W3C

W3C-logo

Nyheter september 2013

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

HTML-gruppen: förnyat uppdrag

2013-09-30

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har fått förlängt uppdrag, med viss modifiering av uppdraget, bland annat om licensiering.

HTML5 Den nu annonserade uppdragsbeskrivningen för HTML Working Group gäller fram till och med juni 2015. Det huvudsakliga målet är oförändrat: att utveckla HTML-språket och dess relaterade API:er. Den nya uppdragsspecifikationen innehåller bland annat möjlighet för arbetsgruppen att experimentera med att publicera några av sina specifikationer med en flexibel licens. Detta är tänkt att uppmuntra samarbete, och göra det lättare att återanvända framtaget material. Läs mer i uppdragsspecifikationen och i vanliga frågor och svar om HTML-gruppens experiment med licenser. Gruppen arbete är fortfarande enligt tidsplan, att fullborda HTML 5.0 som webbstandard under 2014. Läs mer om arbetsgruppen för HTML.

Endast få dagar kvar för registrering på W3C:s kurs om HTML5

2013-09-26

Missa inte detta tillfälle! Så registrera dig på den nätbaserade kurs om HTML5 som snart börjar.

Registrera dig nu för W3C:s nätbaserade kurs om HTML5 som startar måndag 30 september 2013. Den välrenommerade utbildaren Michel Buffa kommer att ta upp de tekniker som utvecklare och designers behöver behärska för att skapa attraktiva webbsidor och webbtillämpningar. Denna instans av kursen har blivit avsevärt uppdaterad jämfört med den version av kursen som hölls i juni 2013. Här ingår nu ytterligare avsnitt, bland annat en introduktion till JavaScript, avancerade tekniker för tidsstyrd animering, 2D-transformationer, programmerbart gränssnitt för audio på webben, etc. – allt illustrerat med många exempel. Läs mer om W3DevCampus, den officiella platsen för W3C:s nätbaserade kurser riktade till webbutvecklare.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "WAI-ARIA 1.1"

2013-09-26

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har nu publicerat ett första utkast om begrepp för tillgängligt innehåll.

WAI-ARIA 1.1 – publicerad av Protocols and Formats Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver teknologi som stöder tillgänglighet i rika internettillämpningar (Accessible Rich Internet Applications). WAI-ARIA tillhandahåller en ontologi för roller, tillstånd och egenskaper, vilka definierar element för tillgängliga användargränssnitt, och som kan användas för att förbättra tillgänglighet och interoperabilitet för webbinnehåll, speciellt för webbtillämpningar. En introduktion till denna specifikation ges i WAI-ARIA Overview. Den här aktuella specifikationen WAI-ARIA 1.1 förväntas skilja sig från version 1.0 enbart på ett mindre antal punkter. Den huvudsakliga nyheten i detta utkast är tillägg av <code>aria-describedat</code>. Läs mer om status av specifikationerna för WAI-ARIA 1.0 och 1.1, samt om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Ny webbstandard: tidsstyrd text ... "Timed Text Markup Language 1 (TTML1) (Second Edition)"

2013-09-24

Den av arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") framtagna specifikationen av tidsstyrd text har ny blivit antagen som webbstandard.

Timed Text Markup Language 1 (TTML1) (Second Edition) – publicerad av Timed Text Working Group som W3C Recommendation – definierar teknologin TTML1 i termer av en vokabulär och motsvarande semantik. TTML är en innehållstyp som representerar tidsstyrd textmedia, avsedd att kunna utbytas mellan olika verktyg för skapande av innehåll. Tidsstyrd text är textuell information som är direkt eller indirekt associerad med tidsorienterad information. Den är avsedd att användas för transformering eller utbyte av tidsstyrd text mellan olika proprietära format för innehållsdistribution, inom området undertexter eller etikettering. Förutom att kunna användas för utbyte mellan olika proprietära innehållsformat, så kan TTML-innehåll användas direkt som distributionsformat, till exempel som ett standardformat som kan refereras till från <track>-element i ett HTML5-dokument, eller <text> och <textstream> i SMIL 2.1-dokument. Läs mer om arbetet med video på webben.

Ny Proposed Recommendation: internationalisering ... "Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0"

2013-09-24

Arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") har nu publicerat ett genomgranskat utkast om märkning av dokument som skall internationaliseras.

Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0 – publicerad av MultilingualWeb-LT Working Group som Proposed Recommendation – beskriver en teknologi för att underlätta integrering av automatiserad bearbetning av naturligt språk med grundläggande webbteknologier. ITS 2.0 överlappar dess föregångare, ITS 1.0, men erbjuder ytterligare begrepp som konstruerats för att stödja automatiserat skapande och bearbetning av webbinnehåll som är flerspråkigt. Det fokuserar på HTML, samt XML-baserade format,och kan utnyttja bearbetning byggd på XML Localization Interchange File Format (XLIFF) och Natural Language Processing Interchange Format (NIF). Kommentarer på detta tas emot fram till och med 22 oktober 2013. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Nytt Working Draft: tjänsteanvändning ... "Network Service Discovery"

2013-09-24

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har nu tagit fram ett nytt utkast om hur man kan hitta tjänster på nätet.

Specifikationen Network Service Discovery – publicerad av Device APIs Working Group som Working Draft – definierar en mekanism som kan användas på ett HTML-dokument för att upptäcka och därefter kommunicera med HTTP-baserade tjänster som annonseras via ett gemensamt protokoll i det använda nätverket. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: semantisk modell ... "vCard Ontology

2013-09-24

Intressegruppen för den semantiska webben ("Semantic Web Interest Group") har nu levererat ett utkast om begreppsmodell för vCard.

vCard Ontology – publicerad av Semantic Web Interest Group som Working Draft – beskriver en avbildning av vCard-specifikationen (RFC6350) på RDF/OWL. Målet är att stödja användning av vCard för att beskriva människor och organisationer, genom att utnyttja teknologier från den semantiska webben, och skapa kompatibilitet med traditionella vCard-implementationer. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nytt Working Draft: binär XML ... "Canonical EXI"

2013-09-24

Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") publicerar nu ett utkast om kanonisk form för det optimerade EXI-formatet för XML.

EXI Canonicalization (EXI C14N) specification – publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Working Draft – beskriver en relativt enkel metod för att generera en fysisk representation (den kanoniska formen) av ett EXI-dokument, som kan hantera de olika tillåtna skillnaderna mellan två logiskt ekvivalenta EXI-dokument. Ett tillämpningsområde för den kanoniska formen för XML-dokument eller -deldokument är digital signering. Det är bättre att stödja EXI-kanonikalisering utan att behöva gå via ett klartextformat i exekveringsmiljöer och på vissa typer av apparater, där dokumentstorlek och bearbetningstid är kritiska resurser. Läs mer om Extensible Markup Language (XML) Activity.

Nytt Working Draft: semantik ... "TriG"

2013-09-20

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har nu offentliggjort ett genomarbetat utkast om en notation för RDF.

Resource Description Framework (RDF) är ett generellt språk för att representera information på webben. TriG – publicerad av RDF Working Group som Last Call Working Draft – definierar en textbaserad syntax för RDF, kallad TriG, som gör att man kan uttrycka en fullständig RDF-datamängd på ett kompakt och naturligt sätt i text, med förkortningar som stöder vanliga användningsfall och datatyper. Trig är en utvidgning av Turtle-formatet. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 11 oktober 2013. Läs mer om arbetet med semantiska webben.

Nytt Working Draft: grafik ... "DOMMatrix interface"

2013-09-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") har nu tillsammans tagit fram ett utkast om hur flerdimensionell grafik kan stödjas på samma sätt i CSS och SVG.

DOMMatrix interface – publicerad av CSS Working Group och SVG Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver ett gränssnitt för transformationsmatriser, för dimensioner 3x2 och 4x4. Detta gränssnitt ersätter gränssnittet SVGMatrix som definierats för SVG. Det är ett gemensamt gränssnitt som kan användas för att beskriva 2D- och 3D-transformationer i ett grafiskt sammanhang för SVG, Canvas 2D Context och CSS Transforms. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik

Nya Working Drafts: formatering ... "CSS Ruby Module Level 1"; "CSS Syntax Module Level 3"

2013-09-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar två utkast: om ruby-annotering av text, och om syntax för formatmallar.

