W3C

W3C-logo

Nyheter oktober 2009

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: webbtjänster ... "Web Services Fragment" (WS-Fragment)

2009-10-30

Arbetsgruppen för resursaccess i webbtjänster ("Web Services Resource Access") har tagit fram ett första utkast om hur man i webbtjänster kan hantera resursfragment.

Dokumentet Web Services Fragment (WS-Fragment) -- publicerad av Web Services Resource Access Working Group som första offentligt Working Draft -- utvidgar specifikationen av WS-Transfer, så att klienter kan hämta och manipulera delar eller fragment av en resurs som hanteras av WS-Transfer, utan att behöva inkludera hela XML-representationen i medddelandeutbytet. Detta och mer görs inom arbetet med webbtjänster.

Nya Working Drafts: tillgänglighet ... "Evaluation and Report Language 1.0" (EARL 1.0)

2009-10-30

Arbetsgruppen om verktyg för utvärdering och rättning ("Evaluation and Repair Tools Working Group") har publicerat ett antal dokument som beskriver aspekter på ansatsen EARL för att underlätta testning av webbresurser.

Dokumenten som nu publiceras av Evaluation and Repair Tools Working Group är: Evaluation and Report Language (EARL) 1.0 Schema (Last Call Working Draft), HTTP Vocabulary in RDF 1.0 (uppdaterat Working Draft), Representing Content in RDF 1.0 (uppdaterat Working Draft), Pointer Methods in RDF 1.0 (uppdaterat Working Draft), Evaluation and Report Language (EARL) 1.0 Requirements (uppdaterat Working Draft) och Evaluation and Report Language (EARL) 1.0 Guide (första offentligt Working Draft). EARL är ett maskinläsbart format för att uttrycka resultat av tester. Det huvudsakliga motivet för att utveckla EARL är att underlätta bearbetning av testresultat -- t.ex. resultat från vertyg som utvärderar webbtillgänglighet -- genom att använda ett leverantörsneutralt och plattformsoberoende format. Läs inbjudan att granska senaste utkastet av EARL 1.0, och ta del av mer information om arbetet med webbtillänglighet.

Uppdaterat Working Draft: tillgänglighet ... "Authoring Tool Accessibility Guidelines 2.0" (ATAG 2.0)

2009-10-30

Arbetsgruppen för tillgängliga författarverktyg ("Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group") har tagit fram ett reviderat förslag om riktlinjer för tillgänglighet i författarverktyg.

Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0 -- publicerad av Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group som uppdaterat Working Draft -- formulerar riktlinjer för hur författarverktyg bör hjälpa webbutvecklare att producera webbinnehåll som är tillgängligt och uppfyller riktlinjerna för webbinnehåll (Web Content Accessibility Guidelines 2.0, WCAG2.0). ATAG definierar även hur man gör författarverktyg tillgängliga, så att användare med funktionsnedsättningar kan använda dem. Läs inbjudan att granska utkastet av ATAG 2.0 och hitta mer information om vad som görs inom arbetet med webbtillgänglighet (WAI).

Nytt Working Draft: interaktion ... "Emotion Markup Language 1.0" (EmotionML 1.0)

2009-10-30

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") har nu publicerat ett första utkast om hur känslor kan representeras, så att interaktion kan använda emotionsrelaterat beteende.

Emotion Markup Language (EmotionML) 1.0 -- publicerad av Multimodal Interaction Working Group som första offentligt Working Draft -- definierar representation av känslor (emotioner) och relaterade tillstånd för tekniska tillämpningar. Målet med detta utkast är att hitta en lämplig nivå för att specificera emotioner, som balanserar praktisk tillämpbarhet och vetenskaplig välgrundning. Språket har formats som ett "plugg-in"-språk lämpat för användning i tre olika områden: (1) manuell annotering av data; (2) automatisk igenkänning av känslorelaterade tillstånd utgående från användarbeteende, och (3) generering av känslorelaterat systembeteende. Läs mer om arbetet med multimodalitet.

Nytt Working Draft: dialogstyrning ... "State Chart XML" (SCXML)

2009-10-30

Arbetsgruppen för talbaserade webbläsare ("Voice Browser Working Group") har tagit fram ett uppdaterat utkast om hur styrning (av t.ex. dialogtillstånd) representeras som tillståndsmaskiner.

SCXML är ett språk för händelsebaserade tillståndsmaskiner som kan användas på ett otal sätt. Bland annat kan det användas som ett högnivåspråk för att styra talmoduler i VoiceXML 3.0 eller som ett multimodalt styrspråk i ramverket för multimodal interaktion (MultiModal Interaction Framework). Den huvudsakliga skillnaden mellan State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction -- som nu publiceras av Voice Browser Working Group som uppdaterat Working Draft -- och föregående version är att ett antal inkonsistenser har korrigerats. En version med markerade ändringar underlättar jämförelsen mellan detta och föregående utkast. Läs mer om arbetet med talbaserade webbläsare.

Nytt Working Draft: klientbaserade webbtillämpningar ... "DataCache API"

2009-10-30

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram ett första utkast av specifikationen av gränssnitt för datalagring i klientapparat.

