W3C

W3C-logo

Nyheter november 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

W3C - viktiga aspekter - november 2013

2013-11-27

En översikt över webbens utveckling och W3C:s arbete under senaste tiden har nu publicerats.

Dokumentet W3C Highlights – November 2013 ger en översikt över vissa arbetsområden och kommande prioriteringar. Här ger vi exempel på drivkrafter för innovation på webben, sett ur ett industriperspektiv, och hur den öppna webbplattformen transformerar digital publicering, fordonssektorn, television och underhållning. Rapporten har tagits fram som ett underlag för diskussionerna vid TPAC 2013, ett möte dör W3C:s arbete diskuteras med W3C:s medlemmar.

Kommande workshop: länkad geodata

2013-11-27

Idag annonserar W3C en workshop om hur principerna för länkad data kan appliceras på geodata.

Många av dagens mest populära datadrivna webbtillämpningarna bygger på geospatial data. Ofta är data om plats en gemensam faktor då data accessas i multipla datamängder, och kartor kan vara kritiska i att visualisera implicita korrelationer mellan datamängder. Det är sådana behov att arbeta med multipla datamängder i olika format om olika ämnen – och länka dessa med de kraftfulla teknologier som används i geodatasystem – som ligger bakom att denna workshop kommer till stånd.

Hur kan geografisk information integreras effektivt med annan data på webben? Hur kan vi upptäcka att olika fakta i olika datamängder egentligen handlar om samma plats? Hur hantera att samma plats kan uttryckas på olika sätt med olika precisionsgrad? Linking Geospatial Data äger rum 5-6 mars 2014, i London (UK), med Google som värd. Workshopen är öppen för alla, medlemskap i W3C är inte nödvändigt. Alla deltagare ska skicka in ett position paper senast 19 januari 2014.

Nya Working Drafts: formatering ... "Filter Effects; "CSS Transforms"

2013-11-26

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har i samverkan tagit fram två utkast: flitreringseffekter och 2D/3D-transformationer.

De nu aktuella utkasten – publicerade av CSS Working Group och SVG Working Group, som Working Drafts – är:

  • Filter Effects Module Level 1, som beskriver filtereffekter, ett sätt att bearbeta renderingen av ett element innan det visas i dokumentet. Vanligtvis beskrivs renderingen av ett element via CSS eller SVG som om elementet, inklusive dess del-element, ritas i en buffer (t.ex. som rasterbild), och att denna buffer sedan sammanslås med omgivande delar. Filter applicerar en effekt innan detta sammanslagningssteg. Exempel på sådana effekter är suddighet, annan färgintensitet, och förvrängning av bilden. Fastän detta sätt att bearbeta presentation ursprungligen definierades för SVG, så är filtereffekter en uppsättning operationer som appliceras på en visualiseringsbuffer, och därför kan denna ansats tillämpas i nästan alla presentationssammanhang, bland annat för CSS. Effekterna genomförs genom att en formatinstruktion utförs. Denna specifikation beskriver filter på ett sätt som gör dem användbara för innehåll som skall presenteras med CSS, såsom innehåll av typ HTML och SVG. Här definieras även en funktion för CSS.egenskaper som skapar ett <image>-värde.
  • CSS Transforms Module Level 1, som beskriver hur element som formateras med CSS kan transformeras i två- eller tredimensionella rum. Denna specifikation är en harmoniserad sammanslagning av specifikationerna för CSS 2D-transformatationer, CSS 3D-transformationer och SVG-transformationer.

Läs mer om arbetet med formatering, och om arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: media ... "Web MIDI API"

2013-11-26

Arbetsgruppen för audio ("Audio Working Group") publicerar nu ett utkast om API för hantering av MIDI-protokollet.

