W3C

W3C-logo

Nyheter april 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "XML Signature Properties"

2009-04-30

Arbetsgruppen för XML-säkerhet ("XML Security Working Group") har offentliggjort ett utkast om representation av säkerhetsegenskaper.

XML Signature Properties -- publicerad av XML Security Working Group som Working Draft -- beskriver ett förslag till syntax och bearbetningsregler för "XML Signature Properties" och en namnrymd knuten till dessa egenskaper. Avsikten är att dessa egenskaper skall kunna kombineras men godtyckling version av XML Sinature genom användning av elementet XML SignatureProperties. Mer information finns om arbetet med säkerhet.

Nytt Working Draft: media ... användningsfall för "Media Fragment"

2009-04-30

Arbetsgruppen för mediafragment ("Media Fragments Working Group") har publicerat ett dokument om användningsfall, samt syntax och bearbeting för Media Fragments.

Målsättningen med specifikationen Use cases and requirements for Media Fragments -- publicerad av Media Fragments Working Group som första offentligt Working Draft -- är att förbättra webbinfrastrukturen som stöder adressering och hämtande av delar av tidsbaserade webbresurser. Exempel på användning är att dela fragment-URI:er med vänner via e-post, att automatiskt skapa fragment-URI:er i en sökmotor, och att annotera mediafragment med RDF. Denna specifikation bidrar till att göra video till första klassens medborgare på webben. Dokumentet innehåller, förutom användningsfall för specifikationen Media Fragments 1.0, en beskrivning av syntax och bearbetning av mediafragment-URI:er, och ger en översikt över teknologier som är relevanta för mediafragment. Besök gärna webbplatsen för arbetet med webbvideo.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Digital Signatures"; "Widgets Requirements"

2009-04-30

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat ett komplett utkast om signering av små webbtillämpningar.

Widgets 1.0: Digital Signatures -- publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft -- definierar en profil av specifikationen XML Signature Syntax and Processing 1.1, så att paket med webbtillämpningar kan signeras digitalt. Författare och distributörer av webbtillämpningar kan använda digital signering som en mekanism för att säkerställa författarskap och distributörsskap, En webbläsare kan använda den digitala signaturen för att verifiera att paketeringen av webbtillämpningen är orörd och kan verifiera de signerande nycklarna. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 1 juni 2009. Arbetsgruppen har även publicerat ett uppdaterat Working Draft av Widgets 1.0: Requirements. Hitta mer information om arbetet med Rich Web Client Activity.

Nya Working Drafts: grafik ... "SVG Modules"

2009-04-30

Arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") har publicerat utkast av ett par specifikationer om SVG.

SVG är ett språk som används för att beskriva vektorgrafik, och typisk användning är att visa på en skärm eller att skriva ut på papper. Nu publicerar Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group några första offentliga Working Drafts. SVG Compositing, lägger till stöd så att raster- och vektorobjekt kan kombineras för att producera visuella effekter via avancerad alfa-sammansättning, masker, och klipp. Två andra specifikationer handlar om SVG Referenced Parameter Variables: Part 1: Primer och Part 2: Language. Specifkationen Referenced Parameter Variables ger ett deklarativt sätt att inkludera parametervärden i SVG-innehåll. I de fall att konstruktörer vill skapa en endat resurs och återanvända denna flera gånger på varierande sätt, så kan denna specifikation ge stöd för detta -- utan att man behöver använda skripts. Mer information finns om arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: test och utvärdering ... "Evaluation and Report Language (EARL) 1.0 Schema"

2009-04-28

Arbetsgruppen om verktyg för utvärdering och rättning ("Evaluation and Repair Tools Working Group") har offentliggjort ett utkast av specifikationen av ett schema för EARL 1.0.

EARL är ett format för att utbyta, kombinera och analysera resultat från olika utvärderingsverktyg. Evaluation and Report Language (EARL) 1.0 Schema -- publicerad av Evaluation and Repair Tools Working Group (ERT WG) som uppdaterat Working Draft -- ger en formell definition av ett schema för EARL 1.0, en vokabulär med vilken man kan uttrycka utfall av tester. Läs inbjudan att granska detta dokument och få mer information om arbetet med tillgänglighet ("Web Accessibility Initiative", WAI).

