W3C

W3C-logo

Nyheter maj 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: små webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Packaging and Configuration"

2009-05-28

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har publicerat ett utkast om hur små webbtillämpningar kan packeteras.

Widgets 1.0: Packaging and Configuration -- publicerat av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft -- specificerar ett standardiserat packeteringsformat för små webbtillämpningar, s.k. "widgets". Små webbtillämpningar fungerar som tillämpningar i användarens maskin, konstruerade genom användning av webbteknologier och packeterade för att distribueras över nätet. Typiskt nedladdas och installeras de på en klientmaskin eller annan webbanpassad apparat, där de kan köras som fristående tillämpningar, men de kan även bäddas in i webbsidor och köras i en webbläsare. Exempel på sådana tillämpningar är allt från klockor, nyhetsflöden, spel och väderleksprognoser, till komplexa tillämpningar som hämtar data från många olika källor för att kombinera dessa och presentera resultatet för användaren på ett intressant och användbart sätt. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 19 juni 2009. Du kan hitta mer information om detta och om angränsande tekniker på hemsidan för Rich Web Client Activity.

Uppdaterad Candidate Recommendation: bearbetningsflöden ... "XProc: An XML Pipeline Language"

2009-05-28

Arbetsgruppen för processmodell för XML ("XML Processing Model Working Group") har nu offentliggjort ett uppdaterat utkast om specifikationen av hur flöden för bearbetning av XML-dokument kan definieras.

XProc: An XML Pipeline Language -- publicerad av XML Processing Model Working Group som uppdaterad Candidate Recommendation -- beskriver syntax och semantik för ett språk med vilket man kan beskriva operationer som skall utföras på XML-dokument. Dokumentet innehåller en sektion som sammanfattar de ändringar som införts sedan specifikationen först publicerades som Candidate Recommendation. Ta del av mer information om detta och annat arbete som utförs inom arbetsområdet XML.

Tim Berners-Lee tilldelas ännu en utmärkelse ... Webby Award

2009-05-27

Tim Berners-Lee är utsedd till en av årets mottagare av utmärkelsen Webby Awards i egenskap av att ha uppfunnit webben.

Webby Awards är en uppmärksammad utmärkelse som belönar framstående resultat på Internet. Den instiftades 1996 av The International Academy of Digital Arts and Sciences, en grupp av 550 ledande webbexperter, näringslivsidkare, visionärer, och liknande. Vid en gala den 8 juni 2009 kommer Tim Berners-Lee att hedras med Webby Lifetime Achievement Award, tillsammans med andra som också tilldelas utmärkelser. Bl.a. tilldelas Twitter utmärkelsen Webby Breakout of the Year. Under årens lopp har ett antal Webby Awards hamnat i Sverige, för innovativ och attraktiv användning av webben.

Seminarium: säkerhet ... extra ... "Införande av DNSSEC i praktiken"

2009-05-26

Det seminarium som .SE ska hålla om "införande av DNSSEC i praktiken" den 8 juni blev snabbt fullbokat. Därför kommer seminariet att ges vid ytterligare två tillfällen, den 15 juni och 17 augusti.

Anmälan sker på sem 15 juni samt sem 17 aug. För mer info och schema se under rubriken "program" på respektive sida.

W3C öppnar lokalkontor i Senegal

2009-05-26

Nu öppnar W3C ett lokalkontor i Västafrika, i Senegal.

Idag startar W3C-kontoret i Senegal, placerat på Ecole Supérieure Polytechnique (ESP), knutet till UCAD (Université Cheikh Anta Diop), i Dakar, Senegal. Ibrahima Ngom (ESP) och Alex Corenthin (ISOC Segenal) kommer att tillsammans leda detta nya W3C-kontor. W3C ser fram emot att öka sin samverkan med franskspråkiga delar av världen, speciellt angränsande länder i Västafrika. Öppningsceremonin kommer att äga rum den 27 maj. Läs pressrelease och få mer information om W3C-kontoren, som hjälper W3C att sprida information i lokala språk, hjälper till att bredda W3C:s geografiska bas, och uppmuntra internationellt deltagande i W3C:s arbete.

