W3C

W3C-logo

Nyheter juni 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: multimodalitet ... "EMMA: Extensible MultiModal Annotation markup language Version 1.1"

2013-06-27

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") publicerar nu ett utkast av specifikationen för uppmärkning av data som användaren matar in.

EMMA: Extensible MultiModal Annotation markup language Version 1.1 – publicerad av Multimodal Interaction Working Group som Working Draft – beskriver på en detaljerad nivå ett XML-baserat uppmärkningsspråk avsett att användas för att annotera tolkning av användarinmatad data. Exempel på tolkning av användarinmatning är transkribering av rå signaldata till ord, t.ex. från tal, penna eller tangentbordsinmatning, en uppsättning attribut/värde-par som beskriver deras mening, eller en uppsättning attribut/värde-par som beskriver en gest. Tolkning av det som användaren matar in förväntas skapas av processer för signaltolkning, såsom tal- eller skriftigenkänning, semantiska tolkare, och andra typer av processorer som används av komponenter vilka agerar på inmatad data, såsom interaktionshanterare. Läs mer om Multimodal Interaction Activity.

Nytt dokument: länkad data ... "Linked Data Glossary"

2013-06-27

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har nu offentliggjort ett dokument som beskriver terminologi för länkad data.

Linked Data Glossary – publicerad av Government Linked Data Working Group som Group Note – är en ordlista med termer som är definierade och använda för länkad data, och motsvarande vokabulärer och goda användningsråd. Detta dokument är ett hjälpmedel för de som hanterar information, webbutvecklare, vetenskapsmän och andra intresserade för att bättre förstå hur man publicerar strukturerad data enligt principerna för länkad data. Läs mer om arbetet med e-förvaltning.

Nya Candidate Recommendations: e-förvaltning ... "The Organization Ontology"; "Data Cube Vocabulary"

2013-06-25

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har nu levererat två specifikationer om modellering av organisationer, och vill se provimplementeringar av dessa

De två specifikationerna – publicerade av Government Linked Data (GLD) Working Group som Candidate Recommendations – är:

  • The Organization Ontology (org), som definierar en vokabulär för att beskriva en organisations struktur, t.ex. en myndighet eller ett företag.
  • The RDF Data Cube Vocabulary (data-cube) som är ett medel att publicera flerdimensionell data, såsom statistisk data eller miljödata, på webben i ett standardiserat format.

Dessa två vokabulärer är stabila, och har redan använts i en varierande uppsättning tillämpningar (se implementeringar av org och implementeringar av data cube). Arbetsgruppen uppmuntrar nu alla som är intresserade av att publicera eller konsumera dessa typer av data att börja använda vokabulärerna, och vill gärna få information om implementeringserfarenheter. Sådan information kommer att bidraga till att vokabulärerna blir lämpade att få status webbstandard, och rent allmänt bidraga till ökad global interoperabilitet med data. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Ny Proposed Recommendation: semantik ... "HTML+RDFa 1.1"

2013-06-25

Arbetsgruppen RDFa ("RDFa Working Group") har nu levererat ett genomgranskat förslag om hur RDFa kombineras med HTML.

HTML+RDFa 1.1 – publicerad av RDFa Working Group som Proposed Recommendation – definierar regler och riktlinjer för hur specifikationerna RDFa Core 1.1 och RDFa Lite 1.1 kan anpassas för användning i HTML5 och XHTML5. Reglerna som definieras i denna specifikation är giltiga inte bara för HTML5-dokument som hanteras som icke-XML eller XML, utan gäller även för HTML4- och XHTML-dokument som avtolkas med grammatikreglerna för HTML5.

Arbetsgruppen har även publicerat – som Proposed Edited Recommendations – två specifikatione: RDFa Core 1.1 och XHTML+RDFa 1.1. Dessa är rättade med avseende på de felaktigheter som rapporteras sedan de publicerats som Recommendations i juni 2012; samtliga ändringar är enbart redaktionella.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben-

Nytt Working Draft: formatering ... "Web Animations 1.0"

2013-06-25

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") levererar nu ett nytt utkast om animering, samt en uppdatering om sammanläggning.

