W3C

W3C-logo

Nyheter december 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

W3C/Sverige önskar er ett gott nytt år

2009-12-31

Vi har passerat ännu ett år med webben, sett fortgående konsolidering av standarder, samt ökad användning av webben som det medium på mycket av det moderna samhället vilar.

Under nästa år kan vi även börja småfira webbens 20-åriga födelsedag. Det var ju i slutet av 1990 som grundläggande tekniska byggstenar för HTML och HTTP förverkligades, av Tim Berners-Lee på CERN. Under 1991 etablerades den första riktiga webbplatsen, och -- som man säger -- "the rest is history". Men det mer spännande är att se fram nya trender och vindar i användningen av webbteknologier, och fundera om vi kommer att se början av någon disruptiv förändring i stil med webb 2.0.

Vi på Svenska W3C-kontoret önskar er alla ett gott nytt år, med många spännande utmaningar.

Nytt dokument: multimodalitet ... användningsfall för EMMA

2009-12-22

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") har tagit fram ett dokument om önskemål inför eventuell revision av EMMA.

EMMA (Extensible MultiModal Annotation) definierar etrt XML-baserat uppmärkningsspråk för att fånga och tillhandahålla metadata om hur indata till multimodala system skall tolkas. Efter att EMMA 1.0 antagits som W3C Recommendation har ett antal nya användningsfall dykt upp, såsom multimodal utmatning, biometrik, känslor, sensordata, flerstegsdialoger och interaktion med flera användare. Use Cases for Possible Future EMMA Features -- publicerad av Multimodal Interaction Working Group som Group Note -- beskriver dessa användningsfall, och illustrerar hur språket EMMA kan utvidgas för att stödja dem. Det finns mer information om arbetet med multimodalitet.

Ny Candidate Recommendation: säkerhet ... "Web Security Context: User Interface Guidelines"

2009-12-22

Arbetsgruppen för webbsäkerhetskontext ("Web Security Context Working Group") har nu offentliggjort ett utkast om hur användarens säkerhetsrelaterade beslut kan stödjas.

Web Security Context: User Interface Guidelines -- publicerad av Web Security Context Working Group som Candidate Recommendation -- specificerar tillitsbaserade beslut som en användare måste göra på webben och hur da kan stödjas så att säkra och välgrundade beslut kan tas. I detta ingår att specificera de interaktioner en användare utgör, med målet att uppnå praktiskt användbar säkerhet, grundat på beprövade ansatser i området. Ta del av arbetsgruppens förväntningar om implementering och testning och av information om arbetet inom säkerhetsområdet.

Nya utkast: webbtillämpningar ... sju API-specifikationer

2009-12-22

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har publicerat utkast av specifikationer för API:er som ger kraftfullt stöd åt webbtillämpningar vilka körs i webbläsare.

Ett antal specifikationer, i olika steg i framtagandet, har nu publicerats av Web Applications Working Group. Dessa specifikationer inriktar sig på programmerbara gränssnitt (API:er) vilka förstärker den öppna webbplattformen som en exekveringsmiljö för fullfjädrade tillämpningar. W3C önskar nu implementationserfarenheter för följande två Candidate Recommendations:

  • The Widget Interface, som definierar ett API för "widgets", och ger åtkomst till dess metadata och dess beständigt lagrade data. Arbetsgruppens implementationsrapport följer upp hur implementeringsarbete fortskrider.
  • Selectors API Level 1, som definierar metoder för att hämta Element-noder från en objektmodell (DOM) genom att matcha element mot selektorer (såsom de som används in Cascading Style Sheets). Arbetsgruppen utvecklar även en testsvit för selektor-API:et.

