W3C

W3C-logo

Nyheter augusti 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Kommande kurs: html5 ... "W3C HTML5 online course"

2013-08-28

W3C:s nätbaserade kurs om HTML5 startar 30 september. Registrera dig senast 8 september och få rabatt på priset.

Nu kan man registrera sig för den kommande W3C:s nätbaserade kurs om HTML5, som startar 30 september 2013. Den erfarne läraren Michel Buffa kommer att ta upp de tekniker som utvecklare och designers behöver behärska för att skapa attraktiva webbsidor och appar. Denna nya omgång av kursen har blivit väsentligt förbättrad jämfört med hur den såg ut då den gavs i juni 2013. Den innehåller nu flera nya moment, bland annat en snabbintroduktion till JavaScript, djupstudier om tidsstyrd animering, 2D geometriska transformationer, programmerbart gränssnitt för ljud, etc., med många exempel på användning. Registrera dig före 8 september för att dra nytta av ett rabatterat pris. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Nytt Working Draft: html ... "Public Identifiers for entity resolution in XHTML"

2013-08-22

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett utkast om en minimal utvidgning for html, en ytterligare identifierare.

Public Identifiers for entity resolution in XHTML – publicerad av HTML Working Group som Working Draft – lägger till en ytterligare offentlig identifierare som bör kännas igen av webbverktyg vilka förstår XHTML, och som medför att HTML:s teckensymboler laddas. Till skillnad från identifierare som redan listas i HTML5-specifikationen, så ger den nu tillagda identifieraren referens till den uppsättning definitioner som används av HTML. Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "WebCrypto Key Discovery"

2013-08-22

Arbetsgruppen för kryptografi på webben ("Web Cryptography Working Group") har nu tagit fram ett utkast om nyckelhantering inom kryptografi på webben.

WebCrypto Key Discovery – publicerad av Web Cryptography Working Group som Working Draft – beskriver ett JavaScript API som kan användas för att upptäcka namngivna, ursprungsspecifika förlevererade kryptografiska nycklar, för användning med Web Cryptography API. Förlevererade nycklar är nycklar som har gjorts tillgängliga för webbverktyg på andra sätt än genom användning av genererings-, härlednings- och importfunktionerna i Web Cryptography API. Ursprungsspecifika nycklar är nycklar som bara kan användas för en speciell källa. Namngivna nycklar identifieras av ett namn som förutsätts vara känt av källan ifråga, och tillhandahållen med nyckeln själv. Läs mer om arbetet med säkerhet.

Nya Recommendations: semantiska webben ... "HTML+RDFa 1.1"; etc.

2013-08-22

Arbetsgruppen RDFa ("RDFa Working Group") har tagit fram tre specifikationer om RDFa, vilka nu blivit accepterade som webbstandarder.

Semantic Web Cube Med RDFa kan innehållsskapare lägga in maskinläsbar data i HTML-dokument, så att visuellt läsbar text och länkar kan representeras som maskinläsbar data utan att upprepa innehåll. De nya webbstandarderna – publicerade av RDFa Working Group som Recommendations – är:

  • HTML+RDFa 1.1, som definierar regler och riktlinjer för hur man kan använda specifikationerna RDFa Core 1.1 och RDFa Lite 1.1 inom HTML5 och XHTML5. Reglerna definierade i denna specifikation är användbara inte bara på HTML5-data representerad som XML eller med andra taggar, utan kan även användas för HTML4- och XHTML-dokument som tolkas med HTML5:s parsningsregler.
  • gruppen publicerar även, som "andra utgåva", två specifikationer: RDFa Core 1.1 och XHTML+RDFa 1.1, genom att införa rättelser som rapporterats av användare sedan föregående publicering som Recommendations, i juni 2012. Alla ändringar var rent redaktionella.
  • gruppen uppdaterade även RDFa 1.1 Primer.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: internationalizering ... "Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0"

2013-08-21

Arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") har tagit fram ett genomarbetat utkast om uppmärkning av innehåll som stöder internationalisering.

Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0 – publicerad av MultilingualWeb-LT Working Group som Last Call Working Draft – gör det lättare att integrera automatiserad bearbetning av mänskliga språk i fundamentala webbteknologierna. ITS 2.0 fokuserar på HTML, XML-baserade format i allmänhet, och kan stödja bearbetning baserad på XML Localization Interchange File Format (XLIFF), men stöder även Natural Language Processing Interchange Format (NIF). Kommentarer på detta tas emot fram till och med 10 september 2023. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Ny intressegrupp: mobila webben ... "Web and Mobile Interest Group

2013-08-20

Idag startade intressegruppen för den mobila webben ("Web and Mobile Interest Group") sitt arbete.

