Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2013-02-28
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu levererat två utkast om specifika teknologier för webben: om identifierare, och om stöd för val av grafiskt innehåll.
De två utkasten – publicerade av HTML Working Group som första offentliga Working Drafts – är:
srcset
attributet på img
-element.
Läs mer om arbetet med HTML.
2013-02-26
Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") presenterar nu ett uppdaterat utkast om metodologi för utvärdering av webbtillgänglighet, och önskar kommentarer på detta.
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) 1.0 – publicerad av Web Content Accessibility Guidelines Working Group och Evaluation and Repair Tools Working Group, inom ramen för den gemensamma insatsgruppen WCAG 2.0 Evaluation Methodology Task Force, som uppdaterat Working Draft – beskriver en ansats för att utvärdera hur webbplatser (inklusive webbtillämpningar och mobilt innehåll) följer Web Content Accessibility Guidelines 2.0. Läs mer om WCAG-EM Overview och om Web Accessibility Initiative (WAI).
2013-02-26
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") offentliggör nu två utkast om utökat stöd för användning av bilder i HTML.
De två utkasten – publicerade av HTML Working Group som första offentliga Working Drafts – har tagits fram i samarbete med Responsive Images Community Group.
Läs mer om arbetet med HTML och om W3C Community Groups.
2013-02-25
W3C kommer att deltaga i CeBIT 2013, i mars.
Dagarna 5-6 mars kommer W3C att vara på plats i CeBIT 2013, och ser fram emot att träffa er, vid utställningsmontern för DFKI i utställningshall 09, plats F50.
Du kan redan boka tid för träff med Bernard Gidon och Felix Sasaki.
2013-02-21
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat en ny webbstandard, som beskriver sätt att välja ut delar av ett dokument.
Selektorer, som har mångsidig användning i CSS, är mönster som man kan matcha mot element i en trädstruktur. Specifikationen Selectors API Level 1 – publicerad av Web Applications Working Group som W3C Recommendation – definierar metoder för att hämta element-noder från en DOM, genom att matcha dessa mot en grupp av selektorer. Det är ofta önskvärt att utföra DOM-operationer på en specifik uppsättning av element i ett dokument. De här definierade metoderna underlättar arbetet med att få tag på specifika element, särskilt i jämförelse med de mer textuellt tunga metoder som definierats och använts tidigare. Läs om Rich Web Client Activity.
2013-02-21
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") gör nu offentligt ett utkast om CSS-funktionalitet för numrering av listor och liknande.
CSS Counter Styles Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – beskriver en modul som inför formateringsregler för räknare, så att innehållsförfattare kan definiera sina egna varianter av räknare, vilket kan användas för numrering av CSS-listor och av genererat innehåll. Här fördefinieras även en uppsättning vanliga format för räknare, bland annat de som finns i CSS2 och CSS2.1. CSS är ett språk för att beskriva strukturerade dokument (såsom HTML och XML) på skärm, på papper, som tal, etc. Läs mer om arbetet med formatering.
2013-02-21
Arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har publicerat informationsmaterial som underlättar arbetet med att sprida och fördjupa insikter om webbtillgänglighet
Education and Outreach Working Group (EOWG) har idag publicerat Developing Web Accessibility Presentations and Training, som består av material riktat till talare, föreläsare, utbildare och övriga som hjälper andra att förstå mer om vad tillgänglighet innebär. Det innehåller bland annat ett spektrum av information, från introducerande OH-bilder för de som är nybörjare inom tillgänglighet, till uppdaterad statistik och demonstratorer för erfarna utbildare. Om du vill dela med dig av tips, råd och förslag, titta då på e-post-meddelandet från WAI IG där det finns länkar till wikin WAI-Engage. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative ,WAI).
2013-02-21
Idag har intressenter från fordonsindustrin startat en samarbetsgrupp inom W3C som skall arbeta för snabbare upptag av webbteknologier inom industrisektorn för fordon.
