W3C

W3C-logo

Nyheter december 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Uppdaterat dokument: tillgänglighet ... "Easy Checks: A First Review of Web Accessibility"

2013-12-20

Arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har uppdaterat ett informativt dokument, om snabbutvärdering av webbplatsers tillgänglighet.

Easy Checks – A First Review of Web Accessibility – publicerad av Education and Outreach Working Group (EOWG) som uppdaterat dokument – beskriver enkla steg för att utvärdera om en webbsida ger adekvat tillgänglighetsstöd. Med denna ansats kan vem som helst som har webbvana göra en snabbutvärdering – det behövs ingen särskild kunskap om eller färdighet i området tillgänglighet. Denna typ av granskning täcker bara ett fåtal tillgänglighetsaspekter, och har skapats för att vara snabb och enkel att genomföra, snarare än att ge ett kategoriskt uttalande om tillgänglighet. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

W3C deltar i CeBIT 2014

2013-12-20

På den stora CeBIT-mässan 2014 kommer W3C att vara på plats.

Huvudtemat för CeBIT 2014 (hålls i Hannover, Tyskland) är Datability (ung: "arbete med data") som på många sätt berör kommande arbete på W3C, t.ex. arbetsområdet data och Web of Things. W3C kommer att vara på plats, och ser fram emot att träffa dig där den 11 mars, i utställningsbåset som tillhandahålls av DFKI. Fundera på om du ska boka ett möte med:

Det finns begränsad tillgång till mötestider, och reservation av tider görs i den ordning intresseanmälningar inkommer.

Workshop annonseras: flerspråkighet ... "New Horizons for the Multilingual Web"

2013-12-18

En workshop annonseras idag, inriktad på utmaningar med och stöd för flerspråkighet på webben.

Den nu annonserade 7th MultilingualWeb workshop är ytterligare en i en serie av arrangemang om mekanismer och processer som säkerställer att webben erbjuder fullt stöd världen över och överbryggar gap mellan språk och kulturer. Den nu aktuella workshopen äger rum 7-8 maj 2014 i Madrid (Spanien), med generöst stöd från projektet LIDER. Som en del i workshopen kommer LIDER att organisera en session som kartlägger överlappsområdet mellan länkad data och innehållsanalys. Samtliga sessioner är öppna för alla, avgiftsfritt, och W3C välkomnar såväl talare som andra att deltaga. Vi rekommenderar tidig registrering, då det finns begränsning på antalet deltagare.

Efter de lyckade föregående sex arrangemangen, kommer denna workshop att betona framväxande ny teknologi, som kan leda till nya möjligheter för den flerspråkiga webben. Här kommer vi att se deltagare som har intresse av vad som är praktiska goda arbetssätt och behov av standarder, vilket hjälper innehållsskapare, översättare, utvecklare av språkverktyg och andra att dra full nytta av en flerspråkig webb. Dessutom ger det stora möjligheter att nätverka med andra grupper som har intresse i området. Vi är särskilt intresserade av talare som kan demonstrera nya typer av lösningar för att nå ut med innehåll och tjänster till en global flerspråkig värld. Man kan nu registrera sig på webben.

Nya Proposed Recommendations: länkad data ... "Data Catalog Vocabulary (DCAT)"; "The Organization Ontology; "The RDF Data Cube Vocabulary"

2013-12-17

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har nu levererat tre genomarbetade förslag om semantiskt berikad användning av data.