Nytt Working Draft: mobila webben ... "Relationship Between Mobile Web and Web Content Accessibility"

2009-05-26

Arbetsgruppen för goda råd om mobila webben ("Mobile Web Best Practices Working Group") i samarbete med arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har offentliggjort ett utkast av ett dokument som beskriver ur problemmängerna i mobilt innehåll respektive tillgängligt innehåll överlappar.

Relationship between Mobile Web Best Practices (MWBP) and Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) -- publicerat av Mobile Web Best Practices Working Group i samarbete med WAI Education and Outreach Working Group som uppdaterat Working Draft -- beskriver hur råd och riktlinjer för mobilt innehåll hänger samman med riktlinjer för tillgänglighet. Arbetsgrupperna anser att detta utkast är fullständigt, och annonserar nu att en slutlig granskning kan göras innan dokumentet publiceras som en Working Group Note. Ta del av meddelandet om detta granskningstillfälle.

Arbetsgrupperna uppmuntrar alla att börja med att läsa Web Content Accessibility and Mobile Web: Making a Web Site Accessible Both for People with Disabilities and for Mobile Devices, som visar hur målsättningarna för tillgänglighet och för mobil access överlappar varandra. Ytterligare ett relevant dokument är Shared Web Experiences: Barriers Common to Mobile Device Users and People with Disabilities, som ger exempel på hinder som användare (utan funktionshinder) har när de interagerar med webbinnehåll på en mobil apparat, och hur liknande hinder visar sig för användare med funktionshinder då de använder vanlig dator. Hitta mer information om arbetet med den mobila webben (MWI) och om arbetet med tillgänglighet (WAI).

Ny rapport: mobila teknologier ... "Role of Mobile Technologies in Fostering Social Development"

2009-05-25

Idag publiceras rapporten från den nyligen genomförda workshopen om användning av mobila teknologier i utvecklingsländer.

Vid Workshop on the Role of Mobile Technologies in Fostering Social Development i april 2009 diskuterade deltagarna hur tjänster som nu finns tillgängliga på mobiltelefoner kan användas för att hjälpa människor i regioner med dålig infrastruktur. Diskussionerna betonade vikten av att genomföra samlade insatser av alla olika intressenter (såsom praktiker, högskolor, myndigheter och mobilindustrin) för att skapa en gemensam syn på den mobila plattformen som ett verktyg för att överbrygga den digitala klyftan. Workshopen arrangerades i samarbete mellan W3C Mobile Web Initiative och Mozambiques ministerium för vetenskap och teknologi, med stöd av guldsponsorerna UNDP, Web Foundation, Nokia och Bharti Telesoft; och silversponsorerna Opera Software, UNESCO, Microsoft Research, och MIT Legatum Center for Development and Entrepreneurship. Arbetet har genomförts som del i projektet Digital World Forum (ett projekt inom europeiska unionens sjunde ramprogram). Rapporten finns nu öppet åtkomlig. Ta del av mer information om arbetet kring mobila webben för utveckling ("W3C Mobile Web for Social Development Interest Group") och om arbetet med tekniker för mobila webben ("W3C Mobile Web Initiative").

Utbildningskurs: mobila webben ... "An Introduction to W3C's Mobile Web Best Practices"

2009-05-25

Idag annonserades en utvidgad och förbättrad version av en kurs om mobila webben -- beprövad konstruktionsmetodik.