DataCache API -- publicerad av Web Applications Working Group som första offentligt Working Draft -- erbjuder att programmatiskt gränssnitt som webbtillämpningar kan använda för att lägga till och ta bort resurser i ett mellanlager ("data cache"), som sedan kan användas av webbläsare för att leverera resurser på begäran. Läs mer om arbetsområdet Rich Web Client.

Uppdaterat Working Draft: små webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Packaging and Configuration"

2009-10-30

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har publicerat en uppdaterad specifikation av hur små webbtillämpningar paketeras för att levereras över webben.

Widgets 1.0: Packaging and Configuration -- publicerad av Web Applications Working Group som uppdaterat Working Draft -- beskriver ett standardiserat paketeringsformat för små webbtillämpningar (widgets). Denna specifikation bygger på PKWare:s Zip-specifikation som arkiveringsformat; XML som ett format för konfigureringsspecifikation; och beskriver att antal steg i hur en liten webbtillämpning bearbetar och verifierar olika aspekter på ett paket. Detta uppdaterade format har tagit hänsyn till de anmärkningar och påpekanden som getts på det första förslaget till Candidate Recommendation (se förteckning över ändringar). Läs mer om arbetsområdet Rich Web Client.

Nya Working Drafts: webbtillämpningar ... programmerbara gränssnitt

2009-10-30

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har publicerat fem nya utkast av gränssnittsspecifikationer, som ger kraftfullt stöd för webbtillämpningar som exekverar i webbläsare.

Web Applications Working Group har nu offentliggjort fem nya utkast -- som Working Drafts -- vilka specificerar programmatiska gränssnitt (API:er) vilka ger starkare stöd för kraftfulla webbtillämpningar:

  • Web Sockets API beskriver ett API för full-duplex-överföring mellan en webbtillämpning och en webbserver.
  • Web Storage beskriver ett API där webbtillämpningar kan lagra nyckel-värde-par på en klientapparat.
  • Web Database definierar ett API där webbtilläpningar kan lagra data i databaser på klienten, vilka kan åtkommas genom att använda en variant av SQL.
  • Web Workers definierar ett API som ger stöd för trådlika bearbetningar (via meddelandeutbyte) i webbtillämpningar, så att olika delbearbetningar kan genomföras parallellt.
  • Server-Sent Events definierar ett API där webbtillämpningar kan öppna en HTTP-förbindelse så att de kan ta emot notifieraingar från en webbserver, i form av DOM-händelser.

Observera att specifikationerna Web Storage och Web Database tidigare publicerats som delar av ett Working Draft, men har nu delats upp i separata specifikationer. Läs mer om arbetsområdet Rich Web Client.

Ny Recommendation: semantiska teknologier ... "OWL 2"

2009-10-27

Idag offentliggörs en ny version av en standard för att representera kunskap på webben -- "OWL 2" -- som underlättar arbete med information och integration av informationsmängder.

Med OWL 2, som är del av W3C:s verktygslåda för semantiska webben, kan man representera kunskap om olika domäner (t.ex. energiområdet och sjuk- och hälsovård) och sedan använda kraftfulla verktyg för att hantera information, söka i informationsmängder, och extrahera implicit information. Med OWL2, som är en öppen standard baserad på webbteknologier, minskar kostnaden för att knyta samman information från olika domäner. Det finns redan ett tiotal implementationer av OWL 2. Specifikationen av denna standard består av 13 dokument, av vilka fyra har karaktären av att vara läromedel. Läs pressrelease och stöduttalanden, och hitta mer information om arbetet med den semantiska webben.

Ny inkubatorrapport: webbtillämpningar ... "Rich Web Application Backplane"

2009-10-27

Intressegruppen om bakplan för rika webbtillämpningar ("Rich Web Application Backplane Incubator Group") har nu levererat sin rapport som beskriver konstruktionsmönster för rika webbtillämpningar.

Slutrapporten -- publicerad av Rich Web Application Backplane Incubator Group (XG) -- beskriver två områden där inkubatorgruppen utfört arbete: mönster som stöder konstruktion av kraftfulla webbtillämpningar vilka behöver hantera data och interaktion på klienten; och en uppsättning metoder vilka implementerar sådana mönster i dagens webbläsare utan att behöva specifika tilläggsmoduler eller utvidgningar som använder javascript. Inkubatorgruppen rekommenderar att en workshop arrangeras, där intressenter kan samlas för att skapa en arbetsgrupp. Denna tilltänkta arbetsgrupp kan ha som målsättning att standardisera arkitektur och API för XML- och HTML-interaktionsformat implementerade i Javascript. Denna rapport är ett resultat av arbete inom inkubatoraktiviteten, ett forum där W3C-medlemmar innoverar och expermenterar. Detta arbete har drivits som utredning, inte som standardiseringsarbete.

Konferens: "European Semantic Technology Conference 2009"

2009-10-26

I början av december sker den europeiska konferensen om semantiska teknologier, där huvudaktörer i Europa och från resten av världen möts.

