W3C

W3C-logo

Nyheter oktober 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Ny Recommendation: små webbtillämpningar ... "Widget Interface"

2013-10-31

Den av arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") framtagna specifikationen Widget Interface har nu blivit webbstandard.

Widget Interface – publicerad av Web Applications Working Group som W3C Recommendation – definierar ett programmerbart gränssnitt (API) för små webbtillämpningar, ett gränssnitt som bl.a. erbjuder funktionalitet för att komma åt tillämpningens metadata, och persistent lagring av data.

Arbetsgruppen har även publicerat Pointer Lock (Last Call Working Draft), som definierar ett API för skriptad access till rådata om musrörelser, samtidigt som målet för mushändelser låses till ett visst element, och tar bort musens skärmmarkör. Detta är viktigt beteende för vissa typer av tillämpningar, t.ex. i 3D-tillämpningar. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 28 november 2013.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nya Proposed Recommendations: prestanda ... "User Timing and Performance Timeline"; "Timing control for script-based animations"

2013-10-31

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har publicerat två genomgranskade specifikationer om prestandamätning i webbmiljöer.

De dokument som nu är aktuella – publicerade av Web Performance Working Group – är:

  • User Timing (Proposed Recommendation) definierar ett gränssnitt som hjälper webbutvecklare att mäta sina webbtillämpningars prestanda genom att ge dem tillgång till finkorniga tidsmärkningar. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 28 november 2013.
  • Performance Timeline (Proposed Recommendation) definierar ett ensat gränssnitt för att lagra och hämta data om prestanda. Specifikationen täcker inte specifika gränssnitt för prestandamätningar. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 28 november 2013.
  • Timing control for script-based animations (Candidate Recommendation) definierar ett API som innehållskonstruktörer kan använda för att skriva skriptbaserade animeringar, där användarverktyget kan lägga begränsningar på uppdateringsfrekvensen i animeringen. Det är ju så att användarverktyget är bättre rustat att avgöra bästa uppdateringsfrekvens, grundat på fakta om huruvida sidan är synlig eller ej, aktuell CPU-belastning, etc. Om man använder detta API så bör det föra med sig bättre användning av CPU-resursen.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt dokument: användargränssnitt ... "Touch Events Extensions"

2013-10-31

Arbetsgruppen för webbhändelser ("Web Events Working Group") har dokumenterat implementerade utvidgningar av teknologin för tryckkänsliga användargränssnitt.

Touch Events Extensions – publicerad av Web Events Working Group som Group Note – definierar utvidgningar av specifikationen Touch Events, utvidgningar som har implementerats av en eller fler webbläsarleverantörer. Detta dokument kommer inte att undergå ytterligare arbete. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: länkad data ... "Linked Data Platform Use Cases and Requirements"

2013-10-31

Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har nu tagit fram ett utkast om användningsfall och krav på en plattform för hantering av länkad data.

Linked Data Platform Use Cases and Requirements – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Working Draft – dokumenterar en uppsättning användarscenarier, användningsfall och krav som bäst stöds av en enkel plattform för länkad data, byggd på HTTP-access till webbresurser vilka beskriver sina tillstånd med hjälp av RDF. Utgångspunkten för framtagandet av dessa användningsfall är en uppsättning scenarier som ger realistiska exempel på hur människor kan använda läs- och skrivbar länkad data. Användningsfallen beskrivs på ett berättande sätt i termer av ett beteende (eller flera beteenden) baserade på, och underbyggda av scenarier från, användningsbeskrivningarna. Avsikten med hur dokumentet utformats är att undvika detaljer om protokoll (särskilt HTTP-protokollet), och undvika specifik vokabulär som kan införas av LDP-specifikationen (Linked Data Platform). Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nya Working Drafts: html ... "HTML 5.1"; "HTML Canvas 2D Context, Level 2"

2013-10-31

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu levererat utkast av specifikationen av HTML 5.1 och om stöd för rityta ("Canvas 2D").

