W3C

W3C-logo

Nyheter november 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Ny intressegrupp: HTML ... "HTML5 Japanese Interest Group"

2009-11-29

Nu har W3C startat en intressegrupp som skall göra det lättare för japanska intressenter att diskutera kring den framväxande HTML 5-standarden.

HTML5 Japanese Interest Group har som målsättning att samla personer i Japan kring standardisering av HTML och relaterade teknologier. Till exempel för att sammanställa kommentarer och frågor om föreslagna standarder baserat på diskussioner mellan intresserade på deras eget språk. Andra behov är att samla japanska användningsfall för teknologier som standardiseras. Sedan kan gruppen enas kring en gemensam formulering som sänds till HTML-arbetsgruppen och andra intresserade. Titta mer på uppdragsbeskrivning, och hur man kan bli medlem i gruppen, och om W3C:s arbete med HTML.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "XMLHttpRequest"

2009-11-19

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat en nästan färdig utgåva om tekniken XMLHttpRequest som skripts på klienter kan använda för att åtkomma servers.

Specifikationen XMLHttpRequest -- publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft -- definierar ett API som ger stöd då en klienttillämpning behöver föra över data till/från en server. Det är ett API för ECMAScript. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 16 december 2009. Titta gärna på vad mer som görs inom området Rich Web Client.

Nytt dokument: mobila webben ... stöd för social utveckling

2009-11-17

Intressegruppen mobila webben för social utveckling ("Mobile Web For Social Development (MW4D) Interest Group") har publicerat en kartläggning av hinder och möjligheter för att stimulera framväxt av socialt orienterade tjänster för mobiltelefoner.

Dokumentet Mobile Web for Social Development Roadmap -- publicerat av Mobile Web For Social Development (MW4D) Interest Group som Group Note -- beskriver några av de aktuella utmaningar som man står inför när man skall ta fram mobiltelefontjänster avsedda att stödja social utveckling. Här föreslås ett antal lovande ansatser för att sänka trösklarna avseende utveckling, driftsättning och utnyttjande av tjänster på mobiltelefoner, och hur detta kan skapa förutsättningar för en omgivning vilken stimulerar till framtagning av mer socialt orienterade tjänster. Läs mer om satsningen på mobila webben (Mobile Web Initiative).

Nytt Working Draft: XML ... "XML Entity definitions for Characters"

2009-11-17

Arbetsgruppen för matematisk notation ("Math Working Group") har nu publicerat ett förslag till hur matematiska tecken skall uttryckas som namngivna entiteter.

För att textuellt uttrycka vetenskaplig information måste man ha tillgång till vetenskapligt orienterade teckenuppsättningar. Det är svårt att läsa vetenskaplig text om det inte finns stöd för motsvarande teckenupsättningar i presentationskontextet. I de flesta fall är det fördelaktigt att lagra tecken direkt som Unicode-data eller som referenser till XML-tecken. Det är dock i vissa miljöer mer praktiskt att använda referenser i ASCII-formen för XML-tecken (XML entities) Specifikationen XML Entity definitions for Characters -- publicerad av Math Working Group som Last Call Working Draft -- har som mål att erbjuda en standardiserad avbildning till Unicode för sådana teckennamn som är i vanligt bruk. Dokumentet beskriver enbart teckennamn som har använts i tidigare specifikationer. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 8 december 2009. Ta del av mer information om arbetet med matematisk notation.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: The widget Interface"

2009-11-17

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har publicerat ett nästan färdigt utkast om API för att åtkomma data för små webbtillämpningar.

Widgets 1.0: The widget Interface -- publicerat av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft -- definierar ett programmerbart gränssnitt (API) för små webbtillämpningar (widgets), ett API som bl.a. erbjuder funktionalitet för att åtkomma metadata för tillämpningen och för att permanent lagra tillämpningsorienterad data. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 8 december 2009. Läs mer om arbetsområdet Rich Web Client.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "File API"

2009-11-17

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har tagit fram ett första utkast om programmerbart gränssnitt för åtkomst till filsystem.

File API -- publicerad av Web Applications Working Group som första offentligt Working Draft -- definierar ett webbtillämpnings-API för att hantera filsystem, och välja en fil samt accessa dess innehåll. API:et har skapats för att användas i samverkan med andra API:er och element i webbplattformen, såsom XMLHttpRequest (en överladdad send()-metod för objekt av typen File), postMessage, DataTransfer (del av API:et för "drag and drop" definierad i HTML5) och Web Workers. Dessutom är avsikten att man skall programmatiskt kunna få tillgång till en lista över de filer som hanteras av indataelementet i HTML5 när den är i tillståndet File Upload. Dessa beteenden definieras i utpekade specifikationer. Läs mer om arbetsområdet Rich Web Client.

World Wide Web Foundation startar verksamhet och första projekt

2009-11-15

Nu meddelar World Wide Web Foundation att den har startat sin praktiska verksamhet, bl.a. i form av ett par projekt.

Vid Internet Governance Forum i Sharm el Sheikh, Egypten, meddelade Tim Berners-Lee att World Wide Web Foundation har startat sin verksamhet. Denna stiftelse skapades med stöd av W3C i september 2008, och fokuserar på att driva fram webben som ett medium där människor kan bidraga till social och ekonomisk förändring. Stiftelsens första två projekt kommer att ge stöd åt de som vill använda webben som medel för att stödja agrikultur i ökenliknande miljöer i Afrika och ge medel åt ungdomar i innerstadsmiljöer genom att lära dem hur man skapar webbinnehåll. Sådana projekt harmoniserar med W3C:s eget arbete för att säkerställa att webben är tillgänglig för alla, bl.a. genom arbetet att använda mobila webben för social utveckling, webbtillgänglighet och internationalisering. W3C ser fram emot att samarbeta med World Wide Web Foundation för att eliminera hinder för tillgång till webben och att utveckla fritt tillgängliga öppna webbstandarder.

W3C:s tekniska plenarium skedde i veckan

2009-11-04

Intressenter i W3C träffades i onsdags för att diskutera aktuella frågeställningar, utbyta synpunkter på nya möjligheter som uppstått på sistone, och ge taktiska och strategiska råd inför framtiden.

På W3C:s Technical Plenary (TPAC) 2009 diskuterade deltagarna:

  • Decentraliserad utbyggbarhet i HTML5
  • Ett friskt Internet-ekosystem - utmaningar för en öppen Internet-infrastruktur
  • Personlig integritet i en web av tillämpningar - utmaningar och möjligheter
  • Webbapplikationer och App. Stores
  • Den sociala webbens framtid
  • Tolv snabbföredrag

Detta års TPAC sponsrades av Internet Society (ISOC), som en del i deras arbete att stödja utveckling av öppna standarder. På torsdagen arrangerades W3C:s första utvecklarmöte som var ett öppet möte för alla intresserade. Dokumentation från plenariedagen kommer att bli fritt åtkomliga.