Uppdaterad Candidate Recommendation: formattering ... "CSS 2.1"

2009-04-23

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har publicerat en uppdatering av "Cascading Style Sheets Level 2 Revision 1".

CSS 2.1 är ett formatteringsspråk som används av författare och användare för att knyta formattering (t.ex. font och layout) till strukturerade dokument såsom HTML-dokument och XML-tillämpningar. Cascading Style Sheets Level 2 Revision 1 (CSS 2.1) Specification --- publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som uppdaterad Candidate Recommendation -- korrigerar några fel i CSS2 och lägger till ett antal ofta efterfrågade funktionaliteter som redan har fått många implementationer. De viktigaste rättelserna berör nya definitioner av höjd/bredd för absolut positionerade element, fler effekter av HTML:s "style"-attribute och ett nytt sätt att beräkna egenskapen "clip". Men framför allt representerar CSS 2.1 en ögonblicksbild av användningen av CSS: del består av alla funktionaliteter i CSS som har implementerats på ett interoperabelt sätt. I utkastet ingår rättelseförteckning baserat på implementationserfarenheter sedan senaste utgåva. Läs mer om arbetet med formattering.

Implementationer önskas: formattering ... "Media Queries"

2009-04-23

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") vill nu ha implementationserfarenheter om mediafrågor i CSS.

HTML4 och CSS2 stöder mediaberoende formatmallar anpassade för olika mediatyper. Till exempel kan ett dokument presenteras med sans serif när det visas på skärm och med serif när det skrivs ut på papper. "screen" och "print" är två mediatyper som har definierats. Specifikationen Media Queries -- publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendation -- utvidgar funktionaliteten hos mediatyper genom att tillåta presentationer att anpassas på ett mer exakt sätt till egenskaper hos den presenterande apparaten. Denna specifikation är nu redo för provimplementering. Titta gärna på annan information om arbetet med formattering.

Nytt Working Draft: gränssnittskomponenter ... "Widgets 1.0: APIs and Events"

2009-04-23

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat ett utkast om API och händelsehantering i gränssnittskomponenter.

Gränssnittskomponenter ("widgets") är tillämpningar som körs i en användarmiljö, men som konstruerats med hjälp av webbstandarder. Exempel på sådana gränssnittskomponenter är alltifrån klockor, börskursremsor, nyhetsrubriker, spel och väderleksinfo, till komplexa tillämpningar som flätar samman data som hämtats från olika källor och presenteras för användaren på ett givande och värdefullt sätt. Widgets 1.0: APIs and Events -- publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft -- definierar ett antal API:er och händelsetyper avsedda för specifikationerna inom Widgets 1.0. Med denna specifikation kan konstruktörer av tillämpningar komma åt konfigureringsinformation, övervaka ändringar i presentationen av komponenten, fastställa geografisk lokalitet, bevaka uppdateringar av komponenten, etc. Mer om detta spännande område finns på hemsidan för Rich Web Client Activity.

Nya Working Drafts: webbtillämpningar ... API-specifikationer

2009-04-23

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") offentliggör nu ett antal specifikationer om API:er för gränssnittskomponenter inom "Widgets 1.0".

Fyra nya dokument --publicerade av Web Applications Working Group som första offentliga Working Drafts -- specificerar API:er som förstärker den öppna webbplattformen i rollen av en exekveringsmiljö för fullfjädrade tillämpningar:

  • Web Storage erbjuder API:er där webbtillämpningar kan långsiktigt lagra data på klienten.
  • Web Workers definierar ett API för att möjliggöra trådliknande exekvering (genom meddelandehantering) i webbtillämpningar, så att vissa beräkningar inom en tillämpning kan genomföras parallellt.
  • Web Sockets API som erbjuder ett API för full-duplex-kommunikation över nätet mellan en webbtillämpning och en server.
  • Server-Sent Events definierar ett API för att öppna en HTTP-förbindelse över vilken man kan ta emot notifieringar som "pushas" från en server i form av DOM-händelser.

Specifikationerna Web Storage, Web Sockets API, och Server-Sent Events har tidigare publicerats som del av HTML 5-specifikationen, men kommer nu att var för sig bli leverabler som siktar mot Recommendation. Surfa gärna in på hemsidan för Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: html-utveckling ... HTML 5

2009-04-23

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har publicerat ett utkast av HTML 5, den nya HTML-standarden.