De nu tillgängliga specifikationerna – publicerade av HTML Working Group som Working Drafts, samt en Working Group Note – är:

  • HTML 5.1 (Working Draft) definierar den första mindre revisionen av HTML5. I denna version har nya funktionaliteter införts för att stödja konstruktörer av webbinnehåll; nya element har införts, byggda på utredningar om använda ansatser för att skapa innehåll; och vikt har lagts vid att definiera tydliga konformitetskriterier för användarverktyg, som ett led i arbetet med att förbättra interoperabilitet.
  • HTML Canvas 2D Context, Level 2 (Working Draft) definierar 2D-kontextet för HTML:s rityta. Detta kontext erbjuder objekt, metoder och egenskaper som gör det möjligt att rita och manipulera grafik på en rityta.
  • HTML Microdata (Group Note) definierar HTML:s mekanism för mikrodata. Med denna mekanism kan man bädda in maskinläsbar data i HTML-dokument, på ett sätt som är enkelt att skapa som innehåll, med en entydig parsningsmodell. Denna är kompatibel med ett flertal andra dataformat, t.ex. RDF och JSON.

Läs mer om arbetet med HTML.

Ny Recommendation: internationalisering ... "Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0"

2013-10-29

Arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") har i sitt arbete tagit fram specifikationen ITS version 2.0 om taggning av innehåll som stöder internationalisering, och denna specifikation har nu blivit antagen som webbstandard.

Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0 – publicerad av MultilingualWeb-LT Working Group som W3C Recommendation – erbjuder en bas för att integrera automatiserad bearbetning av mänskligt språk i grundläggande webbteknologier. Den har ett stort överlapp med sin föregångare ITS 1.0, men erbjuder ytterligare begrepp som har konstruerats för att stödja automatiserat skapande och bearbetning av flerspråkigt webbinnehåll. Arbetet med tillämpningsscenarier för ITS 2.0, och insamling av användnings- och implementeringserfarenheter kommer framgent att ske inom ramen för ITS Interest Group. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Ny Recommendation: användargränssnitt ... "Page Visibility (Second Edition)"

2013-10-29

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har producerat specifikationen om synlighet för webbsidor, som nu blivit webbstandard, samt två utkast om överföring av innehåll mellan klient och server.

De aktuella specifikationerna – publicerade av Web Performance Working Group – är:

  • Page Visibility (Second Edition) (W3C Recommendation) definierar ett sätt som webbutvecklare kan använda för att via skripts avgöra om en viss sida syns eller ej, för att därigenom kunna utveckla webbtillämpningar som är CPU- och energieffektiva.
  • Beacon (första offentligt Working Draft) definierar interoperabla metoder som kan användas för att asynkront överföra data från användarverktyget till en webbserver, där användarverktyget har ansvar för att sända data.
  • Resource Priorities (första offentligt Working Draft) definierar ett sätt som webbutvecklare kan använda för att ge användarverktyget (t.ex. en webbläsare) tips om med vilken prioritet den skall använda för att ladda ned en resurs. Detta ger användarverktyget en möjlighet att mer effektivt hantera i vilken ordning resurser skall laddas ned.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Masking Module Level 1"

2013-10-29

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") tillsammans med arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") har tagit fram ett utkast om hur man maskar eller klipper visuellt innehåll.

CSS Masking Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group i samarbete med SVG Working Group som Last Call Working Draft – erbjuder två sätt att delvis eller helt dölja delar av visuellt presenterade element: maskning och klippning. Maskning innebär att man använder ett annat grafiskt element eller bild som en mask: ljusstyrke- eller alfamask. Klippning innebär att man beskriver den visuellt synliga delen av visuella element. Kommentarer tas emot fram till och med 10 december. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.

Ny webbstandard: geoinformation ... "Geolocation API Specification"

2013-10-24

Den av arbetsgruppen för geolokalisering ("Geolocation Working Group") framtagna specifikationen Geolocation API har nu antagits som en Recommendation.

Geolocation API Specification – publicerad av Geolocation Working Group som W3C Recommendation – definierar ett API som erbjuder programmerbar tillgång till geoinformation som berör klientapparaten (dess plats i geografin). Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: formatmallar ... "CSS Writing Modes Level 3"

2013-10-24

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") offentliggör nu ett utkast om stöd för olika (internationella) sätt att presentera text (höger-till-vänster etc.)