Web Animations 1.0 – publicerad av CSS Working Group och SVG Working Group som första offentligt Working Draft – definierar en modell för att synkronisera och tidsfixera ändringar av presentationen av en webbsida. Denna specifikation definierar även ett API för tillämpningar, så att de kan interagera med denna modell, och avsikten är att kommande specifikationer kommer att definiera deklarativa medel för att komma åt dessa funktionaliteter. Modellen för Web Animations är inriktad mot två huvudsakliga användningsområden: effekter i användargränssnitt, samt berättande och visualisering.

De två arbetsgrupperna har även uppdaterat Compositing and Blending Level 1, som beskriver hur olika elements former kan kombineras till en enda bild.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Web Cryptography API"

2013-06-25

Arbetsgruppen för kryptografi på webben ("Web Cryptography Working Group") har nu tagit fram ett utkast om programmerbart gränssnitt för att hantera (de-)kryptering

Web Cryptography API – publicerad av Web Cryptography Working Group som Working Draft – beskriver ett JavaScript-API för att utföra elementära kryptografiska operationer i webbtillämpningar, såsom hashning, signaturgenerering och verifiering, och kryptering/dekryptering. Dessutom beskriver den ett API som tillämpningar kan använda för att skapa och/eller hantera nyckelmaterial som behövs för att utföra dessa operationer. Detta API kan användas i sammanhang som autentisering av användare och tjänster, dokument- och kodsignering, och stöd för konfidentialitet och integritet vid kommunikation. Läs om arbetet med säkerhet.

Nytt verksamhetsområde: digital publicering

2013-06-25

Nu startar W3C ett nytt verksamhetsområde, fokuserat på behov och teknologi för digital publicering.

Arbetsområdet Digital Publishing Activity fokuserar på att göra webbplattformen till en bra plattform för industrisektorn digital publicering, och att förbättra samverkan mellan utvecklare av den öppna webbplattformen och publiceringsindustrin.

Dagens e-bok-läsare och plattor för elektroniska böcker, tidskrifter och utbildningsmaterial använder W3C-teknologier som (X)HTML, CSS, SVG, SMIL, MathML, eller olika webb-API:er. Kommersiella utgivare använder även W3C-teknologier i sina interna processer, från författande till leverans av tryckta eller elektroniska produkter. Publiceringsindustrin är en av de största användarna av W3C-teknologi.

I detta arbetsområde kommer insatserna först att genomföras i intressegruppen för digital publicering (Digital Publishing Interest Group). Denna intressegrupp är ett forum med deltagare som är experter inom ekosystemet för digital publicering (författare, skapare, utgivare, nyhetsorganisationer, bokhandlare, tillgänglighetsområdet, internationaliseringsområdet, etc.), där de kommer att genomföra tekniska diskussioner, samla användningsfall och krav för att harmonisera existerande format och teknologier (t.ex. för elektroniska böcker) med de som används av den öppna webbplattformen.

Denna arbetsområde startas efter två workshops tidigare i år: Great Expectations for Web Standards (februari) och Richer Internationalization for eBooks (juni). W3C arrangerar även en Workshop on publishing workflow i september i Paris.

Workshop annonseras: publicering ... "Workshop on Publishing using the Open Web Platform"

2013-06-25

En workshop kommer att ske i Paris i september, kring användning av webbteknologier i tryckt media.

Den tredje W3C-workshopen om digital publicering är Workshop on Publishing using the Open Web Platform (tidigare förannonserad i april) äger rum i Paris, Frankrike, 16-17 september. Målet med denna workshop är att samla viktiga intressenter inom publicering, bland annat utgivare, standardiseringsorganisationer, teknologiutvecklare, bokhandlare, handikapporganisationer och andra, för att identifiera områden där insatser behöver genomföras för att den öppna webbplattformen ska vara lämplig för användning vid kommersiell publicering, speciellt tryckta media, och stödja allt från författande till leverans av färdigtryckta produkter. Vi har förlängt tiden för inlämning av "position papers" till 15 juli 2013. Deltagande är avgiftsfritt, för såväl W3C-medlemmar som andra. Varje organisation kan skicka högst två deltagare. Läs mer om hur man deltager.