Web and Mobile Interest Group har, enligt sin uppdragsspecifikation målet att bidraga till att webbteknologin utvecklas så att den blir en stark plattform för mobila tillämpningar, och ett givet val för utveckling som skall kunna köras på olika apparater. Denna grupp avses populeras av organisationer som tillhandahåller mobila produkter och tjänster, utvecklare, designers, apparattillverkare, verktygs- och plattformsleverantörer, webbläsarleverantörer, operatörer och andra relevanta aktörer i värdekedjan för mobila produkter och tjänster. Deltagarna kommer att fokusera på en bred uppsättning industrisektorer, bland annat återförsäljare, reklam, teknologi, nätverksoperatörer, innehållsskapare och innehållsleverans.

Bland de första leverablerna från denna grupp återfinns:

  • "Core Mobile Web Platform 2012 Deployment Status", som kommer att sammanfatta de olika insatser som intressegruppen genomför för att försäkra att relevanta aktörer underlättar driftsättning och upptag av de funktionaliteter som har identifierats i Core Mobile Web Platform 2012 report. Gruppen kommer även att publicera en ny utgåva av denna rapport.
  • "Standards for Web Applications on Mobile: current state and roadmap", som kommer att ta ett brett grepp på alla webbteknologier som utvecklas och som är speciellt relevanta för mobila apparater, och kommer att följa upp deras status och upptag.
  • En gapanalys som ger en översikt över skillnaderna mellan webben som plattform i den mobila världen och andra populära plattformar och ekosystem, såväl från ett tekniskt som från ett kommersiellt perspektiv.
  • Ytterligare rapporter om användningsfall och scenarier för användarupplevelser, på flera apparater, och aspekter på användbarhet och effektivitet för den mobila webben.

Läs mer om arbetet med den mobila webben.

Nya Working Drafts: webbtillämpningar ... "Push API"; "Input Method Editor API"

2013-08-15

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram två utkast om kommunikation server-klient och om metoder för användarens inmatning.

De två utkasten – publicerade av Web Applications Working Group som Working Drafts – är:

  • Push API, som definierar ett programmerbart gränssnitt som kan användas av webbtillämpningar körda i klienten, för att få tillgång till meddelanden sända från en server (s.k. "push notifications") med hjälp av en "push"-tjänst. "Push"-tjänster är ett sätt varmed tillämpningsservers kan sända meddelanden till webbtillämpningar, vare sig en sådan tillämpning är aktiv i ett webbläsarfönster eller ej.
  • Input Method Editor API, som definierar ett programmerbart gränssnitt ("IME API") som gör att webbtillämpningar kan programmatiskt få tillgång till en IME ("Input Method Editor") vilken tillhandahålls av webbläsaren.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Rapport från workshop: smarta hem, bilar, apparater och webben ... "Rich Multimodal Apps"

2013-08-14

I juli ägde en workshop rum, för att belysa mångsidig användning av webbteknologier i nya tillämpningsområden. Nu finns en sammanfattande rapport om det som behandlades under denna träff.

Denna rapport ger en sammanfattning av Workshop on Rich Multimodal Application Development, som ägde rum i New York, NY, USA, under 22-23 juli 2013.

En av målsättningarna med detta arrangemang var att belysa värdet av att använda HTML5 och W3C Multimodal Architecture och därigenom öka insikten i mogenheten av MMI-arkitekturen och fördelen av att använda denna för att utveckla innovativa och övertygande användarupplevelse inom många olika områden och på många olika apparater.

Deltagarna prioriterade arbete på användningsfall och på identifiering av krav på rika multimodala tillämpningar, bland annat inom tjänste- och apparatupptäckt, HTML5-integration, utvidgning av EMMA för användning vid utmatning, specifika industribehov, strömning, tidshantering och relaterade standarder.

Under workshopen diskuterades bland annat att W3C:s arbetsgrupp för multimodal interaktion bör hålla ett antal webinars, i stil med den som hölls i januari 2013, för att diskutera med alla intressenter de utmaningar som identifierats under workshopen. Läs mer om arbetet med multimodal interaktion.

Uppdaterade Candidate Recommendations: html ... "HTML5"; "Canvas 2D"

2013-08-06

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu uppdaterat tidigare publicerade genomarbetade utkast av två specifikationer: för HTML5 och för 2D kanvas som ritbräde.