Online-kursen ger en introduktion om de råd och rekommendationer som tagits fram angående innehåll och tjänster på den mobila webben ("Mobile Web Best Practices"). Kursen riktar sig till webbutvecklare och webbkonstruktörer. Kursen sträcker sig från 1 juni till 31 juli 2009. Deltagare kommer att:

  • lära sig om fördelar och utmaningar med den mobila plattformen
  • lära sig hur man använder W3C:s "Mobile Web Best Practices" för att skapa webbinnehåll som fungerar bra på mobilen och hur man anpassar existerande innehåll för den mobila situationen.
  • förstå vilket kunskapsmaterial hos W3C som är relevant för att skapa mobilt innehåll

Deltagare kommer att få tillgång till föreläsningar och studieuppgifter som ger handfast erfarenhet av att använda W3C:s råd och rekommendationer om mobila webben. Deltagare kommer att arbeta med såväl W3C:s experter (lärare) som med andra som kan dela med sig av praktiska erfarenheter från design för den mobila webben. Mer information finns om kursmaterial (bl.a. gratis exempel på material), kursavgift, och avsedd målgrupp. Hitta mer information om W3C Mobile Web Initiative.

Seminarium: Internet ... "Vem ska ha kontrollen över nätet?"

2009-05-21

I Ingenjörsvetenskapsakademins regi ges ett seminarium om styrning och makt över Internet -- en kritisk infrastruktur i samhället.

Seminariet Vem ska ha kontrollen över nätet?. äger rum torsdagen den 4 juni 2009, kl. 12:00-13:30, på IVAs Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm. Bland andra medverkar Katarina Renman Claesson, forskare inom immaterialrätt vid Stockholms universitet, Rickard Falkvinge, ordförande, Piratpartiet och Oscar Wenell, operatören TDC. Ytterligare politiker aktuella för inval till EU-parlamentet samt telekomoperatörer är tillfrågade. Moderator: Mikael Zackrisson, webbchef på Veckans Affärer. Anmälan om deltagande skall ske senast 2 juni 2009.

Uppdaterat Working Draft: tillgänglighet ... "Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0"

2009-05-21

Arbetsgruppen för tillgängliga författarverktyg ("Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group") har offentliggjort ett utkast av dokumentet om riktlinjer för ATAG 2.0.

ATAG definierar hur författarverktyg bör hjälpa webbutvecklare att producera webbinnehåll som är tillgängligt och uppfyller tillgänglighetsriktlinjerna "Web Content Accessibility Guidelines 2.0" (WCAG 2.0). ATAG definierar även hur man kan göra författarverktygen tillgängliga, så att de kan användas av personer med funktionshinder. Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0 -- publicerad av Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group som uppdaterat Working Draft -- avses nu ligga väl till inför nästa steg i processen, "Last Call Working Draft". Läs inbjudan att granska utkastet av ATAG 2.0 och om arbetet med tillgänglighet ("Web Accessibility Initiative").

Seminarium: säkerhet ... "Införande av DNSSEC i praktiken"

2009-05-20

.SE kommer att hålla ett seminarie om "införande av DNSSEC i praktiken" på eftermiddagen den 8 juni 2009.

Anmälan skall ske senast den 3 juni. Mer info och schema finns som PDF.

Konferens: regelspråk ... "RuleML 2009"

2009-05-20

I november 2009 äger årets RuleML-konferens rum. W3C är en av de organisationer som stöder detta evenemang.

RuleML - 3rd International Symposium on Rules, Applications and Interoperability (som äger rum 5-7 november 2009 i Las Vegas, Nevada, USA) innefattar teman kring regelteknologier och regelbaserade tillämpningar inom områden som semantiska webben, agentbaserade system, händelsedrivna arkitekturer och tjänsteorienterade tillämpningar. Målet är att stimulera samverkan mellan näringsliv och forskning, genom att erbjuda ett forum för debatt mellan systemleverantörer, standardiseringsinitiativ, aktörer inom öppen källkod, applikationsutvecklare och forskare. En av talarna är Sandro Hawke från W3C:s arbetsområde Rule Interchange Format (RIF).

Tillbakadragna Proposed Edited Recommendations: hypertext ... "XHTML"

2009-05-19

Eftersom det har kommit invändningar mot fyra förslag till redigerade specifikationer om XHTML, så har W3C beslutat att dra tillbaka dessa förslag, och låta dem genomgå nödvändig omarbetning.

