Detta dokument kan innehålla exempel i andra språk och skriftsystem.

Använd snabbval "n" för att var som helst ifrån hoppa till interna navigeringslänkar. Just nu kan du hoppa till:

Hoppa till W3C:s hemsidaHoppa till arktitekturdomänens hemsida  Internationalization 
 

FAQ: Att deklarera teckenkodning i CSS

Fråga

Hur deklarerar jag teckenkodning inne i en CSS (Cascading Style Sheet) formatmall?

Svar

För att deklarera teckenkodning kan du använda den s.k. "at-regeln" @charset. Dess syntax är:

@charset "<IANA:s namn på teckenuppsättning>";

Om formatdeklarationer är inbäddade i ett dokument så behövs inte @charset-regler, och skall inte heller användas. Dessa regler är avsedda att användas i formatmallar som andra dokument länkar till.

Endast en @charset-regel kan förekomma i en extern formatmall, och den måste anges alldeles i början av dokumentet. Det får inte finnas några tecken före regeln, inte ens kommentarer.

Namnet som anges måste vara ett teckenuppsättningsnamn som finns i IANA registret. (Se även den fullständiga listan av teckenuppsättningar). Så kan du t.ex. ange att din CSS-formatmall använder UTF-8-kodning genom att skriva:

@charset "UTF-8";

Dessutom

Du kan också uttrycka kodningen av en CSS-fil genom att låta webbservern leverera den informationen i en HTTP-header (se specifikationen för CSS 2.1 , sektion 4.4 "CSS document representation"). Om du gör på det sättet så kommer kodningen som anges i HTTP-headern att vara den som gäller, inte @charset-deklarationen i CSS-filen. Oavsett om sådana HTTP-headers levereras eller ej, så bör du ändå explicit ange teckenkodningen inne i formatmallens fil (på samma sätt som du bör göra för en HTML-fil). Då kommer det inte att vara slumpen som avgör hur formatmallens kodning kommer att tolkas - vilket är speciellt viktigt om filen flyttas till annan plats.

Information om teckenkodning är naturligtvis alltid viktigt, om dina CSS-selektorer gör referenser till elementnamn, attributnamn eller attributvärden som inte uttrycks som ASCII-text. Dessutom, om du anger icke-ASCII-värden för sådana CSS-egenskaper som content eller font-family så bör du definitivt deklarera den teckenkodning som används.

Mer att läsa

Författare: Russ Rolfe, Microsoft Corporation. [Överättare: Olle Olsson, SICS.]-->

Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!
Kodad i UTF-8!

Översättning av ett engelskt orginal daterad 22 november 2004. Översättningen senast modifierad 2004-11-23 11:30 GMT.

Detta dokument är en översättning av versionen http://www.w3.org/International/questions/qa-css-charset. Översättningen kan innehålla fel och brister, och det engelska orginalet är den auktoritativa versionen. Copyright tillhör W3C, enligt nedan.
Version: $Id: qa-css-charset.html,v 1.5 2004/02/04 16:22:51 rishida Exp $