CSS Writing Modes Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – definierar CSS-stöd för olika skrivsätt, som vänster-till-höger (t.ex. latinska språk och indiska), höger-till-vänster (t.ex. hebreiska och arabiska), dubbelriktade (t.ex. blandad latinsk och arabisk text), och vertikal (t.ex. asiatiska skrivspråk). Principer för skrivspråk som karaktäriseras av nerifrån-och-upp hanteras inte av denna specifikation. Läs mer om arbetet mer formatering.

Nytt Working Draft: dom ... "Custom Elements"

2013-10-24

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram ett utkast om teknologi för att definiera egna typer av element.

Custom Elements – publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft – beskriver en metod som kan användas då man vill definiera och använda nya typer av DOM-element i ett dokument. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 21 november 2013. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nya Proposed Recommendations: frågespråk/formatering ... XQuery 3.0; XPath 3.0; m.m.

2013-10-22

Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") och arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") har i samarbete tagit fram fem förslag till specifikationer av teknologier för frågor och selektion av innehåll i dokument: XQuery, XPath.

De nu aktuella specifikationerna – publicerade av XML Query Working Group och XSLT Working Group som Proposed Recommendations – är:

Kommentarer på dessa tas emot fram till och med 19 november 2013. Läs mer om arbetet med XML.

Ny Proposed Edited Recommendation: binär XML ... "Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0 (Second Edition)"

2013-10-22

Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") har skapat en korrigerad utgåva av specifikationen för binär XML, som nu bör granskas.

Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0 (Second Edition) – publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Proposed Edited Recommendation – utgör specifikationen av det effektiva transportformatet EXI. EXI är en mycket kompakt representation av infoset för Extensible Markup Language (XML), avsett för att samtidigt optimera prestanda och användning av beräkningsresurser. Formatet använder en hybridansats baserat på teorier för information och för formella språk, samt praktiska tekniker vilka verifierats genom mätning, för att skapa en entropibaserad kodning av XML-information. Med en relativt enkel algoritm, vilken kan ges en snabb och kompakt implementering, och en liten uppsättning datatyper, så kan den producera effektiva kodningar av strömmar av XML-händelser. I specifikationen definieras det grammatikstyrda produktionssystemet, liksom formatet för EXI. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 20 november 2013. Läs mer om arbetet med XML.

Nya Working Drafts: html ... "Encrypted Media Extensions", m.m.

2013-10-22

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu tre utkast om ruby-annotering; dokument med både HTML- och XML-representation; krypterad media.

De tre utkasten – publicerade av HTML Working Group som Working Drafts – är:

  • W3C HTML Ruby Markup Extensions (första offentligt Working Draft). Den s.k. ruby-uppmärkningen som för närvarande beskrivs i HTML-specifikationen ger ett begränsat stöd för ett antal funktionaliteter, såsom jukugo och dubbelsidig ruby, liksom, för "inline ruby". Den nu aktuella specifikationen inriktas på dessa begränsningar genom att introducera nya element och ändra bearbetningsmodellen för ruby. Särskild hänsyn har tagits för att säkerställa att skapande av text även i fortsättningen kommer att vara så enkel som möjligt.
  • Polyglot Markup: A robust profile of the HTML5 vocabulary (Working Draft). Ett dokument använder s.k. polyglot uppmärkning, om det består av en ström av bytes som efter parsning resulterar i identiska träd när de behandlas som HTML-dokument och när de behandlas som XML-dokument (med vissa begränsningar som anges i introduktionen till specifikationen). Polyglot uppmärkning, som uppfyller ett antal väldefinierade villkor, tolkas som kompatibla, oavsett om de hanterats som HTML eller som XHTML, i enlighet med HTML5-specifikationen. Sådan uppmärkning använder en speciell DOCTYPE, deklarationer av namnrymder, och en specifik princip för versala/gemena bokstäver i element- och attributnamn (vanligen gemener, men i vissa fall enligt principen "kamel"). Polyglot uppmärkning använder gemener för vissa attributvärden. Bland övriga begränsningsvillkor återfinns t.ex. krav på tomma element, namngivna referenser till entiteter, och användning av skripts och stilar.
  • Encrypted Media Extensions (Working Draft). Denna specifikation utvidgar HTMLMediaElement genom att erbjuda API:er för att styra uppspelning av skyddat innehåll. Detta API stöder användningsfall i ett spektrum från enkel kryptering av nyckel till omfattande video (givet att användarverktyget implementerar detta). Utbyte av licens och/eller nyckel styrs av tillämpningen. Denna specifikation definierar inte skydd av innehåll eller något system för hantering av digitala rättigheter (Digital Rights Management). Istället definieras här ett gemensamt API som kan användas för att upptäcka, välja, och interagera med sådana system, liksom med enklare system för krypterat innehåll.

