Detta dokument kan innehålla exempel i andra språk och skriftsystem.

Använd snabbval "n" för att var som helst ifrån hoppa till interna navigeringslänkar. Just nu kan du hoppa till:

Hoppa till W3C:s hemsidaHoppa till arkitekturdomänens hemsida  Internationalization 
 

FAQ: Att granska HTTP-headers

fråga

Hur kan jag granska den information om teckenkodning som sänds i form av HTTP-header för ett webbdokument?

bakgrund

Det är viktigt att tydligt ange teckenkodningen (charset) för ett webbdokument som levereras över webben. Annars kanske en mottagare inte kan tolka dokumentet på ett korrekt sätt. T.ex. kan en webbläsare visa slumpartade tecken istället för läsbar text. Ett sätt att ange teckenkodningen för ett webbdokument är att uttrycka denna information som charset-parameter i Content-Type-headern.

svar

Det finns ett flertal olika sätt att granska dokument som levereras över webben, inklusive granskning av HTTP-headers:

Använd en webb-baserad tjänst

Det finns ett flertal tjänster som kan visa dig alla HTTP-headers, och (HTML-/XHTML-)källkoden, för dokument som levereras av en webbserver, genom att mata in dokumentets adress i någon av:

Anm: det finns ingen relation mellan W3C och dessa tjänster.

Du kan, i dessa HTTP-headers, leta efter Content-Type-headern, och i den efter charset-parametern. Ett exempel är:

Content-Type: text/html; charset=utf-8

Amn: charset-parametern kanske inte är angiven där. I så fall skall ditt dokument själv ange teckenkodningen.

Använd W3C:s validerare (Markup Validation Service)

För att granska uppmärkning av ett dokument, måste valideraren vara säker på att den kan korrekt avkoda det dokument som skall granskas. Valideraren kommer att visa ett felmeddelande om den inte kan hitta information om kodningen, eller om den hittar olika motstridiga kodangivelser, eller om den inte kan avkoda dokumentet enligt den kodningsinformation den hittat.

För att få se vilken kodningsinformation valideraren hittat, så kan du använda det utvidgade användargränssnittet. I detta gränssnitt kan du även sätta en flagga för att visa källkod, och sedan visuellt kontrollera att källkoden har förståtts på avsett sätt. Det är ett praktiskt sätt att kontrollera att du använt rätt kodning. Det är inte alltid möjligt att mekaniskt kontrollera huruvida t.ex. ett dokument som säger sig vara kodat i iso-8859-1 i själva verket är kodat i iso-8859-2 eller någon annan kodning.

Använd telnet eller annat kommandoradsverktyg

Detta kräver lite mer kunnande, men kan vara lättare att automatisera. Ett annat verktyg som kan utnyttjas är wget (med -S eller -s flagga angiven).

dessutom

Vissa servrar omkodar de webbdokument de levererar till olika teckenkodningar för olika klienter. Så sker t.ex. med några servrar i Ryssland. Detta kräver speciella åtgärder, eftersom din webbläsare, som kanske kör på en Mac eller på en Windows-dator, kan visa en teckenkodning som skiljer sig från den kodning du får av en webb-baserad tjänst eller av W3C:s validerare (som till största delen körs på Unix-system).

mer att läsa

Författare: Martin Dürst, W3C. [Översättare: Olle Olsson, SICS]

Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!
Kodat UTF-8!

Översättning av ett engelskt orginal daterad 25 november 2004. Översättningen senast modifierad 2004-11-25 18:00 GMT.

Detta dokument är en översättning av versionen http://www.w3.org/International/questions/qa-headers-charset. Översättningen kan innehålla fel och brister, och det engelska orginalet är den auktoritativa versionen. Copyright tillhör W3C, enligt nedan.