W3C

W3C-logo

Nyheter februari 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Web Security Context: User Interface Guidelines"

2009-02-26

Arbetsgruppen för webbsäkerhetskontext ("Web Security Context Working Group") har offentliggjort att utkast om hur identiteter kan hanteras i webbläsare.

Ett viktigt område är användares tillitsbeslut vid webbsurfning och hur man kan stödja dessa så att användare kan göra bättre och mer välgrundade beslut. Specifikationen Web Security Context: User Interface Guidelines -- publicerat av Web Security Context Working Group som andra Last Call Working Draft -- presenterar råd och riktlinjer för hur man bör, i webbläsare, presentera information om identitet. Den behandlar även rekommendationer för hur fel skall hanteras i säkerhetsprotokoll. Detta utkast har tagit hänsyn till de synpunkter som inkommit under förra granskningsperioden, synpunkter från användare runt om i världen såväl som från implementatörer vilka deltar i arbetsgruppens arbete. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 19 mars 2009. Den intresserade kan ta del av mer information om W3C:s arbete inom säkerhetsområdet.

Arbete med webbformulär integreras i arbetet med HTML5

2009-02-26

Resultat från arbetet med "Web Forms 2.0" ingår nu i det som arbetas med inom HTML 5.

Arbetsgruppen för HTML (HTML Working Group) meddelar att de resultat som dokumenterats i Web Forms 2.0 har integrerats i utkasten för HTML 5. Mer information finns tillgänglig om arbetet med HTML.

Nya Working Drafts: säkerhet ... "XML Security"

2009-02-26

Arbetsgruppen för XML-säkerhet ("XML Security Working Group") har nu publicerat ett antal utkast av dokument som beskriver olika delar av XML Security.

Åtta utkast har nu publicerats av XML Security Working Group som Working Drafts. XML Signature 1.1 och XML Encryption 1.1 är första offentliga Working Drafts och innehåller förändringar gentemot tidigare utkast, specifikt avseende vad som skall betraktas som standardalgoritmer för kryptografi. XML Security Use Cases and Requirements och XML Signature Transform Simplification: Requirements and Design är dokument som avses bidraga till arbetsgruppens arbete med framtida versioner av specifikationerna för XML Security, vilka måhända kan innebära radikala ändringar gentemot 1.1-serien av dessa specifikationer Arbetsgruppen önskar snabba synpunkter på dessa fyra utkast.

Dessutom inför specifikationen XML Security Derived Keys uppmärkning för härledning av nycklar, som kan användas tillsammans med både XML Signature och XML Encryption. XML Signature Properties definierar vanligt använda signaturegenskaper. XML Security Algorithms är ett dokument med korsreferenser till de algoritmer och deras identifierare som används med specifikationerna inom XML-säkerhet, så att denna information som annars är utspridd i ett antal dokument nu samlas på ett ställe. XML Signature Best Practices är ett reviderat Working Draft om beprövade användningsråd för specifikationen XML Signature.

Öppet arbetsmöte: e-förvaltning ... "Realizing Government Transparency and Openness"

2009-02-25

Intressegruppen för e-förvaltning ("eGovernment Interest Group") anordnar ett öppet möte för att diskutera standarder som stöd för kritiska behov i e-förvaltning.

Den 12-13 mars 2009 arrangerar W3C:s eGovernment Interest Group ett speciellt intressentmöte (Washington, DC, USA) för att diskutera ett antal utmaningar som är kritiska för policyansvariga, valda representanter och ansvariga för offentliga sektorns användning av informationsteknologi. Deltagare kommer att beskriva steg mot lösningar för e-förvaltning, och utveckla en karta över hur webbstandarder kan vidareutvecklas för att stödja behov som ökat medborgarinflytande, öppen data i offentlig sektorn, identifikation och autentisering, och långsiktig förvaltning av data. Mötet är öppet för alla, men registrering i förväg erfordras, och deltagarantalet är begränsat. W3C framför sitt tack till American Institute of Architects som står som värd för mötet. Läs pressinformation om annonsering av detta möte och ta del av mer information om W3C:s arbete inom e-förvaltning (eGovernment Activity).

Konferens: Webbanvändningens utveckling ... "WebVisions 2009"

2009-02-25

W3C sponsrar en konferens om hur användning av webben förändras och om intressanta trender.

WebVisions 2009 (20-22 maj 2009, Portland, Oregon, USA) belyser hur framtida design, teknologi, användning och affärsstrategi för webben kan se ut. Bland talarna återfinns Molly Holzschlag, Jared Spool, Indi Young, Bill Scott och många andra. W3C-medlemmar får rabatt på konferensavgiften vid anmälning på registreringssidan.