Läs mer om arbetet med HTML.

Inbjudan till symposium: "Accessible E-Learning"

2013-10-22

Arbetsgruppen för FoU om tillgänglighet ("WAI Research and Development Working Group") arrangerar ett nätbaserat möte om utbildning på nätet, och önskar nu få artiklar som bidrag till detta.

Detta möte arrangeras av Research and Development Working Group (RDWG) för att bidra till delande av kunskap om och erfarenhet av inlärning på nätet; diskutera olika ansatser för att hantera tillgänglighet i sådana sammanhang; och undersöka vad som behöver göras för att förbättra tillgänglighet i plattformar och miljöer som stöder utbildning, vilket bl.a. innefattar Massive Open Online Courses (MOOCs). Man kan skicka in bidrag fram till och med 15 november 2013. Läs mer om Symposium on Accessible E-Learning och om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Ny kurs lanseras: "JavaScript for Beginners"

2013-10-21

W3C har nu skapat en ny kurs som kommer att ges över nätet, en introducerande kurs om användning av JavaScript.

Kursen JavaScript for Beginners är inriktad mot att hjälpa webbdesigners att förstå de grundläggande begreppen i JavaScript. Kursen är fyra veckor lång, och börjar den 11 november 2013. Det huvudsakliga målet med kursen är att se till att deltagarna kan använda goda konstruktionsprinciper för JavaScript, och hur de kan undvika fallgropar. Kursen är en paketering av råd, verktyg och principer för JavaScript, med ett logiskt flöde som kontinuerligt illustreras av exempel och övningsuppgifter. JavaScript är ett av de tre grundläggande verktygen för webbutveckling – de andra två är HTML5 och CSS. Registrera dig senast 28 oktober 2013 för att dra nytta av reducerad avgift. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Nytt dokument: frågespråk ... "Selectors API Level 2"

2013-10-18

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har publicerat ett dokument om selektorer, vilka kan välja ut delar av ett dokument.

Selektorer, som bl.a. används i CSS, är mönster som matchas mot element i en trädstruktur. Selectors API Level 2 – publicerad av Web Applications Working Group som Group Note – definierar metoder för att hämta element-noder ur en DOM, genom att matcha den mot en grupp av selektorer, och metoder för att testa om ett visst element matchar en angiven selektor. Man vill ofta utföra DOM-operationer på specifika delmängder av elementen i en DOM. Dessa metoder förenklar arbetet med att få tag på och testa specifika element, speciellt i jämförelse med mer omständliga tekniker som definierats och använts tidigare. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Ny Proposed Recommendation: media ... "API for Media Resources 1.0"

2013-10-15

Arbetsgruppen för mediaannotering ("Media Annotations Working Group") har nu levererat ett genomgranskat förslag om programmerbart gränssnitt för att få information om mediaresurser.

Specifikationen API for Media Resources 1.0 – publicerad av Media Annotations Working Group som Proposed Recommendation – definierar ett API som ger tillgång till metadatainformation om mediaresurser på webben. Det övergripande målet för denna specifikation är att ge utvecklare ett bekvämt sätt att få metadatainformation som sparats i olika metadataformat. API:et erbjuder access till en uppsättning metadataegenskaper definierade i specifikationen Ontology for Media Resources 1.0. Dessa egenskaper är grunden för hur detta API fungerar. Kärnan av specifikationen är definition av API-gränssnitt för att hämta metadatainformation, såväl synkront som asynkront. Det definierar även gränssnitt för strukturerade värdtyper, och specifikationen av beteendet av detta API. Kommentarer tas emot fram till och med 25 november 2013. Läs mer om arbetet med video på webben.