Kommentarer på följande Last Call Working Drafts tas emot fram till och med 30 juni 2010:

  • Web Storage, som erbjuder ett API med vars hjälp webbtillämpningar kan lagra nyckel-värde-par på klientmaskin.
  • Web Workers, som definierar ett API som kan användas för att starta bearbetning i olika exekveringstrådar (med meddelandebaserad kommunikation) i webbtillämpningar, så att olika tillämpningsbearbetningar kan köras parallellt.
  • Server-Sent Events, som definierar ett API där webbtillämpningar kan öppna en HTTP-förbindelse, och via denna mottaga notifieringar från en server, i form av DOM-händelser.

Arbetsgruppen har även publicerat uppdateringar av följande Working Drafts:

  • Web Sockets API, som erbjuder ett API för full-duplex-kommunikation mellan en webbtillämpning och en värddator någonstans på nätet.
  • Web SQL Database, som definierar ett API där webbtillämpningar kan lagra data på klientmaskin i databaser vilka stöder frågor i en variant av SQL.

Läs mer om vad som görs i Rich Web Client Activity.

Nya Working Drafts: webbtjänster ... WS-Enumeration, WS-Eventing, etc.

2009-12-17

Arbetsgruppen för resursaccess i webbtjänster ("Web Services Resource Access") har publicerat fem nya utkast av komponentteknologier för webbtjänster.

De fem utkasten -- publicerade av Web Services Resource Access Working Group som Working Drafts -- är: Web Services Enumeration (WS-Enumeration), Web Services Eventing (WS-Eventing), Web Services Resource Transfer (WS-RT), Web Services Transfer (WS-Transfer), och Web Services Metadata Exchange (WS-MetadataExchange). Det första beskriver ett generellt SOAP-baserat protokoll för att räkna upp en sekvens av XML-element, lämpligt för att gå igenom loggar, meddelandeköer, och andra linjära informationsmodeller. Det andra beskriver ett protokoll som webbtjänster kan använda för att prenumerera eller acceptera prenumerationer på händelsenotifieringar. Det tredje definierar utvidgningar till WS-Transfer, för att hantera fragmentbaserad access till resurser, för att stödja vanliga krav inom WS-ResourceFramework och WS-Management. Det fjärde beskriver ett generellt SOAP-baserat protokoll för att åtkomma XML-representationer av resurser i webbtjänster. Det femte definierar hur metadata om ändpunkter för en webbtjänst kan representeras som resurser, hur metadata kan bäddas in i referenser till ändpunkter, och hur metadata kan hämtas från en ändpunkt för webbtjänst. Studera gärna vad som görs inom arbetsområdet webbtjänster.

Nytt Working Draft: media ... "Media Fragments URI 1.0"

2009-12-17

Arbetsgruppen för mediafragment ("Media Fragments Working Group") har publicerat ett utkast om hur man på ett standardiserat sätt kan komma åt delar av audio- och videoresurser.

Audio- och videoresurser på webben hanteras för närvarande som "främmande" objekt, vilka bara kan användas i en instickmodul som förstår hur resursen skall avkodas och hur man kan interagera med resursen. Vanligtvis behövs specifika mediaservers om man vill kunna utnyttja serverstödd funktionalitet, såsom att starta uppspelning från en viss punkt i resursen utan att behöva ladda ner hela resursen. Stöd för access till sådana fragment av resurser varierar mellan olika mediaformat, och detta försvårar standardiserad användning på webben. Media Fragments URI 1.0 -- publicerat av Media Fragments Working Group som första offentligt Working Draft -- erbjuder en formatoberoende standard för att adressera mediafragment på webben, genom användning av Uniform Resource Identifiers (URI). Arbetsgruppen har även uppdaterat Use cases and requirements for Media Fragments. Den intresserade uppmanas att titta mer på vad som görs för video på webben.

Nya Candidate Recommendations: formatmallar ... CSS

2009-12-17

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu publicerat två implementerbara specifikationer inom CSS-familjen: om bakgrund och kantlinjer, och om kolumnpresentation.