HTML 5 -- publicerad av HTML Working Group som Working Draft -- ger nya bidrag till huvudspråket för webben: funktionaliteter som underlättar författande av webbtillämpningar, nya element grundade i analys av dagens praktiska webbförfattande, och tydliga konformitetskriterier för användaragenter som ett stöd för interoperabilitet. Detta utkast specificerar hur författare kan bädda in SVG i sådant innehåll (av typ text/html) som inte är XML-baserat, och hur webbläsare och andra användaragenter bör hantera sådant inbäddat SVG-innehåll. Se även nyheter om att vissa delar av HTML 5 flyttas över till egna specifikationer. Listan över ändringar sedan föregående utkast finns nu i ett stödjande dokument: HTML 5 differences from HTML 4. Mer om detta arbete finns på hemsidan för arbetet med HTML.

Frukostmöte om internetentreprenörer ... 29 april 2009

2009-04-22

IVA-projektet Ambient Sweden arrangerar ett frukostmöte: "Drivkrafter för internetentreprenörer" i Stockholm den 29 april 2009.

Citat från inbjudan: "Detta frukostmöte är ett tillfälle att möta och även inspireras av några av Sveriges främsta internetentreprenörer; de som tidigare har bidragit och även framöver kommer att bidra till att positionera Sverige som en ledande internetnation." Mötet arrangeras av projektet Ambient Sweden, ett projekt som arbetar för att Sverige skall vara en framstående Internetnation. Tid: Onsdagen den 29 april 2009 kl. 08:00 - 09:30, plats: IVAs Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm. Anmälan görs på IVA:s hemsida senast 24 april.

Konferensen WWW2009 går igång ... Tim Berners-Lee inledningstalar

2009-04-22

WWW2009-konferensen har nu öppnat, och som en öppning höll Tim Berners-Lee ett anförande om webben som nu har tjugo år bakom sig.

Tim Berners-Lee, W3C:s direktor och webben uppfinnare, höll inledningsanförande vid WWW2009-konferensen tidigare idag i Madrid, Spanien: presenterade bilder finns tillgängliga. Under sin presentation, med rubriken "Tjugo år", berörde han även framtiden, bl.a. teman som webbtillämpningar, öppna sociala nätverk och öppna länkade data. Strax efter sitt anförande deltog Berners-Lee tillsammans med Dame Wendy Hall, Robert Caillau, Vint Cerf, Dale Dougherty och Mike Shaver i en paneldebatt för att diskutera detta tjugoårsjubileum för webben. W3C uppmuntrar intresserade att deltaga i W3C-spåret, som detta år även innehåller två "camps": Mobile Widgets camps den 23 april, och Social Web Camp den 24 april. Du kan följa diskussionerna på twitterkanalen #w3ctrack. (Fotograf: Thomas Roessler.)

Nya Working Draft: semantiska webben ... "OWL 2"

2009-04-21

Arbetsgruppen för OWL ("OWL Working Group") har nu publicerat ett antal nya utkast om OWL 2, ett språk för att bygga ontologier för den semantiska webben.

En ontologi är en uppsättning termer som stöder datastruktureringsbehov inom ett användningsområde (t.ex. för böcker, sådant som "titel" och "författare"). OWL 2, som är en kompatibel utvidgning av OWL 1, är ett språk varmed ontologier kan definieras. OWL Working Group publicerar nu 13 nya Working Drafts om OWL 2: sju tekniska specifikationer, fyra informativa dokument och två arbetspapper. Beskrivningar och länkar till dessa finns på OWL 2 Documentation Roadmap. Denna publicering är ett "Last Call" för det tekniska materialet, och nu kan användare utvärdera om specifikationerna i dessa dokument stöder användningskrav för ett ontologispråk. Det är ett andra "Last Call" för sex av dokumenten, men eftersom ändringar sedan senaste granskning är begränsade, så har granskningsperioden satts till endast 21 dagar. Den som vill ha en introduktion till OWL 2 kan ta del av de fyra informativa dokumenten: en översikt, en introduktion, en förteckning över nya funktionaliteter, och kort referensdokumentation. Ta del av mer information om vad som pågår inom den semantiska webben.