Nytt Working Draft: grafik ... "Compositing and Blending Level 1"

2013-10-11

I samarbete mellan arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") har nu ett utkast tagits fram om hur olika grafiska former kan kombineras till en.

"Compositing" beskriver hur olika elements former kan kombineras till en sammansatt form. Det finns olika ansatser till hur detta kan ske. Tidigare versioner av SVG använde Simple Alpha Compositing, där varje element renderas i sin egen buffer, och sedan slås dessa samman med en bakgrund, genom användning av en Porter Duff-operator. Compositing and Blending Level 1. – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group och SVG Working Group som Last Call Working Draft – definierar en ny sammanslagningsmodell som utvidgar den enkla modellen för Simple Alpha Compositing, genom att erbjuda ytterligare Porter Duff-operatorer för sammanslagning; avancerade färghanteringlägen, som medger styrning av hur färger blandas i de områden där former överlappar; och sammanslagninggrupper. Sänd in kommentarer på detta senast 8 november 2013. Läs mer om arbetet med formatering.

Ny Recommendation: användargränssnitt ... "Touch Events"

2013-10-10

Nu har specifikationen (framtagen av arbetsgruppen för webbhändelser, "Web Events Working Group") av användning av tryckkänsliga ytor blivit en webbstandard.

Touch Events – publicerad av Web Events Working Group som W3C Recommendation – definierar en uppsättning lågnivåhändelser som representerar en eller fler kontaktpunkter på en tryckkänslig yta, och hur de ändras relativt ytan och DOM-element som visas på ytan (t.ex. tryckkänsliga skärmar) eller på annat sätt knutits till den (t.ex. för ritbräden utan skärm). Specifikationen hanterar även plattor med penna, såsom skärmar för ritning, med hänsyn tagen till funktionaliteten hos den använda pennan. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Text Module Level 3"

2013-10-10

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu ett genomarbetat utkast om presentation av text.

CSS Text Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – definierar egenskaper som används vid bearbetning av text, och specificerar motsvarande bearbetningsmodell. Här ingår radbrytning, justering, hantering av blanka tecken, och text-transformering. Kommentarer tas emot fram till och med 7 november 2013. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: media ... "Web Audio API"

2013-10-10

Arbetsgruppen för audio ("Audio Working Group") har nu levererat ett utkast om programmerbart gränssnitt för hantering av ljud på webben.

Specifikationen Web Audio API – publicerad av Audio Working Group som Working Draft – beskriver ett högnivå JavaScript-API för bearbetning och syntetisering av ljud i webbtillämpningar. Denna bygger på en grundläggande modell av en graf av noder, där AudioNode-objekt kopplas ihop så att de bildar ett nätverk vilket åstadkommer det fullständiga slutgiltiga ljudet. Den faktiska bearbetningen sker i huvudsak i den underliggande implementationen (typiskt i optimerad assembler / C / C++), men direkt bearbetning och syntetisering i JavaScript stöds också. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Ny Candidate Recommendation: xml ... "XML Inclusions (XInclude) Version 1.1"

2013-10-09

Arbetsgruppen för XML:s kärna ("XML Core Working Group") har nu publicerat ett genomgranskat förslag om mekanism för inkludering av XML-delar i XML-dokument: XInclude 1.1.

Många programmeringsspråk erbjuder en inkluderingsmekanism, som stöder modularisering. Uppmärkningsspråk behöver ofta en likartad mekanism. XML Inclusions (XInclude) Version 1.1 – publicerad av XML Core Working Group som Candidate Recommendation – introducerar en generisk mekanism för att sammanställa XML-dokument (representerade av sina "infosets"), för användning i tillämpningar som behöver en sådan funktionalitet. Syntaxen baseras på existerande konstrukter från XML – element, attribut och URI-referenser. Läs mer om arbetet med XML.