De två aktuella specifikationerna – publicerade av HTML Working Group som uppdaterade Candidate Recommendations – är:

  • HTML5, som definierar den femte större revisionen av HTML (Hypertext Markup Language), vilken är en grundläggande del av webben. I denna version införs ny funktionalitet som stöder konstruktörer av webbtillämpningar; nya element har inkluderats efter undersökningar av praktisk användning av HTML, och särskild vikt har lagts vid att definiera tydliga konformitetsvillkor för webbverktyg, så att interoperabilitet uppnås.
  • HTML Canvas 2D Context, som definierar det s.k. "2D Context" för HTML:s kanvaselement. 2D Context tillhandahåller objekt, metoder och egenskaper som stöder ritande och manipulering på ett ritbräde av typen kanvas.

Läs mer om arbetet med HTML.

W3C:s arbete ... viktiga nyheter augusti 2013

2013-08-01

Som ett led i att sprida information om vad W3C gör publiceras nu en översikt över uppnådda resultat och tyngdpunkter för satsningar.

Rapporten W3C Highlights - August 2013 är en översikt över några resultat av pågående arbete, och vad som prioriteras i kommande arbete. Rapporten innehåller bland annat notiser om: framsteg och arbete med att göra den öppna webbplattformen till en fullödig plattform för mobila apparater; nyheter inom området webb-för-alla, såsom tillgänglighet och internationalisering; hur W3C samverkar allt tätare med olika industrier som påverkas av hur webben blir alltmer kraftfull; uppdateringar om samarbeten med andra organisationer; och nya möjligheter för fler människor att deltaga i W3C:s arbete.

Ny Candidate Recommendation: formatering ... "CSS Text Decoration Module Level 3"

2013-08-01

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu en specifikation om dekorering av text, och önskar nu provimplementering av denna.

CSS är ett språk för att beskriva strukturerade dokument (såsom HTML och XML) på skärm, på papper, som tal, etc. CSS Text Decoration Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendation – beskriver CSS-funktionalitet för dekoration ax textuellt innehåll, såsom understrykning, skuggning, betoning. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: länkad data .. "Data Catalog Vocabulary (DCAT)"

2013-08-01

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har publicerat ett genomarbetat utkast om vokabulär för länkad data, samt tre dokument som ger kompletterande information.

De publikationer som tagits fram av Government Linked Data Working Group är:

  • Use Cases and Lessons for the Data Cube Vocabulary (Group Note) beskriver erfarenheter från representation av offentlig data enligt principen Data Cube. Många nationella, regionala och lokala administrationer, liksom även andra organisationer inom eller utom den offentliga sektorn, arbetar med insamling av numerisk data, och aggregerar detta till statistik. Man kan nu publicera sådan statistik i ett standardiserat maskinläsbart sätt på webben så att denna data kan integreras i och återanvändas av andra tillämpningar.
  • Registered Organization Vocabulary (Group Note) beskriver en profil för Organization Ontology, avsedd att beskriva organisationer som har fått erkänd legal status genom en formell registreringsprocess, typiskt i ett regionalt eller nationellt register.
  • Asset Description Metadata Schema (ADMS) (Group Note) är en profil för DCAT, använt för att beskriva semantiska resurser, definierade som höggradigt återanvänd metadata (t.ex. XML schemata, generiska datamodeller) och referensdata (t.ex. kodlistor, taxonomier, begreppslistor, vokabulärer) som används vid utveckling av system för e-förvaltning.
  • Data Catalog Vocabulary (DCAT) (Last Call Working Draft) är en RDF-vokabulär skapad för att underlätta interoperabilitet mellan datakataloger publicerade på webben. Detta dokument definierar schema, och ger exempel på dess användning. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 30 augusti 2013.

Läs mer om arbetet med e-förvaltning.

Nytt Working Draft: tillståndsmaskin ... "State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction

2013-08-01

Arbetsgruppen för talbaserade webbläsare ("Voice Browser Working Group") har nu offentliggjort ett genomgranskat förslag om notation för tillståndsmaskiner.

State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction – publicerad av Voice Browser Working Group som Last Call Working Draft – beskriver SCXML: "State Chart extensible Markup Language". SCXML tillhandahåller en generisk tillståndsbaserad exekveringsmiljö, baserad på CCXML och Harel State Tables. Kommentarer på detta utkast tas emot fram till och med 27 september 2013. Läs mer om arbetet med talstyrda webbläsare.