CSS är ett språk för att beskriva strukturerade dokument (såsom HTML och XML) på skärm, på papper, som tal, etc. De två nya utkasten –publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Drafts – är:

  • CSS Ruby Module Level 1, vilken beskriver en modell för hur presentation och formatstyrning av ruby-text sker i CSS. Ruby-annoterad text är korta texter som ligger vid sidan av bastexten, något som typiskt används i östasiatiska dokument, för att ange uttal eller andra förtydliganden.
  • CSS Syntax Module Level 3 beskriver i allmänna ordalag den grundläggande strukturen och syntaxen av formatmallar i CSS. Den ger även detaljerad information om syntax och parsning av CSS – hur en ström av bytes transformeras till en meningsfull formatmall.

Läs mer om arbetet med formatering.

Nya ledare i arbetsgrupp: personlig integritet ... "Tracking Protection Working Group"

2013-09-18

W3C har nu tillsatt två nya ledare för arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group").

De nya i Tracking Protection Working Group är Justin Brookman och Carl Cargill, och den tidigare tillsatta vice ordföranden. Matthias Schunter fortsätter i sin roll. Arbetsgruppen har tidigare i denna vecka uppdaterat två utkast till specifikationer av DNT. Matthias Schunter meddelade även att det finns en stabil plan för hur dessa skall färdigställas. Läs mer om Tracking Protection Working Group.

Annonsering webinar: mobila webben ... "Developing Portable Mobile Applications with Compelling User Experience using the W3C MMI Architecture"

2013-09-17

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") arrangerar ett seminarium på webben om användning av multimodalitet i användartillämpningar.

Detta andra seminarium om temat "Developing Portable Mobile Applications with Compelling User Experience using the W3C MMI Architecture" – arrangerat av Multimodal Interaction Working Group (MMI-WG) – äger rum 24 september, 2013, kl 11:00 a.m. ET (vilket blir 17:00 svensk tid).

Tidigare arrangerade MMI-WG W3C Workshop on Rich Multimodal Application Development 22-23 juli i New York, USA, och identifierade där att distribuerade/dynamiska tillämpningar är beroende av de förmågor som apparater och miljöer har att hitta varandra och att förstå vilka modaliteter de stöder. Som en följd av de insikterna kommer detta andra seminarium att fokusera på ämnet apparat/tjänst-upptäckt, för att dynamiskt kunna hantera modalitetskomponenterna i MMI-arkitekturen.

Diskussionerna under detta seminarium är av intresse för alla som vill dra fördel av den dramatiska tillväxten i nya interaktionssätt, oberoende om det är i sektorer som sjuk- och hälsovård, finans, radio/tv, transport, spel eller konsumentapparater.

Ett flertal experter från industri och analytikerföretag kommer att dela med sig av sina erfarenheter och synpunkter på denna explosiva tillväxt i de möjligheter som nu står till buds för utvecklingen av tillämpningar, tillämpningar som erbjuder förstärkt multimodal användarupplevelse. Läs mer om detta och registrera dig för detta webinarium. Läs mer om W3C:s arbete med multimodalitet.

Nya Working Drafts: personlig integritet ... "Tracking Preference Expression (DNT)"; "Tracking Compliance and Scope"

2013-09-13

Arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group") har nu levererat uppdaterade utkast om spårning av användarens beteende på webben.

De aktuella dokumenten – publicerad av Tracking Protection Working Group som Working Drafts – är:

  • Tracking Preference Expression (DNT), vilken definierar den tekniska mekanismen för att uttrycka preferenser genom användning av DHT-huvudet i HTTP; av en HTML DOM-egenskap som inbäddade skripts kan åtkomma; och av egenskaper som olika typer av webbläsarplugins eller andra API:er kan använda. Här definieras även mekanismer som webbplatser kan använda för att signalera om och hur de kan leva upp till sådana uttryckta preferenser, såväl i form av en maskinläsbar statusresurs på en känd plats, som via ett "Tk"-svarshuvud, och en mekanism där användaren kan tillåta undantag från preferenser uttryckta i DNT.
  • Tracking Compliance and Scope, vilken definierar betydelsen av en "Do Not Track" (DNT)-preferens och beskriver goda principer för hur webbplatser kan leva upp till sådana preferenser.

Läs mer om arbetet med personlig integritet.

Nytt Working Draft: notifieringar ... "Web Notifications"

2013-09-12

Arbetsgruppen för webbnotifiering ("Web Notification Working Group") har publicerat ett genomarbetat utkast om användning av notifieringar (signalering till användaren om händelser).

