W3C

W3C-logo

Nyheter januari 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: temporalt innehåll ... "Timed Text Markup Language (TTML) 1.0 (Second Edition)"

2013-01-31

Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") offentliggör nu ett utkast om märkspråk för att knyta text till media (t.ex. video)

Specifikationen Timed Text Markup Language (TTML) 1.0 (Second Edition) – publicerad av Timed Text Working Group som Working Draft – definierar Timed Text Markup Language (TTML) i termer av en vokabulär och dess semantik. Mer om detta och angränsande temaområden finns på hemsidan för arbetet med video på webben.

Nytt Working Draft: prestanda ... "Navigation Timing 2"

2013-01-31

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har nu producerat ett utkast om teknologi för att mäta snabbhet i att navigera i ett webbdokument.

Navigation Timing 2 – publicerat av Web Performance Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett ensat gränssnitt för att lagra och återhämta finkorniga prestandamätningsdata som berör navigering i ett dokument. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: länkad data ... "Linked Data Platform Use Cases and Requirements"

2013-01-31

Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har nu sammanställt ett första utkast om kravanalys för en arkitektur som stöder länkad data.

Linked Data Platform Use Cases and Requirements – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som första offentligt Working Draft – är en sammanställning av scenarier, användningsfall och krav som motiverar en enkel arkitektur för läsning och skrivning av länkad data, baserad på HTTP-access till webbresurser som beskriver vad de är med hjälp av RDF. Läs mer om arbetet med semantiska webben.

W3C:s medlemsmöte 2013 äger rum i Kina

2013-01-30

Det årliga mötet med alla W3C:s medlemmar kommer detta år att ske i Kina, i november.

Tencent Under detta årliga veckolånga möte genomförs många möten, och diskussioner om tekniska utmaningar som har stor betydelse för webben. Både W3C och värden för mötet (Tencent) kan nu meddela att mötet – TPAC2013 – kommer att ske i Shenzhen, Kina, 18-22 november 2013. "Vi på Tencent är glada för att tillsammans med W3C få ett TPAC-möte till Kina", säger HuoTao (Hugo) Wang, en direktör på Tencent. "Vi tror att detta blir det första av många spännande W3C-arrangemang i Kina, genomfört av den nya W3C-värden vid universitetet i Beihang."

Nästan 500 personer deltog i TPAC 2012 i Frankrike, och vi förväntar oss minst lika många deltagare i Kina. Detta är en viktig händelse för W3C, och en bra möjlighet att samla alla världens webbintressenter, för att uppnå ännu mer samarbete. Läs mer om W3C:s medlemsmöten.

Nya Proposed Recommendations: frågespråk ... "SPARQL 1.1"

2013-01-29

Arbetsgruppen för SPARQL ("SPARQL Working Group") har nu offentliggjort tre genomarbetade specifikationer om frågespråket SPARQL 1.1: "Entailment Regimes", "Protocol for RDF", "Graph Store HTTP Protocol".

Idag offentliggörs tre specifikationer – publicerade av SPARQL Working Group som Proposed Recommendations – resulterande i att en stor del av SPARQL 1.1 nu nästan har blivit webbstandard. Denna publicering är ett komplement till den tidigare uppsättningen specifikationer som publicerades i november 2012. SPARQL 1.1, som bygger på den framgångsrika standarden SPARQL 1.0, är ett fullfjädrat standardiserat system för att arbeta med RDF-data, innefattande bl.a. språk för frågor och för uppdatering, två HTTP-protokoll, tre format för resultat, och annan funktionalitet som gör att SPARQL-noder kan kombineras för att arbeta tillsammans. De flesta funktionaliteterna i SPARQL 1.1 har redan implementerats av en uppsättning leverantörer av SPARQL-produkter, vilket framgår av vår tabell som beskriver implementeringar och tester.

De tre specifikationerna som publiceras idag är:

Läs mer om standarder för den semantiska webben och om arbetet med den semantiska webben.

Ny Candidate Recommendation: säkerhet ... "Cross-Origin Resource Sharing"

2013-01-29

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") och arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") har tillsammans tagit fram ett genomarbetat utkast om hur man på ett säkrat sätt kan samtidigt använda resurser från olika källor.