Nya Working Drafts: semantiska webben ... "rdf:text Primitive Datatype"

2009-04-21

Arbetsgruppen för OWL ("OWL Working Group") och arbetsgruppen för regelformat ("Rule Interchange Format Working Group") har offentliggjort ett slutgiltigt arbetsutkast om "rdf:text".

rdf:text: A Datatype for Internationalized Text -- publicerad i samarbete mellan OWL Working Group och Rule Interchance Format (RIF) Working Group som Last Call Working Draft -- definierar datatypen "rdf:text", som används i RIF och OWL 2 för att stödja användning av text i olika språk och skripts (identifierade med en BCP 47-tagg såsom "fr" för franska). Datatypen är kompatibel med XML Schema 1.1 Datatypes. Dokumentet definierar datatypen, förklarar hur det hänger samman med RDF Plain Literals och med XML Schema string datatype, och specificerar funktioner (kompatibla med XPath) för att bearbeta data av typen rdf:text. Dokumentet diskuterar även hur denna funktionalitet kan användas inom RDF-serialiseringar. Mer information om arbetet med den semantiska webben finns tillgänglig.

Nya föreslagna Recommendations: frågespråk ... "XSLT", "XPath", "XQuery"

2009-04-21

Arbetsgruppen för XSL ("XSL Working Group") och arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") har nu publicerat förslag till webbstandarder för frågespråk.

Åtta Proposed Edited Recommendations (andra utgåva) har publicerats av XSL Working Group och XML Query Working Group: XSL Transformations (XSLT), XQuery 1.0: An XML Query Language, XML Syntax for XQuery 1.0 (XQueryX) och XML Path Language (XPath) 2.0, samt stödjande specifikationer: XQuery 1.0 and XPath 2.0 Data Model (XDM), XQuery 1.0 and XPath 2.0 Formal Semantics, XSLT 2.0 and XQuery 1.0 Serialization och XQuery 1.0 and XPath 2.0 Functions and Operators. Dessa andra utgåvor kommer, om de får stöd i befintligt skick, att lägga till funktionen generate-id (som redan finns i XSLT) till XPath och XQuery, och inkluderar även identifierade felaktigheter, såsom ett antal förtydliganden som kan påverka implementationer. Testsviter utvidgas också, och kommer att snart publiceras. Granskningskommentarer tas emot fram till och med 31 maj 2009. Den intresserade kan ta del av mer information om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: adressering ... "Usage Patterns For Client-Side URI parameters"

2009-04-16

Gruppen för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group") har publicerat ett utkast om användning av URI:er för att koda tillståndsrelaterad information.

Usage Patterns For Client-Side URI parameters -- publicerat av Technical Architecture Group som första offentligt Working Draft -- är en första kartläggning av olika användningsscenarios som påvisar innovativ användning av URI-parametrar i klienter, och olika lösningar som har tagits fram av webbutvecklare. Då höggradigt interaktiva tillämpningar byggs med webbteknologier som byggstenar (HTML, CSS, JavaScript)-komponenter som själva är adresserbara på webben), så finns det ett växande behov att koda dialogtillståndet som en del av en URI. Vi ser hur olika designmönster växer fram i konkret användning för många av dessa användningsfall, mönster baserade på användning av fragmentidentifierare. Senare versioner av detta dokument kommer att beskriva mönster som är ömsesidigt kompatibla, och ge goda råd för hur URI:er bör användas. Ta del av de frågor som hanteras av Technical Architecture Group.

Nytt dokument: anpassning ... "Personalization Roadmap"

2009-04-09

Arbetsgruppen för webbtillämpningar-överallt ("Ubiquitous Web Applications Working Group") har publicerat en kartläggning av vad som behövs för att åstadkomma personalisering och anpassning i webbtillämpningar.

W3C Personalization Roadmap: Ubiquitous Web Integration of AccessForAll 1.0 -- publicerat av Ubiquitous Web Applications Working Group som Group Note -- beskriver ett arbete med att integrera personalisering med apparatkontext för att kunna leverera innehåll och gränssnittskomponenter som är anpassade för såväl personliga behov och preferenser som för det speciella leveranskontextet. Dokumentet samlar resultat från olika standardiserings- och specifikationsarbeten, såsom W3C:s arbetsgrupp "Ubiquitous Web Applications"; IMS "Global Learning Consortium Accessibility Special Interest group"; ISO/IEC JTC1 SC36 "Information Technology for Learning, Education and Training"; arbetsgruppen "Access For All"; och och angränsande arbetsgrupper i SC36. Detta skall ses som en vägkarta för kommande arbete, och inkluderar beskrivningar av utgångspunkter, organisationssammanhang, möjliga teknologier och en skiss av hur teknologierna kuggar in i varandra. Mer information, se Ubiquitous Web Applications Activity.

