W3C

W3C-logo

Nyheter mars 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Workshop annonseras: tillgänglighet ... "Workshop: Referencing and Applying WCAG 2.0 in Different Contexts"

2013-03-28

W3C meddelar nu att det kommer att hållas en workshop i maj i Bryssel om hur WCAG 2.0 tillämpas i olika sammanhang: regulatoriska, kulturella, etc.

Workshop on Referencing and Applying WCAG 2.0 in Different Contexts – arrangerad av Web Accessibility Initiative – äger rum 23 maj 2013 i Bryssel, Belgien. Deltagare kommer att analysera olika ansatser för att använda Web Content Accessibility Guidelines 2.0 och dess stödresurser i olika policyramverk och sammanhang. Workshopen är öppen för policyskapare, användare, utvecklare, tillgänglighetsexperter, forskare och andra som har intresse av hur man anammar, refererar till och tillämpar WCAG 2.0. Om du är intresserad av att deltaga, var vänlig skicka in en intressebeskrivning senast 23 april 2013. Läs mer om Web Accessibility Initiative (WAI).

Ny Recommendation: tillgänglighet ... "Role Attribute"

2013-03-28

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har tagit fram specifikationen om rollattribut som krokar att hänga semantisk information på, och denna specifikation är nu webbstandard.

Role Attribute – publicerad av Protocols and Formats Working Group (PFWG) som W3C Recommendation – definierar rollattribut, som är XML-attribut som innehållsskapare kan använda för att ange semantisk information i dokument. Role Attribute stöder WAI-ARIA, specifikationen för tillgängliga rika internettillämpningar, att användas då man konstruerar dynamiskt, interaktivt webbinnehåll som skall vara tillgängligt för användare med funktionshinder. Läs mer om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Ny Candidate Recommendation: innehållstransformation ... "XSLT and XQuery Serialization 3.0"

2013-03-28

Arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") och arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") har i samarbete skapat ett förslag on serialisering av XSLT-innehåll.

XSLT and XQuery Serialization 3.0 – publicerad i samverkan mellan XSLT Working Group och XML Query Working Group som Candidate Recommendation – definierar serialisering av instanser av datamodellen definierad i XQuery and XPath Data Model (XDM) 3.0 som en sekvens av oktetter. Serialiseringen har konstruerats för att vara en komponent som kan användas av andra specifikationer, såsom XSL Transformations (XSLT) Version 3.0 eller XQuery 3.0: An XML Query Language. Läs mer om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: media ... "HTML Media Capture"

2013-03-26

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") uppvisar nu ett nästan färdigt utkast om hur mediainspelning kan stödjas på klientapparater.

HTML Media Capture – publicerad av Device APIs Working Group som Last Call Working Draft – definierar en utvidgning till HTML-formulär som underlättar åtkomst av en apparats inspelningsmöjligheter, såsom kamera och mikrofon, att användas vid uppladdning av filer. Kommentarer tas emot fram till och med 19 april 2013. Läs om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nya Recommendations: semantiska webben ... "SPARQL 1.1"

2013-03-21

Arbetsgruppen för SPARQL ("SPARQL Working Group") har genom sitt arbete nu nått fram till att elva specifikationer om SPARQL 1.1 blivit webbstandarder (W3C Recommendations).

SPARQL Working Group har fullbordat utvecklingen av sitt kraftfulla system för att ställa frågor mot data och hantera data, med användning av den flexibla RDF-datamodellen. Elva specifikationer för SPARQL 1.1 – publicerade som Recommendations – beskrivs i SPARQL 1.1 Overview. SPARQL 1.1 utvidgar webbstandarden SPARQL 1.0 (antagen 2008), genom att lägga till funktionalitet till frågespråket, såsom aggregat, underfrågor, negation, egenskapsvägar, och en utvidgad uppsättning funktioner och operatorer. Utöver frågespråket erbjuder SPARQL 1.1 även annan funktionalitet som har varit efterfrågad, bland annat uppdatering, tjänstebeskrivningar, ett format för resultat i JSON, och stöd för resonemang med härledning. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Runtime and Security Model for Web Applications"

2013-03-21

Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") har nu tagit fram ett utkast som beskriver en säkerhetsmodell för webbtillämpningar.