CSS är ett språk för att beskriva presentation av strukturerade dokument (såsom HTML och XML), på skärm, på papper, som tal, etc. CSS Backgrounds and Borders Module Level 3 och CSS Multi-column Layout Module -- publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendations -- ger nya funktionaliteter för CSS-formattering. Det första erbjuder utvidgningar (gentemot CSS 2) för bakgrund och kantlinjer: kanter som består av bilder, lådor med multipla bakgrunder, lådor med rundade hörn, och lådor med skuggor. Det andra stöder kolumnorienterad presentation, där innehållsförfattare kan få innehållet att flyta mellan flera kolumner, med avstånd mellan kolumnerna. Detta och mer görs inom arbetsområdet formattering.

Ny Proposed Recommendation: formatmallar ... "CSS Selectors Level 3"

2009-12-15

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tagit fram ett genomarbetat utkast av selektorer i CSS, nu publicerat som Proposed Recommendation.

Selektorer är mönster som matchas mot element i en trädstruktur i dokument, och är en av ett flertal teknologier som kan kan användas för att komma åt noder i XML-dokument. Selectors Level 3 -- publicerat av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Proposed Recommendation -- specificerar selektorer som har optimerats för användning inom HTML och XML, och kan användas i prestandakritiska tillämpningar. Arbetsgruppen har beskrivit implementationer av selektorer och dokumenterat hur kommentarer på senaste utkast hanterats. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 31 januari 2010. Mer information finns om vad som görs inom arbetsområdet formattering.

Ny Candidate Recommendation: matematik på webben ... "MathML Version 3.0", "MathML CSS Profile"

2009-12-15

Arbetsgruppen för matematisk notation ("Math Working Group") publicerar nu två specifikationer om representation och presentation av matematiskt innehåll.

Målet med MathML är att kunna leverera, ta emot, och bearbeta matematiska formler på webben, analogt med hur HTML möjliggör hantering av text på webben. De två förslagen är Mathematical Markup Language (MathML) Version 3.0 och A MathML for CSS Profile, båda publicerade av Math Working Group som Candidate Recommendations. Det första definierar Mathematical Markup Language, en XML-tillämpning för att beskriva matematisk notation som fångar både dess struktur och innehåll. Den andra specifikationen beskriver en profil av MathML 3.0 som lätt kan formatteras med användning av Cascading Style Sheets (CSS). Arbetsgruppen håller även på att ta fram en testsvit för MathML-specifikationer, utgående från testsviten för MathML 2.0. Som stöd för granskning finns även dokumentation av hur arbetsgruppen hanterat kommentarer på föregående utkast: kommentarer på MathML 3.0 och kommentarer på CSS-profilen. Mer information finns om arbetet med matematisk notation.

Nya Working Drafts: tillgänglighet ... "Accessible Rich Internet Applications" (WAI-ARIA), "Authoring Practices", "Implementation Guide"

2009-12-15

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group ") har tagit fram tre utkast om hur tillgänglighet stöds i moderna rika webbtillämpningar.

De tre utkasten -- publicerade av Protocols and Formats Working Group (PFWG) -- är WAI-ARIA (uppdaterat Working Draft), WAI-ARIA User Agent Implementation Guide (Working Draft) och WAI-ARIA Authoring Practices (Working Draft). Det första är den tekniska specifikationen av Accessible Rich Internet Applications (ARIA), som stöder konstruktion av dynamiskt, interaktivt webbinnehåll som blir tillgängligt för användare med funktionshinder. Det andra ger råd om hur webbläsare och andra verktyg med webbförmåga bör ge åtkomst till WAI-ARIA-funktionalitet via API:er, Det tredje beskriver hur utvecklare av webbinnehåll kan utveckla tillgängliga rika webbtillämpningar genom användning av WAI-ARIA. Dessa och andra dokument om WAI-ARIA beskrivs i dokumentet översikt över WAI-ARIA. Hitta mer information om detaljer för granskningen av WAI-ARIA, och titta mer på vad som görs inom området webbtillgänglighet.

W3C/Kina engagerad i möte om webbstandarder i Beijing

2009-12-15

Ett evenemang om webbstandarder avhölls i Kina, där lokala intressenter diskuterade webben, dess användning och standarder.