Web MIDI API – publicerad av Audio Working Group som Working Draft – definierar ett API som stöder MIDI-protokollet, vilket gör det möjligt för webbtillämpningar att lista upp och välja in- och utmatningsenheter för MIDI på klientsystemet, samt sända och mottaga MIDI-meddelanden. Tanken är att detta skall inte bara stödja användning av musik, utan även av andra tillämpningar, genom att erbjuda lågnivåtillgång till MIDI-apparater tillgängliga på användarsystem. Detta API är inte avsett att beskriva musik eller styrenheter semantiskt; det är konstruerat för att exponera mekaniken i MIDI-gränssnitt, och stödja praktiska aspekter på att sända samt mottaga MIDI-meddelanden, utan att indikera vad dessa användningar kan betyda semantiskt. Web MIDI API förväntas även användas tillsamans med andra API:er och element på webbplattformen, i synnerhet Web Audio API. API:et är även avsett att kännas bekant för de som använder MIDI-API:er på andra system, såsom Apples CoreMIDI och Microsoft Windows MIDI API. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Writing Modes Level 3"

2013-11-26

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett utkast om stöd för internationella sätt att skriva, såsom höger-till-vänster.

CSS är ett språk för att beskriva visualisering av strukturerade dokument (t.ex. HTML och XML) på skärmen, på papper, i tal, etc. CSS Writing Modes Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – definierar CSS-stöd för olika typer av internationella sätt att skriva text (t.ex. vänster-till-höger i latinska och indiska språk), höger-till-vänster (t.ex. i hebreiska och arabiska), dubbelriktat (t.ex. blandad latinsk och arabisk text), och vertikalt (t.ex. asiatiska språk) Kommentarer på detta tas emot fram till och med 24 december 2013. Läs mer om arbetet med formatering.

Öppen W3C-kurs på nätet: Responsiv Webbdesign

2013-11-25

W3C har skapat en kurs om responsiv design för webben.

Tyvärr har registreringen nu stängt. Om du inte kunde deltaga i den första omgången av denna kurs, så är du välkommen till en andra omgång i början av 2014. Håll dig informerad genom att prenumerera på W3DevCampusmeddelandelista. Den ursprungliga annonseringen lyder som följer. W3C erbjuder en helt ny W3C-kurs om Responsive Web Design. Denna kurs vägleder deltagarna steg för steg genom en ansats som fokuserar på HTML och CSS, för att konstruerade webbplatser skall fungera bra med olika storlekar på webbläsares skärm. Kursen stöds av Intel® XDK och leds av den erfarne utbildaren Frances de Waal, och kursen startar 29 november 2013, och går under fyra veckor, och är avgiftsfri. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade kurser för webbutvecklare.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Transitions"

2013-11-19

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu ett utkast om hur formategenskaper kan förändras som en smidig övergång från ett värde till ett annat.

CSS Transitions – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – beskriver ny CSS-funktionalitet som åstadkommer transitioner, där CSS-egenskaper kan ändras på ett kontinuerligt sätt från ett värde till ett annat över en viss tidsperiod. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: användargränssnitt ... "MBUI Abstract User Interface Models"

2013-11-08

Arbetsgruppen för modellbaserade användargränssnitt ("Model-Based User Interfaces Working Group") har nu offentliggjort ett utkast om en abstrakt modell för användargränssnitt.

Modellbaserad design av användargränssnitt underlättar utbyte av designs genom en skiktad ansats, som separerar olika abstraktionsnivåer i användargränssnittet. MBUI – Abstract User Interface Models – publicerad av Model-Based User Interfaces Working Group som Working Draft – ger en specifikation av abstrakta modeller för användargränssnitt, genom att definiera semantik via en metamodell, och en utbytessyntax (uttryckt i XML Schema) för utbyte av abstrakta modeller mellan olika miljöer för utveckling av användargränssnitt. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Ny Recommendation: formatering ... "CSS Style Attributes"

2013-11-07

Den av arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") framtagna specifikationen om formateringsattribut har nu blivit en webbstandard.

Uppmärkningsspråk som HTML och SVG ger en möjlighet att sätta formateringsattribut på de flesta elementen, för att direkt representera formateringsinformation som skall tillämpas på dessa element. CSS Style Attributes – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som W3C Recommendation – beskriver syntax och tolkning av den CSS-delmängd som kan användas som värden för sådana formateringsattribut. Läs mer om arbetet med formatering.

Nya Working Drafts: html ... "DOM4"; "Use Cases and Requirements for Standardizing Responsive Images"

2013-11-07

Arbetsgruppen för HTML publicerar nu två utkast om HTML-teknologi: objektmodellen DOM4, och krav på teknologi för reaktiva bilder.