De fyra specifikationerna -- som nyligen publicerades som Proposed Edited Recommendations -- är:

W3C:s definierade process för standardisering anger att Proposed Edited Recommendations måste uttryckligen beakta alla inlämnade invändningar på ändringar av sådana dokument gentemot föregående Recommendation. Återstående invändningar mot XHTML-dokumenten hade inte nämnts vid beslutet att publicera dessa som nya förslag. Arbetsgruppen för XHTML2 (XHTML2 Working Group) kan vid ett senare tillfälle begära att de fyra specifikationerna skall publiceras, efter vederbörlig granskning av återstående frågor. Beslutet att dra tillbaka dessa specifikationer påverkar inte existerande Recommendations för dessa teknologier.

Tim Berners-Lee invald i US National Academy of Sciences

2009-05-19

Tim Berners-Lee, webbens uppfinnare och grundare av W3C, har blivit invald som ledamot i den prestigefyllda amerikanska "National Academy of Sciences" (NAS).

Den 28 april 2009 valdes Tim Berners-Lee in som utländsk ledamot i NAS (Tim är brittisk medborgare). NAS är en organisation för vetenskapsmän och ingenjörer, och arbetar för att främja vetenskap och dess användning för att förbättra samhället. Den skapades 1863 under Abraham Lincolns presidenttid, för att fungera som rådgivare åt federala regeringen angående frågor om vetenskap och teknik. Läs mer i Pressmeddelande från NAS (28 april 2009). Det kan vara värt att nämna att det finns åtta svenska medlemmar i NAS (sex från Karolinska Institutet inom livsvetenskaperna, samt en vardera från KTH och Lunds Universitet, båda inom matematik).

Konferens: W3C deltar i "SVG Open 2009"

2009-05-13

W3C stöder årets SVG-konferens, som äger rum i oktober 2009, där bl.a. möjlig vidareutveckling av SVG kommer att diskuteras.

Även detta år stöder W3C konferensen SVG Open 2009, den sjunde internationella konferensen om Scalable Vector Graphics. Värd för konferensen är Google, och äger rum i Mountain View, Kalifornien, USA, dagarna 2-4 oktober 2009. Denna konferens ger designers, utvecklare och implementatörer en möjlighet att dela idéer och erfarenheter, och diskutera produkter och strategier. Medlemmar i W3C:s SVG Working Group kommer att deltaga i konferensen och ge presentationer, bl.a. en paneldiskussion med deltagare i arbetsgruppen om framtida utveckling av SVG. Konferensens arrangörer har annonserat att förslag till presentationer och skisser av kurser tas emot fram till och med 15 maj 2009. Besök gärna hemsidan för W3C:s arbete med grafik för att ta del av vad mer som pågår inom detta arbetsområde.

Nya Recommendations: validering ... "Service Modeling Language 1.1"

2009-05-12

Idag publiceras en ny standard som stöder validering av uppsättningar av XML-dokument. Standarden består av två delar: "Service Modeling Language 1.1" (SML) och "SML Interchange Format 1.1" (SML-IF).

Med de två specifikationerna Service Modeling Language 1.1 (SML), och SML Interchange Format 1.1 (SML-IF) kan grupper av inbördes beroende dokument valideras. Därmed kan man uppnå förbättrad kvalitet i allmer sofistikerade system och tjänster som byggs på XML. Läs pressrelease och stöduttalanden från användningsperspektiv, och ta del av mer information om arbete med XML.

Nytt dokument: mobila webben ... "Guidelines for Writing Device Independent Tests"

2009-05-12

Arbetsgruppen för mobila testsviter ("Mobile Web Initiative Test Suites Working Group") har publicerat ett dokument med riktlinjer för konstruktion av testsviter.

Användning av webbteknologier ökar, och de används i nya områden. Därmed blir det allt viktigare att konstruktörer av testsviter utvecklar tester som fungerar så bra som möjligt på allehanda typer av apparater. Guidelines for writing device independent tests -- publicerat av Mobile Web Initiative Test Suites Working Group som en Group Note -- ger råd och riktlinjer för konstruktion av apparatoberoende testsviter. Hitta mer information om W3C:s arbete med den mobila webben.

