Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2013-05-30
Nu annonseras en workshop som bland annat tar upp användning av webbteknologier i inbyggda system.
Get Smart: Smart Homes, Cars and Devices on the Web är en workshop om utveckling av rika multimediala tillämpningar, och den äger rum 22-23 juli 2013, Metropolitan New York/NJ, USA. Värd för arrangemanget är Openstream.
Målet med denna workshop är att belysa det mervärde som HTML5 och W3C Multimodal Interaction (MMI) Architecture erbjuder, och att demonstrera mogenheten av MMI-arkitekturen, och hur den kan användas för att utveckla innovativa och lockande användarupplevelse över flera tillämpningar och apparater.
Detta arrangemang är av speciell vikt för affärssektorer som försöker dra nytta av dramatiskt förbättrade metoder för användarinteraktion, såsom tal, beröring, gester, handskrift, videokameror och andra sensorer. Sektorer som sjuk- och hälsovård, finansiella tjänster, publicering, radio/TV, fordon, spel och konsumentapparater, de kommer att finna att denna workshop är ett utmärkt medel att få information om hur W3C-standarder stöder dessa nya interaktionsformer.
Man behöver inte vara W3C-medlem för att deltaga. Alla deltagare måste sända in ett "position paper" senast 24 juni 2013.
2013-05-30
I juni visar arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") en demonstration av ITS 2.0.
Demonstrationen (hålls i Dublin 18 juni 2013, och arrangeras av MultilingualWeb-LT Working Group) visar användning av den nya specifikationen Internationalization Tag Set (ITS) 2.0. Här kommer att visas implementering av datakategorier i ITS 2.0, hur de används i arbetsflöden för lokalisering, och hur maskinöversättning och andra språkbearbetningsprocesser kan dra nytta av ITS 2.0. Deltagande är avgiftsfritt, men registrering krävs. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2013-05-29
För att avgöra om patent har betydelse för teknologin Push API, startar nu en patentutredning.
I enlighet med W3C Patent Policy drar nu W3C igång en patentrådgivningsgrupp (Patent Advisory Group, PAG) med anledning av annonsering av relevant patent med avseende på specifikationen Push API vilken publicerats av Web Applications Working Group Se detaljer om detta i den specifika uppdragsbeskrivningen för denna PAG.
W3C startar en PAG för att hantera den situation som uppstår när information om ett potentiellt relevant patent annonseras, där denna teknologi inte kan användas i enlighet med W3C krav på avgiftsfri licensiering. Alla kommentarer på detta skall sändas till e-post-listan public-push-pag@w3.org ( som har ett offentligt arkiv). Läs mer om Patent Advisory Groups.
2013-05-28
Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") har publicerat två dokument: ontologi för organisationer; metadata för resurser.
De två dokumenten – publicerade av Government Linked Data Working Group som Group Notes – är:
Läs mer om arbetet med e-förvaltning.
2013-05-28
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tillsammans med arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") tagit fram ett utkast om filtrering som teknik att påverka hur ett element skall visas.
Filter Effects 1.0 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group och SVG Working Group som Working Draft – definierar hur filter kan påverka hur ett dokumentelements visualisering modifieras innan det visas. I normalfallet kan en CSS- eller SVG-visualisering av ett element beskrivas som om elementet (och dess ingående delar) ritas i en buffer (såsom en rasterbild), och att sedan denna buffer inkluderas i den omgivande visualiseringen. Med filter kan man skapa visualiseringseffekter innan innehållet integreras med sin omgivning. Exempel på sådana filtereffekter är suddighet, ändrad färgintensitet, och förvrängning av en bild. Även om denna teknologi ursprungligen skapats för användning i SVG, så är filtereffekter en uppsättning operationer som kan appliceras på en visualiseringsbuffer, och kan därför utnyttjas i nästan alla presentationsmiljöer, inklusive CSS. Dessa effekter triggras av formateringsinstruktioner (egenskapen "property"). Denna specifikation beskriver filter på ett sätt som gör dem användbara för innehåll som formateras med CSS, HTML, och SVG. Dokumentet definierar även en CSS-funktion för egenskapsvärden som skapar ett värde av typen <image>. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.