Automotive and Web Platform Business Group samlar utvecklare, fordonstillverkare och -leverantörer, webbläsarleverantörer, teleoperatörer och andra för att diskutera hur man kan förbättra framförandet av fordon, säkerhet, underhållning för passagerare, m.m. Gruppen kommer att först fokusera på att definiera ett programmerbart gränssnitt för fordon, Vehicle Data API, som kommer att skapa nya möjligheter vad gäller tjänster som används i bilen och levereras via webben.
W3C gjorde en första studie om hur den öppna webbplattformen påverkar fordonsindustrin, genom att arrangera Web and Automotive Workshop (se minnesanteckningar) som hölls i november 2012. Deltagarna diskuterade där hur platsbaserade tjänster, förbättrad säkerhet, underhållning och integration av sociala nätverk kan ge mervärde åt förare och passagerare. Dessutom undersöktes affärsmässiga drivkrafter som påverkar upptag av webbteknologier, såsom att kunna attrahera kunder med bekväma och innovativa tjänster, att vidmakthålla kundrelationer, att svara upp mot krav i regelverk och förordningar, att hantera mobil betalning, och att sänka utvecklingskostnader.
W3C inbjuder nu organisationer och individer att bli del av Automotive and Web Platform Business Group för att säkerställa att den öppna webbplattformen svarar upp mot de unika kraven i fordonsindustrin. Läs pressrelease och stöduttalanden.
2013-02-19
Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") offentliggör nu ett grundligt utarbetat förslag om funktionalitet för att hantera visuellt innehåll på ett energisnålt sätt.
Specifikationen Page Visibility – publicerad av Web Performance Working Group som Proposed Recommendation – definierar funktionalitet som innehållsutvecklare kan använda för att programmatiskt fastställa i hur stor utsträckning en sida faktiskt syns, vilket gör att man kan utveckla webbtillämpningar som är mer CPU- och energieffektiva. Kommentarer tas emot fram till och med 19 mars 2013. Läs om Rich Web Client Activity.
2013-02-19
Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") publicerar nu ett genomgranskat förslag om hur RDF kan representeras i det trippel-baserade språket Turtle.
Turtle - A Terse RDF Triple Language – publicerad av RDF Working Group som Candidate Recommendation – definierar en textuell syntax ("Turtle") för RDF, med vars hjälp man kan uttrycka RDF-grafer på ett kompakt och naturligt sätt i text, med förkortningar för vanliga användningsmönster och datatyper. Turtle erbjuder nivåer av kompatibilitet med det existerande N-Triples formatet, och även med trippelsyntaxen i W3C-standarden SPARQL Läs om arbetet med den semantiska webben
2013-02-19
Arbetsgruppen för pekningar ("Pointer Events Working Group") levererar nu ett genomarbetat utkast om generisk teknologi för pekning som metod för användarinmatning.
Pointer Events – publicerad av Pointer Events Working Group som Last Call Working Draft – definierar händelser och anknytande gränssnitt för att hantera pekningsinmatning på ett hårdvaruoberoende sätt, där pekning genomförts med hjälp av sådant som mus, penna eller tryckkänslig skärm. För att skapa kompatibilitet med existerande mus-baserat innehåll beskriver denna specifikation även en avbildning av hur pekning med andra medel än mus skapar händelser av den typ som definieras av Document Object Model (DOM) Level 3 Events Mouse Events. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 19 mars 2013. Läs om Rich Web Client Activity.
2013-02-19
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") offentliggör nu ett utkast om hur animering kan stödjas av CSS.
CSS Animations – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – är specifikationen av en CSS-modul som definierar hur innehållskonstruktörer kan animera värden för CSS-egenskaper, genom att använda nyckelramar. Beteendet av dessa nyckelramsanimeringar kan styras genom att ange deras utsträckning i tiden, antal gånger de skall repeteras, och hur en repetition skall bete sig. Läs om arbetet med formatering.