Web Notifications – publicerad av Web Notification Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett API för användning av notifieringar till användaren. Med en notifiering kan användaren informeras, oberoende av vilka webbsidor som visas, om att en händelse skett, såsom att ett e-post meddelande inkommit. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 24 oktober. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: klientapparat ... "File API"

2013-09-12

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu offentliggjort ett genomarbetat utkast om hur webbtillämpningar kan arbeta med filer.

Specifikationen File API – publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft – beskriver ett API för hantering av filer i webbtillämpningar, liksom att med program välja ut dem och accessa deras data. Här definieras även objekt som kan användas inom trådade tillämpningar för asynkron läsning av filer. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 24 oktober. Läs mer om Rich Web Client Activity.

W3C på Intels forum: IDF'13

2013-09-11

W3C deltar i sessioner och utställning på Intel Developer Forum (IDF'13).

Intel Developer Forum (IDF'13) äger nu rum i San Francisco, USA, och W3C deltar däri. Genom att vara aktiv i utvecklarsessioner och diskussioner i utställningen kommer W3C att förklara de många fördelar som följer av användning av teknologier för den Öppna Webbplattformen, och hur utbildningsprogrammet W3DevCampus kan hjälpa utvecklare att bli kunniga i dessa webbteknologier. W3DevCampus är det enda officiella utbildningsprogrammet, och innehåller bl.a. W3C:s HTML5-kurs som nu är öppen för registrering. Träffa Bernard Gidon i W3C:s område på IDF'13 för att få mer information, och deltag i kursen för att bli en HTML5-expert

Ny Candidate Recommendation: semantik ... "JSON-LD 1.0"

2013-09-10

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") och intresseområdesgruppen för JSON-LD ("JSON-LD Community Group") har publicerat ett utkast om JSON-representation av länkad data.

JSON-LD 1.0 och JSON-LD 1.0 Processing Algorithms and API – publicerad av RDF Working Group tillsammans med JSON-LD Community Group som Candidate Recommendation – signalerar att det är dags för provimplementeringar av JSON-LD 1.0.

JSON-LD harmoniserar representation av länkad data i JSON, genom att beskriva ett gemensamt JSON-baserat representationsformat för att uttrycka riktade grafer; att blanda såväl länkad data som icke-länkad data i ett dokument. Syntaxen har skapats för att inte störa redan driftsatta system som kör JSON, utan erbjuder en smidig uppgradering från JSON till JSON-LD. Den är primärt avsedd att användas för länkad data i webbaserade programmeringsmiljöer, för att bygga interoperabla webbtjänster som utnyttjar länkad data, och för att lagra länkad data i JSON-baserade databaser.

Specifikationen JSON-LD 1.0 beskriver språket JSON-LD på ett sätt som är användbart för innehållsförfattare. Det erbjuder även en grundläggande språkgrammatik för implementatörer. Specifikationen JSON-LD 1.0 Algorithms and API specification beskriver användbara algoritmer för att arbeta med data i JSON-LD-format. Den specificerar även ett gränssnitt för tillämpningsutveckling, som kan användas för att transformera JSON-LD-dokument så att de blir lättare att använda i programmeringsmiljöer som JavaScript, Python och Ruby.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nya Working Drafts: tillgänglighet ... "Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0"; "Implementing ATAG 2.0"

2013-09-10

Arbetsgruppen för tillgängliga författarverktyg ("Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group") har nu skapat nya utkast av två dokument om tillgänglighet i författarverktyg.

De två dokumenten – publicerade av Authoring Tool Accessibility Guidelines Working Group – är Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) 2.0 (Last Call Working Draft) och Implementing ATAG 2.0 (Working Draft). Dessa uppdateringar, vilka innehåller 3 viktiga ändringar, baseras på mottagna kommentarer och förtydliganden som effekt av att utveckla tester för ATAG. Dokumenten är öppna för granskning och kommentarer fram till och med 1 oktober 2013. Läs mer i översikten av ATAG och om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: internationalisering ... "Use Cases & Exploratory Approaches for Ruby Markup"

2013-09-10

Arbetsgruppen för internationaliserade märkningar ("Internationalization Working Group") har nu publicerat ett genomarbetat utkast om internationalisering och "ruby-annotering".

Use Cases & Exploratory Approaches for Ruby Markup – publicerad av Internationalization Working Group som Last Call Working Draft – har som mål att ge underlag för diskussioner om vad som behövs i HTML-specifikationen, och eventuellt i andra uppmärkningsvokabulärer, för att på ett acceptabelt sätt stödja "ruby-uppmärkning". Det tar upp ett antal användningsfall med användning av ruby och hur väl följande ansatser stöder dessa användningsfall: HTML5-modellen beskriven i Candidate Recommendation från 17 december 2012; modellen XHTML Ruby Annotation, och Ruby Extension Specification föreslagen i februari 2013. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 24 september 2013. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "HTML to Platform Accessibility APIs Implementation Guide"

2013-09-10

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu offentliggjort ett utkast om hur elementa i HTML relateras till aspekter som stöder tillgänglighet.

HTML to Platform Accessibility APIs Implementation Guide – publicerad av HTML Working Group som Working Draft – är ett tidigt utkast om hur HTML:s element och attribut avbildas på tillgänglighets-API:ers roller, tillstånd och egenskaper, på ett antal plattformar. Det ger rekommendationer om hur man härleder tillgänglighetsrelaterade namn och beskrivningar för HTML-element. Det ger även exempel på implementation av tillgänglighetsfunktionalitet. Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: media ... "WebRTC 1.0: Real-time Communication Between Browsers"

2013-09-10

Arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") publicerar nu ett utkast om hur media kan kommuniceras mellan webbläsare.

WebRTC 1.0: Real-time Communication Between Browsers – publicerad av Web Real-Time Communications Working Group som Working Draft – definierar en uppsättning ECMAScript API:er i WebIDL, som gör det möjligt att sända och mottaga media från en annan webbläsare eller apparat som implementerar de motsvarande realtidsprotokollen. Specifikationen tas fram samordnat med utvecklingen av en protokollspecifikation av IETF-gruppen RTCWEB, och en API-specifikation för att få access till lokala mediaapparater, utvecklad av Media Capture Task Force. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Grid Layout Module Level 1"

2013-09-10

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har publicerat ett utkast om layout i rutmönster: "Grid Layout".

CSS är ett språk för att beskriva strukturerade dokument (såsom HTML och XML) på skärm, på papper, som tal, etc. CSS Grid Layout Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – specificerar ett tvådimensionellt rutmönsterbaserat layoutsystem, optimerat för användning vid design av användargränssnitt. I detta system för rutmönsterlayout kan delelement av element placeras i godtyckliga celler i en flexibel eller fixerad fördefinierad rutmönsterlayout. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt dokument: säkerhet ... "Cryptography API Use Cases"

2013-09-10

Arbetsgruppen för kryptografi på webben ("Web Cryptography Working Group") har producerat ett dokument om användningsfall för kryptering på webben.

Web Cryptography API rbjuder ett programmerbart gränssnitt för kryptografiska operationer som kryptering och dekryptering, och Key Discovery API, som ger stöd åt att få tillgång till för-producerade kryptografiska nycklar. Web Cryptography API Use Cases – publicerad av Web Cryptography Working Group som en Group Note – beskriver användningsfall, i form av scenarier, vilka representerar en intressant delmängd av den funktionalitet som kan stödjas av dessa två teknologier. Eftersom båda dessa API:er är under framtagning, så bör läsaren inspektera dessa specifikationer med avseende på eventuella ändringar, och likaledes bör kodexemplen betraktas som illustrativa. Det som beskrivs i dokumentet är huvudsakliga användningsfall, vilket indikerar vad arbetsgruppen ser som i första hand prioriterade mål. Dokumentet är inte avsett att bli en webbstandard, och bör läsas som en informativ översikt över behoven som ett kryptografiskt API för webben bör stödja. Läs mer om arbetet med säkerhet.

W3C lanserar nu en uppsättning valideringsverktyg för att förbättra kvalitén på webben

2013-09-10

En kraftfull och omfattande uppsättning verktyg har nu tagits fram av W3C, för att ge bra stöd för att webbinnehåll skall ha bra teknisk kvalitet.