European Semantic Technology Conference 2009 äger rum 2-3 december i Wien, Österrike. Målsättningen med konferensen är att samla världsledande tänkare, innovatörer, utvecklare, ingenjörer och praktiker inom organisationer som arbetar med informationstreknologi och informationssystem. Här kan man lära sig hur man integrerar semantiska teknologier i operativa system. Viktiga inslag är att illustrera användning inom industri, att lyfta fram hur teknologin och dess användning gjort framsteg, och hur man marknadsför semantiska tillämpningar för att skapa vinster.

Nya dokument: semantiska webben ... livsvetenskap

2009-10-23

Intressegruppen för semantiska webben och livsvetenskaper ("Semantic Web Health Care and Life Sciences Interest Group") har publicerat tre dokument om tillämpningar av semantisk modellering av ontologier använda inom livsvetenskaperna.

Följande tre dokument har tagits fram av Scientific Discourse Task Force som är en del av Semantic Web Health Care and Life Sciences Interest Group och publiceras som Interest Group Notes:

Dessa tre dokument beskriver hur man kan använda den semantiska webben för att representera och integrera vetenskaplig data från olika domäner och från heterogena källor. Avsikten med att ta fram dessa är att ge inspiration till andra pågående arbeten inom denna intressegrupp, liksom att inspirera insatser i andra domäner att utnyttja potentialen i teknologier för den semantiska webben. Intressegruppen arrangerar även en Workshop on Scientific Discourse som hålls a anslutning till ISWC 2009 måndagen 26 oktober 2009. Ta del av mer information om arbetet med den semantiska webben.

Nytt dokument: webbtjänster ... "SML XLink Reference Scheme"

2009-10-23

Arbetsgruppen för språk för tjänstemodellering ("Service Modeling Language (SML) Working Group") har nu tagit fram ett dokument om hur man kan konstruera länkar till andra dokument, då kontextet för användning är SML.

Specifikationen för Service Modeling Language [SML] utvidgar XML och XML Schema med en mekanism för att inkludera XML-referenser till andra dokument eller dokumentfragment. SML-specifikationen kräver inte att ett visst specifikt rererens-schema används, och erbjuder en mekanism för utvidgning som kan användas för att definiera nya referens-scheman. The SML XLink Reference Scheme -- publicerat av Service Modeling Language Working Group som Group Note -- illustrerar hur denna utvidgningsmekanism kan användas för att definiera ett schema för SML-referenser baserat på länkar enligt XLink. Detta resultat har tagits fram i arbetet med XML.

Seminarium: "Tillgänglighet för alla!"

2009-10-22

I samarbete mellan ett antal organisationer hålls ett seminarium om tillgänglighetsutmaningen den 27 november i Stockholm.

Arbete med tillgänglighet har pågått i många år, men det återstår fortfarande mycket att göra. Detta seminarium belyser bl.a. hur standardisering underlättar genomförande av insatser för ökad tillgänglighet, och att man bör ta del i standardiseringsarbetet. Seminariet vänder sig till dig som är engagerad i frivilligorganisationer, till dig som arbetar med tillgänglighetsfrågor ute i kommuner, landsting, myndigheter, företag och institutioner, till dig som vill påverka utvecklingen mot ett bättre samhälle.

Bland talarna återfinns Ragnwi Marcelind (statssekreterare, Socialdep.), Hans von Axelson (Handisam), Göran Marklund (Vinnova), och Lars Estlander (Boverket). Seminariet hålls 09.00-15.00 fredagen den 27 november 2009, på Scandic Sergel Plaza, Brunkebergstorg 9, Stockholm, och är avgiftsfritt. Du kan även ta del av mer detaljerad information om seminariet.

Nya Working Drafts: säkerhet ... "XML Signature Syntax and Processing Version 2.0"; "Canonical XML Version 2.0"

2009-10-22

Arbetsgruppen för XML-säkerhet ("XML Security Working Group") har levererat första utkast om signering -- "XML Signature 2.0".

De två aktuella dokumenten -- publicerade av XML Security Working Group som första offentliga Working Drafts -- är XML Signature Syntax and Processing Version 2.0 och Canonical XML Version 2.0. Det första erbjuder dataintegritet, meddelandeautentisering och autentisering av avsändare, för data av alla typer, oberoende av om data finns i den XML som inkluderar signaturen eller om data finns annorstädes. I XML Signature 2.0 ingår även en ny transformeringsmodell, konstruerad för att stödja krav på effektivitet, enkelhet och att kunna strömmas. Denna modell skiljer sig på några signifikanta punkter från modellen för "XML Signature 1.x", vilket beskrivs i avsnittet Differences from 1.x version. XML Signature 2.0 har ändå konstruerats för att vara bakåtkompatibel, så att modellen i XML Signature 1.x kan användas när det behövs. Canonical XML Version 2.0 är en mer omfattande omstuvning av Canonical XML Version 1.1, för att kunna hantera utmaningar vad gäller effektivitet, att kunna strömmas, hur det implementeras på hårdvara, robusthet, minska exponering för attacker, för att avgöra vad det är som signerats, med mera. Den innehåller även en uppdatering av Exclusive Canonicalization. Ta del av mer information om arbetet med säkerhet.