Nya Working Drafts: tillgänglighet ... "Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA)"

2009-02-24

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group ") har publicerat ett antal dokument om aspekter på hur man gör rika Internettillämpningar tillgängliga.

WAI-ARIA definierar ett sätt att göra webbinnehåll och webbtillämpningar mer tillgängliga för användare med funktionshinder. Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) -- publicerad av Protocols and Formats Working Group som Last Call Working Draft -- ger råd och anvisningar om hur man bör hantera dynamiskt innehåll och avancerade användargränssnitt konstruerade med Ajax, HTML, JavaScript och liknande teknologier.

Arbetsgruppen har även tagit fram WAI-ARIA User Agent Implementation Guide -- publicerat som första offentligt Working Draft -- som ger råd om hur webbläsare och andra användarverktyg bör göra WAI-ARIA-funktionalitet åtkomlig för API:er hos tillgänglighetshjälpmedel. WAI-ARIA Best Practices -- publicerad som uppdaterat Working Draft -- beskriver hur utvecklare av webbinnehåll kan skapa tillgängliga rika webbtillämpningar genom användning av WAI-ARIA. Dessa dokument beskrivs i översiktsdokumentet WAI-ARIA Overview. Ta del av mer detaljerad information i meddelandet om granskning och studera även vad som görs i W3C:s arbete med tillgänglighet (WAI).

Konferens: semantiska webben ... "Semantics in Health Care and Life Sciences"

2009-02-18

W3C stöder en konferens om användning av semantiska teknologier inom livsvetenskaperna, där teknik och användningsområden kommer att belysas.

Teknik och metodik från den semantiska webben har börjat användas inom livsvetenskaperna ("Life Sciences"). Konferensen Semantics in Health Care and Life Sciences (C-SHALS) (25-27 februari 2009, Cambridge, Massachusetts, USA) belyser hur modellering kan appliceras inom sjuk- och hälsovård och andra livsvetenskaper. W3C-medlemmar får rabatt på konferensavgiften (se registrering). W3C arrangerar en speciell session (25 februari) om tekniker i den semantiska webben. Lee Feigenbaum, Cambridge Semantics ger en praktisk introduktion till teknologier som OWL, RDF, SPARQL, samt illustrerar med användningsfall och exempel. Sedan följer en översikt över vad som görs inom W3C:s intressegrupp i området ("Health Care and Life Sciences Interest Group, HCLSIG), med beskrivningar av hur semantiska teknologier används. Den 26 februari ger Tim Berners-Lee en speciell presentation om semantiska webben, hur den vidareutvecklas och de möjligheter som nu öppnas.

Uppdaterat Working Draft: tillgänglighet ... "Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0"

2009-02-17

Arbetsgruppen för tillgängliga författarverktyg ("Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group") har offentliggjort ett utkast om funktionalitet hos författarverktyg.

Riktlinjerna i Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0 -- publicerad av Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group som uppdaterat Working Draft -- är anpassade till WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines), tillgänglighetsriktlinjer för innehåll. ATAG beskriver hur författarverktyg bör stödja utveckling av webbinnehåll så att det blir tillgängligt och uppfyller WCAG 2.0. Den definierar även vad som krävs av författarverktyg för att dessa verktyg själva skall vara tillgängliga, så att verktygen kan användas av personer med funktionshinder. Ta del av inbjudan att granska detta utkast av ATAG 2.0 och besök webbplatsen för W3C:s arbete med tillgänglighet.

Ny Proposed Recommendation: webbtjänster ... "Service Modeling Language, Version 1.1"

2009-02-13

Arbetsgruppen för språk för tjänstemodellering ("Service Modeling Language (SML) Working Group") har offentliggjort ett förslag till webbstandard -- "Service Modeling Language, Version 1.1".

Service Modeling Language, Version 1.1 och Service Modeling Language Interchange Format Version 1.1 -- publicerade av Service Modeling Language Working Group som Proposed Recommendations -- specificerar ett språk för att modellera komplexa tjänster och system. SML utvidgar kontrollmekanismen i W3C XML Schema från att gälla för individuella dokument till att kunna hantera dokumentsamlingar. SML-IF utvidgar SML genom att erbjuda mekanismer för att samla en grupp av dokument som harmoniserar med varandra baserat på ett SML-schema, vilket även är del i det resulterande paketet. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 12 mars 2009. Se mer om detta på hemsidan för arbetet med XML.

Nya Working Drafts: hypertext ... "HTML 5"

2009-02-12

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har offentliggjort två utkast om HTML5 -- nästa generation av HTML-standarden.