Cross-Origin Resource Sharing – framtagen av Web Applications Working Group i samarbete med Web Application Security Working Group och publicerad som Candidate Recommendation – definierar en mekanism för att hantera klientprogram då de vill hämta innehåll från flera olika källor. Specifikationer, som erbjuder sådant stöd i form av programmerbara gränssnitt (API), kan använda de algoritmer som definieras i den aktuella specifikationen. Om ett sådant API används på resurser från http://example.org resources, så kan en resurs på http://hello-world.example informera om att den vill använda en mekanism som beskrivs i denna specifikation (t.ex. genom att ange Access-Control-Allow-Origin: http://example.org som ett svarshuvud), som då gör det möjligt att hämta den resursen från http://example.org. Läs om Rich Web Client Activity och om arbetet med säkerhet.

Nytt dokument: media ... "Web Audio Processing: Use Cases and Requirements"

2013-01-29

Arbetsgruppen för audio ("Audio Working Group") har nu tagit fram ett utkast om krav och behov vad gäller bearbetning av audiodata.

Web Audio Processing: Use Cases and Requirements – publicerad av Audio Working Group som Group Note – beskriver en uppsättning scenarier och en listning av krav som har format ansatsen för hur arbetsgruppen för audio arbetar med att ta fram ett programmerbart gränssnitt för att bearbeta och syntetisera ljud på webben. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: media ... "Media Source Extensions"

2013-01-29

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett utkast om hur man kan generera eller anpassa media i webbklienten.

Specifikationen Media Source Extensions – publicerad av HTML Working Group som första offentligt Working Draft – utvidgar HTMLMediaElement så att man kan använda JavaScript för att generera mediaströmmar för uppspelning. Genom att använda JavaScript för att skapa strömmar så blir det lättare att realisera användningsfall som adaptiv strömning, och att tidsfördröja realtidsströmmar. Läs mer om arbetet med HTML.

Konferens: webbutvecklare ... "W3Conf 2013"

2013-01-29

Den andra omgången av W3C:s konferens för webbutvecklare äger rum i februari i San Fransisco.

W3ConfW3Conf: Practical Standards for Web Professionals, (21-22 februari, San Fransisco, CA, USA) organiseras av de som tar fram HTML, CSS, SVG och många andra standarder som utgör grunden för dagens och morgondagens Öppna Webbplattform. Kom och ta del av en fantastisk uppsättning talare, och få en chans att komma i kontakt med W3C-experter. Man registrerar sig genom att använda koden "w3c", och då får man $100 avdrag på deltagaravgiften.

Nya Proposed Recommendations: säkerhet ... "XML Signature 1.1", "XML Encryption 1.1", "XML Signature Properties"

2013-01-24

Arbetsgruppen för XML-säkerhet ("XML Security Working Group") har nu offentliggjort tre genomarbetade förslag till teknologi för kryptering och signering.

De tre utkasten – publicerade av XML Security Working Group som Proposed Recommendations – är:

  • XML Signature Syntax and Processing Version 1.1, som specificerar bearbetningsregler och syntax för digital signering av information. XML Signatures erbjuder tjänster för integritet, meddelandeautenticering, och/eller avsändarautenticering, för alla typer av data, placerad inom den XML där signaturen finns, eller annorstädes. Kommentarer tas emot fram till och med 25 februari 2013.
  • XML Encryption Syntax and Processing Version 1.1, som specificerar en process för att kryptera data och representera resultatet i XML. Data kan vara representerad i att antal olika format, bl.a. oktettströmmar och annan ostrukturerad data, eller strukturerade dataformat som XML-dokument, eller XML-element, eller XML-innehåll. Resultatet av att kryptera data är ett element av typen XML Encryption, som innehåller eller refererar till kodad data. Kommentarer tas emot fram till och med 25 februari 2013.
  • XML Signature Properties, som beskriver syntax och bearbetningsregler för den föreslagna standarden XML Signature Properties och en relaterad namnrymd för dessa egenskaper. Avsikten är att dessa kan användas tillsammans med olika versioner av XML Signature, med användning av element av typen XML SignatureProperties. Dessa egenskaper är avsedda att stödja krav på kodsignering. Kommentarer tas emot fram till och med 25 februari 2013.

Arbetsgruppen publicerar även sex Working Group Notes:

Läs mer om arbetet med säkerhet.