W3C:s kontor i Kina stödde Webrebuild.org i samband med deras första evenemang kring webbstandarder i Beijing. Temat för detta evenemang -- med fler än 100 deltagare -- var "tankar om webbstandarder", och målsättningen var att erbjuda en plattform där utvecklare i Beijing kan diskutera och dela med sig tankar om hur man kan förbättra användningen av webbstandarder och webbteknologier. Talare diskuterade kompatibilitet mellan webbläsare, CSS3.0, HTML5 och ontologier. AnQi (Angel) Li från W3C:s Kina-kontor höll ett inledningsanförande, och presenterade det kinesiska kontoret. Ta del av mer information om kommande presentationer av W3C-personal.

Nya Working Drafts: frågespråk ... XQuery, XPath, XSLT

2009-12-15

Arbetsgrupperna för XQuery och XSLT har publicerat en uppsättning utkast om teknologier för frågespråk och transformering.

Arbetsgrupperna XQuery och XSL har publicerat första offentliga Working Drafts av XQuery and XPath Data Model 1.1, XPath and XQuery Functions and Operators 1.1, XSLT and XQuery Serialization 1.1 och XPath 2.1. Dessutom har arbetsgruppen XQuery publicerat uppdaterade Working Drafts av XQuery 1.1: An XML Query Language, XQueryX 1.1 och XQuery 1.1 Requirements. Ta del av mer information om W3C:s arbete med XML.

Nya dokument: tillgänglighet ... "Resources for Developing a Web Accessibility Business Case"

2009-12-14

Arbetet inom området webbtillgänglighet ("Web Accessibility Initiative") har samlat in och dokumenterat hur insatser för tillgänglighet även ger affärsnytta.

Resources for Developing a Web Accessibility Business Case for Your Organization -- publicerad av WAI Education and Outreach Working Group -- är en samling information (statistik, fallstudier och informativa artiklar) som beskriver hur affärsvärde skapas då man genomför insatser för att uppnå tillgänglighet av ens webbresurser (dokument och tjänster). Fundera även på hur dina egna erfarenheter i området kan vara av intresse för andra som vill satsa på tillgänglighet, t.ex. genom att titta på blogginlägget Share Resources Supporting the Web Accessibility Business Case. Läs mer om Web Accessibility Initiative (WAI).

W3C/Sverige finns på Twitter

2009-12-13

Sedan ett par månader har nyheter från svenska W3C även publicerats på Twitter.

Efter en längre informell/oannonserad provperiod kan vi nu officiellt meddela att svenska W3C-kontoret nu finns som egen Twitter-användare. De som helst vill bli informerade via tweets kan nu följa ("follow") W3C/Sverige på Twitter.

Internet Society och W3C stärker förbindelser för ett öppet globalt Internet

2009-12-11

De två viktigaste aktörerna inom teknisk standardisering för Internet -- ISOC och W3C -- får starkare relationer i och med en ISOC-donation till W3C.

I en gemensam pressrelease har Internet Society (ISOC) och W3C meddelat att ISOC ger en donation till W3C, för att stödja arbetet med förändring av W3C:s organisation, för att fortsätta vara den ledande organisationen för webbstandardisering. "ISOC och W3C har arbetat tillsammans under många år inom ett antal olika områden, och delar samma värderingar om Internets utveckling", säger Lynn St. Amour, ordförande och VD i Internet Society. "Vårt stöd för W3Cs förändringsprocess visar ISOC:s engagemang för att säkerställa att Internet fortsätter att vara en öppen global plattform för innovation." Dagens meddelande avspeglar de två organisationernas sammanfallande målsättning att säkra den globala webben och internets tillväxt och tillgänglighet, och deras vilja att ta ansvar för att dessa globala kommunikationsplattformar fortsätter att vara värdefulla för användare världen över. Mer information finns i pressreleasen och i en webbsida med frågor och svar (FAQ) om ISOC och W3C.