Runtime and Security Model for Web Applications – publicerad av System Applications Working Group som Working Draft – specificerar en exekveringsmiljö och en säkerhetsmodell för webbtillämpningar. Den beskriver hur en tillämpning definieras med hjälp av ett tillämpningsmanifest, och hur den kan installeras, uppdateras och paketeras. Här ger även en specifikation av hur en sådan tillämpning kan läggas i bakgrundsexekvering, tas fram igen och väckas upp. Slutligen beskriver dokumentet en säkerhetsmodell för denna typ av tillämpningar. Detta innefattar bland annat en modell för behörighet och de olika säkerhetsregler som skall gälla. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Belönade med utmärkelser: Tim Berners-Lee och andra får Queen Elizabeth Prize for Engineering

2013-03-18

Den brittiska kungliga ingenjörsakademin delar ut pris till ett flertal personer som har bidragit till Internet och webbens utveckling.

Tim Berners-LeeRoyal Academy of Engineeringmeddelar idag att Tim Berners-Lee, Marc Andreessen, Vinton Cerf, Robert Kahn och Louis Pouzin mottar det nya Queen Elizabeth Prize for Engineering, som erkännande för "enastående ingenjörsresultat som har förändrat världen och ger nytta för mänskligheten". Utmärkelsen delas av Berners-Lee för att han uppfann webben, Andreessen för hans arbete med webbläsaren Mosaic samt Pouzin, Cerf och Kahn för deras pionjärarbete med de grundläggande Internetprotokollen.

"Priset är ett erkännande av vad som varit en framgångssaga för underbart internationellt samarbete", säger Berners-Lee. "Bobs och Vints arbete med att bygga upp Internet blev ytterligare förstärkt av Louis arbete med datagram, och detta var det som gjorde det möjligt för mig att uppfinna webben. Marcs dedicerade och klarsynta arbete resulterade i en produkt, byggd på dessa plattformar, som blev brett använd i många länder och på många datorsystem. Jag känner mig ärad av att ha erhållit denna hedersbetygelse, och glad att få dela den med dessa andra personer. Jag vill att webben skall inspirera och ge kraft åt nya generationer av ingenjörer – pojkar, men speciellt flickor – som i sin tur kommer att bygga sina egna plattformar, för att förbättra vårt globala samhälle. Jag hoppas att det budskap som detta pris innebär ska, tillsammans med det arbete vi gör med World Wide Web Foundation och W3C, bidraga till att uppnå vår vision om en webb som är öppen, tillgänglig och värdefull, för alla.

Läs mer om hur webben växer till att bli en fullfjädrad programmeringsmiljö för rika tillämpningar, dokument och data: Den Öppna Webbplattformen.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Paged Media Module Level 3"

2013-03-14

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") offentliggör nu ett utkast om formatering i ett sidindelat sammanhang, samt ett dokument om CSS för utskrift.

De två dokumenten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group – är:

  • CSS Paged Media Module Level 3. (publicerat som Working Draft) beskriver en modell för sidindelat innehåll, så att ett innehållsflöde kan delas upp i sidor. Denna modell bygger på modulen för låd-modellen (Box model) och definierar sidmodellen och sidindelade media. Dessutom läggs funktionalitet till för paginering, marginaler på sidor, sidstorlek och -riktning, huvuden och nedermarginaler, bildriktning, med mera. Slutligen ges utvidgningar i området genererat innehåll, så att man kan ha sidnumrering och löpande huvuden.
  • CSS Print Profile (publicerad som Group Note) är en specifikation som definierar en delmängd av Cascading Style Sheets Level 2, revision 1 och CSS Paged Media Level 3 för utskrift på olika apparater och mediatyper. Denna har skapats för att stödja utskrift i sammanhang där det inte är möjligt eller inte är önskvärt att installera skrivar-specifika skrivrutiner, och i sammanhang där viss variabilitet i utskrift är acceptabelt. Denna profil har skapats för att fungera i samverkan med XHTML-Print och definierar en miniminivå för standarduppfyllelse, liksom en utvidgning som ger kraftfullare medel att styra utskrift av blandad text och bild, tabeller och bildsamlingar.