Nya Working Drafts: semantiska webben ... "SPARQL 1.1"

2009-10-22

Arbetsgruppen för SPARQL ("SPARQL Working Group") publicerar nu en uppsättning utkast om SPARQL 1.1 -- om frågor mot RDF-databaser, uppdatering, protokoll, m.m.

SPARQL är ett frågespråk för semantisk data. SPARQL 1.1 erbjuder förbättrar funktionalitet i ett antal områden. De sex aktuella specifikationerna -- publicerade av SPARQL Working Group som första offentliga Working Drafts -- är:

  • SPARQL 1.1 Query - utvidgar frågespråket SPARQL med stöd för aggregering, underfrågor, projicerade uttryck, och negation.
  • SPARQL 1.1 Update - definierar ett uppdateringsspråk för RDF-grafer.
  • SPARQL 1.1 Protocol - definierar ett abstrakt gränssnitt och HTTP-bindningar för ett protokoll som ger stöd för att sända SPARQL-frågor och SPARQL-uppdateringar till en SPARQL-sajt.
  • SPARQL 1.1 Service Description - definierar en vokabulär och mekanism för upptäckt, för att beskriva förmåga av en SPARQL-sajt.
  • SPARQL 1.1 Uniform HTTP Protocol for Managing RDF Graphs - beskriver hur HTTP används för att hantera namngivna RDF-grafer på en HTTP-server.
  • SPARQL 1.1 Entailment Regimes - definierar de förutsättningar som ska gälla om SPARQL-frågor ska användas med automatisk slutledning enligt principer för RDF, RDF SChema, OWL eller RIF.

Dessa resultat har producerats inom arbetsområdet för den semantiska webben.

Ny inkubatorgrupp: säkerhet ... "MashSSL"

2009-10-22

Nu startas inkubatorgruppen MashSSL ("MashSSL Incubator Group") som skall undersöka hur säkerhet hanteras då flera webbplatser skall samverka.

Vi ser alltmer öppen och symmetrisk användning av Internet, vilket ställer krav som inte har bra och enkla lösningar. Ett område är när två webbtillämpningar kommunicerar via en potentiellt okänd användare. Då har de inget standardiserat sätt att ömsesidigt autentisera varandra och att etablera en säker kommunikationskanal. Målet för MashSSL Incubator Group är att skapa ett öppet säkerhetsprotokoll för att hantera sådana situationer. Följande W3C-medlemmar stöder gruppens arbete (beskrivet i uppdragsspecifikationen): DigiCert, Venafi och VeriSign. Läs mer om inkubatoraktiviteten, ett forum där W3C-medlemmar innoverar och expermenterar. Denna arbete drivs som utredning/förstudie, inte som standardiseringsarbete.

Nytt Working Draft: media ... "API for Media Resource 1.0"

2009-10-21

Arbetsgruppen för mediannotering ("Media Annotations Working Group") har nu producerat ett första utkast om hur man kan annotera diverse mediaresurser på webben.

API for Media Resource 1.0 -- publicerat av Media Annotations Working Group som första offentligt Working Draft -- definierar ett programmerbart gränssnitt (API) som gör att man på en webbklient kan komma åt metadata om media på webben. Det övergripande målet med detta API är att erbjuda utvecklare ett praktiskt sätt att kunna arbeta med metadata lagrat i olika metadataformat. API:et fungerar som brygga mellan utvecklare och den underliggande "Ontology for Media Resource 1.0" så att man uppnår interoperabilitet mellan olika metadataformat. Gränssnittet erbjuder funktionerna GET och SET för att hämta och lagra specifika metadata i ett visst metadataformat. Detta arbete och annat utförs inom arbetsområdet video på webben.

Statlig utredning: e-förvaltning ... e-delegationens strategi

2009-10-20

Den s.k. e-delegationen, som skall förverkliga regeringens handlingsplan för e-förvaltning, har nu levererat ett förslag till strategi för att uppnå målet.

Utredningen -- Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning (SOU 2009 86) (pdf) -- har publicerats. Nyhetsmeddelandet på delegationens webbplats låter meddela:

E-delegationen lämnar i dag förslag till en strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning (SOU 2009:86). Behoven hos medborgare och företag ska styra utvecklingen av e-tjänster. Bättre tekniska och rättsliga förutsättningar ska underlätta för myndigheterna att utveckla gemensamma e-tjänster. En ny reglerad ordning ska öka spridningen av e-legitimationer och användningen av e-tjänster. "Strategin kommer att förenkla medborgarnas vardag och minska företagens administrativa kostnader", säger ordföranden Mats Sjöstrand.

Seminarium: "Internet -- hot eller möjliggörare?"

2009-10-20

Dataföreningen Sverige (DFS) anordnar ett seminarium om det digitala samhället i en Internet-värld, den 26 oktober.

DFS-medlemmar har nu möjlighet att deltaga i ett halvdagsseminarium (eftermiddagen 26/10 2009) om det digitala samhället och dess framtid, anordnat av Dataföreningen. Det riktar sig till dig som är nyfiken på vart vi är på väg i det digitala samhället där Internet är vår kommunikationskanal. Under dagen kommer du att få lyssna till intressanta talare och följa en debatt kring ämnet med politiker från Moderaterna, Piratpartiet och Socialdemokraterna.

