Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2013-07-30
Intressegruppen för webb och TV ("Web and TV Interest Group") har fått förlängt förordnande, med viss förändring av syfte.
Web and TV Interest Group har varit en drivande kraft i att inkorporera funktionalitet från tv-industrin i grundläggande webbstandarder, såsom Encrypted Media Extensions, Media Source Extensions och flerspårig HTML-video och -audio. Efter en första omgång av specifikationsarbete har nu intressegruppen skapat nya insatsgrupper (task forces) och nu fått förlängt uppdrag med nytt målfokus på:
Intressegruppen har också skapat samverkan med andra organisationer som utvecklar standarder för TV, programvara och tester för nästa generations av nätverksuppkopplade TV-apparater (bl.a. OIPP, MMI och HbbTV), och har därmed skapat ökat medvetande om W3C:s arbete i denna konvergerande marknad. Läs mer om detta i gruppens uppdragsbeskrivning. Läs även mer om W3C:s arbete med webb-och-tv.
2013-07-30
Det API för persistent lagring av data som specificerats av arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu blivit webbstandard.
Web Storage – publicerad av Web Applications Working Group som W3C Recommendation – definierar ett API för persistent lagring av nyckel-värde-par i webbklienter. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2013-07-30
Arbetsgruppen för generiskt användargränssnitt ("IndieUI Working Group") publicerar nu ett uppdaterat utkast om modeller för generella användargränssnitt.
IndieUI: Events 1.0 - Events for User Interface Independence – publicerad av IndieUI Working Group som uppdaterat Working Draft – definierar en princip för hur olika typer av användaroperationer kan översättas till enkla händelser och kommuniceras till webbtillämpningar. Om t.ex. en användare vill rulla ner i en sida så kan de använda sina fingrar på en tryckkänslig skärm, eller klicka på en rullningslist med en datormus, eller använda ett rullningshjul, eller uttala frasen "rulla ner". Med IndieUI kan alla dessa olika användaroperationer skickas till en webbtillämpning i form av händelsen rulla-ner. På detta sätta kan webbtillämpningar enkelt fås att fungera i en rad ganska olika kontext: olika apparater (såsom mobiltelefon eller surfplatta), olika tekniska hjälpmedel (för funktionshindrade), olika användarbehov. Nu kan alltså utvecklare av webbtillämpningar bygga sina tillämpningar på ett ensat sätt, och få dem att fungera på flera olika typer av apparater och i flera olika typer av sammanhang. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 13 september 2013. Läs mer om detta i IndieUI Overview och i e-post-meddelandet om inbjudan till granskning; och läs om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).
2013-07-30
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har sammanställt ett dokument som ger råd om hur en läs- och skrivbar plattform för länkad data kan skapas.
Linked Data Platform 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver en uppsättning erfarenhetsbaserade råd för länkad data och en enkel ansats för en arkitektur som stöder länkad data. Ansatsen grundas på användning av HTTP-protokollet för att åtkomma webbresurser som beskriver deras tillstånd med hjälp av RDF:s datamodell. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 2 september 2013. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.
2013-07-30
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu offentliggjort ett genomgranskat förslag om värden och enheter för formatering, och önskar nu få information om implementering av detta.
CSS Values and Units Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendation – beskriver vanliga värden och enheter som CSS-egenskaper stöder, och den syntax som används för att ange dem i egenskapsdefinitioner enligt CSS. Detta är en smärre uppdatering av den tidigare utgåvan. Mer om detta och angränsande teman finns på webbplatsen för arbetet med formatering.
2013-07-30
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu publicerat ett genomarbetat utkast om formateringsregler och värdesättning i CSS3.
CSS Cascading and Inheritance Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver hur formateringsregler samverkar och hur värden kan sättas för alla egenskaper på alla element. Genom att använda kaskader och arv kan värden propageras till egenskaper på element. Kommentarer tas emot fram till och med 22 augusti 2013. Ta del av mer information om arbetet med formatering.
2013-07-25
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu skapat ett utkast om hur användarinteraktion kan modelleras som händelser.
UI Events – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – är en specifikation som utvidgar specifikationen i DOM Events Level 3 av händelser och funktionalitet. Läs om Rich Web Client Activity.
2013-07-25
Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har inventerat hur uppräkningar (i listor) kan anges i olika språkområden.
Predefined Counter Styles – publicerad av Internationalization Working Group som Working Draft – beskriver numreringssystem som används i olika kulturer världen över. Denna inventering kan användas som ett referensdokument för de som vill skapa egendefinierade format för räknare i CSS. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2013-07-23
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har nu levererat ett genomarbetat utkast om programmerbart gränssnitt för vibrationsgeneratorn i apparater, och önskar nu få information från provimplementation av detta.
Vibration API – publicerad av Device APIs Working Group som Candidate Recommendation – definierar ett API som ger tillgång till mekanismen för vibration i klientapparaten. Vibration kan användas som metod för att ge fysisk återkoppling till apparatens användare. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-07-23
Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har nu levererat två granskade utkast om RDF 1.1, ett språk för att annotera information med semantik.