Nytt Working Draft: användargränssnitt ... "Touch Events version 1"

2013-01-24

Arbetsgruppen för webbhändelser ("Web Events Working Group") har nu fullbordat ett genomarbetat utkast om hantering av händelser som sker på en tryckkänslig skärm.

Touch Events version 1 – publicerad av Web Events Working Group som Last Call Working Draft – definierar en uppsättning lågnivåhändelser som representerar en eller flera kontaktpunkter på en tryckkänslig yta, och hur dessa punkter flyttar sig över ytan, och de DOM-händelser som visas på den (t.ex. för tryckkänsliga skärmar) eller på annat sätt associeras till den (t.ex. för ritbräden utan skärm). Dokumentet tar även upp apparater med penna, såsom ritbräden, och ger där stöd för olika funktionalitet hos pennan. Kommentarer tas emot fram till och med 14 februari 2013. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: generellt användargränssnitt ... "IndieUI: Events"

2013-01-22

Arbetsgruppen för generiskt användargränssnitt ("IndieUI Working Group") publicerar nu ett utkast om generisk hantering av händelser i användargränssnitt: "IndieUI: Events".

IndieUI: Events 1.0 - - Events for User Interface Independence. – publicerad av IndieUI Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett sätt varpå olika användarinteraktioner kan översättas till enkla händelser och kommuniceras till webbtillämpningar. Ett exempel är att om en användare vill rulla ner den presenterade sidan, så kan de använda ett finger på en tryckkänslig skärm, eller klicka med musen på en rullningslist, eller använda ett rullhjul, eller helt enkelt använda rösten och säga "rulla ner". Med det här definierade gränssnittet så kan alla sådana handlingar översättas till en händelse som kommuniceras till webbtillämpningen: "scroll down". Med IndieUI blir det lättare för webbtillämpningar att fungera i en lång rad olika sammanhang – olika apparater (mobiltelefoner, surfplattor, etc), olika tekniska hjälpmedel, olika användarbehov. IndieUI hjälper utvecklare av webbtillämpningar genom att erbjuda ett uniformt sätt att konstruera tillämpningar som kan fungera på flera typer av apparater och i flera olika sammanhang. Kommentarer på detta utkast bör skickas in senast 22 februari 2013. Läs översikt av IndieUI och blogginlägget IndieUI: Events expands user interface interactions, samt läs om arbetet med tillgänglighet på webben.

Webbbaserad kurs startar: mobila webben ... "Web apps Made Easy!"

2013-01-21

Kursen om utveckling av attraktiva mobila webbtillämpningar startar.

Mobile Web 2: Programming Applications" drar igång. Kursen, som finns på nätet, och pågår under sex veckor, leds av Marcos Caceres, som nyligen valdes in som ledamot av TAG (Technical Architecture Group). Under kursen kan du lära dig det senaste om HTML5 och JavaScript-API:erna som kan användas i verkliga tillämpningar, och hur mobila webb-appar kan levereras såväl direkt över nätet som via "app-stores". Läs kursbeskrivningen, frågor-och-svar om nätbaserade kurser och registrera dig till en avgift om 245 Euros (325 USD). Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Ny W3C-värd: Beihang University i Kina

2013-01-20

Nu meddelar W3C att Beihang-universitetet har blivit ett nytt center för W3C:s tekniska aktiviteter och ledarskap i Kina.

Som beskrivs i pressmeddelandet förväntar sig W3C att en konkret närvaro i Kina kommer att förbättra möjligheterna för samarbete mellan kinesiska företag, webbutvecklare och forskningsinstitut, och med W3C:s internationella medlemsorganisationer, vilket inkluderar medlemmar från fler än 40 länder. "Detta är ett viktigt steg i Beihang-universitetets internationaliseringsstrategi, och skapar en plattform för att hjälpa kinesisk industri att deltaga i ekosystemet för webbstandardisering," säger professor Jinpeng Huai, rektor för universitetet. Kina är världens näst största ekonomi, har den största mängden internetanvändare (560 miljoner, och ökar), en stor mängd webbutvecklare, och ökat deltagande i internationell standardisering. "Under de föregående två åren har W3C dragit nytta av ökat kinesiskt deltagande", säger Jeff Jaffe, W3C:s CEO. "Vi ser fram emot att denna trend accelererar, genom insatser av lokal industri och Beihangs universitet. Internationellt deltagande i W3C ger oss en möjlighet att identifiera globala krav på webben, och arbeta fram lösningar." Läs pressrelease och stöduttalanden från W3C-medlemmar och andra organisationer, och ett blogginlägg av Jeff Jaffe.