Nytt dokument: mobila webben ... "Extended Guidelines for Mobile Web Best Practices 1.0"

2009-10-20

Arbetsgruppen för goda råd om mobila webben ("Mobile Web Best Practices Working Group") har nu skapat ett dokument som ger ytterligare belysning av hur man bör skapa webbinnehåll avsett för mobil användning.

Extended Guidelines for Mobile Web Best Practices 1.0 -- publicerad av Mobile Web Best Practices Working Group som Group Note -- kompletterar W3C Mobile Web Best Practices 1.0 [MWBP] genom att erbjuda ytterligare ansatser för att utvärdera konformitet med det som sägs i Best Practice och genom att ge ytterligare tolkningar av formulerade råd och riktlinjer. Mer information finns om arbetet med den mobila webben.

Ny Recommendation: webbformulär ... "XForms 1.1"

2009-10-20

Den specifikation som arbetsgruppen för formulärhantering ("Forms Working Group") tagit fram av XForms 1.1 har nu blivit antagen som W3C Recommendation.

Formulär är en viktig del av webben, och är det huvudsakliga medlet för att stödja interaktiva webbtillämpningar. Moderna webbtillämpningar och teknik för e-handel har kommit att ställa krav på mer funktionalitet i webbformulär och mer stöd för rik interaktion. XForms 1.1 -- framtagen av Forms Working Group och publicerad som Recommendation -- är en teknologi för sådana behov, och erbjuder ett nytt plattformsoberoende uppmärkningsspråk för interaktion mellan en användare (via en XForms-motor) och en annan komponent, som vanligtvis finns någon annanstans på nätet. Ta gärna del av dokumentation av skillnaderna mellan XForms 1.0 och 1.1 och om vad som görs i arbetet med formulärteknologi.

Nytt Working Draft: formattering ... "CSS Backgrounds and Borders Module Level 3"

2009-10-16

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har publicerat utt utkast av en specifikation för hur bakgrund och kantlinjer stöds i CSS3.

CSS Backgrounds and Borders Module Level 3 -- publicerat av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft -- beskriver funktionalitet i CSS nivå 3 som handlar om kantlinjer och bakgrund. Detta förslag är en utvidgning av CSS nivå 2 [CSS21], som i sin tur bygger på CSS nivå 1 [CSS1]. De huvudsakliga utvidgningarna jämfört med nivå 2 är kantlinjer som består av bilder, lådor med multipla bakgrunder, lådor med rundade hörn, och lådor med skuggor. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 17 november 2009. Hitta mer information om arbetet med formattering.

Nytt dokument: programmering av apparater ... "Device APIs Requirements"

2009-10-16

Arbetsgruppen för apparat-API och policies ("Device APIs and Policy Working Group") har offentliggjort ett dokument som formulerar krav på ett programmerbart gränssnitt för webbläsare.

Device APIs Requirements -- publicerat av Device APIs and Policy Working Group som första utkast av en "Group Note" -- formulerar krav som bör uppfyllas vid utveckling av ett API för webbapparater, ett API med vilket man kan skapa webbtillämpningar ("Web Applications" och "Web Widgets) som skall interagera med tjänster på apparaten, såsom kalender, adresslistor, kamera m.m. Studera gärna vad mer som görs i Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: semantiska webben ... "HTML+RDFa"

2009-10-15

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu tagit fram ett första offentligt utkast om hur man skapar RDF-data i HTML.

Målsättningen med RDFa är att stödja användning av maskinläsbar data i HTML-dokument. Den definierar ett antal attribut som kan avändas vid maskinell hantering av HTML-sidor. Genom att använda RDFa kan webbförfattare få text som formatterats för mänskligt läsande att också bli maskinellt läsbar utan att behöva duplicera innehållet. HTML+RDFa -- publicerat av HTML Working Group som första offentligt Working Draft -- definierar regler och riktlinjer för hur man anpassar specifikationen av den RDF som definierats för XHTML (RDF in XHTML: Syntax and Processing, RDFa) till användning i HTML5 och XHTML5. De regler som definierats i detta dokument kan även tillämpas på sådana HTML4-dokument som tolkas med analysreglerna definierade i HTML5. Vill du veta mer om detta och annat, studera vad som görs inom arbetet med HTML.

W3C:s omdesignade webbplats nu i drift

2009-10-13

Den nya designen av W3C:s webbplats har nu sjösatts.

Denna officiella uppdatering av presentationen av webbplatsen är uppföljningen av annonseringen av provskott på design av hemsidan i mars 2009. Den nya webbplatsen har en harmoniserad design, förenklad informationsarkitektur, ett nytt format för tekniska rapporter och nytt innehåll, bl.a. kalender och aggregerade bloggar. De som besöker webbplatsen kommer att märka att det finns (nya) sidor som ännu inte har anpassats med uppdaterat innehåll. Vi planerar att fortsätta lägga till innehåll till dessa sidor, och är tacksamma för alla bidrag. Kontakta oss på site-comments@w3.org om du vill bidraga (t.ex. genom att skriva en kort teknisk introduktion), eller om du hittar några buggar eller andra konstigheter.

