W3C

W3C-logo

Nyheter mars 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: gränssnittskomponenter ... "Widgets 1.0: Digital Signatures"

2009-03-31

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat ett utkast om digital signering av gränssnittskomponenter.

Widgets 1.0: Digital Signatures -- publicerat av Web Applications Working Group som Working Draft -- definierar en profil av specifikationen XML Signature Syntax and Processing 1.1, så att man kan digitalt signera en paketering av gränssnittskomponenter. Konstruktörer och distributörer av gränssnittskomponenter utför digital signering av dessa komponenter, som en mekanism för att uttrycka tillit och kvalitetssäkring. Innan en komponent instansieras kan en webbläsare använda den digitala signaturen för att verifiera att paketet inte manipulerats, och för att autentisera källan. Detta dokument specificerar konformitetsvillkor, både för komponentpaket och för webbläsare. Ta del av mer information om W3C:s Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: semantiska webben ... "OWL 2 Web Ontology Language Document Overview"

2009-03-27

Arbetsgruppen för OWL ("OWL Working Group") har levererat ett utkast av ett dokument som ger en översikt över nästa version av OWL.

OWL 2 Web Ontology Language Document Overview -- publicerad av OWL Working Group som första offentligt Working Draft -- som är det första av planerade 13 dokument om OWL 2, ger en introduktion till OWL 2 och de olika dokument som ska beskriva denna teknologi. Det illustrerar de olika syntaxerna för OWL 2, olika typer av semantik, definierade profiler (delspråk), och skillnaderna mellan OWL1 och OWL2. Ta del av mer information om detta på hemsidan för arbetet med den semantiska webben.

Patentutredning: små webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Updates"

2009-03-27

En grupp har tillsatts för att utreda vilka effekter existerande patent kan ha på arbetet med "Widgets 1.0: Updates".

I enlighet med W3C:s patentpolicy har W3C startat en utredningsgrupp ("Patent Advisory Group", PAG) för att ta reda på hur ett annonserat patent påverkar den specificerade teknologin Widgets 1.0: Updates. Information om detta specifika uppdrag finns i uppdragsbeskrivningen för patentutredningen. Arbetsgruppen för webbtillämpningar (WebApps Working Group) har tagit fram denna specifikation. W3C startar en patentutredning för att finna en lösning då det visar sig att det finns ett patent som kan vara kritiskt för en teknologispecifikation, och där detta patent inte är tillgängligt enligt W3C:s krav på avgiftsfri licensiering. Ta del av mer information om W3C:s patentutredningsgrupper.

W3C önskar synpunkter på omdesignad webbplats

2009-03-20

Nu finns ett förslag till ny form för W3C:s offentliga webbplats. Tyck till om detta förslag.

Den nya betaversionen av webbplatsen uppvisar en harmoniserad design, förenklad informationsarkitektur, ett nytt format för tekniska rapportrer, och nytt innehåll, bl.a. kalendrar och aggregerade bloggar. Alla synpunkter på detta tas tacksamt emot -- synpunkter på användbarhet, länkar till nyttig information, information som bidrag till innehåll hos nya sidor, och information / rättelser av fel. Den intresserade kan titta på en 10-minuters "screencast tour" av webbplatsen, ta del av mer information om hur webbplatsen omdesignats, och hur du kan hjälpa till.

Nya Working Drafts: formatmallar ... rikare webbinnehåll med CSS och SVG

2009-03-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har producerat utkast om kraftfull användning av CSS och SVG.

I samarbete har CSS Working Group och SVG Working Groups levererat fem nya specifikationer -- nu färdiga för offentlig granskning -- som syftar till att möjliggöra produktion av rikt webbinnehåll genom användning av öppna webbteknologier. De fem utkasten är: SVG Transforms 1.0, Part 2: Language, CSS 2D Transforms Module Level 3, CSS 3D Transforms Module Level 3, CSS Animations Module Level 3 och CSS Transitions Module Level 3, vilka nu publiceras som Working Drafts. Med "SVG Transforms" kan man transformera 2D-objekt med hjälp av 3D-transformationer. Med "CSS 2D Transforms" kan man transformera element som är CSS-renderade på en 2D-yta. "CSS 3D Transforms" utvidgar "CSS Transforms" så att man kan transformera CSS-renderade element i ett 3D-rum. Med "CSS Animations" kan en innehållsförfattare modifiera CSS-egenskaper under presentationstiden. "CSS Transitions" erbjuder möjlighet att få ändringar i CSS-egenskaper att framträda flytande under ett specificerat tidsintervall. Arbetsgrupperna samverkar nära för att det skall bli så lätt som möjligt att implementera och författa, i ett flertal olika webbspråk. Finn mer information om arbetet med formattering och arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: olika datakällor ... "Cross-Origin Resource Sharing"

2009-03-18

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har producerat ett utkast om hur resurser från flera olika källor kan användas samtidigt i samma hämtningssammanhang.