HTML 5 -- publicerad av HTML Working Group som Working Draft -- introducerar nya funktionaliteter som underlättar utveckling av webbinnehåll, nya element införs baserade på analys av existerande konstruktionsansatser, och speciell omsorg har lagts vid att definiera tydliga konformitetskriteria för att underlätta interoperabilitet. Dessutom publiceras HTML 5 differences from HTML 4 (också Working Draft). Ta del av mer information om arbetet med HTML.

Ny Recommendation: multimodalitet ... "EMMA"

2009-02-10

W3C arbetar för att webben skall vara åtkomlig för alla, på alla typer av apparater, och som ett steg i detta arbete publiceras nu en ny webbstandard, EMMA, som stöder flera mekanismer för användarinteraktion -- inte bara tangentbord och mus.

EMMA: Extensible MultiModal Annotation Markup Language -- framtagen av Multimodal Interaction Working Group -- stöder framtagning av rika webbtillämpningar som kan anpassas till ett flertal inmatningsmekanismer (som handskrift på tryckkänslig skärm, tal och gester) och utmatningsmekanismer (som syntetiserat tal). Sådan anpassning kan nu göras på ett enkelt och strukturerat sätt. Dokumentet, som definierar EMMA, är en del i en uppsättning specifikationer för multimodala system, och beskriver detaljerat ett XML-baserat uppmärkningsspråk för avgränsning och annotering av användarens inmatning (data och styrning). Läs pressrelease och stöduttalanden för EMMA, och ta del av information om arbetet med multimodalitet.

Nytt Working Draft: små webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: APIs and Events"

2009-02-10

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har offentliggjort ett utkast om programmerad styrning av små webbtillämpningar.

Widgets 1.0: APIs and Events -- publicerad av Web Applications Working Group som första offentligt Working Draft -- definierar en uppsättning API:er och händelsetyper för gruppen av Widgets 1.0-specifikationer, vilket skapar en bas för funktionalitet hos sådana små webbtillämpningar. API:erna och händelsetyperna definierade av denna specifikation specificerar bl.a. mekanismer för:

  • access till metadata som deklarerats i konfigureringsdokumentet för webbtillämpningen,
  • hur man tar emot händelser som berör tillståndsförändring hos en widget,
  • hur man fastställer inom vilket (geografiskt) område tillämpningen nu körs,
  • hur man blir informerad om händelser att tillämpningen blivit uppdaterad,
  • hur man begär att en tillämpning skall öppna en URL i systemets standardwebbläsare,
  • hur man, på ett apparatoberoende sätt, drar till sig användarens uppmärksamhet,
  • och hur man kontrollerar om ytterligare API:er, aktiverade av konfigurationsdokumentet, har fullbordat sin laddning.

Ta del av mer information om Rich Web Client Activity.

Ny rapport: relationsdatabaser och semantiska webben ... "RDB2RDF"

2009-02-10

Inkubatorgruppen RDB2RDF ("RDB2RDF Incubator Group") har publicerat en rapport om arbetet med att studera hur relationsdatabaser kan representeras med tekniker från den semantiska webben.

Slutrapporten -- publicerad av RDB2RDF Incubator Group -- innehåller en rekommendation om att W3C bör starta ett arbete om hur man standardiserar ett språk för att avbilda relationsdatabasscheman till RDF och OWL. Denna rapport är ett resultat av arbete inom inkubatoraktiviteten, ett forum där W3C-medlemmar innoverar och expermenterar. Detta arbete har drivits som utredning, inte som standardiseringsarbete.

Tim Berners-Lee talar vid TED2009

2009-02-05

Det ämne Tim tar upp är de möjligheter som uppstår då man i allt högre grad länkar data till varandra på webben.

Tim Berners-Lee, direktor för W3C, talar idag inför deltagare i TED2009 (Long Beach, California) om begreppet länkad data. Berners-Lees tal lyfter fram de många möjligheter som uppstår då myndigheter, företag vetenskapsmän och andra väljer att dela och länka data på webben med hjälp av webbstandarder.

Rapport från workshop: "Security for Access to Device APIs from the Web"

2009-02-05

Idag publicerades rapporten från fjolårets workshop om API för access till funktionalitet i den webbanslutna apparaten.

Rapporten från W3C Workshop on Security for Access to Device APIs from the Web (10-11 december, London, UK) fokuserade på hur man från ett webbkontext kan åtkomma den funktionalitet som klientapparaten erbjuder, t.ex. GPS-position i mobiltelefoner. Deltagarna i workshopen identifierade ett antal utmaningar som bedömdes vara av hög prioritet, såsom:

  • Hur API:er som används av webbtillämpningar och "widgets" skall deklareras.
  • Hur policies beskrivs.
  • API-mönster och konkreta API:er.

W3C inbjuder nu intresserade att följa upp den nu startade diskussionen på den öppna epostlistan public-device-apis@w3.org (se det öppna arkivet för listan). Ta del av mer information om W3C:s arbete med den mobila webben på Mobile Web Initiative (MWI).