Många tack till de som hjälpt till att utveckla det nya visuella formatet, bl.a. Airbag Industries, Nicole Sullivan och Sorin Stefan. W3C uppskattar även alla förslag som skickats in, som har hjälp till att förbättra användbarheten av slutresultatet.

Internetpionjären Vint Cerf besöker Sverige

2009-10-09

I slutet av oktober kommer Vint Cerf att besöka Sverige, och vara nyckelperson i ett öppet samtal om Internets framtid.

Vinton Cerf, nu anställd som Internetevangelist på Google, var en av pionjärerna som skapade det Internet vi nu är så beroende av. Han valdes tidigare i år in som ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), och kommer nu på ett besök till Sverige för att ge sin syn på vad Internet är och vad som framtiden kan ge. Alla intresserade kan deltaga på det öppna mötet med Vint Cerf, som hålls i IVAs lokaler i Stockholm (IVAs Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm) den 23 oktober 0900 - 1145. Mer information finns i IVAs meddelande om Vint Cerfs besök (pdf).

Fortsatt uppdrag för arbetet med e-förvaltning

2009-10-09

Intressegruppen för e-förvaltning ("eGovernment Interest Group") har fått förnyat mandat att arbeta med e-förvaltning, nu inriktat mot tillgång till öppen data, samt utbildnings- och informationsverksamhet.

Gruppen eGovernment Interest Group är öppen, vilket betyder att såväl W3C-medlemmar som andra kan bli medlem. W3C uppmuntrar de som arbetar med att förbättra gränssnittet mellan myndigheter och medborgare att gå med i gruppen. Titta närmare på uppdragsbeskrivningen och få information om hur man deltager. Ta även del av kompletterande information om W3C:s arbete med e-förvaltning.

Patentutredning: webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Update"

2009-10-08

En patentutredning drogs igång då möjligt kritiska tekniklösningar för "Widgets 1.0: Update" var täckta av patent som inte kunde tillhandahållas licensfritt. Utredningen har kommit fram till att detta inte förhindrar gruppen att fortsätta arbetet.

Den patentutredningsgrupp (Patent Advisory Group (PAG)) som startades för att utreda patentläget relativt teknikförslag framtagna av arbetsgruppen för webbtillämpningar (Web Applications Working Group) har nu publicerat sin rapporten. Slutsatsen är att W3C bör fortsätta sitt arbete med specifikationen av Widgets 1.0: Updates. Utredningen drogs igång när Apple Computer, Inc deklarerade att patent inte kommer att kunna utnyttjas utan licens, såsom formulerat i W3C:s patentpolicy för Royalty-Free licensiering. Utredningsgruppen har kommit fram till att det amerikanska patentet med patentnummer 5,764,992 inte är kritiskt enligt sektion 8 av W3C:s Patent Policy, och ger en uppsättning rekommendationer till Web Applications Working Group.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: Widget URIs"

2009-10-08

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har offentliggjort ett utkast av specifikationen om hur paketerade resurser identifieras.

Resurser inuti en paketerad webbtillämpning identifieras och hittas baserat på en metod som är specifik för widget-teknologin. Widgets 1.0: Widget URIs -- publicerat av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft -- beskriver detta genom att tillhandahålla specifika uttryck, med egen syntax, för URI:er, så att resurser i paketet lätt kan identifieras. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 10 november 2009. Mer om detta område hittas på hemsidan för Rich Web Client Activity.

Ny inkubatorrapport: semantik och modellering ... "Product Modelling"

2009-10-08

Inkubatorgruppen för produktmodellering ("Product Modelling Incubator Group") har nu publicerat sin slutrapport som beskriver ansats och resultat från provskott på modellering.

Målet för Product Modelling Incubator Group var att göra det möjligt att använda tekniker från den semantiska webben för produktmodellering (PM) -- hur man definierar, lagrar, utbyter och delar produktdata. Produktdata är information om struktur och beteende av saker som produceras i industriella processer. I huvudsak beskriver produktdata saker som är skapade genom mänsklig insats, men det kan också användas för att beskriva den naturliga världen som interagerar med industriella processer och/eller de produkter som skapas däri. Slutrapporten beskriver avgränsning av produktdata, och vilken roll det har, liksom förberedande arbete i två tekniska områden: (1) kvantiteter, enheter och mätskalor; (2) produktstruktur som handlar om nedbrytning av helheter i delar och vilka relationer som knyter samman delarna. Denna rapport är ett resultat av arbete inom inkubatoraktiviteten, ett forum där W3C-medlemmar innoverar och expermenterar. Detta arbete har drivits som utredning, inte som standardiseringsarbete.

Konferens i Stockholm om framtidens Internet

2009-10-06

I och med att Sverige har ordförandeskapet i EU så kommer konferensen om framtiden Internet ("Future Internet Assembly") att äga rum i Stockholm i november.