De två aktuella dokumenten – publicerad av RDF Working Group som Last Call Working Drafts – är:
Kommentarer på dessa två specifikationer tas emot fram till och med 6 september 2013. Läs mer om vad som görs i arbetsområdet semantiska webben.
2013-07-23
Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") publicerar nu ett genomarbetat utkast om frågespråket XQuery 3.0, ett språk för att extrahera data ur olika typer av dokument och datakällor.
XML är ett mångsidigt uppmärkningsspråk, som kan annotera information i olika typer av datakällor, såsom strukturerade och ostrukturerade dokument, relationsdatabaser och databanker med objekt. Ett frågespråk som använder XML:s struktur på ett smart sätt kan uttrycka frågor som går över olika typer av data, oavsett om de fysiskt lagras som XML eller kan åtkommas som XML med hjälp av någon slags stödprogramvara. XQuery 3.0: An XML Query Language – publicerad av XML Query Working Group som Last Call Working Draft – beskriver ett frågespråk benämnt XQuery, som har skapats för att kunna tillämpas på många typer av källor med XML-data. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 13 augusti 2013. Läs mer om arbetet med XML.
2013-07-18
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") offentliggör nu ett genomarbetat utkast om hur man kan deklarera räknare för listor.
CSS Counter Styles Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – inför CSS-regeln "counter-style", som används för att definiera specialiserade räknarformat att användas tillsammans med CSS-listmarkörer och genererat innehåll [CSS3LIST]. Specifikationen fördefinierar en uppsättning vanliga räknarformat, bland annat de som finns i CSS2 och CSS2.1. Kommentarer på detta utkast tas emot fram till och med 18 augusti 2013. Läs mer om arbetsområdet formatering.
2013-07-16
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu tagit fram en specifikation av hur bilder annoteras i HTML5.
HTML5 Image Description Extension – publicerad av HTML Working Group som Last Call Working Draft – definierar attributet "longdesc" med vars hjälp innehållsförfattare kan tillhandahålla längre textuella beskrivningar av komplexa bilder. Detta är en del i W3C:s arbete att säkerställa att den öppna webbplattformen är tillgänglig för användare med funktionshinder. Denna specifikation har tagits fram av HTML Accessibility Task Force i samarbete med HTML Working Group och WAI Protocols and Formats Working Group. Ytterligare information om denna publicering finns i e-post-meddelandet om granskning. Kommentarer tas emot fram till och med 16 september 2013. Läs mer om arbetet med HTML och om tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2013-07-11
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu levererat ett bearbetat utkast om typsnitt i CSS3.
CSS Fonts Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver hur typsnittsegenskaper anges, och hur typsnittsresurser kan laddas dynamiskt. Detta dokument består av en sammanslagning av material som tidigare fanns i modulerna CSS3 Fonts och CSS3 Web Fonts. Beskrivningen av de händelser som berör laddning av typsnittsresurser har flyttats till modulen CSS3 Font Load Events. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 22 augusti 2013. Läs mer om arbetet med formatering.
2013-07-11
Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har offentliggjort ett fullständigt utkast om hur WCAG 2.0 kan användas på annat än webbresurser.
Guidance on Applying WCAG 2.0 to Non-Web Information and Communications Technologies (WCAG2ICT) – publicerad av Web Content Accessibility Guidelines Working Group som Working Draft – kan nu betraktas som fullständigt, och bör granskas utifrån detta perspektiv. Efter att granskningskommentarer erhållna under denna granskningsperiod har behandlats, förväntar sig WAI att publicera denna specifikation som en informativ (dvs icke-normativ) W3C Working Group Note. Titta närmare på e-post-meddelandet med inbjudan till granskning av WCAG2ICT. Kommentarer tas emot fram till och med 15 augusti 2013. Läs mer om tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2013-07-11
Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har nu publicerat en uppdatering av specifikationen av tekniker för att utvärdera tillgänglighet av webbinnehåll (WCAG 2.0).
De aktuella dokumenten Techniques for WCAG 2.0 (Editors' Draft) och Understanding WCAG 2.0 (Editors' Draft). – publicerade av Web Content Accessibility Guidelines Working Group som uppdaterad Notes hörande till WCAG 2.0 – är öppna för kommentarer fram till och med 15 augusti 2013. (Dessa innebär inte en uppdatering av WCAG 2.0, som är en stabil specifikation) Mer information om granskning av ovanstående dokument, se Call for Review: WCAG 2.0 Techniques Draft Updates e-mail. Det finns även viktig information i WCAG Techniques and Understanding WCAG Updates blog post. Vill du meta mer om detta område, se webbplatsen för tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2013-07-10
Nu publiceras en sammanfattande rapport från den nyligen avhållna workshopen om e-böcker.
Rapporten sammanfattar insikterna från Workshop on Richer Internationalization for eBooks, som avhölls i Tokyo, Japan, 4 juni 2013. Deltagarna diskuterade teman som hur specifikationen CSS Paged Media kan erbjuda stöd för e-böcker; olika aspekter på "ruby-annotering" som ännu inte har fullgott stöd; hur man hanterar ideografiska tecken som inte ingår i teckenkodningar; hur JavaScript kan ge mervärde i e-böcker (bl.a. genom att arbete pågår att inkludera stöd för internationalisering); och behovet att öka tillgänglighet och användbarhet av asiatiska typsnitt i e-böcker. Rapporten innehåller även utfallet av en enkät som sändes till deltagarna omedelbart efter workshopen, för att få information om hur olika behov bör prioriteras.