Rapport från workshop om sociala nätverk på webben

2009-02-03

Nu har W3C publicerat en rapport med slutsatser från den workshop där webbaserade sociala nätverk analyserades och diskuterades.

I slutrapporten från Workshop on the Future of Social Networking (januari 2009) beskrivs observationer och insikter som gjorts av de 55 organisationer som deltog (och skickade in 72 position papers). Bland annat lyftes fram:

  • "Genom att göra det möjligt att dela profiler och data mellan olika nätverk så kan sociala nätverk fortsätta växa och skapa förutsättningar för en decentraliserad arkitektur för den sociala webben."
  • "Information om kontext, speciellt för användare av mobila apparater, kan ge markant mervärde för användare av sociala nätverk."
  • "Många användare är fortfarande inte medvetna om hur socialt nätverkande påverkar den personliga integriteten."

Rapporten lyfter fram behovet av interoperabilitet mellan webbbaserade sociala nätverk, och föreslår praktiska uppföljningsaktiviteter som W3C kan genomföra. Intresserade kan delta i diskussioner om detta temaområde på en öppen epostlista. Ytterligare information finns, bl.a. videoklipp från workshopen; pressrelease; och information om arbetet med den mobila webben.

Nytt Working Draft: grafik ... "WebCGM 2.1"

2009-02-02

Arbetsgruppen för WebCGM ("WebCGM Working Group") har offentliggjort ett utkast av WebCGM 2.1 -- en standard för webbanpassad grafik.

Computer Graphics Metafile (CGM) är en ISO-standard, definierad av ISO/IEC 8632:1999, för digitalt utbyte av 2D-grafik -- vektorgrafik och blandad vektor/rastergrafik. WebCGM är en profil av CGM, som lägger till webblänkning, och som är optimerad för användning inom teknisk illustration, elektronikdokumentation, geofysisk datavisualisering och liknande användningsområden. WebCGM, vars första version (WebCGM 1.0) publicerades 1999, harmoniserar olika ansatser till användning av CGM inom webbtillämpningar. Det är därför en viktig grund för interoperabilitet mellan användare och utvecklare av standarden ISO CGM. WebCGM 2.1 -- publicerad av WebCGM Working Group som Last Call Working Draft -- förfinar och ger vissa tillägg till WebCGM 2.0 (WebCGM 2.0 lade till ett DOM-API, en specifikation av en arkitektur för XML Companion File, XCF, och utvidgade det grafiska och intelligenta innehållet i WebCGM 1.0). Kommentarer på detta förslag tas emot fram till och med 1 mars 2009. Mer information finns att tillgå om arbetet med grafik.

Nya Working Drafts: scheman ..."XML Schema Definition Language (XSD) 1.1"

2009-02-02

Arbetsgruppen för XML Schema ("XML Schema Working Group") har offentliggjort utkast av XSD 1.1 -- ett språk för definition av scheman.

W3C XML Schema Definition Language (XSD) 1.1 Part 1: Structures och Part 2: Datatypes. publiceras av XML Schema Working Group som Last Call Working Drafts. Det första dokumentet specificerar XML Schema Definition Language, som erbjuder möjligheter att beskriva struktur och begränsningsvillkor för innehåll i XML-dokument, bl.a. för de som använder XML Namespace. Schemaspråket, som själv representeras i en XML-vokabulär och använder namnrymder, är en rekonstruktion och utvidgning av Document Type Definitions (DTD). Det andra dokumentet definierar mekanismer varmed man kan specificera datatyper för användning i scheman man konstruerar, men även i andra XML-specifikationer. Språket för datatyper, som också representeras i XML, erbjuder en utvidgning av de möjligheter som DTD:er erbjuder för definition av datatyper (för element och attribut). Kommentarer på detta tas emot fram till och med 20 february 2009. Den intresserade kan ta del av mer information om arbetet med XML.

Arbetet med HTML 5 får extra stöd ... informationmaterialproduktion

2009-02-02

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har fått speciellt stöd från Adobe för produktion av informationsmaterial.

Dan Connolly, en aktiv medlem i HTML-arbeten under många år, har fått stöd från Adobe för att arbeta på informationsmaterial (riktat till innehållsförfattare) om HTML 5. HTML Working Group har framfört önskningar om ytterligare bidrag av resurser, så att HTML 5 svarar upp mot de behov som innehållsförfattare och webbläsarutvecklare har. W3C-medlemmen Adobe, som är en leverantör av verktyg för utveckling och innehållsskapande, deltar i arbetsgruppen för HTML, och de har även gett ekonomiskt stöd för öppen standardisering. Läs mer om arbetet med HTML.