De nu aktuella utkasten – publicerade av HTML Working Group som Working Drafts – är:

  • W3C DOM4, som definierar en plattformsneutral modell för händelser, utfästanden och dokumentnoder.
  • Use Cases and Requirements for Standardizing Responsive Images, som beskriver användningsfall och krav på standardiserad teknologi för reaktiva bilder. Dessa användningsfall har insamlats genom konsultationer med deltagare i arbetsgruppen för HTML, i WHATWG, och andra.

Läs mer om arbetet med HTML.

Ny Candidate Recommendation: tillgänglighet ... "Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0"

2013-11-07

Arbetsgruppen för tillgängliga författarverktyg ("Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group") har nu offentliggjort ett genomarbetat utkast om riktlinjer för tillgänglighetsstöd i författarverktyg (ATAG 2.0).

ATAG definierar hur författarverktyg bör stödja utvecklare att producera tillgängligt webbinnehåll, som uppfyller Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0, och definierar hur man kan göra sådana verktyg tillgängliga och användbara även för personer med funktionshinder. Begreppet författarverktyg inkluderar sådant som "content management systems (CMS), "learning management systems (LMS), HTML-verktyg, bloggar, wikis, sociala media och utvecklingsmiljöer. Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0 – publicerad av Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group (AUWG) som Candidate Recommendation – har nu publicerats, och arbetsgruppen vill nu ha information från provimplementeringar av detta. Arbetsgruppen har även publicerat Implementing ATAG 2.0, som Group Note. En introduktion till ATAG finns i ATAG Overview och i ATAG at a Glance. AUWG inbjuder nu utvecklare av författarverktyg att dela med sig av sina erfarenheter från implementering av ATAG, genom att kontakta AUWG senast 7 december 2013. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nya Working Drafts: tillgänglighet ... "User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) 2.0"; "Implementing UAAG 2.0"

2013-11-07

Arbetsgruppen för tillgängliga användaragenter ("User Agent Accessibility Guidelines Working Group") har publicerat två utkast om tillgänglighetsstöd i webbverktyg.

User Agent Accessibility Guidelines Working Group (UAWG) publicerar nu User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) 2.0 (Last Call Working Draft) Implementing UAAG 2.0 (Working Draft). UAAG definierar hur webbläsare, mediaspelare och andra webbverktyg bör stödja tillgänglighet för personer med funktionshinder, och hur dessa verktyg bör samverka med tekniska hjälpmedel. UAWG är speciellt intresserade av synpunkter från utvecklare av webbläsare, mediaspelare och webbtillämpningar, angående dessa riktlinjer. Kommentarer bör lämnas senast 16 december 2013. Läs mer om detta område i UAAG Overview och läs om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: användargränssnitt .. "MBUI Task Models"

2013-11-07

Arbetsgruppen för modellbaserade användargränssnitt ("Model-Based User Interfaces Working Group") offentliggör nu ett första utkast om uppgiftsmodeller för interaktiva system.

Uppgiftsmodeller är nyttiga när man designar och utvecklar interaktiva system. Dessa modeller beskriver de logiska aktiviteter som måste utföras för att användarens mål skall uppnås. MBUI – Task Models – publicerad av Model-Based User Interfaces Working Group som första offentligt Working Draft – specificerar uppgiftsmodeller, med en metamodell uttryckt i UML, och ett XML-schema som kan användas som bas för utbyte av uppgiftsmodeller mellan olika utvecklingsverktyg för användargränssnitt. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt dokument: semantik ... "RDF 1.1 JSON Alternate Serialization (RDF/JSON)"

2013-11-07

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har publicerat ett informativt dokument om formatet RDF/JSON.