Cross-Origin Resource Sharing -- publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft -- definierar en mekanism varmed klienter kan genomföra samtidiga förfrågningar mot olika källor. Algoritmen som definieras av denna specifikation kan användas av andra specifikationer som vill tillåta samtidig access till olika källor. Om ett sådant API används på resurser från http://example.org, så kan en resurs från http://hello-world.example meddela, genom denna mekanism, att den kan användas i detta sammanhang (t.ex. specificera "Access-Control-Allow-Origin: http://example.org" som en svars-"header"), vilket medför att denna resurs kan hämtas från http://example.org. Mer information finn om Rich Web Client Activity.

Nya Working Drafts: webbtjänster ... "Web Services"

2009-03-17

Arbetsgruppen för resursaccess i webbtjänster ("Web Services Resource Access") har offentliggjort ett antal utkast av dokument som beskriver olika aspekter på hur man kan operera med och på resurser som hanteras inom ett webbtjänsteramverk.

Web Services Resource Access Working Group har publicerat fyra utkast som första offentliga Working Drafts: Web Services Enumeration (WS-Enumeration), Web Services Eventing (WS-Eventing), Web Services Resource Transfer (WS-RT) och Web Services Transfer (WS-Transfer). Det första beskriver ett generellt SOAP-baserat protokoll för att uppräkna en sekvens av XML-dokument, vilket ger stöd för att gå igenom loggar, meddelandeköer och liknande lineära informationsmodeller. Det andra beskriver ett protokoll som kan användas av webbtjänster för att prenumerera på eller acceptera prenumerationsansökningar för information om händelser. Det tredje definierar utvidgningar till WS-Transfer som huvudsakligen handlar om fragmentbaserad tillgång till resurser vilka uppfyller kraven definierade av WS-ResourceFramework och WS-Management. Det fjärde beskriver ett generellt SOAP-baserat protokoll för att åtkomma XML-representationer av resurser baserade på webbtjänster. Ta del av mer information om W3C:s arbete med webbtjänster.

Inbjudan att implementera: semantiska webben ... "SKOS (Simple Knowledge Organization System)"

2009-03-17

Arbetsgruppen för användning av den semantiska webben ("Semantic Web Deployment Working Group") inbjuder nu implementatörer att provimplementera SKOS.

SKOS Simple Knowledge Organization System Reference -- publicerad av Semantic Web Deployment Working Group som Candidate Recommendation -- definerar en gemensam datamodell för att dela och sammanlänka system för kunskapsstrukturering ("Simple Knowledge Organization System", SKOS). SKOS erbjuder en modell för hur man kan uttrycka grundläggande struktur och innehåll av begreppsmodeller, såsom klassifikationsscheman, ämnesområdestermer, "folksonomies" och andra vanliga typer av förvaltade vokabulärer. Med SKOS, som är en tillämpning av Resource Description Framework (RDF), kan begreppsmängder sammanställas och publiceras på webben, länkas till annan data på webben och integreras i andra begreppsmodelleringsscheman. Arbetsgruppen har även publicerat ett översiktsdokument, SKOS Simple Knowledge Organization System Primer, som Working Draft. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Videoinspelning publicerad: Tim Berners-Lees presentation på TED

2009-03-13

I februari 2009 talade W3C:s direktor Tim Berners-Lee vid TED 2009. En videoinspelning av denna presentation finns nu att tillgå.

Tim Berners-Lee talade vid TED 2009 om den semantiska webben och hantering av sammanlänkad data (se presenterade bilder). Nu har en en videoinspelning av presentationen publicerats.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) 2.0"

2009-03-11

Arbetsgruppen för tillgängliga användaragenter ("User Agent Accessibility Guidelines Working Group") har nu färdigställt ett uppdaterat utkast om tillgänglighet för författarverktyg.

User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) 2.0 -- publicerad av User Agent Accessibility Guidelines Working Group som uppdaterat Working Draft -- definierar hur webbläsare, mediaspelare och andra användarverktyg bör stödja tillgänglighet för användare med funktionshinder och kunna fungera tillsammans med tekniska hjälpmedel. Läs inbjudan att granska detta utkast av UAAG 2.0 och om arbetet med tillgänglighet.

Nytt Working Draft: formatmallar ... "Selectors Level 3"

2009-03-10

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu offentliggjort ett utkast som beskriver selektorer, vilka används för att utvälja noder i dokumentträd.

