XForms: nästa generations webbformulär

av Steven Pemberton, CWI och W3C


En av nyckelkomponenterna i den kommersiella revolutionen på webben var formulär i HTML. Efter 10 års användning av HTML-formulär har nu W3C publicerat XForms, den nästa generationen av formulär på webben. Till skillnad från HTML-formulär, i vilka uppmärkning för funktion och presentation är sammanvävda, så kan man i XForms skilja mellan beskrivning av formulärets ändamål, dess presentation och hur resultaten (inmatade data) skall representeras i XML.

Designen av XForms utgick från en analys av hur HTML-formulär har använts under de gångna 10 åren, och vad som borde ändras för att göra formulär än mer användbara. I korthet: XForms tillåter att man kan göra allt som man kan göra i HTML-formulär, och dessutom:

XForms egenskaper
XForms har ett antal viktiga egenskaper:

Implementationer
W3C:s arbetsgrupp för XForms (XForms Working Group) har deltagare från många större IT-företag. Ett antal implementationer av XForms växer fram -- i själva verket är XForms en av de W3C-standarder som har flest implementationer.

Det finns ett antal implementationer som låter dig använda XForms i vanliga webbläsare, antingen som plugg-in eller genom att, på servern, transformera formuläret till kod som kan hanteras av webbläsaren. Dessutom finns ett antal direkta implementationer av XForms.

XForms har demonstrerats på PDA:er och på mobiltelefoner genom användning av proxies, en teknik som redan används för att presentera webbinnehåll på små apparater. Utveckling av direkta XForms-implementationer på mobila apparater är på gång.

Det finns en förteckning över XForms-implementationer (http://www.xml.com/pub/a/2003/09/10/xforms.html ) som innehåller detaljerad information om implementationerna, redaktionella kommentarer, samt skärmdumpar av ett antal av dessa implementationer. XForms behöver inget speciellt stöd på server-sidan -- den fungerar med alla existerande serverimplementationer. Fastän XForms har ett antal nya insändningsmetoder som inte återfinns i HTML-formulär, så är dessa extra metoder stödda av vanlig HTTP. XForms kan använda "PUT" för att sända data till servern, kan interagera med SOAP- och XML RPC-servers, men stöder även äldre format, vilket gör att XForms kan interagera med alla existerande typer av servers.

Slutligen bör påpekas att breda användargrupper växer fram, bl.a. inom ett antal offentliga sektorers initiativ för eGovernment, skattemyndigheter och försäkringsindustri.

Steven Pemberton är forskare vid CWI i Amsterdam. Han leder W3C:s XForms Working Group.

Länkar:
XForms hemsida: http://www.w3.org/MarkUp/Forms
"XForms for HTML Authors": http://www.w3.org/MarkUp/Forms/2003/xforms-for-html-authors.html
XForms implementations: http://www.w3.org/MarkUp/Forms/#implementations

[översättning av artikeln XForms: the Next Generation of Web Forms, ursprungligen publicerad i ERCIM News No. 56, January 2004]



Last modified: Fri Sep 23 07:59:30 W. Europe Daylight Time 2005