Läs mer om arbetet med formatering.

Nya Proposed Recommendations: proveniens ... "PROV"

2013-03-12

Arbetsgruppen för proveniens ("Provenance Working Group") har nu arbetat fram fyra genomarbetade utkast om hur man kan ange ursprung av data på webben.

De nu aktuella specifikationerna och annan stödjande dokumentation – publicerade av Provenance Working Group som Proposed Recommendations – beskrivs i PROV Overview draft. Dokumenten ger ett ramverk för att utbyta proveniensinformation på webben. Med PROV kan man representera och utbyta sådan information om ursprung, genom användning av vanligt använda format som RDF oxh XML. Dessutom ges definitioner för hur man får tag på proveniensinformation, hur man validerar den, och hur den avbildas på Dublin Core. Kommentarer tas emot fram till och med 9 april 2013. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: testning ... "WebDriver"

2013-03-12

Arbetsgruppen om testning och verktyg för webbläsare ("Browser Testing and Tools Working Group") har nu arbetat fram ett utkast om teknologi för att stödja automatiserad testning av webbtillämpningar.

WebDriver – publicerad av Browser Testing and Tools Working Group som Working Draft – är ett API inriktat mot att vara ett synkront API som kan användas för en bred uppsättning användningsfall, men det är främst framtaget för att stödja automatiserad testning av webbtillämpningar. Specifikationen definierar WebDriver API, ett plattforms- och språkneutralt gränssnitt, och med ett tillhörande kommunikationsprotokoll, med vilket program eller skript kan observera det inre av och styra beteendet av en webbläsare. Man kan skriva tester som styr en webbläsare från en separat process, men API:et har konstruerats så att även skript som kör i en webbläsare kan styra en möjligen separat webbläsare. Läs om arbetet med testning av webbverktyg.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Custom Properties for Cascading Variables Module Level 1"

2013-03-12

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu levererat ett utkast om hantering av CSS-egenskaper.

CSS Custom Properties for Cascading Variables Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – är en modul som inför kaskad-egenskaper som en ny primitiv värdetyp, som stöds av alla CSS-egenskaper, och speciella egenskaper för att definiera dem. Läs mer om arbetet med formatering.

Nya Working Drafts: semantiska webben ... "The RDF Data Cube Vocabulary"; "Data Catalog Vocabulary (DCAT)"

2013-03-12

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har nu skapat två genomgranskade utkast om format för komplex data.

Dessa två utkast – publicerade av Government Linked Data Working Group som Last Call Working Drafts – är:

  • The RDF Data Cube Vocabulary, som är en RDF-vokabulär att användas vid publicering av multidimensionell data, t.ex. statistisk data. Denna vokabulär är kompatibel med kub-modellen som är grunden för SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange), en brett använd ISO-standard. Med Data Cube Vocabulary kan viktiga SDMX-element användas i RDF, vilket ger ett standardiserat sätt för offentliga förvaltningar att publicera statistisk information som länkad data. Kommentarer tas emot fram till och med 8 april 2013.
  • Data Catalog Vocabulary (DCAT), som är en vokabulär för att beskriva innehållet i datakataloger, såsom offentliga sektorns data-portaler. DCAT kan användas för alla slags kataloger (inte bara för kataloger med RDF-data), men den använder RDF för att stödja enkel aggregering av kataloger och konstruktion av tjänster som kan söka över många oberoende kataloger. Kommentarer tas emot fram till och med 8 april 2013.