Resource Description Framework (RDF) är ett ramverk för att representera information på webben. RDF 1.1 JSON Alternate Serialization (RDF/JSON) – publicerad av RDF Working Group som Group Note – definierar en textuell syntax för RDF, kallad RDF/JSON, som kan användas för att representera en RDF-graf på ett sätt som är kompatibelt med JavaScript Object Notation (JSON) och som kan ses som ett alternativ till formatet som rekommenderas i JSON-LD. Syntaxen som definieras i detta dokument skall inte användas, om inte det finns starka skäl för att göra så. Generellt sett rekommenderas istället JSON-LD. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nya Working Drafts: webbtillämpningar ... "Streams API"; "Quota Management API"; "DOM Level 3 Events Specification"; "UI Events"

2013-11-06

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") publicerar nu fyra utkast om teknologier som stöder tillämpningar körda på webben: strömmar, användargränssnitt, händelser, etc.

De aktuella utkasten – publicerade av Web Applications Working Group som Working Drafts – är:

  • Streams API specificerar ett API som webbtillämpningar kan använda för att representera binär data och textsträngar som "Stream"-objekt, och att med program kunna konstruera och läsa sådant innehåll. Detta innefattar bland annat gränssnitt för "Stream", "StreamConsumeResult" och "StreamReadType", samt utvidgningar av "XMLHttpRequest", "URL.createObjectURL" och "URL.revokeObjectURL". API:et är konstruerat för att kunna användas tillsammans med andra API:er och element på webbplattformen, såsom: File, XMLHttpRequest, postMessage, och Web Workers.
  • Quota Management API definierar ett API för att hantera användning och tillgång till lokala lagringsresurser, och definierar ett sätt på vilket ett webbverktyg (t.ex. webbläsare) kan ge tillämpningar tillåtelse att använda mer lagringsutrymme – temporärt eller permanent – via olika API:er för datalagring.
  • Document Object Model (DOM) Level 3 Events Specification definierar ett generiskt plattforms- och språkagnostiskt händelhanteringssystem, med vilket man kan registrera händelsehanterare, beskriva händelseflöden genom en trädstruktur, och som tillhandahåller information om sammanhanget för alla händelser. DOM Events Level 3 bygger på DOM Events Level 2.
  • UI Events specificerar en utvidgning av händelser och funktionalitet definierad i DOM Events Level 3.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "WAI-ARIA User Agent Implementation Guide"

2013-11-05

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har nu producerat ett genomarbetat dokument med råd om hur WAI-ARIA bör stödjas av webbläsare och andra webbverktyg.

WAI-ARIA 1.0 User Agent Implementation Guide – publicerad av Protocols and Formats Working Group (PFWG) som Last Call Working Draft – beskriver det stöd som webbläsare och webbverktyg bör tillhandahålla för WAI-ARIA (specifikationen av Accessible Rich Internet Applications); särskilt med avseende på hur WAI-ARIA-funktionalitet bör öppnas upp för apparatens API:er för tillgänglighetsstöd. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 6 december 2013. Läs mer i e-post-meddelandet med inbjudan till granskning och läs om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Syntax Module Level 3"

2013-11-05

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu offentliggjort ett genomgranskat förslag om syntax för CSS nivå 3.

CSS är ett språk för att beskriva visualisering av strukturerade dokument (t.ex. HTML och XML) på skärmen, på papper, i tal, etc. CSS Syntax Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver i allmänna ordalag den grundläggande strukturen och syntaxen för formatmallar i CSS. Den definierar även i detalj syntax och parsning av CSS – hur man från en ström av bytes kan etablera en aktiv formatmall. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 17 december 2013. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: xml-flöden ... "XProc V2.0 Requirements"

2013-11-05

Arbetsgruppen för processmodell för XML ("XML Processing Model Working Group") har nu dokumenterat krav på version 2 av XProc, ett språk för att forma bearbetning av XML-data.

Med XProc kan man definiera bearbetningsflöden för XML-dokument och -data. XProc V2.0 Requirements – publicerad av XML Processing Model Working Group som Working Draft – dokumenterar krav på XProc V2.0, grundat på erfarenheter av implementering och användning av föregående version av XProc. Läs mer om arbetet med XML.

Nya Candidate Recommendations: semantik ... "RDF 1.1"

2013-11-05

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har nu publicerat fem genomarbetade förslag om RDF 1.1, redo för provimplementering.