Nya Working Drafts: formatering ... CSS

2013-06-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu producerat tre utkast om formatering: egenskaper och variabler; former; maskering.

De tre dokumenten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group – är följande. CSS Custom Properties for Cascading Variables Module Level 1 (Last Call Working Draft) introducerar kaskadvariabler som en ny primitiv värdetyp, som kan hanteras av alla CSS-egenskaper, samt specifika egenskaper ("properties") för att definiera dem. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 18 juli 2013.

CSS Shapes Module Level 1 (första offentligt Working Draft) som definierar teknologi för att styra de geometriska former som används för att inrama innehåll som flödar "inline", utanför ett element. För CSS nivå 1 kan CSS Shapes appliceras på flytande innehåll. En cirkulär form för ett flytande innehåll leder till att "inline"-innehåll kommer att placeras runt cirkelformen istället för utanför det flytande innehållets avgränsande låda.

CSS Masking Level 1 (uppdaterat Working Draft) erbjuder två metoder för att partiellt eller fullständigt dölja delar av visuella element: genom maskning och genom klippning.

Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: telefoni ... "Web Telephony API"

2013-06-20

Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") levererar nu ett utkast om telefoni kontrollerad via webbteknologi.

Web Telephony API – publicerad av System Applications Working Group som Working Draft – definierar ett API konstruerat för att hantera telefonanrop. Ett typiskt användningsfall av detta programmerbara gränssnitt är ett implementera en "uppringningstillämpning, som stöder flerpartssamtal och flera telefonitjänster. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: grafik ... "Scalable Vector Graphics (SVG)"

2013-06-18

Arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") publicerar nu ett utkast om SVG 2.0.

Scalable Vector Graphics (SVG) 2 – publicerad av SVG Working Group som Working Draft – definierar funktionalitet och syntax för Scalable Vector Graphics (SVG) Version 2, ett språk som används för att beskriva tvådimensionell grafik i vektorformat eller blandat vektor-rasterformat. Ändringar i detta utkast består bland annat av ett nytt element, "hatch", som är en förfinad variant av mönster; förbättrad tillgänglighet; och integration med HTML genom det nya attributet "tabindex"; samt ändringar i elementet "foreignObject"; tillägg av det nya attributet 'auto-start-reverse' för markörer; förtydliganden av CSS-transformationer av SVG-innehåll; och olika uppdateringar för att positionera SVG mer i linje med goda konstruktionsprinciper för CSS. Se även i den fullständiga förteckningen av ändringar i ett appendix. Läs mer om arbetet med grafik.

Nytt dokument: xml ... "Test cases for Canonical XML 2.0"

2013-06-18

Arbetsgruppen för XML-säkerhet ("XML Security Working Group") har nu levererat ett dokument om testning av den kanoniska representationen av XML 2.0.

Test cases for Canonical XML 2.0 – publicerad av XML Security Working Group som Group Note – ger en översiktlig bild av testfall för Canonical XML 2.0. Läs mer om arbetet med säkerhet.

Rapport från en workshop: öppen data ... "Workshop Report on Open Data on the Web"

2013-06-11

Idag publiceras en sammanfattande rapport från den nyligen avhållna workshopen om öppen data på webben.

Rapporten sammanfattar det som timade på Open Data on the Web workshop som ägde rum i april 2013, och ger en överblick över de viktigaste teman som diskuterades, och vilka slutsatser som framkom. Deltagarna diskuterade hur man kan överbrygga gapet mellan världen av tabellorienterd data och världen av länkad data, och hur man kan säkra webbens långsiktiga tillväxt som plattform för data.