2013-05-28
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram utkast om formatering: skyddade områden, och samlingar av områden.
De två utkasten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Drafts är:
Läs mer om arbetet med formatering.
2013-05-27
W3C inbjuder japanska utvecklare att deltaga i en utvecklarträff i Tokyo.
W3C:s utvecklarträff äger rum i Tokyo, Japan, lördag 8 juni 2013, och leds av Marie-Claire Forgue (W3C) och Kensaku Komatsu (NTT Communications). Upplägget för mötet är en blandning av presentationer och demonstrationer av W3C-medlemmar och -stab, kring teman som HTML5, CSS3, webbsäkerhet, testning, etc. Webbdesigners och tillämpningsutvecklare uppmanas att deltaga under denna kväll av diskussioner och nätverkande. Vem som helst kan deltaga, och det finns ingen deltagaravgift, men antalet sittplatser är begränsat. Var vänlig registrera dig före 6 juni 2013. W3C framför sina tack till GREE som ställer upp som värd för arrangemanget och html5j för ytterligare stöd.
2013-05-23
Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") levererar ett utkast om direktiv för hur resurser kan skyddas.
User Interface Security Directives for Content Security Policy – publicerad av Web Application Security Working Group som Working Draft – definierar direktiv för mekanismen Content Security Policy för att deklarera en uppsättning inmatningsskydd för en webbresurs användargränssnitt, definierar en icke-normativ uppsättning tumregler för hur webbverktyg kan implementera dessa skydd, och en rapporteringsmekanism för när sådana skydd skall aktiveras. Läs mer om arbetet med säkerhet.
2013-05-23
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") i samverkan med arbetsgruppen för webbtillämpningar-överallt ("Ubiquitous Web Applications Working Group") publicerar ett dokument om tjänsteupptäckt.
Web Intents – publicerad av Device APIs Working Group och Web Applications (WebApps) Working Group som Working Group Note – är en informativ specifikation av en mekanism för tjänsteupptäckt och lättvikts-RPC, avsett för webbtillämpningar. I detta dokument definieras ett DOM-gränssnitt och uppmärkning, att användas av sidor på klienten och servern, för att skapa, mottaga och besvara meddelanden av typen Web Intents, och den procedur som användarverktyg använder för att utföra denna process. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-05-23
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") publicerar nu ett genomarbetat förslag om gränssnittet för att styra vibrationsgeneratorn i en apparat.
Vibration API – publicerad av Device APIs Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett API som ger tillgång till vibrationsmekanismen i klientapparaten. Vibration är en typ av taktil återkoppling. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 13 juni 2013. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-05-23
Arbetsgruppen för tillgängliga användaragenter ("User Agent Accessibility Guidelines Working Group") har nu publicerat fullständiga utkast om hur användarverktyg bör stödja tillgänglighet.
De två utkasten – publicerade av User Agent Accessibility Guidelines Working Group) som uppdaterade Working Drafts – är User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) 2.0 och Implementing UAAG 2.0, som definierar hur webbläsare, mediaspelare och andra användarverktyg bör stödja tillgänglighet för personer med funktionshinder, och hur de bör samverka med tekniska hjälpmedel. Dessa utkast innehåller nya exempel på hur UAAG är tillämpbart i det mobila sammanhanget, en uppdaterad sektion om vad "följa standard" betyder, och nya definitioner av nivåerna A, AA, och AAA. Läs mer i e-post-meddelandet med inbjudan till granskning och läs om arbetet med tillgänglighet (WAI).
2013-05-22
Idag meddelar W3C att en workshop om RDF kommer att äga rum i september 2013.