RDF är en vida använd teknologi för interoperabilitet av data. De nu aktuella specifikationerna – publicerade av RDF Working Group som Candidate Recommendations – gäller RDF 1.1, och är:

  • RDF 1.1 Concepts and Abstract Syntax, som definierar grunderna för all syntax och alla system för RDF. Detta ger hörnstenen för datainteroperabilitet.
  • RDF 1.1 Semantics, som definierar precis semantik för RDF-data, och stöder en bred uppsättning teknologier för hantering av semantik och kunskap.
  • RDF 1.1 N-Triples, som definierar en enkel radorienterad syntax för serialisering av RDF-data. N-Triples är en minimal delmängd av Turtle.
  • RDF 1.1 TriG, som definierar en utvidgning av Turtle (anpassad för SPARQL) för hantering av multipla RDF-grafer i ett enskilt dokument.
  • RDF 1.1 N-Quads, som definierar en utvidgning av N-Triples för hantering av multipla RDF-grafer i ett enskilt dokument.

Alla dessa teknologier är nu stabila, och redo för bred användning. Var och en av dessa specifikationer (utom "RDF 1.1 Concepts and Abstract Syntax") har en motsvarande testsvit, och har en länk till en implementationsrapport, som visar hur olika programvaror hanterar testerna korrekt. Om du underhåller RDF-mjukvara, så vore det bra om du granskade dessa specifikationer, uppdaterar din programvara om så är nödvändigt, och helst skickar in testresultat såsom förklaras i rapporten om implementationer.

RDF 1.1 är en vidareutveckling av RDF-specifikationerna från 2004, konstruerade för att förenkla och förbättra RDF, utan att invalidera existerande implementationer.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Ny Candidate Recommendation: länkad data ... "Data Catalog Vocabulary (DCAT)"

2013-11-05

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har ny publicerat ett genomarbetat förslag om hantering av vokabulärer, och vill nu få information om implementerbarhet.

tData Catalog Vocabulary (DCAT) – publicerad av Government Linked Data (GLD) Working Group som Candidate Recommendation – stöder publicering av datakataloger på ett standardiserat maskinläsbart format, så att de kan förvaltas, aggregeras och presenteras i andra kataloger.

Denna teknologi var ursprungligen framtagen av DERI, men har sedan vidareutvecklats, baserat på synpunkter från olika typer av användare, och är nu en stabil grund för bred användning. Om du har en samling av datakällor, så bör du undersöka hur de kan publicera DCAT-metadata om dessa, och om du erbjuder en extern datakatalog eller portal, så kan användning av DCAT-metadata ge ytterligare mervärde. Arbetsgruppen vill nu gärna ta del av erfarenheter från användning av DCAT. Sänd sådan information till public-gld-comments@w3.org. Arbetrgeuppen vidmakthåller även en rapport om implementeringar.

Läs mer om arbetet med e-förvaltning.

Nya Proposed Recommendations: semantik ... "JSON-LD 1.0"; "JSON-LD 1.0 Processing Algorithms and API"

2013-11-05

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har nu arbetat fram två genomgranskade förslag till semantisk representation av information i formatet JSON.

De två aktuella specifikationerna – publicerade av RDF Working Group som Proposed Recommendations – är:

  • JSON-LD 1.0. JSON är ett användbart format för serialisering och meddelandeutbyte. Denna specifikation definierar JSON-LD, ett JSON-baserat format avsett att serialisera länkad data. Syntaxen är skapad för att göra det lätt att integrera det i redan existerande system vilka använder JSON, och erbjuder en smidigt väg att uppgradera från JSON till JSON-LD. Formatet är främst avsett att användas för att stödja användning av länkad data i webbaserade utvecklingsmiljöer, för att bygga interoperabla webbtjänster, och för att lagra länkad data i databaser som använder JSON. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 5 december 2013.
  • JSON-LD 1.0 Processing Algorithms and API. Denna specifikation definierar en uppsättning algoritmer som åstadkommer transformationer av dokument som innehåller JSON-LD. Om man omstrukturerar data enligt de definierade transformationerna, så förenklas användningen av denna data. Dessutom innehåller denna specifikation ett förslag till ett programmerbart gränssnitt (API) som utvecklare kan använda för att implementera de specificerade algoritmerna. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 5 december 2013.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben.