W3C

W3C-logo

Nyheter januari 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Presentation om standarder och Open Source

2009-01-29

I Malmö ges en presentation om hur standarder förhåller sig till Open Source.

Området standarder är etablerat, och det finns många aspekter på hur man bör förstå vad som menas med standarder och vilken nytta de ger. Open Source (öppen källkod) är ett annat område, karaktäriserat av andra aspekter. Men det finns intressanta samband mellan standarder och vad som görs inom Open Source. Presentationen "Standarder och Open Source" ges av Olle Olsson (svenska W3C-kontoret) i Malmö den 4 februari. Mer detaljer finns på informationssidan om presentationen.

Nytt dokument: mediatyper ... "XHTML Media Types"

2009-01-28

Arbetsgruppen för XHTML2 ("XHTML2 Working Group") har offentliggjort ett dokument om hur XHTML-dokument skall konstrueras och levereras till webbläsare.

Många användare vill använda XHTML för att bygga sina sidor men är osäkra på hur de på bästa sätt ska leverera sådana sidor så att de hanteras korrekt av olika webbverktyg. XHTML Media Types - Second Edition -- publicerat av XHTML2 Working Group som Group Note -- innehåller lämpliga förslag om hur man formatterar XHTML för att säkerställa maximal portabilitet, och hur XHTML skall levereras till webbläsare -- även till sådana läsare som inte har inbyggt stöd för XHTML. Dokumentet är riktat tilll de webbinnehållsförfattare som vill använda XHTML, och som vill vara säkra på att deras XHTML-dokument kommer att fungera i största möjliga antal webbläsare. Mer information finns om arbetet med HTML.

Ny Recommendation: "XML Base (Second Edition)"

2009-01-28

Specifikationen för XML Base -- som stöder användning av relativa länkar i XML-baserade dokument -- har nu blivit W3C Recommendation.

XML Base (Second Edition) -- framtagen av arbetsgruppen för XML:s kärna (XML Core Working Group) -- har nu publicerats som W3C Recommendation. Dokumentet beskriver en mekanism som stöder XLink genom att tillhandahålla en bas-URI. Specifikationen är dock så modulär att andra XML-tillämpningar kan dra nytta av denna möjlighet att hantera relativa URI:er utan att behöva inkorporera XLink i applikationen. Syntaxen består av ett enda XML-attribut med namnet xml:base. Denna funktionalitet är analog med hur base fungerar i HTML. Dokumentet är del i W3C:s pågående arbete med att förvalta kritiska XML-teknologier. Ta gärna del av information om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: digitala media ... användningsfall ... "Ontology and API for Media Object 1.0"

2009-01-20

Arbetsgruppen för mediannotering ("Media Annotations Working Group") har offentliggjort ett dokument om krav och användningsfall för mediaobjekt.

Use Cases and Requirements for Ontology and API for Media Object 1.0 -- publicerad av Media Annotations Working Group som första offentligt Working Draft -- dokumenterar specifika användningsfall och krav som kommer att driva arbetet med att utveckla ontologi och API för mediaobjekt ("Ontology for Media Object 1.0"; "API for Media Object 1.0"). Ontologin kommer att vara en enkel ontologi som skall stödja dataintegration av information som berör mediaobjekt på webben. API:et skall erbjuda läsaccess (och möjligen skrivaccess) till mediaobjekt, baserat på definitioner från ontologin. Mer information om detta hittas på hemsidan för arbetet med video på webben.

W3C efterfrågar implementationer av "CURIE Syntax 1.0"

2009-01-16

Arbetsgruppen för XHTML2 (XHTML2 Working Group), som arbetat med "CURIE Syntax 1.0", önskar nu ta del av implementationserfarenheter av denna teknologi.

CURIE Syntax 1.0 -- publicerad av XHTML2 Working Group som Candidate Recommendation -- definierar en generisk förkortad syntax för att uttrycka URI:er. Denna syntax avses användas som del i definierade språk. Teknologin riktar sig till språkkonstruktörer, inte användare av dessa språk. Nu behövs implementationserfarenhet som test på hur väl teknologin är konstruerad. Resultat av implementationsarbete kan följas i en kontinuerligt uppdaterad implementationsrapport. Mer information om detta och relaterat arbete hittas på hemsidan för arbetet med HTML.

Workshop om sociala nätverk ("Social Networking")

2009-01-15

W3C:s workshop om Internetbaserade sociala nät äger rum i Barcelona dessa dagar.

I den två dagar långa Workshop on the Future of Social Networking, som organiseras av W3C, undersöks området tekniker för socialt nätverkande. Deltagare skickade in 72 position papers som täcker en bred uppsättning teman som handlar om tillväxt och framtid för socialt nätverkande, bl.a. i det mobila perspektivet. Värdar för mötet (som äger rum i Barcelona, Spanien) är Universitat Politecnica de Catalunya och ReadyPeople. W3C tackar värdarna och workshopsponsorernaAyuntamiento de Zaragoza, Flock, och Peperoni.

Nya medlemmar i W3C:s grupp för teknisk arkitektur ... TAG

2009-01-13

W3C:s rådgivande kommitté ("W3C Advisory Committee") har valt in tre nya medlemmar i gruppen för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group", TAG).

John Kemp (Nokia), Larry Masinter (Adobe), och T.V. Raman (Google) är de nya medlemmarna i W3C:s Technical Architecture Group (TAG). De övriga medlemmarna är: Ashok Malhotra (Oracle), Noah Mendelsohn (IBM, speciellt utsedd), Jonathan Rees (Science Commons, speciellt utsedd), och Henry Thompson (University of Edinburgh). Tim Berners-Lee (direktor för W3C) kommer att utse ytterligare en person för TAG. TAG:s uppdrag är att skapa konsensus kring webbarkitekturens principer, att tolka och förtydliga dessa principer när så behövs, för att hantera allmänna frågor ställda till TAG om webbarkitektur, samt att stödja övergripande tekniskt arkitekturarbete inom och utom W3C.