De tre förslagen – publicerade av Government Linked Data Working Group som Proposed Recommendations – är:

  • Data Catalog Vocabulary (DCAT), som är en vokabulär för RDF, konstruerad för att underlätta interoperabilitet mellan datakataloger som publiceras på webben. Dokumentet definierar dess schema, och ger exempel på dess användning. Genom att använda DCAT för att beskriva datakataloger kan utgivare öka synlighet och möjliggöra att tillämpningar enkelt kan konsumera metadata från flera kataloger. Man kan även ha decentraliserad publicering av kataloger, och federerad sökning över kataloger på olika webbplatser underlättas. Aggregerad DCAT-metadata kan fungera som manifestfil för att underlätta digital arkivering.
  • The Organization Ontology, som beskriver en grundläggande ontologi för organisationsstrukturer, inriktad på att stödja publicering av länkad data om organisationer, över ett antal domäner. Den har konstruerats så att man skall kunna tillåta domänspecifika utvidgningar för klassificering av organisationer och roller, liksom utvidgning för att stödja näraliggande information, såsom organsationsaktiviteter.
  • The RDF Data Cube Vocabulary, som erbjuder ett sätt – byggt på standarden RDF (Resource Description Framework – att publicera multidimensionell data, såsom statistik, på webben, i en form som gör det möjligt att länka till relaterad data eller relaterade begrepp.

Läs mer om Data Activity.

Nya Working Drafts: semantik ... "RDF 1.1 Primer"; m.fl.

2013-12-17

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har nu publicerat tre utkast om RDF, bl.a. om semantik.

De nu aktuella utkasten – publicerade av RDF Working Group som första offentliga Working Drafts – är:

  • RDF 1.1 Primer, som förklarar hur man använder detta språk för att representera information om resurser på webben.
  • RDF 1.1: On Semantics of RDF Datasets, som presenterar några utmaningar man måste hantera när man definierar en formell semantik för datamängder. Dessa utmaningar har diskuterats i arbetsgruppen, och här beskrivs olika semantiker i termer av modellteori, svarande mot vissa designval för datamängder i RDF.
  • What’s New in RDF 1.1, som beskriver nyheter i RDF 1.1.

Läs mer om W3C:s nya arbetsområde om data ("Data Activity"), som startats för att stödja de som vill dela data under användning av nuvarande verktyg och arbetssätt, men där man vill få andra att kunna extrahera data och skapa mervärde, och att använda data som passar dem.

Ny Candidate Recommendation: webbtillämpningar ... "Pointer Lock

2013-12-17

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat ett genomarbetat förslag om hur man får information om pekare (t.ex. mus).

Tre dokument – publicerade av Web Applications Working Group – har nu blivit offentliggjorda:

  • Pointer Lock (Candidate Recommendation) definierar ett API för skriptbaserad tillgång till rådata om musrörelser, medan målet för mushändelser är låst till ett objekt och musen görs osynlig. Detta är en kritisk funktionalitet för vissa typer av tillämpningar, speciellt 3D-tillämpningar med 1:a-person perspektiv och system för 3D-modellering.
  • Manifest for web apps and bookmarks (första offentligt Working Draft) beskriver hur utvecklare kan använda en centraliserad plats för metadata om en webbtillämpning. I detta ingår bland annat möjlighet att ange namnet på webbtillämpningen, länkar till ikoner, liksom vilken URL som webbtillämpningen bör öppna när den startas av användaren.
  • Input Method Editor API (Working Draft) definierar ett API för en editor ("input method editor", IME) som används i webbtillämpningar. En IME är en tillämpning där ett vanligt tangentbord kan användas för att mata in tecken och symboler som inte direkt stöds av tangentbordet självt. I Kina, Japan och Korea har IME:er bred användning, för att vanliga tangentbord ska kunna utnyttjas för att skriva in den stora uppsättningen tecken som krävs då kinesiska, japanska och koreanska texter skall skapas.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSSOM View Module"

2013-12-17

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") offentliggör nu ett utkast om hur man ska kunna manipulera den synliga delen av ett dokument.

CSSOM View Module – publicerad av CSS Working Group som Working Draft – definierar API:er som ger utvecklare ett sätt att inspektera och manipulera den synliga delen av dokument. I detta ingår bl.a. att få tag på positionen för lådor som används för layoout, få bredden på den synliga ytan, och rulla element. Läs mer om arbetet med formatering.

Ny Candidate Recommendation: tillgänglighet ... "WAI-ARIA 1.0 User Agent Implementation Guide"

2013-12-17

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har nu levererat ett genomarbetat förslag om riktlinjer för hur webbverktyg kan stödja tillgänglighet.