Den semantiska webben har skapat värde inom området gemensamt uppbyggd data. För att kunna använda data i verksamhetskritiska tillämpningar måste data matcha vissa angivna mönster. Validering i ett bank-sammanhang uppvisar likartade krav som kvalitetssäkring i länkad klinisk data. System enligt paradigmen länkad öppen data, som inte har formella gränssnittsspecifikationer, har även dessa valideringsbehov. De flesta representationsspråk som används i konventionella sammanhang erbjuder någon slags validering av inkommande data, från sådant som grammatikalisk analys med avseende på domänspecifika språk, till sådant som XML Schema eller RelaxNG för XML-strukturer. Att RDF är av en distribuerad karaktär påverkar hur man tolkar "validitet", men det behövs verktygsuppsättningar för att säkerställa integritet av data. RDF Validation Workshop - Practical Assurances for Quality RDF Data (som går av stapel 10-11 september 2013, i Cambridge, USA) har som mål att diskutera användningsfall för datavalidering i den semantiska webben, och utveckling av teknologier som stöder dessa användningsfall. Detta arrangemang är öppet för alla, men deltagare ska skicka in ett "position paper" senas 30 juni 2013.
2013-05-21
Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") och arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") har i samverkan publicerat en ny utgåva av specifikationen av teknologi i XPath och XQuery.
Denna nya version av specifikationen XPath and XQuery Functions and Operators 3.0 – publicerad av XML Query Working Group i samarbete med XSLT Working Group som Candidate Recommendation – tar hänsyn till ändringar och förtydliganden som gjorts under aktuell granskningsperiod, framför allt i form av synpunkter från utvecklare som provimplementerat teknologin. Dokumentet beskriver olika funktioner och operatorer som arbetar på datatyper kompatibla med XML-schema, och som skall fungera inom XPath, XSLT, XQuery, XQueryX, SPARQL och andra språk. Läs mer om arbetet med XML.
2013-05-21
Arbetsgruppen för flerspråkighet ("MultilingualWeb-LT Working Group") levererar nu ett genomarbetat förslag om uppmärkning av innehåll för flerspråk användning.
Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0 – publicerad av MultilingualWeb-LT Working Group som Last Call Working Draft – är en teknologi som stärker grunden för att integrera automatisk bearbetning av mänskligt språk med grundläggande webbteknologier. Med ITS 2.0 får man metadata som stöder upptag av den flerspråkiga webben. Detta utkast har anpassats för alla ändringar sedan tidigare utkast. Kommentarer tas emot fram till och med 11 juni 2013. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2013-05-16
W3C meddelar idag att en workshop om frågor kring den sociala webben kommer att äga rum i augusti 2013.
Workshop on Social Standards: The Future of Business (7-8 augusti 2013, i San Francisco, USA) har AppFusion som värd, stöds av IBM, och arrangeras i samverkan med OpenSocial Foundation. Målet för denna workshop är att samla experter från affärsverksamhet i området sociala media, och experter på sociala teknologier, för att diskutera användningsfall som dagens specifikationer och standarder inte stöder fullt ut, och identifiera områden där nya standarder behövs. Workshopen inriktas främst mot ledande kommersiella aktörer inom den sociala webben, tekniska experter inom sociala webben, säkerhetsexperter, samt utvecklare. Den är öppen för alla, så medlemskap i W3C är inte ett nödvändigt krav för deltagande. Alla deltagare måste skicka in ett "position paper" senast 1 juli 2013.
2013-05-16
Den nyligen avhållna workshopen om flerspråkighet på webben har nu avrapporterats.
Den sammanfattande rapporten från workshopen MultilingualWeb (som ägde rum i Rom, Italien) kan nu hämtas från webbplatsen för MultilingualWeb. Rapporten innehåller sammanfattning av varje session, och länkar till bilder som visades, samt minnesanteckningar nedskrivna under sammankomsten. Workshopen var lyckad, med närmare 150 deltagare, och bland annat sessioner om Internationalized Domain Names, Best Practices for Multilingual Linked Open Data (BP-MLOD) och en implementationsdemonstration av den kommande specifikationen ITS 2.0. Lokal arrangör av workshopen var FAO, och den var stödd av det EU-finansierade projektet QTLaunchPad och av Verisign. Ännu en workshop planeras att avhållas under 2014. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2013-05-16
Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har nu publicerat ett granskat förslag om hur JSON-representerad data kan bearbetas.
JSON-LD 1.0 Processing Algorithms and API – publicerad av RDF Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett programmerbart gränssnitt (API) och en uppsättning algoritmer för programmerad transformation av dokument representerade i JSON-LD. Genom omstrukturering av data enligt dessa transformationer kan dess användning dramatiskt förenklas. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 6 juni 2013. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.