Nytt dokument: internationalisering ... "Use Cases and Exploratory Approaches for Ruby Markup"

2013-10-09

Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har producerat ett informativt dokument om användningsfall för uppmärkning av ruby-text.

Use Cases & Exploratory Approaches for Ruby Markup – publicerad av Internationalization Working Group som Group Note – har skapats för att stödja en diskussion om vad som bör inkluderas i HTML5-specifikationen (och kanske andra vokabulärer för uppmärkning) för att på ett adekvat sätt stödja ruby-text. Det beskriver ett antal användningsfall som har med ruby att göra, och undersöker sedan för varje fall ett antal möjliga ansatser till ruby-uppmärkning, och ger fördelar respektive nackdelar med dessa ansatser. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Internet- och webborganisationer publicerar Montevideouttalandet om framtida samarbete på Internet.

2013-10-07

I Montevideo (Uruguay) träffades ledande representanter från flera organisationer med ansvar för att koordinera Internets tekniska infrastrutrur, för att diskutera de utmaningar som kan påverka Internets framtid.

De publicerade idag Montevideo-uttalandet om framtida samarbete kring Internet, ett uttalande som skrivits under av African Network Information Center (AFRINIC), American Registry for Internet Numbers (ARIN), Asia-Pacific Network Information Centre (APNIC), Internet Architecture Board (IAB), Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), Internet Engineering Task Force (IETF), Internet Society (ISOC), Latin America and Caribbean Internet Addresses Registry (LACNIC), Réseaux IP EuropéensNetwork Coordination Centre (RIPE NCC) och W3C. För mer information, läs om Open Stand, en rörelse inriktad på att marknadsföra en beprövad uppsättning principer som etablerar den moderna paradigmen för standarder.

Ny rapport: semantik ... "RDF Validation: Practical Assurances for Quality RDF Data"

2013-10-04

W3C publicerar nu en rapport från en workshop om semantisk modellering.

Den sammanfattande rapporten beskriver Workshop on RDF Validation: Practical Assurances for Quality RDF Data, som ägde rum 10-11 september 2013 i Cambridge.

Målet med workshopen var att identifiera användningsfall, krav på lämpliga teknologier för att attackera utmaningen med att definiera gränssnitt mot och validering av RDF-dokument och -meddelanden. De tjugo föredragen fokuserade på dagens och morgondagens krav och lösningar. Diskussionssessioner fokuserade på att bygga konsensus kring insatsområde och nästa steg i arbetet.

Denna workshop etablerade en bas för W3C att utveckla mänskligt och maskinellt läsbara beskrivningar av de former som RDF-grafer har, då de produceras eller konsumeras av en tjänst. En sådan beskrivning måste vara användbar för validering, formulärgenerering, liksom för förståelig dokumentation. Deltagarna var även samstämmiga i att en lösning måste erbjuda ett deklarativt sätt att beskriva enkla integritetsvillkor, men även en utvidgningsmekanism som gör att man kan använda teknologier som SPARQL för att specificera mer komplexa begränsningsvillkor.

Nytt Working Draft: formatmallar ... "CSS Style Attributes"

2013-10-03

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu ett genomarbetat utkast om attribut på stilar.

Uppmärkningsspråk såsom HTML och SVG tillhandahåller ett stil-attribut på de flesta element, för att kunna lagra stilinformation som gäller för elementen. CSS Style Attributes – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Proposed Recommendation – beskriver syntax och tolkning av CSS-fragment som kan användas i sådana stil-attribut. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 31 oktober 2013. Läs om arbetet med formatering.

Nya Candidate Recommendations: formatmallar ... "CSS Fonts Module Level" och "CSS Cascading and Inheritance Level 3"

2013-10-03

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram två specifikationer om formatmallar som är klara för provimplementeringar.