Nytt dokument: internationalisering ... "Choosing a Language Tag"

2009-12-11

Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har publicerat ett informativt dokument om hur nya märken för språk ("language tags") bör användas.

Internationalization Core Working Group arbetar med att producera information som hjälper användare att förstå och använda internationaliserade former av W3C-teknologier. Tidigare i år publicerades RFC 5646, som introducerade en ny märkning -- 'extended language'-- för BCP 47 och runt 7,000 nya poster i IANA Language Subtag Registry. Nyligen publicerade gruppen Choosing a Language Tag, som ger svar på frågor som: vilket språkmärke bör jag använda, och hur väljer jag språk och de andra delmärken som jag behöver? Svaret ger en steg-för-steg-beskrivning för den uppsättning beslut som jag måste fatta. Titta mer på arbetsområdet internationalisering.

Konferens: tillgänglighet ... "Funkas Tillgänglighetsdagar 2010"

2009-12-09

Den 14-15 april 2010 äger Tillgänglighetsdagarna rum, och man kan nu boka plats.

Teman för årets konferens, arrangerad av Funka, är god form, alltså hur innehåll presenteras, och hur man skapar tillgänglighet i sociala medier. Se mer om denna tidiga annonsering på hemsidan för evenemanget.

Nytt dokument: tillgänglighet ... "Involve Users in Web Projects for Better, Easier Accessibility"

2009-12-09

Arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har producerat ett nytt dokument som ger praktiska råd om hur man engagerar användare i processen att ta fram ny teknologi.

Involving Users in Web Projects for Better, Easier Accessibility -- publicerat av WAIEducation and Outreach Working Group -- ger råd till projektledare, gränssnittsdesigners och utvecklare av:

  • webbplatser och webbtillämpningar
  • webbläsare, mediaspelare och tekniska hjälpmedel
  • författarverktyg såsom innehållshanteringssystem (Content Management Systems, CMS), bloggverktyg och WYSIWYG-editorer
  • standarder och policies om tillgänglighet
  • webbteknologier och tekniska specifikationer

Mer om detta och det näraliggande dokumentet Involving Users in Evaluating Web Accessibility finns i epostmeddelandet som annonserar dessa dokument och i blogginlägget Discover new ways of thinking about accessibility. Titta gärna på vad som görs inom arbetet med tillgänglighet på webben ("Web Accessibility Initiative", WAI").

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Widget Access Request Policy"

2009-12-08

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu levererat ett utkast om policies för nätverksaccess från webbtillämpningar.

Specifikationen Widget Access Request Policy -- publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft -- definierar den säkerhetsmodell som styr hur en webbtillämpning kan använda nätverksaccess, liksom en metod som konstruktörer av webbtillämpningar kan använda för att begära att webbläsaren skall medge tillgång till vissa resurser över nätverket. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 13 januari 2010. Ta del av mer om detta och om angränsande teknikområden som bearbetas inom Rich Web Client Activity.

Ny Candidate Recommendation: kompakt XML ... "Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0"

2009-12-08

Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") önskar nu få del av implementeringserfarenheter om EXI-formatet, som är en komprimerad variant av XML.

Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0 -- publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Candidate Recommendation -- är specifikationen av formatet Efficient XML Interchange (EXI), en mycket kompakt representation av Extensible Markup Language (XML) Information Set, avsedd att samtidigt optimera prestanda och användning av beräkningsresurser. Formatet EXI använder en hybridansats baserad på informationsteori och teori för formella språk, samt praktiska tekniker för entropibaserad kodning av XML. Med hjälp av en enkel algoritm, som kan effektivt implementeras och använder en liten uppsättning datatyper, kan strömmar av XML-händelser effektivt kodas. Arbetsgruppen har även uppdaterat dokumentet EXI Primer, som är en introduktion till EXI-ansatsen. Läs gärna arbetsgruppens plan för interoperabilitetstestning och ta del av mer information om arbetet med XML.