Läs mer om arbetsområdet e-förvaltning.

Nytt Working Draft: bilder ... "HTML Image Description Extension"

2013-03-12

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett första offentligt utkast om hur bilder som används i HTML kan annoteras.

HTML Image Description Extension – publicerad av HTML Working Group som första offentligt Working Draft – definierar en metod för att ge längre textbeskrivningar av komplexa bilder. Den specificerar attributet "longdesc" så att det kan länka beskrivningar av bilder i HTML5-innehåll. HTML-longdesc är specifikation av en utvidgning som är del av HTML5-familjen av specifikationer, vilket gör att den kan utvecklas oberoende och fullbordas snabbare. Den har tagits fram av HTML Accessibility Task Force i samarbete med arbetsgruppen för HTML och med arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet Protocols and Formats Working Group (PFWG, del av WAI). HTML-longdesc är en komponent i W3C:s arbete att säkerställa att den öppna webbplattformen är tillgänglig för användare med funktionshinder. Det finns annan viktig information i e-post-meddelandet om granskning av detta. Ta del av mer information om arbetet med HTML och om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "WAI-ARIA 1.0 Authoring Practices"

2013-03-07

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") publicerar nu ett uppdaterat utkast om goda råd för att skapa tillgängligt innehåll och tjänster, enligt ansatsen WAI-ARIA.

WAI-ARIA 1.0 Authoring Practices – publicerad av Protocols and Formats Working Group (PFWG) som uppdaterat Working Draft – som ger råd om hur man förstår och implementerar Accessible Rich Internet Applications. Detta dokument ger detaljerade råd och exempel på hur man gör små webbtillämpningar, navigering och beteenden tillgängliga genom att använda WAI-ARIA roller, tillstånd och egenskaper. Detta är huvudsakligen inriktat till utvecklare av webbtillämpningar, men är även användbar för utvecklare av användarverktyg (såsom webbläsare) och tekniska hjälpmedel som stöder funktionshindrade. Sänd in kommentarer och synpunkter senast 5 april 2013. Läs mer om e-post-meddelandet med inbjudan till granskning och läs om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: flerspråkig webb ... "Metadata for the Multilingual Web - Usage Scenarios and Implementations"

2013-03-07

Arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") har nu offentliggjort ett utkast om hur metadata kan stödja en flerspråkig webb.

Dokumentet Metadata for the Multilingual Web - Usage Scenarios and Implementations – publicerad av MultilingualWeb-LT Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver en uppsättning användningsscenarier och tillämpningar för Internationalization Tag Set (ITS) 2.0, i ett spektrum från enkel maskinöversättning och mänsklig kvalitetsgranskning av översättningar till inlärning för maskinöversättningssystem och automatisk textanalys. Många av de underliggande implementationerna kommer att uppvisas vid den kommande W3C MultilingualWeb Workshop 12-13 mars i Rom. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Nytt Working Draft: länkad data ... "Linked Data Platform 1.0"

2013-03-07

Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") publicerar nu ett utkast om en arkitektur för länkad data på webben.

Linked Data Platform 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Working Draft – specificerar en uppsättning goda råd och en enkel ansats för en arkitektur som stöder länkad data (både för läsning och skrivning), byggd på HTTP-access till webbresurser som beskriver sina tillstånd medelst RDF-datamodellen. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: apparat-api ... "Contacts Manager API"

2013-03-07

Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") levererar nu ett första utkast om ett programmerbart gränssnitt mot den digitala adressboken som en apparat kan ha.

Contacts Manager API –publicerad av System Applications Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett System Level API vilket erbjuder ett gränssnitt för att hantera adressdata som en användare lagrar i systemets adressbok. Ett typiskt användningsfall av detta gränssnitt är implementering av en tillämpning som självständigt kan hantera adressboken. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Ny rapport: personlig integritet ... rapport från workshop "Do Not Track and Beyond"

2013-03-04

Nu publiceras rapporten från workshopen i november 2012 om personlig integritet och spårning av webbanvändares beteende på webben.

