig och Rave, bör ske inom ramen för W3C Social Web Working Group, där OpenSocial är en av de ursprungliga medlemmarna.” Mertic säger även att ”Den grupp som OpenSocial utgör har gjort verklighet av drömmen om industristandarder för att stödja den sociala webben. Genom att nu flytta vårt arbete till W3C:s arbetsgrupp för Sociala webben, så kommer vi att göra den Öppna sociala webben oundviklig och allestädes närvarande.”

OpenSocial har fört över ett antal specifikationer till W3C:s arbetsgrupp för den sociala webben (vilken startades i juli 2014), bland annat Activity Streams 2.0 och OpenSocial 2.5.1 Activity Streams and Embedded Experiences APIs. Dessa specifikationer är mogna och brett använda i många näringslivssektorer.

”Sektorn för sociala affärslösningar utvecklas kontinuerligt, och vi ser fram emot att bygga på de framgångar som uppnåtts av OpenSocial Foundation, för att kunna erbjuda en mer grundläggande integration av sociala affärslösningar i den öppna webbplattformen,” säger Jason Roy Gary, IBM Director - IBM Distinguished Engineer och Senior OpenSocial Foundation Board Member. ”En följd av W3C:s teknologiagenda, dess globala intressentskara, och dess patentpolicy, är att W3C är den rätta platsen att utveckla nästa generation av standarder för sociala affärslösningar. Då dessa blir delar av den grundläggande plattformen så kommer dessa standarder att möjliggöra en bred uppsättning framtida sociala lösningar.”

”Standarder för sociala system är del av de grundläggande komponenterna i den Öppna webbplattformen,” säger Jeff Jaffe, CEO på W3C, ”vilket betyder att de kommer att användas överallt, i många typer av tillämpningar vilka används på telefoner, i bilar, på TV-apparater och i e-bokläsare. Vi är förtjusta över att få arbeta med våra kollegor från OpenSocial Foundation på nästa generation av standarder för den sociala sfären, och att kunna dra nytta av de fördelar som HTML5 och andra teknologier för den Öppna webbplattformen ger.”

OpenSocial Foundation och W3C inbjuder nu till deltagande i följande grupper:

Det finns en FAQ med svar på vanliga frågor om detta samarbete.

Om World Wide Web Consortium [W3C]

W3C är ett internationellt konsortium där konsortiets medlemmar, en heltidsanställd stab och andra intresserade arbetar tillsammans för att utveckla webbstandarder. W3C:s huvudsakliga verksamhet är att ta fram webbstandarder samt riktlinjer, råd och anvisningar som säkerställer webbens långsiktiga tillväxt. Ett viktigt fokus för dagens arbete är den öppna webbplattformen. Fler än 400 organisationer är medlemmar i konsortiet. W3C drivs gemensamt av MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) i USA, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) med högkvarter i Frankrike, och Keio University i Japan, Beihang University i Kina, samt har ytterligare regionala kontor världen runt. Mer information finns på http://www.w3.org/

Mediakontakter

För W3C: Ian Jacobs, <w3t-pr@w3.org>, +1.718 260 9447

För OpenSocials Greg Wallace, <pr@opensocial.org>, +1 919 247 3165

Stöduttalanden av medlemmar i OpenSocial Foundations styrelse

Laurent-Walter Goix

OpenSocial Foundation har under de senaste åren utvecklats till en framgångsrik inkubator för sociala standarder, i ett konkret affärsdrivet område. Det stora ekosystemet av industrialiserad social programvara påvisar hur effektiv OpenSocials insatser varit. Nu har det blivit läge för en större satsning kring interoperabilitet, och jag är glad över att få se att OpenSocial stöder W3C:s arbetsgrupp för sociala webben. OpenSocial Foundations banbrytande arbete och framgångsrika breda implementering kommer att hjälpa till att säkerställa att framtida sociala standarder blir industriellt redo.

Matt Franklin

OpenSocials historia avspeglar dess medlemsgrupps mål att standardisera den sociala webben. Trots de utmaningar alla sådana ansatser konfronteras av, så har gruppen bakom OpenSocial lyckats föra specifikationen, framtagen av en leverantör, till en öppen stiftelse, och nu till dess slutgiltiga hemmahamn, W3C:s arbetsgrupp för den sociala webben. Jag framför mitt tack till medlemmarna i OpenSocial för alla deras insatser fram till idag, och jag ser fram emot deras fortsatta engagemang hos W3C, som fortsätter utveckla den sociala webben.

Matt Franklin, Director of Engineering, W2O Group