W3C

W3C-logo

Nyheter april 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nya Recommendations: proveniens ... "PROV"

2013-04-30

Nu har W3C publicerat teknologin för annotering av ursprung av information, som webbstandard. Denna teknologi har tagits fram av arbetsgruppen för proveniens ("Provenance Working Group").

Uppdraget för Provenance Working Group var att utveckla ett ramverk för att utbyta information om ursprung (proveniens) över webben. Nu är den av arbetsgruppen publicerade uppsättningen av dokument om PROV antagen som webbstandard. Samtidigt publicerar arbetsgruppen ett antal stödjande dokument om teknologin. En fullständig förteckning av dokumenten finns i PROV Overview Note. Med PROV kan man representera och utbyta information om ursprung (dvs var information kommer ifrån), i ett antal brett använda format, som RDF och XML. Dessutom ges specifikationer av hur man kan komma åt ursprungsinformation, hur man validerar den och hur den avbildas på Dublin Core. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt dokument: webbprinciper ... "Publishing and Linking on the Web"

2013-04-30

Gruppen för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group") har utrett hur man bör förstå vad det innebär att publicera information på webben och att länka till resurser på webben, och publicerar nu ett dokument som beskriver grunderna för detta.

Webben återanvänder begrepp från området fysiska media (t.ex. termen "sida"), och omtolkar dem för att de skall vara användbara på en nätverkad infrastruktur (Internet) och användbara i ett digitalt presentationsmedium (webbläsare). Denna ansats är en bekväm abstraktion, men när sociala eller juridiska begrepp och ramverk som berör dokument, publicering och fritt tal appliceras på webben, så kan analogierna vara missledande. Till exempel är publicering av en sida på webben fundamentalt skilt från att trycka och distribuera en sida i en tidskrift eller bok. Publishing and Linking on the Web – publicerad av Technical Architecture Group som Group Note – beskriver principerna för publicering och länkning på webben, så att det skall bli tydligare vilka skillnader som föreligger mellan publicering i fysisk form och publicering på webben. Läs mer om Technical Architecture Group.

Nya Working Drafts: personlig integritet ... "Tracking Protection"

2013-04-30

Arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group") publicerar nu två utkast om teknologi som hjälper till att begränsa spårbarhet på webben.

De två utkasten – publicerad av Tracking Protection Working Group som Working Drafts – som nu publiceras är:

  • Tracking Preference Expression (DNT), som definierar tekniska mekanismer för att uttrycka preferenser angående spårning av användarbeteende. Detta åstadkoms genom att preferenser uttrycks i DNT-fältet i HTTP-huvudet, via en egenskap i HTML DOM som kan läsas av inbäddade skripts, eller via egenskaper som kan åtkommas av olika inpluggningsmoduler i webbläsare eller av extra API:er. Dessutom definieras mekanismer som webbplatser kan använda för att signalera om och hur de kan uppfylla sådana preferenser, såväl i form av att publicera en maskinläsbar resurs (åtkomstbar via en standardiserad adress) som anger status på spårningen, och via ett Tk-fält i svarshuvudet, och som en mekanism som användaren kan använda för att ge tillstånd till avvikelser från DNT.
  • Tracking Compliance and Scope, som definierar betydelsen av preferenser angående Do Not Track (DNT) och anger praktiska ansatser vilka webbplatser kan utnyttja för att stödja preferenser.

Läs mer om arbetet med personlig integritet.

Enkät om W3C:s varumärke - deltag och vinn!

2013-04-29

Vad är W3C för dig? Vad borde vi vara? En enkät för att få information om vad W3C betyder för dig. Deltag och vinn en iPad.

Inför W3C:s 20-års jubileum 2014 genomför vi en undersökning, och vill att du deltar i en bred enkät om vad W3C är för dig. Dina svar kommer att hjälpa oss att förstå vad vi bör satsa resurser på för att stärka vår roll.

Enkäten, är öppen fram till och med 5 maj 2013, och tar ungefär 15 minuter att besvara. De som fyller i enkäten kan vinna en Apple iPad mini.

W3C har anlitat Salloway and Associates, ett oberoende marknadsundersökningsföretag, för att genomföra denna enkät på ett sätt som garanterar professionalitet och personlig integritet. W3C erhåller bara anonymiserade resultat från undersökningen. Mer om policyn för personlig integritet anges i enkäten.

Vi ser fram emot att höra dina åsikter.

Utbildning: HTML5 ... registrering har öppnat

2013-04-26

Om en månad startar den nya omgången av HTML5-kursen. Man kan nu registrera sig.