2013-05-16
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu offentliggjort ett granskat förslag om gränssnitt för databashantering på klienten.
Indexed Database API – publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft – definierar API:er för databaser innehållande poster med enkla värden och hierarkiska objekt. Varje post består av nyckel och värde. Dessutom vidmakthåller databasen ett index för de poster som den innehåller. En utvecklare av tillämpningar kan direkt använda ett API för att hitta poster, antingen genom att använda en nyckel eller genom att använda ett index. Ovanpå detta API kan man bygga ett frågespråk. En indexerad databas kan implementeras med hjälp av persistenta datastrukturer av typen B-träd. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 7 juni 2013. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2013-05-16
Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") publicerar två utkast: om ett nytt URI-format, och om meddelandehantering.
Dessa två utkast – publicerade av System Applications Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-05-16
Arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") i samarbete med arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") publicerar nu ett utkast om ett programmerbart gränssnitt för att få tillgång till lokalt lagrade mediaresurser.
Media Capture and Streams – publicerad av Web Real-Time Communication Working Group och Device APIs Working Group som Working Draft – definierar en uppsättning Javascript API:er för att hämta lokalt lagrade mediafiler (t.ex. audio och video). Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-05-15
Arbetsgruppen för FoU om tillgänglighet ("WAI Research and Development Working Group") arrangerar ett symposium på nätet om användarmodellering för att stödja tillgänglighet.
Symposiet – arrangerat av Research and Development Working Group (RDWG) – äger rum på nätet, och skall undersöka området användarmodellering för tillgänglighet, en ansats för att generera och anpassa användargränssnitt, med mål att stödja användares speciella behov och preferenser. En inbjudan att skicka in bidrag har publicerats och är öppen fram till och med 6 juni 2013. Läs mer om User Modeling for Accessibility Symposium, som äger rum 15 juli 2013, och om arbetet med tillgänglighet (WAI).
2013-05-15
W3C har påbörjat en översyn av sin välkända webbplats, och önskar nu få synpunkter från fältet.
Uppdragsgruppen för förnyelse av webbplatsen – Site Redesign Task Force – inbjuder nu alla att deltaga i en kort enkät om förnyelse av webbplatsen. Som diskuterat i inlägget på A List Apart "W3C is Getting Some Work Done" tar nu W3C fram en plan för att förbättra sin webbnärvaro för olika målgrupper. Vi uppskattar dina synpunkter angående vad du tycker är bra och vad du anser borde förbättras. Vi samlar in information fram till 11:59pm (Boston time) den 29 maj 2013.
2013-05-14
Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") levererar nu ett utkast om ett gränssnitt mot sockets.
Raw Socket API – publicerad av System Applications Working Group som Working Draft – ger ett programmerbart gränssnitt mot råa UDP-sockets, TCP klient-sockets, och TCP server-sockets. Om du önskar mer information om detta arbetsområde, se då på Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-05-14
Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har tagit fram specifikationen om hur man kan veta om en webbsida visas på skärm eller ej, och denna specifikation är nu en webbstandard.
Page Visibility – publicerad av Web Performance Working Group som W3C Recommendation – definierar hur utvecklare av webbinnehåll kan via program upptäcka om en sida faktiskt syns på skärmen. Detta skapar en grund för att uppnå bättre kraft- och CPU-effektivitet i webbtillämpningar. Läs om Rich Web Client Activity.
2013-05-14
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram ett flertal dokument om olika stödteknologier för att konstruera webbtillämpningar.
De aktuella utkasten – publicerade av Web Applications Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om Rich Web Client Activity.
2013-05-14
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett utkast om lådmodell som bas för layout i CSS.
CSS Box Alignment Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – definierar en modul som erbjuder CSS-funktionalitet vad gäller anpassning av lådor inom sina behållare i de olika lådmodellerna för CSS-layout: lådlayout, tabellayout, flex-layout och rutlayout. Läs mer om arbetet med formatering.
2013-05-14
Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") publicerar nu ett utkast om typografi för koreanska språk (Hangui).