De aktuella specifikationerna – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendations – är:

  • CSS Cascading and Inheritance Level 3, är en modul som beskriver hur man kan ordna formateringsregler, och sätta värden på alla egenskaper på alla element. Genom kaskadering och arv kan värden propageras till alla egenskaper hos alla element. CSS är ett språk för att beskriva visualisering av strukturerade dokument (t.ex. HTML och XML) på skärmen, på papper, i tal, etc.
  • CSS Fonts Module Level 3, är en modul som beskriver hur typsnittsegenskaper kan anges, och hur typsnittsresurser kan laddas dynamiskt. Innehållet i denna specifikationär en sammanställning av innehåll som tidigare var uppsplittrat på modulerna CSS3 Fonts och CSS3 Web Fonts. Beskrivningar av händelser som inträffar under laddning av ett typsnitt, har flyttats över till modulen CSS3 Font Load Events.

Läs mer om arbetet med formatering

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "Using WAI-ARIA in HTML"

2013-10-03

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett uppdaterat utkast om tillgänglighetsstöd i HTML.

Using WAI-ARIA in HTML – publicerad av HTML Working Group som uppdaterat Working Draft – är en praktisk handbok för utvecklare, om hur man kan lägga till tillgänglighetsinformation i HTML-element, genom användning av specifikationen av tillgängliga tillämpningar (Accessible Rich Internet Applications, WAI-ARIA), som definierar ett sätt att göra webbinnehåll och webbtillämpningar mer användbara för människor som har funktionshinder. Den har utvecklats av HTML Accessibility Task Force i samarbete med HTML Working Group och WAI:s arbetsgrupp för protokoll och format (Protocols and Formats Working Group, PFWG). Läs mer om arbetet med HTML och om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI)

Nytt dokument: media ... "Publishing and the Open Web Platform"

2013-10-03

Idag publiceras rapporten från workshopen om användning av den Öppna Webbplattformen inom publicering.

Denna rapport sammanfattar det som ägde rum under Workshop on the Publishing and the Open Web Platform, som ägde rum 16-17 september 2013 i Paris. W3C framför sitt tack till IRI som ställde upp som värd för arrangemanget, Intel och Adobe som var sponsorer, och INRIA som bidrog med extra stöd.

Denna workshop i Paris var den tredje i en serie av träffar där W3C möter näringslivet Målet var att för det första identifiera vilka svårigheter dagens affärsmässiga aktörer inom publicering stöter på när de försöker använda verktyg baserade på den Öppna Webbplattformen, bland annat inom tryckta media, och för det andra att hitta sätt att eliminera eller minska dessa svårigheter. Vi tog emot ungefär femtio uttalanden om intresse att deltaga och kortare artiklar i ämnet för detta tvådagarsarrangemang, och cirka sextio personer deltog i workshopen. En del av mötet allokerades till paneldebatter kring en uppsättning av de inskickade bidragen, och en annan del avsattes för öppna diskussioner.

Många av de utmaningar som lyftes fram under diskussionerna kommer utnyttjas i det arbete som nu startats av W3C Digital Publishing Interest Group, kring att insamla tekniska krav, från publiceringssektorns sida, på teknologier i den Öppna Webbplattformen. Dessutom fanns en enighet om att en aktivitet kring utbildning och informationsspridning kan vara nödvändig. En av de utmaningar som publiceringsindustrin står inför är att förbättra sitt eget tekniska kunnande, vilket bl.a. innefattar de nya möjligheter som erbjuds av den Öppna Webbplattformen (t.ex. avancerad styrning av komplex typografi med CSS; eller interaktivitet i elektroniska böcker, åstadkommen med skripts), liksom den brist på kontakter som vi ser mellan å ena sidan industrin och å andra sidan webbdesigners och och utvecklare av webbtillämpningar. Det var även en enighet om att W3C bör fortsätta att skapa relationer med olika industriorganisationer inom området, och att nå ut till bibliotekarier och arkivpersonal, för att samverka med dem på områden som metadatas användning vid publicering. Vi ser fram emot nya insatser under de kommande månaderna.

Nya Candidate Recommendations: apparatsensorer ... "Ambient Light Events"; "Proximity Events"

2013-10-01

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") publicerar nu två specifikationer om hur sensorer på användarens apparat kan användas: omgivningens ljusstyrka och avkänning av näraliggande objekt. Dessa är nu redo för provimplementering.