2013-02-14
W3C arrangerar en kurs om HTML5 och dess funktionalitet för att skapa attraktivt innehåll och tillämpningar.
"HTML5" training course – ledd av den erfarne utbildaren Michel Buffa – täcker teknologier som utvecklare och designers behöver för att skapa attraktivt webbtillämpningar. Bland annat tas upp sådant som video, animeringar, formulär och API:er för att konstruera platsspecifika tjänster, och tillämpningar som fungerar utan nätverksförbindelse. Kursen börjar 18 mars, och går under sex veckors tid. Deltagare erhåller ett intyg då de fullbordat kursen. Läs beskrivning av kursen och registrera dig senast 22 februari för att dra fördel av reducerad avgift vid tidig anmälan. Läs om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.
2013-02-14
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu publicerat första förslag om två teknologier som fokuserar på hantering av strömmar och mallar i HTML.
Dessa två utkast – publicerade av Web Applications Working Group som första offentliga Working Drafts – är:
Läs om Rich Web Client Activity.
2013-02-14
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har tagit fram ett första utkast om hur tillgänglighet stöds i HTML med hjälp av WAI-ARIA.
Using WAI-ARIA in HTML – publicerad av HTML Working Group som första offentligt Working Draft – är en uppsättning praktiska råd som utvecklare kan använda för att lägga till tillgänglighetsstödjande information till HTML-element, enligt principerna för specifikationen Accessible Rich Internet Applications [WAI-ARIA], vilken definierar en ansats för att göra webbinnehåll och webbtillämpningar mer tillgängliga för personer med funktionshinder. Dokumentet demonstrerar hur man kan använda WAI-ARIA i HTML5, vilket ger gott stöd då man utnyttjar dynamiskt innehåll och avancerade funktionaliteter i användargränssnitt, utvecklade med Ajax, HTML, JavaScript och liknande teknologier. Läs mer om arbetet med HTML.
2013-02-12
W3C är en av deltagarna i MWC 2013, Barcelona, och visar hur webbteknologierna är relevanta för det mobila kontextet.
W3C välkomnar media, analytiker och andra deltagare i Mobile World Congress att träffa oss den 25-28 februari, och ta del av hur den öppna webbplattformen påverkar industrin. W3C kommer att visa demonstrationer av HTML5 och andra öppna webbteknologier från W3C, i sitt utställningsområde i App Planet, Stand 8.1H49. CEO Jeff Jaffe, W3C staff, och W3C-medlemmar som deltar i MWC kommer att finnas tillgängliga som expert-resurser för nyhetsartiklar och analytikerrapporter, om hur webben förvandlar sektorer för mobil IT, television, reklam, spel, publicering, automotive, hälso- och sjukvård, med mera. Läs pressinformation om detta.
2013-02-12
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu två utkast om formatmallar, med teman typsnitt respektive animering.
De aktuella utkasten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om arbetet med formatering.
2013-02-07
W3C annonserar idag en kommande workshop (april 2013) som skall belysa olika aspekter på hur öppen data kan publiceras på webben.
Workshop on Open Data on the Web – som äger rum 23-24 april 2013, i London (England) med Google som värd – organiseras av W3C tillsammans med Open data Institute och Open Knowledge Foundation. Genom denna workshop kan deltagare påverka prioriteringen av W3C:s insatser inom området "data på webben", eftersom ett antal relaterade arbetsgrupper har avslutat eller kommer snart att avsluta sitt arbete. Ett område där öppen data har stor betydelse är offentlig data, men alltfler indicier tyder på att öppen data är den "nya oljan" som smörjer den digitala ekonomin. Vid denna workshop kommer deltagare att diskutera sina erfarenheter av att arbete mot dessa mål, och identifiera vad som behövs för att underlätta färden framåt. Det är inte nödvändigt att vara W3C-medlem för att deltaga i Workshopen. Arrangemanget är öppet för alla, men det mängden deltagare är begränsat till 80. Alla deltagare förväntas lämna in ett "position paper" senast 3 mars 2013.