W3C Validator Suite Logo Med W3C Validator Suite blir det lättare och snabbare att genomföra kontroller av HTML, CSS och internationalisering (I18N) på en hel webbplats. Denna svit av verktyg undersöker en fullständig webbplats och genererar anpassningsbara integrerade rapporter, så att det blir enklare att spåra och prioritera hanteringen av problemområden i webbinnehåll.

W3C kommer att fortsätta att driva och förbättra de vanliga kostnadsfria validerarna, på samma sätt som det gjorts under de senaste femton åren. Intäkter från den nya tjänsten skapar medel för att förbättra såväl de kostnadsfria verktygen som den nu lanserade validerarsviten, och ge långsiktig stabilitet hos dessa tjänster.

Idag släpps alltså den genomtestade validerarsviten. Även om denna tjänst är alldeles ny, så kan vi redan planera för ytterligare förbättringar grundade på den återkoppling som vi mottagit.

Vi inbjuder alla webbintressenter att prova på denna validerarsvit. W3C:s medlemmar får rabatt på användningsavgiften. Den som vill få mer information kan kontakta gruppen som ansvarar för validerarsviten.

Nya Working Drafts: semantik ... "N-Triples"; "N-Quads"

2013-09-06

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") publicerar nu två utkast om format för RDF-grafer: "N-Triples"; "N-Quads".

De två aktuella specifikationerna – publicerade av RDF Working Group som Last Call Working Drafts – är:

  • N-Triples, som specificerar ett radbaserat format i enkel text, för kodning av en RDF-graf. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 14 oktober.
  • N-Quads, som specificerar ett radbaserat format i enkel text, för kodning av en RDF-graf. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 14 oktober.

Läs mer om arbetet med den semantiska webben.

Nya dokument: tillgänglighet ... "Techniques for Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0"; "Understanding WCAG 2.0"

2013-09-05

Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har nu offentliggjort uppdateringar av två dokument om WCAG 2.0.

De två dokumenten – publicerade av Web Content Accessibility Guidelines Working Group som W3C Notes – är stödmaterial för WCAG 2.0: Techniques for WCAG 2.0 och Understanding WCAG 2.0. Att dessa dokument uppdaterats innebär inte att WCAG 2.0 har uppdaterats; det sistnämnda är ett stabilt dokument. För bakgrundsinformation, viktiga påpekanden om tekniker, och möjligheter att bidraga till framtida uppdateringar, se Understanding Techniques for WCAG Success Criteria e-mail. Läs om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: html och media ... "Media Source Extensions"

2013-09-05

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu tagit fram ett utkast om uppspelning av media med hjälp av HTML.

Media Source Extensions – publicerad av HTML Working Group som Last Call Working Draft – specificerar en utvidgning av HTMLMediaElement så att man via JavaScript kan generera mediaströmmar för uppspelning. Genom att låta JavaScript generera sådana strömmar, så underlättas ett antal användningsfall, såsom adaptiv strömning och tidsförskjutna direktsända strömmar. Om du vill ge kommentarer på detta eller flagga upp felaktigheter i detta dokument, så skicka in dem via vår offentliga bugg-databas. Kommentarer tas emot fram till och med 17 oktober. Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt dokument: tillgänglighet ... "Guidance on Applying WCAG 2.0 to Non-Web ICT: WCAG2ICT"

2013-09-05

Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har nu publicerat ett dokument om hur tillgänglighetsråden kan användas i andra sammanhang än webben.

Guidance on Applying WCAG 2.0 to Non-Web Information and Communications Technologies (WCAG2ICT) – publicerad av Web Content Accessibility Guidelines Working Group som en W3C Working Group Note. WCAG2ICT erbjuder råd om hur man skall tolka och tillämpa WCAG 2.0 i andra sammanhang än webben och programvara. Det är resultatet av ett samarbete med målet att stödja harmoniserade tillgänglighetslösningar över ett spektrum av teknologier. Läs mer i WCAG2ICT Overview och om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: media ... "Media Capture and Streams"

2013-09-03

Arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") i samarbete med arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har nu tagit fram ett uppdaterat utkast om programmerbart gränssnitt för att kunna leverera mediaresurser från en plattform.

Media Capture and Streams – publicerad av Web Real-Time Communication Working Group i samarbete med Device APIs Working Group som uppdaterat Working Draft – definierar en uppsättning JavaScript API:er som ger funktionellt stöd för att ta fram lokalt lagrad media (t.ex. audio och video) från en plattform. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.