Nytt dokument: e-förvaltning ... "Improving Access to Government through Better Use of the Web"

2009-05-12

Intressegruppen för e-förvaltning ("eGovernment Interest Group") har nu offentliggjort ett dokument om problem och utmaningar i området e-förvaltning.

Improving Access to Government through Better Use of the Web -- publicerat av eGovernment Interest Group som en Group Note -- har som målsättning att beskriva det spektrum av problem och utmaningar som påverkar offentliga sektorns strävan att utnyttja den potential som finns i dagens teknologier. Bl.a. ges exempel på hur existerande webbstandarder kan användas för att svara upp mot olika behov. Dessutom anges de områden där tjänster inom e-förvaltning inte fullödigt stöds av existerande standarder. Ta del av mer information om W3C:s arbete med e-förvaltning.

Nytt Working Draft: multimedia ... "Timed Text (TT) Authoring Format 1.0 -- Distribution Format Exchange Profile" (DFXP)

2009-05-12

Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har nu publicerat ett utkast av en standard för hur text kan knytas till tidsinformation.

Tidsstyrd text ("timed text") är textuell information som är knuten till tidsförlopp. Ett författarformat för tidssyrd text är en innehållstyp som representerar tidsorienterad media, med målsättningen att stödja utbyte mellan olika författarverktyg. Timed Text (TT) Authoring Format 1.0 -- Distribution Format Exchange Profile (DFXP) -- publicerat av Timed Text Working Group som Working Draft -- erbjuder en standardiserad representation för en speciell delmängd av textuell information. Här kan författaren eller författarverktyget associera semantik för stil, layout och temporalitet till text, på ett sätt som stöder såväl utbyte som presentation. Hitta mer information om arbetet med video-på-webben.

Nytt Working Draft: mobila webben ... "Mobile Web Application Best Practices"

2009-05-07

Arbetsgruppen för goda råd om mobila webben ("Mobile Web Best Practices Working Group") har publicerat ett utkast med råd kring hur mobila webbtillämpningar kan konstrueras.

Mobile Web Application Best Practices -- publicerad av Mobile Web Best Practices Working Group som Working Draft -- beskriver goda råd för hur webbtillämpningar avsedda för mobila apparater kan utvecklas och levereras. Dessa rekommendationer utvidgar den mängd råd och anvisningar som publicerats i Mobile Web Best Practices 1.0 (BP1), speciellt sådana som handlar om hur man kan utnyttja apparatens tillgängliga förmåga och hur man kan dra nytta av kunskap om leveranskontext Ta del av mer information om W3C:s arbete med den mobila webben ("Mobile Web Initiative Activity").

Nytt Working Draft: tillståndsmaskiner ... "State Chart XML (SCXML"

2009-05-07

Arbetsgruppen för talbaserade webbläsare ("Voice Browser Working Group") har offentliggjort ett uppdaterat utkast av ett dokument om tillståndsmaskiner.

SCXML är ett händelsebaserat språk för tillståndsmaskiner som kan användas på många olika sätt, såsom att på hög nivå styra dialoger som bygger på enkapsulerade språkmoduler i VoiceXML 3.0, eller för att styra multimodalitet i ramverket för multimodal interaktion. Skillnaderna mellan den nu publicerade utgåvan av State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction -- publicerad av Voice Browser Working Group som uppdaterat Working Draft -- gentemot föregående utkast är (1) en förändring av elementen send och invoke, och (2) införande av processorer för Event I/O för att stödja dessa. Ta del av mer information om arbetet med talbaserade webbläsare.

Nya Proposed Recommendations: uppmärkning ... "XHTML"

2009-05-07

Arbetsgruppen för XHTML2 ("XHTML2 Working Group") har nu publicerat uppdaterade specifikationer om XHTML2.