Requirements for Hangul Text Layout and Typography – publicerad av Internationalization Working Group som Working Draft – beskriver krav på typografi och layout som måste uppfyllas av teknologier som CSS, SVG ocg XSL-FO, om koreanska språk/Hangui ska kunna avbildas korrekt. Dokumentet baseras huvudsakligen på ett projekt som tagit fram en internationell standard för layout av koreansk text. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2013-05-13
W3C kommer som vanligt att synas på World Wide Web-konferensen, WWW2013 i Seoul, Korea.
Vid detta års internationella World Wide Web Conference - WWW2013 organiserar W3C såväl ett W3C tutorial track, med bland annat teman som HTML5, semantiska webben och länkad data, och CSS3; samt ett W3C spår där konferensdeltagare inbjuds att vara del i utvecklingssammankomster om prestanda på webben och e-förvaltning med öppen data. Dessutom deltar Tim Berners-Lee (W3C:s director) i en panel om "Net neutrality and Internet Freedom" på torsdag 16 maj. Vi ses i Rio!
2013-05-10
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") levererar nu ett utkast om hantering inom HTML av skyddat innehåll.
Encrypted Media Extensions – publicerad av HTML Working Group som Working Draft – beskriver en utvidgning av HTMLMediaElement genom att erbjuda programmerbara gränssnitt (API) för att styra uppspelning av skyddat innehåll. Se mer i blogginlägget om denna specifikation och läs mer om arbetet med HTML.
2013-05-09
Arbetsgruppen för pekningar ("Pointer Events Working Group") publicerar nu två dokument om användning av tryckkänsliga skärmar: "Pointer Events" och "Touch Events".
Pointer Events – publicerad av Pointer Events Working Group som Candidate Recommendation – skapar en harmoniserad modell för inmatning från tryckkänsliga ytor, datormus och andra mekanismer, så att applikationsutveckling blir lättare, mer flexibel och mer konsistent. En relaterad specifikation som även den publiceras idag är Touch Events version 1 – publicerad av Web Events Working Group som Proposed Recommendation – vilken erbjuder en standardiserad modell för tryckkänsliga ytor. Kommentarer på Touch Events tas emot fram till och med 6 juni 2013. Mer information finns om arbete utfört av Pointer Events Working Group och Web Events Working Group, samt se även på webbsidan för Rich Web Clients Activity.
2013-05-09
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har tagit fram ett genomgranskat förslag om inspelning av media i ett HTML-kontext, och inbjuder nu till provimplementeringar.
HTML Media Capture – publicerad av Device APIs Working Group som Candidate Recommendation – specificerar en utvidgning av HTML-formulär som ger stöd åt en användare när denne vill utnyttja apparatens inspelningsmöjligheter (t.ex. kamera, mikrofon), under uppladdning av fil. Den intresserade kan hitta mer på sidan för Ubiquitous Web Applications Activity.
2013-05-02
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu levererat ett utkast om hur mönster kan användas för att välja ut delar av ett XML-dokument.
Selectors Level 4 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – beskriver selektorer som mönster vilka kan matchas mot element i ett träd, och därmed kan användas som en teknologi för att komma åt noder i XML-dokument. Denna specifikation av selektorer har optimerats för användning tillsammans med HTML och XML, och har konstruerats för att vara användbara i prestandakritiska tillämpningar. De utgör en nyckelkomponent i CSS (Cascading Style Sheets), som använder selektorer för att knyta formateringsegenskaper till element i ett dokument. Selectors Level 4 beskriver de selektorer som redan finns i (SELECT), och inför även nya selektorer för CSS och andra språk som kan behöva dem. Läs mer om arbetet med formatering.
2013-05-02
Intressegruppen för den semantiska webben ("Semantic Web Interest Group") har publicerat ett utkast som beskriver modellering av kontaktinformation ("visitkort").
vCard Ontology – publicerad av Semantic Web Interest Group som Working Draft – beskriver hur specifikationen för vCard (RFC6350) kan representeras i RDF/OWL. Målet är att stödja användning av vCard som sätt att beskriva personer och organisationer, med användning av tekniker från den semantiska webben, och stödja kompatibilitet med traditionella implementeringar av vCard. Läs mer om arbetet med den semantiska webben.