Future Internet Assembly (FIA) äger rum i Kista Science City 23-24 november 2009. Värd för arrangemanget är KTH. FIA'09 Stockholm samlar cirka 300 intressenter i utvecklingen av framtidens internet, bl.a. policyansvariga, industri och akademi, från hela EU och från andra delar av världen. Styrkan med denna konferens är att den blir ett forum för alla intressenter, där man kan diskutera strategier för forskning och innovation, och hur vi driver detta område framåt så att Europa blir en stark aktör i utvecklingen av framtidens Internet.

Utbildning: mobila webben ... "Learn Mobile Web Design With W3C MWI Experts"

2009-10-06

För tredje gången ges nu den uppskattade onlineutbildningen "An Introduction to W3C Mobile Web Best Practices". Utnyttja denna möjlighet att få ta del av erfarenheter från W3C:s experter.

Den nätbaserade utbildningen An Introduction to W3C Mobile Web Best Practices kommer att starta måndag 12 oktober 2009. Deltagare kan arbeta i sin egen takt, när det bäst passar dem, under den nio veckor långa kursen. Kursupplägget är avpassat för utvecklare som har erfarenhet av att designa och drifta för datorbaserade miljöer, och som vill utnyttja sin erfarenhet av HTML och CSS i det mobila sammanhanget. Blandningen av föreläsningar och egna arbetsuppgifter ger praktisk erfarenhet av att använda W3C:s råd och riktlinjer för den mobila webben ("Mobile Web Best Practices"). Deltagarna kommer att arbeta både med lärare från W3C och med andra utvecklare som kan dela med sig av sina erfarenheter av de praktiska utmaningar man ställs inför när man skapar innehåll och tjänster för mobila webben.

Exempel på kommentarer från deltagare vid tidigare kurstillfällen:

  • "Bra kurs! Jag njöt verkligen av den. Den var tidvis krävande, men jag kände mig aldrig övergiven. Forumet var en viktig komponent som gjorde att jag kände mig del i en grupp. Tack!"
  • "Tack för en cool kurs. Jag lärde mig mycket".
  • "El contenido del curso es excelente, valoro el interes que le prestan a todos los estudiantes y a los temas de los foros."

Mer information -- bl.a. ett gratisprov, information om registreringsavgift, och avsedd målgrupp -- finns på webbsidan för kursen. Ta del av mer information om arbetet med den mobila webben.

Tekniskt möte: W3C:s "Technical Plenary Week" 2009

2009-10-06

W3C-intressenter samlas nästa månad vid den årliga veckolånga sammandragningen TPAC, där tekniska frågor om webben debatteras. Detta år stöder ISOC mötet.

Technical Plenary Week (TPAC) 2009 äger rum 1-6 november 2009 i Santa Clara, Kalifornien, USA. Här kommer deltagare i W3C:s olika arbetsgrupper att träffas och informera varandra om resultat och planer, och diskutera gemensamma utmaningar. Bland detta års teman återfinns framtidsperspektiv på HTML 5, personlig integritet i kraftfulla webbtillämpningar, och hur den offentliga sektorn kan få bättre tydlighet och ansvar genom användning av webben. För första gången stöder Internet Society (ISOC) W3C:s tekniska vecka, eftersom det passar bra in i ISOC:s uppdrag att stödja framtagning av öppna standarder. ISOC kommer också att aktivt deltaga i mötet. Förutom medverkan av ISOC så kommer representanter från andra standardiseringsinitiativ att deltaga i diskussioner om hur Internet-ekosystemet mår. Detta tema tas upp under plenariedagen. Som tidigare meddelats inbjuder W3C alla till ett öppet utvecklarmöte den 5 november. Dessutom inbjuds pressen till ett frukostmöte med media den 3 november från 07:30 - 08:30, där några av de viktigaste frågeställningarna för veckans diskussioner tas upp. Läs pressrelease och ta del av mer information om TPAC 2009.

Nytt Working Draft: matematik ... "A MathML for CSS profile"

2009-10-06

Nu publicerar arbetsgruppen för matematisk notation ("Math Working Group") ett nytt utkast av en specifikation för en delmängd av MathML 3.0, väl anpassad för formattering med CSS.

A MathML for CSS profile -- publicerad av Math Working Group som Last Call Working Draft -- beskriver en profil av MathML 3.0 som kan användas för att fånga struktur hos matematiska formler, på ett sätt som är lämpat för formattering med CSS. Denna profil skall göra det lättare att stödja MathML i webbläsare och verktyg för CSS-formattering, genom att kunna återanvända den existerande visuella formatteringsmodellen i CSS, med några få specifika utvidgningar. Mer om detta och angränsande arbeten finns på hemsidan för arbetet med matematisk notation.

Nya Working Draft: mobila webben ... råd och riktlinjer

2009-10-06

Arbetsgruppen för goda råd om mobila webben ("Mobile Web Best Practices Working Group") har offentliggjort två utkast med råd och rekommendationer för mobila webben -- mobila tillämpningar och innehållstransformering.