HTML5-kursen, som leds av den erfarne utbildaren Michel Buffa, handlar om de tekniker som utvecklare och designers behöver känna till för att skapa attraktiva webbsidor och webbappar. Här ingår t.ex. video, animering, formulär, API för platsberoende tjänster, och tillämpningar som kan köras utan nätuppkoppling. Kursen börjar 3 juni 2013, och går under sex veckor. Deltagare kommer att vid kursslut erhålla ett certifikat. Registrera dig innan 6 maj, och dra fördel av reducerat pris vid tidig anmälan. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Registrera dig på kursen om den mobila webben

2013-04-24

Nu kan man registrera sig för kursen om hur webbteknologier används i mobila sammanhang, en kurs som startar mitten av maj.

Den 13 maj 2013 startar ännu en omgång av kursen W3C mobile Web best practices. I denna kurs kommer du att lära dig hur du "mobiliserar" sidor med webbinnehåll, och hur du levererar en attraktiv webbupplevelse på mobila apparater. Denna sexveckorskurs, som leds av Frances de Waal, ger dig möjlighet att arbeta i ett tempo som passar dig (tänkt studieinsats är 6 timmar per vecka). Registreringsavgift är 245 Euro. Anmäl dig, och bli en expert på den mobila webben, och lär dig mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Workshop: tillgänglighet ... "Referencing and Applying WCAG 2.0 in Different Contexts"

2013-04-24

En workshop om tillämpning av tillgänglighetsstandarden WCAG 2.0 kommer att hållas i Bryssel i maj. Nu kan man registrera sig.

Vid W3C Workshop on Referencing and Applying WCAG 2.0 in Different Contexts (som äger rum 23 maj 2013 i Bryssel, Belgien) kommer man att belysa hur man kan tillämpa Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 och stödmaterial i olika kontext och policyomgivningar. Denna workshop är öppen för policyansvariga, användare, utvecklare, tillgänglighetsexperter, forskare och andra som har intresse av WCAG 2.0. Registrering är öppen till 7 maj 2013, eller till dess att taket för antalet deltagare nåtts. Läs mer om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI)

Ny Recommendation:säkerhet ... "XML Digital Signatures for Widgets"

2013-04-18

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har tagit fram specifikationen för signering av små webbtillämpningar, och denna specifikation är nu en webbstandard.

XML Digital Signatures for Widgets – publicerad av Web Applications Working Group som W3C Recommendation – definierar en profil av specifikationen XML Signature Syntax and Processing inriktad för att stödja signering av installerbara paket för små webbtillämpningar. Innehållskonstruktörer och -distributörer kan digitalt signera en webbtillämpning, för att säkerställa kontinuitet av skaparrätt och distributionsrätt. Ett webbverktyg eller annat valideringssystem kan använda en digital signatur för att verifiera integritet av data i filerna inom ett tillämpningspaket, och verifiera de signerande nycklarna. Mer om detta och liknande finns på webbsidan för Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Overflow Module Level 3"

2013-04-18

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar ett förslag om hantering av visuellt innehåll som är för stort att presenteras i en behållare av fix storlek.

CSS Overflow Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – är en CSS-modul som definierar funktionalitet som stöder nya mekanismer för att hantera stort innehåll i visuella media (t.ex. på skärm eller på papper). För interaktiva media beskriver den funktionalitet som hanterar överloppsinnehåll för en fix behållare genom paginering (visa en sida i taget). Här beskrivs även funktionalitet, tillämpbar på alla visuella media, som gör att innehåll i ett element kan spridas ut över flera fragment, så att innehåll kan flöda över flera regioner eller ha olika stilar för olika fragment. Läs mer om arbetet med formatering.

Ny Candidate Recommendation: binär XML ... "Efficient XML Interchange (EXI) Profile"

2013-04-16

Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") har nu offentliggjort ett genomgranskat förslag om en profil för XML-format som bidrar till effektiv XML-hantering.

Efficient XML Interchange (EXI) Profile – publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Candidate Recommendation – definierar en profil av specifikationen EXI 1.0, lämpad för användning på apparater med begränsad minneskapacitet. I och med att denna specifikation publiceras som Candidate Recommendation är den nu redo för provimplementering, och information från implementeringsarbete tas emot av arbetsgruppen. Läs om arbetet med XML.

Ny Proposed Recommendation: känslor ... "Emotion Markup Language (EmotionML) 1.0"

2013-04-16

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") publicerar nu ett genomarbetet förslag om uppmärkning för att representera känslomässig information.