Nytt dokument: W3C publicerar färdplan för webben i utvecklingsländer

2009-12-08

W3C har idag lagt fram en färdplan om hur webben kan bli användbar på landsbygd och av eftersatta grupper i utvecklingsländer.

Dokumentet Mobile Web for Social Development (MW4D) Roadmap analyserar de utmaningar man står inför då utvecklingsbefrämjande tjänster skall driftsättas och användas, och ger en översikt över teknologilandskapet som erbjuder hjälpmedel. I dokumentet identifieras två huvudutmaningar:

  1. de hinder för webbaccess som eftersatta grupper i utvecklingsländer står inför, och
  2. de hinder som påverkar skapande och driftsättande av webbinnehåll, och hur information, tillämpningar och tjänster kan åtkommas via mobiltelefon.

Kartläggningen har tagits fram av intressegruppen Mobile Web for Social Development, som är en del av W3C:s satsning Mobile Web Initiative (MWI). Läs pressrelease och hitta mer information om Mobile Web Initiative (MWI).

Ny Recommendation: XML ... "Namespaces in XML 1.0 (Third Edition)"

2009-12-08

Arbetsgruppen för XML:s kärna ("XML Core Working Group") har publicerat tredje utgåvan av specifikationen för namnrymder i XML -- "Namespaces in XML 1.0 (Third Edition)".

Namnrymder i XML ger en enkel metod för att kvalificera namn på element och attribut då de används i dokument representerade i XML (Extensible Markup Language), genom att identifiera dessa namn genom URI-referenser. Namespaces in XML 1.0 (Third Edition) -- publicerad av XML Core Working Group som W3C Recommendation -- är en ny version, som ersätter utgåva två, har inga betydelsefulla ändringar. Bland de rättelser som nu införts, kan en vara av intresse, nämligen att eliminera en inkompatibilitet med 5:e utgåvan av specifikationen av XML 1.0. Detta arbete är ett av många som utförs inom arbetsområdet XML.

Nya Working Drafts: scheman - XML ... "W3C XML Schema Definition Language (XSD) 1.1"

2009-12-03

Arbetsgruppen för XML Schema ("XML Schema Working Group") har nu publicerat ett utkast av specifikationen för schemadefinition i två delar: "XSD 1.1 Structures" och "XSD 1.1 Datatypes".

W3C XML Schema Definition Language (XSD) 1.1 Part 1: Structures och Part 2: Datatypes -- publicerade av XML Schema Working Group som Last Call Working Drafts -- beskriver XML "Schema Definition Language". Det första delen specificerar språket, med funktionalitet för att beskriva struktur och begränsningsvillkor för innehållet i XML-dokument, bl.a. sådana som använder XML Namespace. Schemaspråket, som självt representeras med hjälp av en XML-vokabulär och använder namnrymder, är en rekonstruktion och utvidgning av vad som kan uttryckas i DTD:er för XML. Den andra delen definierar funktionalitet för att definiera datatyper som kan användas i XML Schema, men även kan användas i andra XML-baserade specifikationer. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 31 december 2009. Titta gärna på annat arbete som utgörs inom arbetsområdet XML.

Nytt Working Draft: talbaserade webbläsare ... "Voice Extensible Markup Language (VoiceXML) 3.0"

2009-12-03

Arbetsgruppen för talbaserade webbläsare ("Voice Browser Working Group") har nu publicerat ett utkast av VoiceXML 3.0 -- ett språk som stöder talbaserade tillämpningar.

Det övergripande målet med VoiceXML är att öppna upp för användning av webbaserad utveckling och leverans inom interaktiva talsvarstillämpningar. Voice Extensible Markup Language (VoiceXML) 3.0 -- publicerat av Voice Browser Working Group som Working Draft -- specificerar ett modulärt XML-språk med vars hjälp man kan skapa interaktiva mediadialoger som utnyttjar syntetiserat tal, igenkänning av talad inmatning och tangentinmatning, telefoni, konversationer med blandat initiativ, samt inspelning och presentation av en uppsättning mediaformat (såsom digitaliserad audio och digitaliserad video). Detta arbete utförs inom arbetet med talbaserade webbläsare.