2013-02-07
Arbetsgruppen RDFa ("RDFa Working Group") har nu ett genomarbetat utkast om hur RDFa används i HTML5.
HTML+RDFa 1.1 – publicerad av RDFa Working Group som Last Call Working Draft – definierar regler och riktlinjer för hur specifikationerna RDFa Core 1.1 och RDFa Lite 1.1 anpassas för användning i HTML5 och XHTML5. Reglerna som definieras här är inte bara giltiga för HTML5-dokument (uttryckta i XML-format eller ej), utan gäller även för HTML4- och XHTML-dokument som tolkas med användning av parsningsreglerna för HTML5. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 28 februari 2013. Läs gärna mer om arbetet med den semantiska webben.
2013-02-05
Idag publicerades andra utgåvan av Rule Interchange Format (RIF) som webbstandard.
RIF har tagits fram i samarbete mellan medlemmar aktiva i standardiseringsområdena Business Rules, Semantic Web och Logic Programming. Med RIF kan man skapa regelbaserade system som kan kopplas samman så att rikt strukturerad kunskap kan på ett oförvanskat sätt utbytas, vilket förklaras i RIF Use Cases and Requirements. Denna andra utgåva innehåller redaktionella förbättringar och ett mindre antal rättelser av den ursprungliga specifikationen, tillsammans med RIF Primer.
De sex nya standarderna är:
Utöver dessa standarder så har RIF Working Group idag publicerat sex relaterade dokument: RIF Overview (Second Edition), RIF Use Cases and Requirements (Second Edition), RIF Test Cases (Second Edition), OWL 2 RL in RIF (Second Edition), RIF Combination with XML data (Second Edition), and RIF In RDF (Second Edition). Läs mer om arbetet med den semantiska webben.
2013-02-05
Arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") och arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har i samarbete tagit fram ett första utkast om teknologi som stöder inspelning.
MediaStream Recording – publicerad av Web Real-Time Communication Working Group och Device APIs Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett API för inspelning, som kan användas tillsammans med MediaStreams som definieras i specifikationen Media Capture and Streams. Detta programmerbara gränssnitt är en ansats att göra det lätt att spela in, samtidigt som det även stöder mer komplexa användningsfall. Det inspelade innehållet kan göras åtkomligt i plattformens normala kodning via händelser av typen dataavailable event. Det definieras även funktioner för att ställa frågor om plattformens tillgängliga uppsättning kodningar, och för att välja en lämplig kodning om innehållsskaparen så önskar. Tillämpningen kan även välja hur mycket data som den önskar mottaga i en bearbetning. Mer om detta kan hittas via sidan för Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-02-05
Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") har nu skapat ett tidigt utkast om hur "väckning" vid framtida tidpunkter kan stödjas.
Web Alarms API Specification – publicerad av System Applications Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett programmerbart gränssnitt (av typen System Level API) som erbjuder möjlighet att bestämma en apparats väckningslarm, som kan skicka ett meddelande eller starta en tillämpning vid en utsatt tidpunkt. Till exempel kan tillämpningar som väckarklockor, kalendrar eller automatiska uppdateringstjänster behöva utnyttja Alarm API för att sätta igång specifika apparatbeteenden vid specifika tidpunkter. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-02-05
Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har nu publicerat en profil för TTML anpassad för den amerikanska marknaden.
TTML Simple Delivery Profile for Closed Captions (US) – publicerad av Timed Text Working Group som Group Note – specificerar en TTML-profil som riktar sig mot att stödja en begränsad nivå av interoperabilitet mellan TTML 1.0 och proprietära textremseformat vilka används i USA. Detta uppnås genom att (1) definiera en uppsättning begränsningar som tillämpas på TTML-dokument vilka utsägs följa denna profil, och (2) definiera en uppsättning nödvändiga funktionaliteter och beteenden som måste stödjas av implementationer av en TTML Presentation Processor som utsägs följa denna profil. Läs mer om arbetet med video på webben.