I och med att webben blir alltmer utbredd, interaktiv och multimodal, så måste teknologi i allt större utsträckning hantera humanfaktorer, bl.a. känslor. Specifikationen Emotion Markup Language (EmotionML) 1.0 – publicerad av W3C Multimodal Working Group som Proposed Recommendation – karaktäriseras av att vara ett sätt att skapa en balans mellan att vara praktiskt tillämpbar och att vara vetenskapligt välgrundad. Språket är skapat som ett inpluggningsbart språk, lämpat för användning i tre olika områden: (1) manuell annotering av data; (2) automatisk igenkänning av känslorelaterade tillstånd från användarbeteende; och (3) generering av känslorelaterat systembeteende. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 14 maj 2013. Läs mer om arbetet med multimodal interaktion.

Nya Recommendations: säkerhet ... "XML Signature"; "XML Encryption"

2013-04-16

De av arbetsgruppen för XML-säkerhet ("XML Security Working Group") framtagna specifikationerna för signering och kryptering har nu blivit formellt antagna som webbstandarder.

De två nu aktuella specifikationerna – publicerade av XML Security Working Group som W3C Recommendations – är:

  • XML Signature Syntax and Processing Version 1.1, som specificerar bearbetningsregler och syntax för XML-baserade signaturer. XML Signatures erbjuder tjänster för integritet, meddelandeautenticering och/eller signerarautenticering, för data av alla typer, oavsett om data är placerat inom den XML som innehåller signaturen, eller om det finns någon annanstans.
  • XML Encryption Syntax and Processing Version 1.1, som specificerar en process för att kryptera data och representera resultatet i XML. Data kan vara representerat i ett antal olika format, bland annat som oktettströmmar och andra ostrukturerade format, eller strukturerad data i XML-dokument, XML-element eller innehåll i XML-element. Resultatet av att kryptera data är ett element av typen XML Encryption, som innehåller eller pekar ut krypteringsdata.
  • XML Signature Properties, vilket är ett dokument som beskriver syntax, bearbetningsregler och en tillhörande namnrymd för egenskaper som skall användas i XML-signaturer. Dessa kan kombineras med godtycklig version av XML Signature, genom användning av elementet XML SignatureProperties. Dessa egenskaper är avsedda att svara upp mot kraven för kodsignering.

Arbetsgruppen har idag även publicerat tretton Working Group Notes som beskriver olika perspektiv på säkerhetsteknologier. Läs om arbetet med säkerhet.

Nytt Working Draft: media ... "Media Source Extensions"

2013-04-16

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett utkast om hur man med skripts kan generera mediainnehåll.

Media Source Extensions – publicerat av HTML Working Group som Working Draft – definierar en utvidgning av HTMLMediaElement så att man med JavaScript kan generera mediaströmmar för uppspelning. Med detta kan man stödja en uppsättning användningsfall, såsom adaptiv strömning och att tidsförskjuta direktsända mediaströmmar. Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: "API for Media Resources 1.0"

2013-04-11

Arbetsgruppen för mediaannotering ("Media Annotations Working Group") har offentliggjort ett genomgranskat förslag till programmerbart gränssnitt för metadata om webbmedia.

API for Media Resources 1.0 – publicerad av Media Annotations Working Group som tredje Last Call Working Draft – definierar ett API som ger åtkomst till metadata om mediaresurser på webben. Det huvudsakliga målet med denna teknologi är att ge utvecklare praktiska medel för att få tag på metadatainformation som lagras i lika metadataformat. Med API:et kan man få tag på metadataegenskaper som definieras i specifikationen Ontology for Media Resources 1.0. Dessa egenskaper används som en vokabulär i detta API. Kärnan av denna specifikation är definitionen av API-gränssnitt för att hämta metadatainformation synkront och asynkront. Dessutom definieras gränssnitt för strukturerade värden av returnerad data, med specifikation av beteendet av en implementering av API:et. Kommentarer tas emot fram till och med 3 juni 2013. Läs mer om arbetet med video-på-webben.

Nya Working Drafts: semantik ... "JSON-LD 1.0", "JSON-LD 1.0 Processing Algorithms and API"

2013-04-11

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") publicerar två utkast om representation av RDF-data i JSON.