W3C-kontoret för Tyskland/Österrike flyttar till Potsdam

2009-04-09

Ett av W3C:s lokalkontor -- för Tyskland/Österrike -- flyttar till ny hemvist.

Efter att under tolv år ha stötts av Fraunhofer (tidigare GMD) flyttar nu W3C:s tysk/österrikiska kontor, från Sankt Augustin (nära Bonn) till Postdam (nära Berlin). Den nya värden för kontoret är University of Applied Sciences in Potsdam (FHP). En invigningsceremoni planeras äga rum i september 2009. Felix Sasaki blir ny kontorschef vid FHP.

W3C framför sitt tack till Fraunhofer och nuvarande och tidigare personal vid detta W3C-kontor, lett av Thomas Tikwinski och Klaus Birkenbihl, för deras bidrag till W3C och webben under de gångna tolv åren. Ta gärna del av mer information om W3C-kontoren, regionala representanter för W3C som bidrar till att arbetet mot W3C:s mål.

W3C inbjuder till experiment med mobila komponenter och sociala nätverk vid WWW2009

2009-04-07

Vid konferensen WWW2009 ordnar W3C två sammandragningar med teknikexperiment om mobil teknologi och med teknologi för sociala nätverk.

W3C anordnar som vanligt ett W3C-spår vid WWW2009, som går av stapeln i Madrid, Spanien, den 23-24 april 2009. Som ett inslag i WWW2009, så arrangeras på första dagen ett "Mobile Widgets Camp" och under andra dagen ett "Social Web Camp". Konferensdeltagarna och utvecklare i och kring Madrid inbjuds att i förväg skicka in förslag till frågor att arbeta kring, via wikisidor för W3C-spåret. Utöver detta kommer Tim Berners-Lee, W3C:s direktor och webbens uppfinnare, kommer att hålla öppningstalet för WWW2009, med rubriken "Twenty Years: Looking Forward, Looking Back". Mer information finns i pressreleasen.

Ny inkubatorgrupp: sociala nätverk ... "Social Web Incubator Group"

2009-04-06

Nu startar W3C en inkubatorgrupp om sociala media -- inkubatorgruppen för den sociala webben ("Social Web Incubator Group"). Den kommer att arbeta med kartläggning av teknologier och möjligheter att berika teknologibasen.

Målsättningen med Social Web Incubator Group är att analysera de system och teknologier som kan beskriva och identifiera människor, grupper, organisationer och användarskapat innehåll, samtidigt som de lägger en grund för utbyggnad och personlig integritet. Gruppen leds av tre ordföranden: Dan Appelquist (Vodafone), Dan Brickley (Vrije Universiteit), Harry Halpin (gästforskare från University of Edinburgh, med stöd från Eduserv). Följande W3C-medlemmar stöder arbetet, som beskrivs av gruppens uppdragsbeskrivning: ASemantics, Boeing, Cisco, DERI Galway vid National University of Ireland, Garlik, Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA), Institute of Informatics and Telecommunications (IIT-NCSR), NICTA, Rochester Institute of Technology, SUN Microsystems, Talis, Telecom Italia, University of Bristol, University of Edinburgh, Universidad Politecnica de Madrid, University of Versailles, Vrije Universiteit, och Vodafone. Läs mer om inkubatoraktiviteten, ett forum där W3C-medlemmar innoverar och experimenterar. Detta arbete har drivits som utredning/förstudie, inte som standardiseringsarbete.

Nya Working Drafts: semantiska webben ... "POWDER"

2009-04-04

Arbetsgruppen för webbresursbeskrivningsprotokoll ("Protocol for Web Description Resources (POWDER) Working Group") har nu publicerat nya working drafts om POWDER -- ett sätt att beskriva metadata för resurser på webben.