Värd för workshopen var Keio University, och stöd har även erhållits från Intel, och även från W3C-sponsor Google.
Läs mer om W3C:s nya arbetsområde Digital Publicering, och hur man kan engagera sig i Digital Publishing Interest Group, och upplägget av kommande Workshop on Publishing and the Open Web Platform, som äger rum i september 2013 i Paris, Frankrike; "position papers" tas emot fram till och med 15 juli 2013.
2013-07-09
Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har nu tagit fram en redigerad version av specifikationen för tidsstyrd presentation av text.
TTML 1.0 erbjuder standardiserad representation av en speciell delmängd av textuell information, så att man kan knyta presentation, layout och tidssemantik till text. Förutom att TTML 1.0 kan användas för utbyte mellan olika existerande innehållsformat, så kan den även användas direkt som distributionsformat, till exempel som ett innehållsformat att referera till från ett <track>-element i ett HTML5-dokument, eller ett mediaelement som <text> eller <textstream> i ett SMIL 2.1-dokument. Timed Text Markup Language (TTML) 1.0 (Second Edition) – publicerad av Timed Text Working Group som Proposed Edited Recommendation – har uppdaterats för att ge förtydliganden av ett antal punkter i första utgåvan som inte varit tydligt nog formulerade. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 6 augusti 2013. Läs mer om arbetet med Video på Webben.
2013-07-09
Arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") och arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har i samverkan tagit fram ett första förslag om inspelning av media på klientapparat.
Mediastream Image Capture – publicerad av Web Real-Time Communication Working Group och Device APIs Working Group som första offentligt Working Draft – ger en specifikation av metoderna takePhoto() och getFrame(), och kamerainställningar, för användning tillsammans med MediaStreams såsom definierat i "Media Capture and Streams. Läs om vad som görs inom arbetsområdet Ubiquitous Web Applications.
2013-07-04
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") offentliggör nu ett genomgranskat förslag om stöd för indexerade databaser på klientapparater.
Indexed Database API – publicerad av Web Applications Working Group som Candidate Recommendation – definierar API:er för en databas bestående av poster vilka kan innehålla enkla värden och hierarkiskt strukturerade objekt. Varje post innehåller en nyckel och något värde. Dessutom vidmakthåller databasen ett index över de poster som ingår. En utvecklare av tillämpningar kan direkt använda ett sådant API för att få tag på poster, antingen genom att ange en nyckel, eller genom att använda ett index. Ovanpå de här definierade API:erna kan man konstruera ett frågespråk. En indexerad databas kan implementeras som ett persistent B-träd. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2013-07-02
Arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har nu publicerat en uppdaterad version av "Easy Checks", en snabbguide om hur man kan göra en preliminär utvärdering av tillgänglighet.
Easy Checks ger stöd för att utvärdera om en webbsida är tillgänglig. Den beskriver några enkla steg som alla webbanvändare kan följa, ingen speciell kunskap eller erfarenhet om tillgänglighet krävs. Dessa kontroller täcker endast några aspekter på tillgänglighet, och har ställts samman för att vara enkel att genomföra, och inte för att ge en total utvärdering av tillgänglighet. Easy Checks - A First Review of Web Accessibility – publicerad av Education and Outreach Working Group (EOWG) som uppdaterat dokument – har nu några nya sektioner om formulär och enkelt innehåll. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI)
2013-07-02
Nu kan man registrera sig för deltagande i det symposium om användarmodellering och tillgänglighet som äger rum 15 juli 2013.
Forskare, praktiker, designers, utvecklare av tillämpningar, användare med funktionshinder, och andra med intresse för temat, inbjuds nu att deltaga. I denna träff kommer man att analysera olika metoder och implementationer av användarmodellering, och vilken effekt dessa kan ha för att förbättra tillgänglighet. I detta ingår sådant som design, konstruktion, lagring och användning av användarmodeller, inom system som webbläsare, tillämpningar, innehållshanteringssystem, och andra dimensioner av webben. Mer detaljer om detta, och hur man registrerar sig, se User Modeling for Accessibility - Online Symposium. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI)
2013-07-02
Nu publiceras en uppdaterad rapport om hur olika webbteknologier stöds av mobiltelefoner.
W3C har nu levererat en ny utgåva av Standards for Web Applications on Mobile, som är en översikt över olika W3C-teknologier vilka ger förstärkt stöd för webbtillämpningar, speciellt i det mobila sfären.
Detta – som är en leverabel från projektet webinos – belyser olika funktionaliteter relaterade till HTML5, och som är direkt relevanta för webben på mobila apparater. Den inkluderar ett antal specifikationer som tas fram av arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group"). Rapporten finns även som PDF-version, lämpad för utskrift, och beskriver hur man kan skicka in testsviter via github.
Läs mer om arbetet med webben på mobila apparater.