Fyra specifikationer har nu publicerats av XHTML2 Working Group som Proposed Edited Recommendations:

  • XHTML 1.1 - Module-based XHTML - Second Edition, som utgör grunden för framtida utvidgade dokumenttyper inom XHTML-familjen.
  • XHTML Basic 1.1 - Second Edition, innehåller den minimala mängden moduler som behövs för att representera XHTML, och dessutom ge stöd år bilder, formulär, tabeller och stöd för inbäddade objekt.
  • XHTML-Print - Second Edition, konstruerad för att stödja mobil utskrift och utskrift i miljöer där det inte är möjligt eller önskvärt att installera en drivrutin för specifik skrivare och där man kan tolerera viss variation i hur utskriften formatteras.
  • XHTML 1.0

Dessa uppdaterade specifikationer inkluderar rättningar av alla känds fel. Varje dokument ger en länk till en förteckning av ändringar. Granskningskommentarer tas emot fram till och med 4 juni 2009. Mer om detta hittas på hemsidan för arbetet med HTML.

Nya dokument: scheman ... "XML Schema Patterns for Databinding Version 1.0"

2009-05-05

Arbetsgruppen om schemamönster för databindning ("XML Schema Patterns for Databinding Working Group") har publicerat två dokument om schemamönster.

Schemamönster beskriver hur man kan använda XML för att representera vanligt förekommande datastrukturer i programmeringsspråk. Dokumenten Basic XML Schema Patterns for Databinding Version 1.0 och Advanced XML Schema Patterns for Databinding Version 1.0 -- publicerade av XML Schema Patterns for Databinding Working Group som Group Notes -- beskriver datastrukturer som kan betraktas som oberoende av specifika programmeringsspråk, databasparadigmer och modelleringsmiljöer. Besök gärna hemsidan för arbetet med webbtjänster.

Implementeringar önskas: "XML Schema Definition Language (XSD) 1.1"

2009-05-04

Arbetsgruppen för XML Schema ("XML Schema Working Group") har nu konsoliderat specifikationen av XML Schema 1.1 så att den är klar för provimplementering.

XSD erbjuder verktyg för att beskriva struktur hos XML-innehåll och beskriva begränsningsvillkor på innehållet av XML-dokument. XML Schema Working Group publicerar XML Schema Definition Language (XSD) 1.1. som Candidate Recommendation vilket betyder att denna specifikation nu har stabiliserats så att den kan valideras med avseende på implementerbarhet. Specifikationen består av två delar: Part 1: Structures och Part 2: Datatypes. Del två ger verktyg för att definiera datatyper (datum, tid, tal, strängar, etc) vilka kan användas i XML Schema men även i andra XML-specifikationer. Det finns även explicit information om ändringar i strukturdefinitioner och ändringar i datatypdefinitioner vis-a-vis XML Schema 1.0. Ta del av mer information om arbetet med XML.

Kommande Workshop: multimodalitet ... "Ink in Multimodal Applications"

2009-05-01

I juli äger en workshop rum, om användningen av handskrift som kanal för interaktion med webben.

Workshop on using Ink in Multimodal Applications within the W3C's Multimodal Architecture and Interfaces äger rum den 10-11 juli 2009 i Grand Bend, Ontario, Kanada, med University of Western Ontario som värd för mötet. Målet med denna workshop är att stödja arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") i deras arbete att integrera handskriftstödjande komponenter (Ink Modality Components) i MMI-arkitekturen och att förtydliga vad som kan behöva adderas till specifikationen för multimodalitet för att tillämpningar ska kunna hantera olika modalitetskombinationer där bl.a. elektroniskt bläck kan ingå. Deltagare kommer att diskutera krav på ändringar, utvidgningar och tillägg till standarden för elektroniskt bläck, speciellt avseende tillämpningar med multimodalitet som utvecklats baserat på W3C:s MMI-arkitektur så att det blir lättare att används bläck i existerande och framväxande marknader. "Position papers" skall vara inskickade senast den 1 juni 2009. Läs mer om uppmärkning för bläck (InkML) och om W3C:s arbete med multimodalitet.