Workshopen stöddes av Google, Adobe och Microsoft, och arrangerades av W3C i samverkan med Open Data Institute och med Open Knowledge Foundation, och med Google (Campus London) som värd. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt dokument: tillgänglighet ... "Easy Checks - A First Review of Web Accessibility"

2013-06-06

Arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har tagit fram en checklista för att snabbt kontrollera om innehåll är tillgängligt, och önskar nu kommentarer om detta.

Easy Checks - A First Review of Web Accessibility – publicerat av Education and Outreach Working Group (EOWG) som utkast – kan hjälpa dig att utvärdera tillgänglighet för webbsidor. Det ger en enkel procedur som alla kan använda på webben; ingen kunskap eller expertis om tillgänglighet krävs. Checkpunkterna täcker bara ett fåtal områden med potentiella tillgänglighetsproblem, och har konstruerats för att vara lätt och snabb att genomföra, för att få en första inblick i tillgänglighet för en viss websida. Läs mer om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "Implementing UAAG 2.0"

2013-06-06

Arbetsgruppen för tillgängliga användaragenter ("User Agent Accessibility Guidelines Working Group") har nu tagit fram ett uppdaterat utkast om hur tillgänglighet bör stödjas av användarverktyg. Dessutom publiceras information om tillgänglighet i det mobila kontextet.

En viktig aspekt på mobil tillgänglighet är hur webbläsare på mobila apparater stöder de behov som personer med funktionshinder har. Tillgängliga webbläsare täcks av riktlinjer för tillgängliga användarverktyg (User Agent Accessibility Guidelines (UAAG)). Arbetsgruppen för tillgängliga användaragenter (UAWG) har idag publicerat – som uppdaterat Working DraftImplementing UAAG 2.0, som förklarar hur webbläsare, mediaspelare och andra användarverktyg bör stödja personer med funktionshinder, och hur de bör samverka med tekniska hjälpmedel. Uppdateringen tillhandahåller en sida med "Mobile Accessibility Examples from UAAG" som visar hur webbläsare som följer UAAG ger stöd åt användare med funktionshinder då de använder webben på mobila apparater. Läs mer om W3C:s arbete med tillgänglighet i det mobila kontextet och om det större arbetsområdet med webbtillgänglighet.

Nytt Working Draft: html ... "HTML5 Image Description Extension"

2013-06-06

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu tagit fram ett utkast om teknologi för att beskriva bilder i HTML-dokument.

HTML5 Image Description Extension – publicerad av HTML Working Group som uppdaterat Working Draft – definierar attributet "longdesc" med vars hjälp innehållsförfattare kan erbjuda en längre textuell beskrivning av komplexa bilder. Denna specifikation har tagits fram av HTML Accessibility Task Force i samarbete med HTML Working Group och Protocols and Formats Working Group (PFWG) (som är del av WAI). Viktig information finns i e-post-meddelandet med inbjudan till granskning. Detta utkast är öppet för granskning till och med 20 juni 2013, för att fastställa om det finns något som måste åtgärdas innan den går till status Last Call. Läs mer om arbetet med HTML och om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Introduction to Web Components"

2013-06-06

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") publicerar nu ett utkast som ger en översikt över webbkomponenter, samt ett dokument om uppdatering av webbtillämpningar.

De två dokumenten – publicerade av Web Applications Working Group – är:

  • Widget Updates (Group Note) definierar en process och ett dokumentformat som möjliggör för användarverktyg att uppdatera ett paket med en liten webbtillämpning till en ny version. En liten webbtillämpning kan inte uppdatera sig själv, utan måste förlita sig på att ett användarverktyg genomför en uppdateringsprocess. Arbetsgruppen har enats om att inte fortsätta arbete med denna specifikation. Den publiceras nu för att utgöra ett historiskt dokument, och arbete kommer inte att fortsätta mot att göra den till en webbstandard.
  • Introduction to Web Components (Working Draft) är ett icke-normativt referensdokument, som ger en översikt över webbkomponenter. Det sammanfattar den normativa informationen i respektive specifikation, uttryckt på ett lättförståeligt språk och med illustrationer.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nya ledamöter i W3C:s rådgivande styrelse

2013-06-04

Genom val har W3C:s Rådgivande Kommitté ("Advisory Committee") fastställt vilka personer som skall fylla de fyra vakanta platserna i W3C:s Rådgivande Styrelsen ("Advisory Board").