De nya utkasten är Mobile Web Application Best Practices och Guidelines for Web Content Transformation Proxies 1.0, båda publicerade av Mobile Web Best Practices Working Group som Last Call Working Drafts. Det första beskriver goda konstruktionsråd för utveckling och leverans av webbtillämpningar på mobila apparater. Dessa råd utvidgar det som sagts i Mobile Web Best Practices, speciellt de råd som handlar om hur man utnyttjar funktionalitet hos apparater och insikter om leveranskontext. Det andra dokumentet ger råd till implementatörer av proxies för "Content Transformation", specifikt angående om -- och i så fall hur -- webbinnehåll skall transformeras. Proxies som stöder "Content Transformation" förändrar den begäran som klienten sänder till servers och förändrar det svar som servers sänder tillbaka, så att utseende, struktur och exekveringsflöde i webbtillämpningar modifieras. Sådana proxies används främst för att konvertera webbinnehåll som skapats för att leverera till persondatorer, till att generera innehåll lämpligt för mobila apparater. Kommentarer på dessa båda dokument tas emot fram till och med 6 november. Finn mer information om arbetet med den mobila webben.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Widgets 1.0: View Modes Media Feature"

2009-10-06

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat ett utkast om hur man kan styra hur webbtillämpningar skall visualiseras.

Specifikationen Widgets 1.0: View Modes Media Feature -- publicerad av Web Applications Working Group som första offentligt Working Draft -- är en del av familjen "Widgets 1.0" av specifikationer. Den introducerar funktionalitet med vars hjälp utvecklare kan specificera olika presentationer enligt "view modes" (t.ex. när en tillämpning körs som vilken annan tillämpning som helst, när den körs utan visuell inpackning, och när den skall visas i helskärm) Läs mer om Rich Web Client Activity.

Workshop: W3C-XBRL ... offentlig förvaltning, näringsliv och akademi diskuterar ekonomisk data på webben

2009-10-05

En workshop arrangeras av W3C och XBRL International, där rapportering av ekonomisk data med webbaserade tekniker analyseras och diskuteras.

Workshop on Improving Access to Financial Data on the Web -- arrangerad i samverkan mellan W3C och XBRL International, Inc. -- äger rum 5-6 oktober 2009, hos Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) i Arlington, Virginia (USA). Den övergripande målsättningen med denna workshop är att identifiera möjligheter och utmaningar när det gäller att ge förbättrad tillgång till ekonomisk data på webben. Deltagare kommer att diskutera hur Extensible Business Reporting Language (XBRL) och liknande XML-baserade standarder kan användas, och hur användning av XBRL för ekonomisk raportering skapar ytterligare möjligheter för användning av teknologier för den semantiska webben. Fler än 15 talare och 100 deltagare kommer att diskutera teman som interoperabilitet och harmonisering av standardiserade dataformat, och vilka effekter ökad transparens har på den ekonomiska världen och samhället i stort. Mer information finns om workshopens program, och i pressmeddelandet. Ta del av mer information om arbetet med den semantiska webben.

Nya Working Drafts: grafik ... "SVG Color 1.2 Language"

2009-10-01

Arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har nu offentliggjort utkast av en specifikation om färghantering i SVG.

De två dokumenten som publicerats av SVG Working Group -- som första offentliga Working Drafts -- är SVG Color 1.2, Part 2: Language och SVG Color 1.2, Part 1: Primer. Det första definierar funktionalitet i språket Scalable Vector Graphics (SVG) som är relevant för miljöer där man hanterar färg, bl.a. utbyte av dokument, publicering och högkvalitativ presentation. SVG Color utvidgar hanteringen av färg, i förhållande till SVG Tiny 1.2, på tre sätt. För det första, genom att lägga till en ny färgrymd som används vid interpolering och sammansättning; detta betyder att färg inte längre behöver begränsas av sRGB. För det andra, genom att utvidga syntaxen för Paint, så att man kan ange färg som kalibrerad (ICC och namngiven) eller okalibrerad ('device') färg. För det tredje, kan man hantera färg på inbäddade bilder. Det stödjande dokumentet "Primer" förklarar den tekniska bakgrunden och ger råd om hur man kan använda specifikationen SVG Color tillsammans med modulerna SVG 1.2 Tiny och SVG 1.2 Full. Hämta mer information om arbetet med grafik.

Nya Candidate Recommendations: regelhantering ... "Rule Interchange Format" (RIF)

2009-10-01

Arbetsgruppen för regelformat ("Rule Interchange Format Working Group") har publicerat ett antal dokument om RIF, och inbjuder nu till implementering av denna teknologi.

De sex dokument -- som nu publiceras av Rule Interchange Format (RIF) Working Group som Candidate Recommendations -- ger en bas för samverkan mellan system med olika regelspråk och regelteknologier, och med teknologier för den semantiska webben.

Tre av utkasten definierar XML-format med formell semantik för att lagra och överföra regler:

De övriga utkasten är:

Arbetsgruppen har även publicerat en ny version av RIF Test Cases, och tre nya Working Drafts: RIF Overview, RIF Combination with XML data och OWL 2 RL in RIF.

Arbetsgruppen önskar nu att utvecklare skickar in implementationsrapporter och andra synpunkter på RIF, till public-rif-comments@w3.org senast 29 oktober 2009. Den intresserade kan ta del av information om arbetet med den semantiska webben.