WAI-ARIA 1.0 User Agent Implementation Guide – publicerad av Protocols and Formats Working Group (PFWG) som Candidate Recommendation – beskriver hur webbläsare och andra webbverktyg bör stödja WAI-ARIA (specifikationen Accessible Rich Internet Applications), med särskild vikt vid hur funktionalitet definierad för WAI-ARIA bör göras åtkomliga för plattformens API:er för tillgänglighet. Kommentarer och information om provimplementeringar bör sändas in senast 17 januari 2014. Läs mer om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nätbaserad kurs kommer: mobila appar

2013-12-14

Kursen "W3C Mobile Web 2: Programming Applications" går ännu en gång, med start i januari 2014.

Man kan nu registrera sig för den kommande kursen W3C Mobile Web 2: Programming Applications, som startar 13 januari 2014. Kursen täcker alla viktiga tekniker för programmering av attraktiva mobila webbtillämpningar, tillämpningar som kan tillhandahållas såväl över nätet som via olika marknader för appar. Deltagare får tillgång till högkvalitativt kursmaterial, presenterat av förstklassiga experter. Registrera dig innan 25 december 2013 för att dra fördel av reducerad avgift. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Nya Recommendations: prestanda ... "Performance Timeline"; "User Timing"

2013-12-12

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har tagit fram två specifikationer om prestanda, vilka nu antagits som webbstandarder.

De aktuella specifikationerna – framtagna av Web Performance Working Group och publicerade som W3C Recommendations – är:

  • Performance Timeline, som definierar ett ensat gränssnitt för att lagra och återhämta mätdata om prestanda. Denna specifikation definierar ej specifika gränssnitt för prestandamätning.
  • User Timing, som definierar ett gränssnitt vilket stöder webbutvecklare när de ska mäta sina tillämpningars prestanda, genom att ge dem tillgång till finkorniga tidsstämplar.

Läs mer om Rich Web Clients Activity.

Nytt Working Draft: webbtillämpning ... "Progress Events"

2013-12-12

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu levererat ett genomarbetat förslag om sätt att mäta hur långt en bearbetning i webbklienten har kommit.

Progress Events – publicerad av Web Applications (WebApps) Working Group som Proposed Recommendation – definierar ett händelsegränssnitt som kan användas för att mäta hur långt en bearbetning kommit, t.ex. en överföring av data med HTTP. Denna specifikation är främst avsedd att användas av andra specifikationer. Kommentarer tas emot fram till och med 17 januari 2014. Läs mer om Rich Web Clients Activity.

Kommande workshop: betalning ... "Web Payments: How do you want to pay?"

2013-12-06

Nu annonseras en workshop som äger rum i mars i Paris, Frankrike, om aspekter på betalning över webben.

Värd för Workshop on Web Payments: How do you want to pay?, 24-25 March 2014, in Paris (France) är det franska W3C-kontoret.

Med detta arrangemang tas steg mot att göra det lättare att hantera betalningar på den öppna webbplattformen, som ett alternativ till ekosystemen för leverantörsspecifika appar för specifika apparater. Tanken är att förbättra användarupplevelsen, och att ge användaren större frihet i hur de vill betala, för att minska besväret för utvecklare och affärsverksamheter, och att skapa en situation där alla leverantörer av betalningslösningar – stora aktörer såväl som små – kan spela med på likartade villkor. Vi hoppas på brett deltagande från finansinstitutioner, myndigheter, operatörer av mobila nätverk, leverantörer av betalningslösningar, teknologiföretag, återförsäljare, innehållskonstruktörer och andra. Målet med workshopen är att etablera en bred kartbild över arbetet med öppna standarder för webbetalningar, samt förslag för initiala steg mot visionen. Vi tackar Telefonica och Worldline för att de ställt upp som ordföranden för arrangemanget. Deltagande är öppet för alla, medlemskap i W3C är inte ett krav. Alla deltagare ska skicka in ett position paper senast 8 februari 2014.