W3C Advisory Board skapades 1998, och ger råd åt W3C:s stab i frågor som rör strategi, ledning, juridik, process och konflikthantering. Med start 1 juli 2013 utgörs Advisory Board av nio medlemmar: Ann Bassetti (Boeing), Jim Bell (HP), Tantek Celik (Mozilla), Michael Champion (Microsoft), Steve Holbrook (IBM), Charles McCathieNevile (Yandex), Qiuling Pan (Huawei), Jean-Charles Verdio (MStar Semiconductor), och Chris Wilson (Google). Många tack till Ora Lassila (Nokia) och Takeshi Natsuno (Keio University) vilkas mandatperiod slutar denna månad. Läs mer om Advisory Board.

Nya Working Drafts: html ... "HTML 5.1", "Canvas 2D Context Level 2", etc.

2013-06-04

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har publicerat sex dokument om olika aspekter på HTML.

De nu aktuella dokumenten – publicerade av HTML Working Group – är:

  • HTML 5.1 (Working Draft) definierar den version 5.1 av hörnstenen i webben: Hypertext Markup Language (HTML). Denna version har ny funktionalitet för att stödja författare av webbinnehåll, nya element definierade för att svara upp mot de behov som man ser i HTML-användningen, och betoning har lagts på att tydliggöra kriterierna som bör uppfyllas av användarverktyg för att förbättra interoperabilitet.
  • Differences from HTML4 (Working Draft) beskriver skillnaderna mellan aktuella specifikationer för HTML5 och specifikationerna för HTML4, och betonar de punkter där de skiljer sig åt.
  • HTML Canvas 2D Context, Level 2 (Working Draft) definierar 2D-kontext för kanvaselementet i HTML. I 2D Context har man tillgång till objekt, metoder och egenskaper så att man kan rita och manipulera grafik på en rityta av typen kanvas.
  • HTML5: Edition for Web Authors (Group Note), som är av mer historisk betydelse, inriktas mot webbförfattare och andra som inte är implementatörer av användarverktyg, och som vill ha en bild av HTML-specifikationen vilken fokuserar mer på detaljer som är viktiga då HTML-språket används för att skapa dokument och webbtillämpningar.
  • main element - an HTML5 extension specification (Group Note), som numera är integrerad i huvudspecifikationen för HTML, definierar ett element som kan användas för att identifiera den viktiga delen av ett dokument. Här definieras även ett HTML-element som representerar semantik och funktioner för WAI-ARIA "role=main".
  • HTML: The Markup Language (an HTML language reference) (Group Note), beskriver uppmärkningsspråket HTML, och ger detaljerad information för de som skapar HTML-innehåll så att de kan konstruera innehåll som följer standarden. Detta dokument kommer ej att vidareutvecklas, och tillhandahålls enbart av historiska skäl. Aktuella definitioner av HTML-element hittas på webbplatsen Web Platform Docs.

Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: URL:er ... "URLs in Data Primer"

2013-06-04

Gruppen för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group") har publicerat ett vägledande dokument om användning av URL:er i webbinnehåll.

URLs in Data Primer – publicerad av Technical Architecture Group som första offentligt Working Draft – beskriver hur man bör definiera dataformat och hur man bör publicera sådan information som en tillämpning behöver för att kunna avgöra hur den skall hantera en URL som den hittar i webbdata. Läs mer om Technical Architecture Group.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Content Security Policy 1.1"

2013-06-04

Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") publicerar nu ett utkast om säkerhetspolicies för innehåll.

Content Security Policy 1.1 – publicerad av Web Application Security Working Group som Working Draft – definierar ett policyspråk som används för att deklarera en uppsättning restriktioner på innehåll av webbresurser, och en mekanism för att överföra sådana policies från en server till en klient, i de fall att policy skall tillämpas. Mer om detta, se arbetet med säkerhet.