De utkast – publicerade av RDF Working Group i samarbete med JSON-LD Community Group som Last Call Working Drafts – som nu finns åtkomliga är följande:

  • JSON-LD 1.0 är en teknologi som harmoniserar representation av länkad data i JSON, genom att tillhandahålla ett gemensamt representationsformat för att uttrycka riktade grafer; att blanda länkad data med annan data i ett enskilt dokument. Syntaxen är skapad för att vara kompatibel med redan driftsatta system som använder JSON, men erbjuder en smidig väg att uppgradera från JSON till JSON-LD. Detta dokument är huvudsakligen avsett att vara ett sätt att använda länkad data i webbaserade programmeringsmiljöer, att bygga interoperabla webbtjänster för länkad data, och att lagra länkad data i JSON-baserade lagringssystem. Med JSON-LD kan man serialisera godtycklig RDF-graf eller uppsättning RDF-grafer, och de flesta (men inte alla) dokument representerade i JSON-LD kan översättas direkt till RDF.
  • JSON-LD 1.0: Algorithms and API beskriver användbara algoritmer för att arbeta med data representerad i JSON-LD. Här specificeras även ett API som kan användas för att transformera dokument i JSON-LD, så att de blir lättare att arbeta med i programmeringsomgivningar som JavaScript, Python och Ruby.

För båda specifikationerna är detta publicering som "Last Call". All teknisk arbete är fullbordat. Synpunkter på dessa bör sändas till e-post-listan public-rdf-comments@w3.org. Denna granskningsperiod slutar om fyra veckor, 10 maj 2013.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben och om W3C Community Groups.

Nytt Working Draft: internationalisering ... "Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0"

2013-04-11

Arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") har nu uppdaterat utkastet om uppmärkning för internationalisering ... ITS 2.0.

Teknologin beskriven i Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0 – publicerad av MultilingualWeb-LT Working Group som uppdaterat Working Draft – förstärker grunden för att integrera automatiserad bearbetning av mänskligt språk in i fundamentala webbteknologier. ITS 2.0 erbjuder metadata som gör det lättare att bli del i den flerspråkiga webben. Detta utkast avspeglar ändringar som införts jämfört med publicerat utkast daterat 6 december 2012, och arbetsgruppen önskar kommentarer på återstående öppna frågor. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Nytt Working Draft: användarinteraktion ... "Clipboard API and events"

2013-04-11

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat ett utkast om stöd för "klipp-och-klistra".

Clipboard API and events – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – beskriver ett programmerbart gränssnitt (API) som stöder operationer för att föra data mellan olika kontext i webbtillämpningar, som "kopiera", "klippa ut" och "klistra". Mer om detta och liknande hittas på webbsidan för Rich Web Client Activity.

Ny Proposed Recommendation:datalagring ... "Web Storage"

2013-04-09

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu producerat ett genomarbetat förslag om en teknologi för lagring av data på klientapparat.

Web Storage – publicerad av Web Applications Working Group som Proposed Recommendation – definierar ett programmerbart gränssnitt (API) som stöder långtidslagring på en klientapparat av data enligt formen nyckel-värde-par. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 7 maj 2013. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nya Working Drafts: semantik ... "RDF 1.1 Semantics"; och "TriG, N-Triples and N-Quads"

2013-04-09

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") publicerar nu två utkast om RDF 1.1 (semantik och format), samt två relaterade dokument.

De två utkast – publicerade av RDF Working Group som Working Drafts – som nu offentliggjorts är:

  • RDF 1.1 Semantics, som beskriver en exakt semantik för Resource Description Framework 1.1 och RDF Schema. Här definieras ett antal härledningsprinciper, och motsvarande system för inferensregler. Detta är en del i det som skall bli den fulla specifikationen av RDF 1.1.
  • TriG, som definierar en textuell syntax (kallad TriG) för RDF, med vars hjälp man kan skapa en fullständig textformulering av godtycklig uppsättning RDF-data. Syntaxen är kompakt, och påminner om hur man skulle formulera sig i naturligt språk, med förkortningar för vanliga användningsmönster och datatyper. TriG är en utvidgning av formatet Turtle.

Arbetsgruppen har samtidigt även publicerat två dokument som Group Notes:

  • N-Triples, som är ett radbaserat, i enkelt textformat, för att representera en RDF-graf.
  • N-Quads, som är ett radbaserat, i enkelt textformat, för att representera en uppsättning RDF-grafer.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: grafik ... "Scalable Vector Graphics (SVG) 2"

2013-04-09

Arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har nu tagit fram ett utkast om SVG2, ett kraftfullt språk för att uttrycka tvådimensionell grafik.

Scalable Vector Graphics (SVG) 2 – publicerad av SVG Working Group som Working Draft – definierar funktionalitet och syntax för Scalable Vector Graphics (SVG) Version 2, med vilket man kan beskriva tvådimensionnell vektorgrafik och blandad vektor-rastergrafik. Här ges en XML-serialisering av formatet, men bearbetningen är definierad i termer av DOM-händelser. Läs mer om arbetet med grafik.