W3C Webinar: kurs ... "Developing Portable Mobile Applications with Compelling User Experience"

2013-01-18

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") anordnar ett seminarium på nätet om hur man bygger mobila tillämpningar. Äger rum 31 januari 1213.

Seminariet Developing Portable Mobile Applications with Compelling User Experience using the W3C MMI Architecture – arrangerat av W3C:s Multimodal Interaction (MMI) Working Group – hålls 31 januari 2013, kl 17.00. Detta 90-minuters webinar, det första i en planerad serie, inriktas mot webbutvecklare som tycker det är tungt att använda nya metoder för in- och utmatning, som tal, vidröring, gester och liknande i sina tillämpningar. Detta upplevs som en utmaning, bland annat beroende på den mångfald av mobila apparater och programmeringstekniker som vi har tillgång till idag. Ämnet är av intresse för alla som vill dra nytta av denna tillväxt i nya interaktionssätt, inom en mångfald av områden som sjuk- och hälsovård, finansiella tjänster, radio och tv, transportsektorn, spel, eller konsumentapparater.

Många experter från industrin och från analytikersidan kommer att dela med sig av sina erfarenheter och visioner om den explosiva ökningen i antalet möjligheter som ny erbjuds vid utveckling av tillämpningar som stöder multimodal användarupplevelse. Läs mer och registrera dig för detta webbseminarium. Läs mer om W3C:s arbete med multimodal interaktion.

Nytt Working Draft: webbläsare ... "WebDriver"

2013-01-17

Arbetsgruppen om testning och verktyg för webbläsare ("Browser Testing and Tools Working Group") har nu offentliggjort ett utkast om teknologi för att styra en webbläsare.

WebDriver – publicerad av Browser Testing and Tools Working Group som Working Draft – definierar det programmerbara gränssnittet WebDriver API, ett plattforms och språkneutralt gränssnitt som kan användas av program för att få inblick i och styrningsmedel för en webbläsare. WebDriver API är främst avsett att användas av utvecklare vid konstruktion av tester, som automatiserar webbläsarens beteende, men kan även implementeras på ett sätt som gör att skript som exekverar i en webbläsare skulle kunna styra en (möjligen separat existerande) webbläsare. Gränssnittet definieras av funktionalitet för att upptäcka och hantera DOM-element i en sida, och styra hur den använda webbläsaren beter sig. I specifikationen ingår även en icke-normativ serialisering (till JSON) av styrdata till webbläsaren, och svarsdata från webbläsaren.. Detta och annat ingår i arbetet med webbtestning.

Nytt Working Draft: XML-dokument ... "XML Inclusions (XInclude) Version 1.1"

2013-01-15

Arbetsgruppen för XML:s kärna ("XML Core Working Group") har nu tagit fram ett granskat utkast om teknologi för att sammanställa flera mängder av XML-data till en uppsättning XML-data.

XML Inclusions (XInclude) Version 1.1 – publicerad av XML Core Working Group som Last Call Working Draft – specificerar en bearbetningsmodell och syntax för generell inklusion av data. Inkludering åstadkoms genom att sammanlägga ett antal XML-representerade informationsmodeller, till en sammansatt informationsmängd (av typen "infoset"). Specifikation av vilka XML-dokument (infosets) som skall sammanläggas, och hur sammanslagningen skall ske, uttrycks i XML-anpassad syntax (element, attribut och URI-referenser). Kommentarer på detta tas emot fram till och med 22 februari 2013. Läs mer om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: semantisk data... "RDF 1.1 Concepts and Abstract Syntax"

2013-01-15

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") publicerar nu ett utkast om datamodellen för RDF 1.1, en av teknologierna i den semantiska webben.