Selektorer är mönster som matchas mot element i ett träd, och detta är en av ett flertal teknologier som kan användas för att välja ut noder i ett XML-dokument. I detta arbete har selektorer optimerats för användning med HTML och XML, och har formats för att kunna användas i prestandakritiska tillämpningar. Kommentarer på Selectors Level 3 -- publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft -- tas emot fram till och med 7 april 2009. Ta gärna del av arbetet med formattering.

Nytt Working Draft: dokumentdelar ... "Pointer Methods in RDF"

2009-03-10

Arbetsgruppen om verktyg för utvärdering och rättning ("Evaluation and Repair Tools Working Group") har publicerat ett utkast som beskriver en teknologi för att representera delar av webbinnehåll.

Pointer Methods in RDF -- publicerad av Evaluation and Repair Tools Working Group som första offentligt Working Draft -- beskriver ett ramverk (baserat på RDF) för hur man representerar pekare som används för att identifiera platser i innehåll eller delar av innehåll. Detta dokument är del av arbetet med Evaluation and Report Language (EARL) och kan användas för att utvidga EARL 1.0 Schema. Läs inbjudan till granskning av "Pointer Methods in RDF" och ta del av mer information om arbetet med tillgänglighet.

Nytt Working Draft: e-förvaltning ... "Improving Access to Government through Better Use of the Web"

2009-03-10

Intressegruppen för e-förvaltning ("eGovernment Interest Group") har publicerat ett dokumentutkast som beskriver utmaningar som försvårar att e-förvaltning realiseras fullt ut.

Termen "e-förvaltning" syftar på myndigheters (på nationell, regional, lokal nivå) användning av webben eller andra informationsteknologier för att interagera med medborgare, mellan myndigheter och med organisationer i och utom landet. Myndigheter världen över kan behöva hjälp, råd och riktlinjer för att uppfylla de förväntningar som ställs på e-myndigheter. I dokumentet Improving Access to Government through Better Use of the Web --publicerad av eGovernment Interest Group som första offentligt Working Draft -- beskrivs de frågor och utmaningar som behöver besvaras för att begreppet e-förvaltning/e-myndighet skall bli en realitet. Användningsfall med dokumentation och förklaringar fokuserar på existerande eller behövliga tekniska standarder. Dessutom ges en bild av det sammanhang i vilket ytterligare utmaningar och problem skapar hinder för lyckosam realisering. Detta dokument publiceras idag så att det är tillgängligt innan W3C:s intressentmöte om e-förvaltning (Washington, D.C., USA). Mer information finns om arbetet med e-förvaltning.

Ny inkubatorgrupp: sensornätverk ... "Semantic Sensor Network"

2009-03-05

Nu startas en ny inkubatorgrupp, inkubatorgruppen för semantiska sensornätverk ("Semantic Sensor Network Incubator Group") som skall föreslå en semantisk ansats för att beskriva sensornätverk.

Den nya inkubatorgruppen Semantic Sensor Network Incubator Group skall påbörja ett arbete med att ta fram ontologier som definierar förmåga och funktionalitet hos sensorer och sensornätverk, och definiera semantiska annoteringar för ett språk inriktat mot tjänsteorienterade sensornätverk. Detta arbete stöds av W3C-medlemmarna CSIRO, Wright State University och OGC. Läs mer om inkubatoraktiviteten, ett forum där W3C-medlemmar innoverar och expermenterar. Detta arbete har drivits som utredning/förstudie, inte som standardiseringsarbete.

Översättningar av WCAG 2.0 för internationell användning

2009-03-03

Nya översättningar av "Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0" har annonserats, såväl auktoriserade översättningar som informella översättningar.

En del av W3C:s arbetsområde för webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI) är att ajourhålla information om översättningar, t.ex. översättningar av WCAG 2.0. Ett antal översättningsarbeten pågår, både i form av formellt auktoriserade översättningar och i form av informella översättningar på frivillig basis. Vissa översättningar finns nu tillgängliga för granskning. W3C:s policy för auktoriserade W3C-översättningar erbjuder en process där intressenter kan granska föreslagna översättningar och villkor för att accepteras som en officiell översättning. Ta del av mer information om pågående översättningar av WCAG 2.0, om WCAG 2.0 och om W3C:s arbete med tillgänglighet.

Möte: Tillgänglighet och användbarhet ... "EPiServer-dagen 2009"

2009-03-02

Dagarna 10-11 mars 2009 äger "EPiServerdagen 2009" rum i Stockholm, med bl.a. sessioner om webbtillgänglighet.

Se mer om detta på EPiServerdagen 2009.