Målsättningen för Protocol for Web Description Resources (POWDER) Working Group är att erbjuda teknologi med vilken individer och organisationer kan beskriva grupper av resurser genom att publicera maskinläsbar metadata. Arbetsgruppen publicerar nu följande dokument som Working Drafts:

  • Description Resources (sista förslag); som beskriver livscykeln för Description Resources (DR:er), som enkapsulerar metadata,
  • Grouping of Resources (sista förslag); som beskriver hur uppsättningar av IRI:er kan definieras så att beskrivningar och annan metadata kan appliceras på de resurser som erhålls då man följer sådana IRI:er,
  • Formal Semantics (sista förslag); som beskriver hur det relativt enkla operationella formatet för POWDER-dokument kan transformeras för att bearbetas med verktyg inom den semantiska webben,
  • Primer; som ger en inledning till POWDER-teknologin,
  • Test Suite; som beskriver testsviter för POWDER.

Den huvudsakliga förändringen i dessa dokument handlar om dokumentsektionen som beskriver kanonikalisering av IRI:er ("Grouping of Resources", sections 2.1.3 - 2.1.5). Ta del av mer information om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: formatmallar ... "CSS Template Layout Module"

2009-04-02

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett utkast om positionering och layout vid visuell presentation av innehåll.

CSS Template Layout Module -- publicerat av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft -- är en del av CSS nivå 3 ("CSS3") och beskriver funktionalitet för att definiera layout på en högre nivå. Det inriktas på uppgifter som att positionera och anpassa "widgets" i ett grafiskt användargränssnitt eller på en sida eller ett fönster, speciellt när den önskade visuella ordningen skiljer sig från hur elementen ordnats i källkoden för dokumentet. Den intresserade hittar mer information om detta på hemsidna för arbetet med formattering.

W3C inleder workshop om mobila teknologier som stöd för samhällsutveckling

2009-04-01

Nu äger en workshop rum om användning av mobila teknologier för samhällsutvecklling, med speciellt fokus på förutsättningar och möjligheter i Afrika.

Idag öppnas W3C:s workshop om Africa Perspective on the Role of Mobile Technologies in Fostering Social and Economic Development, i Maputo, Mozambique. Workshopens program fokuserar på utmaningen att använda mobiltelefoner och webbteknologier för att leverera tjänster till eftersatta befolkningsgrupper i utvecklingsländer. Internationella experter, lokala aktörer, forskare och NGO:er deltar i detta möte, där Mozambiques ministerium för vetenskap och teknologi står som värd. Arrangemanget är en del i projektet Digital World Forum, som drivs inom europeiska unionens sjunde ramprogram (FP7). W3C:s arbetsområde för den mobila webben ("Mobile Web Initiative", MWI) framför sitt tack till de företag och organisationer som sponsrat workshopen.

Rapport från möte: e-förvaltning ... "eGovernment Stakeholder Meeting Summary"

2009-04-01

Intressegruppen för e-förvaltning ("eGovernment Interest Group") har nu publicerat rapporten från intressentmötet i mars 2009.

W3C:s eGovernment Interest Group har publicerat en sammanfattning av diskussioner och resultat från eGovernment stakeholder meeting, som ägde rum de 12-13 mars i Washington, D.C., USA. Målet med detta möte var att få synpunkter på gruppens första utkastet av ett dokument som hur e-förvaltning kan förbättras: Improving Access to Government through Better Use of the Web, publicerad den 1 mars 2009. Bland de talare som framträdde var Beth Noveck, US Office of Science and Technology Policy, Ellen Miller, Sunlight Foundation, Steve Ressler, GovLoop, mötesordförandena Kevin Novak, American Institute of Architects och John Sheridan, UK National Archives, samt W3C-samordnaren Jose Alonso. Viktiga områden som diskuterades på mötet var: öppenhet och transparens inom förvaltning; socialt nätverkande; datainteroperabilitet och semantisk webb i förvaltning och multikanalleverans av innehåll och tjänster via mobila plattformar. Termen "e-förvaltning" täcker här användningen av webb- och andra teknologier inom offentliga myndigheter och förvaltningar (på lokal, regional och statlig nivå) för att interagera med medborgare, mellan myndigheter och mellan nationer. Ta del av mer information om W3C:s arbete med e-förvaltning.