RDF 1.1 Concepts and Abstract Syntax – publicerad av RDF Working Group som Working Draft – definierar en abstrakt syntax (dvs en datamodell) som fungerar som bas för alla RDF-baserade språk och specifikationer. Den abstrakta syntaxen har två fundamentala datastrukturer: RDF-grafer är uppsättningar av tripler av formen subjekt-predikat-objekt, där elementen kan vara IRI:er, blanka noder eller datatypade literaler. Dessa används för att uttrycka beskrivningar av resurser. RDF-datamängder används för att organisera samlingar av RDF-grafer, och består av en normal-graf och noll, en eller flera namngivna grafer. Detta dokument introducerar även nyckelbegrepp och -terminologi, och diskuterar datatypning och hantering av fragmentidentifierare i IRI:er inom RDF-grafer. Mer om detta hittas på webbsidan för arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: pekning ... "Pointer Events

2013-01-15

Arbetsgruppen för pekningar ("Pointer Events Working Group") har nu publicerat ett utkast om modellering och teknologi för pekning som ett sätt att interagera med webbinnehåll.

Pointer Events – publicerad av Pointer Events Working Group som Working Draft – definierar händelser och därtill hörande gränssnitt för att hantera pekning som indata, på ett sätt som är oberoende av den hårdvara som används för att genomföra och fånga upp pekningen. Det kan vara pekning med mus, med penna, med beröring av tryckkänslig skärm, etc. För att stödja kompatibilitet med existerande mus-baserat innehåll, definierar denna specifikation även en avbildning som kan signalera DOM-Level-3-Events Mouse Events för pekarmekanismer som inte är musteknologi. Mer om detta finns på beskrivet på sidan om arbetet med Rich Web Client.

W3C:s rådgivande grupp väljer ledamöter till arkitekturgruppen

2013-01-10

Fyra nya ledamöter har nu blivit invalda till W3C:s tekniska arkitekturgrupp (Technical Architecture Group), som totalt har 9 medlemmar.

Medlemmarna i Technical Architecture Group (TAG) väljes av W3C:s rådgivande kommitté (W3C Advisory Committee), och det nu genomförda valet har resulterat i att följande personer tar plats i TAG: Marcos Caceres (oberoende) Yehuda Katz (jQuery Foundation), Alex Russell (Google), och Anne van Kesteren (oberoende). Medlemmar som sitter kvar med pågående mandat är: Noah Mendelsohn (oberoende), Jonathan Rees (oberoende), Jeni Tennison (Open Data Institute) och Henry Thompson (University of Edinburgh), samt som en av ordförandena sitter Tim Berners-Lee. Till de TAG-ledamöter vars mandat upphör vid slutet av denna månad framför nu W3C sitt tack för deras bidrag: Peter Linss (HP), Ashok Malhotra (Oracle) och Larry Masinter (Adobe). TAG:s uppdrag är att skapa konsensus kring principerna för webbens arkitektur, och att tolka samt förtydliga dessa principer i de fall att principerna är vaga eller ofullständiga; att hantera frågor om webbens allmänna arkitektur som läggs fram inför TAG; och att hjälpa till med koordinering av arkitekturfrågor som sträcker sig över flera teknologier, inom eller utom w3C. Läs mer om TAG.

Nya Candidate Recommendations: frågespråk ... "XPath 3.0", "XQuery 3.0", "XQueryX 3.0"

2013-01-09

Arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") har i samarbete med arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") nu offentliggjort tre genomarbetade förslag om frågespråk för XML: XQuery 3.0, m.fl.

Nu publiceras version 3.0 av XQuery, XQueryX och XPath som Candidate Recommendations. Dessa har tagits fram av XSLT Working Group och XML Query Working Group. Dessutom publiceras Functions and Operators och Data Model. Specifikationen av Serialization publiceras även, men som andra Last Call Working Draft, eftersom den genomgått flera viktiga ändringar.

XPath är ett språk som används för att välja ut delar av XML-dokument; XQuery och XQueryX är frågespråk för att välja ut, kombinera och manipulera XML-dokument. Alla tre språken opererar på godtycklig källdata, så länge som de kan representeras som instanser av den abstrakta datamodellen (XDM) för XQuery och XPath, och kan använda de funktionaliteter som beskrivs i specifikationen Functions and Operators. XQuery (och externa varianter som JSONiq) blir alltmer brett använda i NoSQL-området, liksom vid användning av XML, RDF och stora datamängder.

Dessutom publiceras

Läs mer om arbetet med XML.

Nya Working Drafts: kryptografi ... "Web Cryptography API"; m.m.

2013-01-08

Arbetsgruppen för kryptografi på webben ("Web Cryptography Working Group") publicerar nu tre utkast om hur kryptering kan stödjas på webben.