De två nu aktuella specifikationerna – publicerade av Device APIs Working Group som Candidate Recommendations – är:

  • Ambient Light Events, som definierar ett sätt att ta emot information från en ljuskänslig sensor som känner av ett ljus i omgivningen.
  • Proximity Events, som definierar ett sätt att ta emot information från en omgivningskänslig sensor som upptäcker ett fysiskt objekt i närområdet.

Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "HTML to Platform Accessibility APIs Implementation Guide"

2013-10-01

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu skapat ett utkast av ett dokument som ger råd om implementering av tillgänglighetsstöd för HTML.

HTML to Platform Accessibility APIs Implementation Guide – publicerad av HTML Working Group som Working Draft – beskriver hur HTML:s element och attribut kan avbildas på tillgänglighetsorienterade API:er: roller, tillstånd och egenskaper, på ett antal plattformar. Här ges råd om hur man kan härleda tillgänglighetsnamn och -beskrivningar för HTML-element. Dessutom visas exempel på implementering av tillgänglighet. Mer information finns om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: frågespråk ... "XQueryX 3.0"

2013-10-01

Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") har levererat ett nytt utkast om frågespråket XQuery.

XQueryX 3.0 – publicerad av XML Query Working Group som Last Call Working Draft – definierar en XML-syntax för XQuery 3.0, ett frågespråk baserat på XML. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 22 oktober 2013. Läs mer om arbetet med XML.

Ny rapport: mobila webben ... "Current State and Roadmap of Standards for Web Applications on Mobile"

2013-10-01

W3C publicerar nu en ny uppdaterad utgåva av översikten över standarder för den mobila webben.

Thumbnail of application platform diagram that appears in the report Denna nya utgåva – Standards for Web Applications on Mobile – är en översikt över olika teknologier som utvecklas inom W3C, teknologier som ökar kraftfullheten i webbtillämpningar, speciellt i det mobila sammanhanget.

Detta är en leverabel från projektet webinos, och innehåller modifieringar och tillägg relativt utgåvan från mars 2013, såsom den nyligen skapade intressegruppen för webben i det mobila sammanhanget (Web and Mobile IG, som kommer att ansvara för nästa utgåva av dokumentet), beskrivning av prestandaförbättringar genom bättre integrering av rullning av innehåll och prioriteter för nätverksanvändande, nya tidiga ansatser om responsiva bilder och hantering av filsystem. Rapporten visar även, på ett grafiskt sätt, hur arbetet fortskrider med de specifikationer som detta dokument följer upp.

Läs mer om arbetet med webben och mobila apparater.

Ny rapport: sociala media ... "W3C Workshop Report: Social Standards: The Future of Business Workshop"

2013-10-01

Nu publiceras rapporten från den nyligen avhållna workshopen om webbteknologier för sociala media på webben.

Den sammanfattande rapporten från workshopen Social Standards: The Future of Business Workshop –som hölls i augusti och organiserades i samarbete med OpenSocial Foundation publiceras nu. W3C tackar AppFusions för att de ställde upp som värd för arrangemanget, samt IBM och Open Mobile Alliance för kompletterande stöd.

Workshopen erbjöd ett forum där intressenter från sociala media (affärs- och tekniskt orienterade) kunde skapa en vägkarta för att standardisera dagens fragmenterade sektor av sociala media, så att den Öppna Webbplattformen ska kunna stödja sociala aspekter. Deltagare diskuterade hur sociala media transformerar företaget, och vad som kommer inom teknologier som OpenSocial och ActivityStreams, som båda genomgår uppdatering. Workshopen var en viktig milstolpe i arbetet genomfört av Social Business Community Group.

Deltagarna i arrangemanget var överens om att W3C borde skapa en arbetsgrupp som definierar standarder kring sociala media, i spektrumet från API:er till federering av profiler, samt att skapa en grupp som skall arbeta med egenskapsgrafer. I samarbete med OpenSocial Foundation, Open Mobile Alliance, ActivityStreams, och andra grupper inom området, kan man ta fram nästa generation av standarder för den sociala webben. W3C ser fram emot att, inom några veckor, föreslå en eller flera uppdragsspecifikationer för arbete i detta område.