Workshops: digital publicering ... "eBooks"; "Publishing"

2013-04-09

Idag meddelar W3C att två workshops kring digital publicering kommer att hållas: eBooks - i18n: Richer Internationalization for eBooks och Publishing and the Open Web Platform.

Nedan följer lite mer detaljer om de två annonserade arrangemangen, som är del i W3C:s fördjupning om digital publicering.

  • eBooks & i18n: Richer Internationalization for eBooks äger rum 4 juni 2013 i Tokyo, Japan. Denna workshop fokuserar på funktionalitet som behövs i ett internationellt sammanhang, funktionalitet som kan behöva utvidga den öppna webbplattformen. Målet med detta arrangemang är att identifiera vad som behövs för att olika läsplattformar för e-böcker skall kunna användas för elektroniska böcker som använder utskrift och typsnitt från olika kulturella kontext. Om du är intresserad att deltaga, var vänlig skicka in ett "position paper" senast 30 april 2013.
  • Publishing and the Open Web Platform äger rum 16-17 september 2013 i Paris, Frankrike. Denna workshop skall speciellt titta på de senare stegen i publiceringsprocessen, och utröna hur den öppna webbplattformen kan bli användbar för kommersiell publicering – speciellt för tryckta alster, från författande till tryckt produkt och vad som sker därefter. De som vill deltaga ska skicka in ett "position paper" senast 1 juli 2013.

Nytt Working Draft: användargränssnitt ... "Input Method Editor API"

2013-04-04

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") levererar nu ett utkast om hur man kan knyta in en inmatningseditor i formulär.

Input Method Editor API – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – definierar ett "IME API" som webbtillämpningar kan använda för skriptbaserad access till en IME (inmatningseditor) som stöds av klientapparaten. Detta IME API innehåller bl.a.: ett gränssnitt InputMethodContext som tillhandahåller metoder för att hämta detaljerad data från en pågående IME-process; en Composition-databas, som representerar icke-manipulerbara attribut om den pågående bearbetningen, såsom textinnehåll och dess stil. API:et är konstruerat för att användas tillsammans med DOM-händelser. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nutt Working Draft: tjänsteanvändning ... "Network Service Discovery"

2013-04-04

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") vill nu ha synpunkter på ett tidigt förslag om hur html-sidor kan hitta och interagera med tjänster på nätet.

Network Service Discovery – publicerad av Device APIs Working Group som första offentligt Working Draft – definierar en mekanism som kan användas av HTML-dokument för att upptäcka och sedan kommunicera med HTTP-baserade tjänster, vilka har annonserats via gemensamma upptäcksprotokoll inom det aktuella nätverket. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nya Candidate Recommendations: formatering ... "CSS Conditional Rules Module Level 3"; "CSS Values and Units Module Level 3"

2013-04-04

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu offentliggjort två genomarbetade utkast om CSS-regler och CSS-egenskaper och -värden.

De två utkasten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendations – är:

  • CSS Conditional Rules Module Level 3, som beskriver CSS-funktionalitet för villkorlig bearbetning av delar av en formatmall, villkorad på den funktionalitet som stöds av den formateringsmotor eller på det dokument som formatmallen tillämpas på. Den här definierade funktionaliteten inkluderar och utvidgar funktionaliteten i CSS nivå 2, som i sin tur bygger på CSS nivå 1. De viktigaste utvidgningarna jämfört med nivå 2 är att tillåta nästning av vissa "at-regler" inom "@media", och tillägg av regeln "@supports" som stöd för villkorad bearbetning.
  • CSS Values and Units Module Level 3, som beskriver vanliga värden och enheter som CSS-egenskaper kan ha, och den syntax som används för att beskriva dem i definitioner av CSS-egenskaper. Detta är en uppdatering som förtydligar att storleken hos den ytan som man visualiserar i, som anges i enheterna 'vw' och 'vh', inkluderar storleken hos rullningslister endast när sådana rullningslister är automatiskt genererade (CSS-regeln 'overflow: auto'), och att motsvarande definition av storleken hos den visuella ytan för sidindelad media inte är del i denna modul.

Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Grid Layout"

2013-04-02

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu ett utkast om tvådimensionell presentation.

CSS Grid Layout – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – definierar funktionalitet för två-dimensionell enligt ett rutnätverk, optimerad för konstruktion av användargränssnitt. I modellen för rutnätverk kan delar som ingår i en behållare positioneras i godtyckliga enheter i ett variabelt eller fixt rutnätverk. Läs mer om arbetet med formatering.