Patentutredning: webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Access Requests Policy"

2009-12-01

En patentutredning har dragits igång för att klarlägga eventuella konflikter mellan specifikationen "Widgets 1.0: Access Requests Policy" och existerande patent.

I enlighet med W3C:s patentpolicy, har W3C skapat en patentrådgivningsgrupp (Patent Advisory Group, PAG) för att hantera ett annonserat patent som kan påverka specifikationen Widgets 1.0: Access Requests Policy. Mer information finns i uppdragsbeskrivningen för denna PAG. Arbetsgruppen WebApps arbetar med att ta fram denna specifikation. W3C startar en PAG för att utreda och rekommendera åtgärder när ett annonserat patent kan vara kritiskt för en specifikation, men där patentet inte kan användas enligt W3C:s krav på kostnadsfri licensiering. Läs mer om patentrådgivningsgrupp.

Nytt Working Draft: multimodalitet ... "Multimodal Architecture and Interfaces"

2009-12-01

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") har producerat ett utkast av arkitekturen för multimodala tillämpningar.

Multimodal Architecture and Interfaces (MMI Architecture) -- publicerad av Multimodal Interaction Working Group som uppdaterat Working Draft -- definierar ett generellt och flexibelt ramverk för interoperabilitet mellan modalitetsspecifika komponenter från olika leverantörer -- t.ex. taligenkänning från en leverantör och handskriftsigenkänning från en annan. Dokumentet har genomgått omfattande förändringar, och gruppen önskar nu att detta förslag granskas. De huvudsakliga ändringarna gentemot föregående utkast är (1) förtydligande av hur det hänger samman med EMMA, (2) förenkling av delarna av arkitekturen, (3) tillägg av en beskrivning av hur HTTP används för att transportera livscykelhändelser, och (4) tillägg av en modalitetskomponent för handskriftsigenkänning. En ändringsmarkerad version av dokumentet har tagits fram. Ta del av mer information om W3C:s arbetsområde för multimodal interaktion.

Nya Working Drafts: formatmallar ... "CSS 2D Transforms", "CSS Transitions Modules"

2009-12-01

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tagit fram utkast av två specifikationer för CSS, om 2D-transformationer och om förändringar av presentationsegenskaper.

CSS 2D Transforms Module Level 3 och CSS Transitions Module Level 3 har publicerats av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Drafts. Det första erbjuder funktionalitet för att transformera element så att de kan presenteras i 2D-form. Det andra ger stöd för att förändra CSS-värden på ett mjukt sätt under en viss tidsperiod. Detta arbete har utförts inom arbetsområdet formatmallar (CSS).

Ny Candidate Recommendation: små webbtillämpningar ... "Widget Packaging and Configuration"

2009-12-01

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat specifikationen för paketering och konfigurering av små webbtillämpningar, och önskar information om implementeringar av denna.

Widget Packaging and Configuration -- publicerad av Web Applications Working Group som Candidate Recommendation -- standardiserar ett paketeringsformat för programvara kallad små webbtillämpningar ("widgets"). Widgets är tillämpningar som körs på webbklienter, konstruerats med hjälp av webbstandarder, men som även kan bäddas in i webbdokument. Paketeringsformatet fungerar som en behållare för de filer som används av en widget. Konfigureringsdokumentet är en XML-vokabulär som deklarerar metadata och konfigureringsparametrar för en widget. Stegen som genomförs när ett widget-paket bearbetas beskrivs i termer av förväntat beteende och hur fel hanteras under pågående bearbetning av paketeringsformatet, konfigureringsdokumentet och andra filer. Arbetsgruppen planerar att följa upp implementeringar och dokumentera i form av en implementationsrapport. Läs mer om vad som görs inom Rich Web Client Activity.