Den nu publicerade rapporten dokumenterar det som togs upp på W3C Workshop on Do Not Track and Beyond, som hölls i november 2012 på UC Berkeley, CA, USA. Där deltog experter från akademi, industri, det civila samhället och lagstiftare, för att diskutera läget i pågående arbete inom arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group"), samt relaterade och kommande standardiseringsinitiativ.

Denna workshop bekräftade den grundläggande ansatsen att detta bäst görs genom samarbete mellan olika intressentgrupper, och identifierade ett flertal samstämmiga synsätt. Vi uppmuntrar de som är intresserade i pågående arbete inom detta område att hänvisa till Tracking Protection Working Group, till Privacy Interest Group och till Customer Experience Digital Data Community Group.

W3C tackar deltagarna, och uppskattar det stöd som erhållits från UC Berkeley TRUST Science and Technology Center i och med att de ställde upp som värd för mötet, och från Yahoo! som sponsrat arrangemanget. Läs mer om W3C:s arbete med personlig integritet.

Ny rapport: e-böcker ... rapport från workshop "eBooks: Great Expectations for Web Standards"

2013-03-04

I februari hölls en workshop om digital publicering (e-böcker). Nu finns en sammanfattande rapport om vad workshopen innehöll.

Graphics illustration of the Electronic Books and the Open Web Platform workshop Idag publiceras rapporten från workshopen "eBooks: Great Expectations for Web Standards", som hölls 11-12 februari 2013 i New York, USA, med O'Reilly TOC som värd, och stödd av Pearson.

W3C strävar efter att få brett upptag av webbteknologier inom olika områden för digital publicering. Därför behöver grupperna kring webben och kring publicering stärka samarbetet kring väldefinierade tekniska områden. Denna workshop var ett första steg, genom att dra samman en bred uppsättning intressenter för att dela med sig av sina perspektiv, krav och idéer, för att säkerställa att framväxande globala teknologistandarder svarar upp mot de behov som förlagsindustrin i bred mening behöver. Under denna workshop har ett antal tekniska frågor identifieras, frågor som kan och bör tas upp av W3C och andra, under kommande år.

Deltagarna initierade bl.a. att ta fram en prioriteringslista av teman att arbeta vidare med, som presentation, layout, typsnitt och tillgänglighet. Som nästa steg kommer W3C:s stab att arbeta tillsammans med branschintressenter, som IDPFBISG, inom ekosystemet kring digital publicering, för att identifiera möjligheter att arbeta med standarder för publicering, standarder som kan tas fram inom W3C.

Nytt dokument: mobila webben ... "Current State and Roadmap of Standards for Web Applications on Mobile"

2013-03-04

Nu finns en uppdaterad version av rapporten om vilka webbteknologier som är relevanta för mobila webbklienter och hur de för närvarande stöds av apparater.

Thumbnail of application platform diagram that appears in reportStandards for Web Applications on Mobile ger en översikt över olika teknologier utvecklade av W3C som ger ökad funktionalitet till webbtillämpningar, med särskilt fokus på mobila apparater.

Detta är en leverabel från projektet webinos, och denna utgåva av dokumentet belyser de förändringar som skett sedan november 2012, bland annat att HTML5 nu blivit Candidate Recommendation. Dokumentet integrerar och lyfter fram teknologier identifierade i Core Mobile Web Platform 2012, en rapport publicerad av Core Mobile Web Community Group. Dessutom ges länkar från nyckelbegrepp till relaterat material på webbplatsen WebPlatform Docs eller i W3DevCampus on-line training course. Rapporten täcker viktiga steg i standardiseringen, liksom kommande arbeten i området.

Läs mer om webben och mobila apparater.