Ny Proposed Recommendation: säkerhet ... "Cross-Origin Resource Sharing"

2013-12-05

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") öch arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") har gemensamt tagit fram ett genomarbetat förslag om säkerhet i samband med hämtning av data från flera källor på nätet,

Cross-Origin Resource Sharing – publicerad av Web Applications (WebApps) Working Group och Web Application Security (WebAppSec) Working Group som Proposed Recommendation – definierar en mekanism för webbklienter att säkert hämta innehåll från olika datakällor. Specifikationer som erbjuder ett API för att hämta från flera källor kan använda den algoritm som specificeras i detta dokument. Om ett sådant API används för att hämta resurser från http://example.org, så kan en resurs från http://hello-world.example erbjuda sina resurser genom att använda mekanismen beskriven här (t.ex. genom att ange "Access-Control-Allow-Origin: http://example.org" i svarshuvudet), vilket då gör det möjligt att hämta den resursen från http://example.org. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 14 januari 2014. Läs mer om arbetet med säkerhet och om Rich Web Clients Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Object Model (CSSOM)"

2013-12-05

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har igen publicerat utkastet om objektmodell för CSS.

CSS Object Model (CSSOM) – publicerad av CSS Working Group som Working Draft – definierar API:er (för bl.a. generisk parsning och serialiseringsregler) avseende Media Queries, Selectors och för CSS självt. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Shapes Module Level 1"

2013-12-03

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu levererat ett genomgranskat utkast om hur olika geometriska former kan hanteras i CSS.

CSS Shapes Module Level 1 – publicerad av CSS Working Group som Last Call Working Draft – beskriver geometriska former som kan användas i CSS. I nivå 1 av detta kan sådana former appliceras på flytande innehåll. En cirkelform på ett flytande innehåll medför att "inline"-innehåll lägger sig utanför cirkelformen istället för att vara utanför det flytande innehållets avgränsningsbox. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 7 januari 2014. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: prestanda ... "High Resolution Time Level 2"

2013-12-03

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har nu tagit fram ett utkast om ett programmerbart gränssnitt för finkornig prestandamätning.

High Resolution Time Level 2 – publicerad av Web Performance Working Group som första offentligt Working Draft – specificerar ett JavaScript-gränssnitt som erbjuder information om aktuell tid, med upplösning ner till under millisekund, och som är sådan att den inte påverkas av fördröjningar eller modifieringar av systemklockan. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 8 januari 2014. Läs mer om Rich Web Clients Activity.

Ny workshop annonseras: personlig integritet ..."Strengthening the Internet Against Pervasive Monitoring (STRINT)"

2013-12-02

Internet Architecture Board och W3C har samarbetat för att organisera en workshop om personlig integritet på Internet. Workshopen äger rum i månadsskiftet februari/mars 2014.

Strengthening the Internet Against Pervasive Monitoring äger rum 28 februari - 1 mars 2014, i London (UK). Arrangemanget sker i samband med den 89:e IETF-konferensen som äger rum 2-7 mars på Hilton Metropole i centrala London.

Vid det tidigare plenariet i Vancouver enades man om att bred och djup övervakning innebär ett hot mot Internet. Bred övervakning inriktar sig på protokolldata som vi behöver ha för hantering av och säkerhet på nätet. Sådan data kan infångas och korreleras med annan data. Det finns ett utmaning i hur man kan förbättra protokollen så att man vidmakthåller hanterbarhet av nätverket och dess säkerhet, men samtidigt begränsar datainsamling och datakorrelering.

Det övergripande målet för workshopen är att leda IETF:s och W3C:s arbete så att vi kan förbättra eller stärka Internet i ett klimat med omfattande övervakning. En rapport från workshopen, i form av en IAB RFC, kommer att tillhandahållas efter mötet.

Deltagare i detta arrangemang måste sända in ett position paper eller ett Internet Draft senast 15 januari 2014.