De tre utkasten – publicerade av Web Cryptography Working Group – är:

  • Web Cryptography API (publicerad som Working Draft) beskriver ett JavaScript API som stöder grundläggande kryptografiska operationer i webbtillämpningar, såsom hashning, generering och verifiering av signatur, samt kryptering och dekryptering. Dessutom beskriver den ett API som tillämpningar kan använda för att generera och/eller hantera nycklar som behövs för att utföra dessa operationer. Detta API kan användas i många olika sammanhang, såsom att autentisera användare eller tjänster, signering av dokument eller kod, och stöd av konfidentialitet och integritet av kommunikation.
  • WebCrypto Key Discovery (publicerat som första offentligt Working Draft) beskriver ett JavaScript API för att upptäcka namngivna, ursprungs-specifika förtillhandahållna kryptografiska nycklar som kan användas tillsammans med Web Cryptography API. Förtillhandahållna nycklar är nycklar som är åtkomliga av webbläsare eller andra webbverktyg på andra sätt än medelst funktioner för generering, härledning och import, i Web Cryptography API. Ursprungsspecifika nycklar är nycklar som enbart kan fås från en specifik källa. Namngivna nycklar är sådana som identifieras av ett namn som antas vara känt av källan ifråga, och tillhandahålls tillsammans med nyckeln själv.
  • Web Cryptography API Use Cases. (publicerat som första offentligt Working Draft) är en informativ översikt över de användningsfall som ligger bakom de kryptografiska APIerna för webben. Användningsfallen, beskrivna som scenarier, representerar några av de situationer som Web Cryptography API erbjuder funktionalitet för, vilken är ett API för kryptografiska operationer såsom kryptering och dekryptering, och som Key Discovery API erbjuder funktionalitet för, vilken specifikt inriktas mot att hantera tillgång till kryptografiska nycklar som tillhandahålls i förväg.

Mer om detta och annat finns på webbsidan för arbetet med säkerhet.

Nytt Working Draft: länkad data ... "Registered Organization Vocabulary"

2013-01-08

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") publicerar nu ett utkast om en vokabulär för registrering av organisationer.

Registered Organization Vocabulary – publicerad av Government Linked Data Working Group som första offentligt Working Draft – definierar en vokabulär för att beskriva organisationer som har fått juridisk status genom en formell registreringsprocess, t.ex. i ett nationellt eller regionalt register. Specifikationen avgränsar sig till sådana organisationer, och täcker inte fysiska personer, virtuella organisationer eller andra typer av juridiska entiteter eller "agenter". Den skall ses som en specialisering av den mer flexibla och heltäckande Organization Ontology. Mer information om detta hittas på webbplatsen för arbetet med e-förvaltning.

Nytt dokument: temporalt innehåll ... "Simple Delivery Profile for Closed Captions (US)"

2013-01-03

Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har nu tagit fram ett utkast av en profil för TTML.

Simple Delivery Profile for Closed Captions (US) – publicerad av Timed Text Working Group som Last Call Working Draft – är ett dokument, förväntat att bli en Group Note, som definierar "Simple Online Delivery Profile (US)" av Timed Text Markup Language (TTML). Den huvudsakliga avsikten med denna profil är att definiera en minimal nivå av interoperabilitet mellan TTML10 och olika proprietära format som används på den amerikanska marknaden, som CEA608 och CEA708. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 31 januari 2013. Läs mer om Video in the Web Activity.

Nya Working Drafts: formatering ... "CSS Text Decoration Module Level 3; "Cascading and Inheritance Level 3"

2013-01-03

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu publicerat nya utkast om hantering av textinnehåll och hur olika formatmallar samverkar.

CSS Text Decoration Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – definierar CSS-funktionalitet om dekorering av text, såsom understrykning, skuggad text och markering för betoning av text. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 31 januari 2013.

Arbetsgruppen har även publicerat ett utkast av CSS Cascading and Inheritance Level 3. En av de grundläggande konstruktionsprinciperna för CSS är "kaskader", som definierar hur olika formatmallar kan påverka presentation av dokument. När olika deklarationer försöker bestämma värden för samma kombination av element/egenskap, så måste möjliga konflikter mellan dessa värden hanteras på något sätt. Reglerna för att hitta de värden som skall gälla för egenskaper och värden i dokumentet beskrivs i denna specifikation. Läs mer om arbetet med formatering.