W3C

W3C-logo

Nyheter januari 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Ny Proposed Recommendation: frågespråk ... "XQueryX 3.0"

2014-01-30

Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") publicerar nu ett grundligt genomarbetat förslag om XML_frågespråket XQueryX 3.0.

XQueryX 3.0 – publicerad av XML Query Working Group som Proposed Recommendation – definierar en XML-representation av XQuery. Den har konstruerats genom att avbilda reglerna i XQuery-grammatiken till regler i XML. Resultatet av en sådan transformation är inte lämpat för människor att läsa eller skriva, men dess form gör det lätt för program att analysera det. Eftersom XQueryX uttrycks som XML, så kan även normala XML-verktyg användas för att skapa, tolka eller modifiera frågor. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 25 februari 2014. Läs mer om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)"

2014-01-30

Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") tillsammans med arbetsgruppen om verktyg för utvärdering och rättning ("Evaluation and Repair Tools Working Group") har nu tagit fram ett fullständigt utkast om utvärdering av webbresursers tillgänglighet.

Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) 1.0 – publicerad av Web Content Accessibility Guidelines Working Group) och Evaluation and Repair Tools Working Group), via sin gemensamma insatsgrupp WCAG 2.0 ( Evaluation Methodology Task Force) som Working Draft – beskriver en ansats för hur man utvärderar om webbplatser (även webbtillämpningar och webbplatser för mobilt innehåll) uppfyller WCAG 2.0. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 28 februari 2014. Efter att kommentarer mottagna under denna granskningsperiod blivit bearbetade, förväntar sig WAI att publicera detta dokument som en informativ (icke-normativ) W3C Working Group Note. Läs mer om arbetet med att utvärdera tillgänglighet och om arbetet med webbtillgänglighet ("Web Accessibility Initiative", WAI).

Nytt Working Draft: dataöverföring ... "XMLHttpRequest Level 1"

2014-01-30

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") levererar nu ett utkast om ett API som stöder utbyte av information mellan klient och en server.

XMLHttpRequest Level 1 – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – definierar ett programmerbart gränssnitt (API) som ger skript körda på klienten en möjlighet att kommunicera data mellan en klient och en server. Läs mer om vad som görs i Rich Web Client Activity.

Uppdaterade Working Drafts: personlig integritet ... "Tracking Preference Expression (DNT)"; "Tracking Compliance and Scope"

2014-01-28

Arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group") har publicerat två uppdaterade utkast om teknologi för att skydda användare mot spårning på webben.

De aktuella specifikationerna – publicerade av Tracking Protection Working Group som Working Drafts – är:

  • Tracking Preference Expression (DNT), som definierar DNT-fältet i HTTP:s frågehuvud som en HTTP-mekanism för att uttrycka användarens preferenser angående spårning; en egenskap i HTML:s DOM som gör det uttrycket läsbart för skripts; och API:er som ger skript möjlighet att registrera plats-specifika undantag som användaren tillåtit. Här definieras även mekanismer som webbplatser kan använda för att kommunicera om och hur de kan svara upp mot en uppflaggad preferens, genom användning av Tk-fältet i svarshuvudet, och välkända resurser som erbjuder maskinläsbar avläsning av status.
  • Tracking Compliance and Scope, som definierar betydelsen av en Do Not Track (DNT)-preferens, och ger praktiska råd om hur webbplatser kan leva upp till preferensen.

Läs mer om arbetet med personlig integritet.

Nytt Working Draft: internationell text ... "Encoding"

2014-01-28

Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har nu tagit fram ett utkast om principer för kodning av text, främst riktat till implementatörer av funktionalitet för kodning/avkodning.

Även om kodningar har blivit relativt väl definierade, så har implementationer inte alltid implementerat dem på samma sätt, har inte alltid använt samma etiketter, och skiljer sig ofta i hur de hanterar odefinierade och tidigare leverantörsspecifika kodningar. Specifikationen Encoding – publicerad av Internationalization Working Group som Working Draft – avser att överbrygga dessa gråzoner, så att nya implementationer inte behöver konstrueras genom att vitt spridda och använda implementeringar dissekeras. En avsedd effekt är att implementeringar kan konvergera mot ett harmoniserat beteende. Läs mer om arbetet med internationalisering.

Ny rapport: typsnitt ... "WOFF 2.0 Evaluation Report"

2014-01-28

Arbetsgruppen för webbfonter ("WebFonts Working Group") publicerar ett utkast av ett dokument som beskriver utvärderingskrav på kommande WOFF-versioner.

Web Open Font Format (WOFF) 2.0 är en föreslagen uppdatering av den existerande standarden WOFF 1.0, med teknologi för förbättrad kompression. WOFF 2.0 Evaluation Report – publicerad av WebFonts Working Group som Working Draft – förtecknar krav på lyckad driftsättning, utvärderar hur kraven kan mötas, och undersöker balansen mellan vinster för kompression jämfört med kodkomplexitet och tid för kodning/avkodning. Detta dokument är icke normativt. Läs mer om arbetet med typsnitt.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Grid Layout Module Level 1"

2014-01-23

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") levererar nu ett uppdaterat utkast om presentation i rutmönster.

CSS Grid Layout Module Level 1 – publicerad av CSS Working Group som uppdaterat Working Draft – definierar ett system för tvådimensionell layout, optimerad för konstruktion av användargränssnitt. I denna rutnätsmodell för layout kan elementen i en rutnätsbehållare positioneras i godtyckliga delar av ett flexibelt eller fixerat rutnät. CSS är ett språk för att beskriva presentation av strukturerade dokument (såsom HTML och XML), på skärm, på papper, som tal, etc. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Fragmentation Module Level 3"

2014-01-21

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu levererat ett uppdaterat utkast om hur innehåll kan presenteras genom att flöda över sidor, kolumner mm.

CSS Fragmentation Module Level 3 – publicerad av CSS Working Group som uppdaterat Working Draft – beskriver en fragmenteringsmodell som indelar ett flöde av innehåll över sidor, kolumner eller regioner. Denna modell bygger på modulen "Page model", samt inför och definierar fragmenteringsmodellen. Dessutom läggs funktionalitet till för sidindelning, variabla fragment, orientering, "änkor" och "föräldralösa". Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt dokument: tillgänglighet ... "Techniques for Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)"

2014-01-16

Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har uppdaterat dokument om lämpliga tekniker för att utvärdera tillgänglighet, och vill nu få det granskat.

De två aktuella dokumenten – publicerade av Web Content Accessibility Guidelines Working Group (WCAG WG) som uppdaterade versioner – är del i stödmaterialet för WCAG 2.0: Techniques for WCAG 2.0 (Editors’ Draft) och Understanding WCAG 2.0 (Editors' Draft). Kommentarer på dessa tas emot fram till och med 14 februari 2014. (Detta innebär inte en uppdatering av WCAG 2-0, vilket är ett stabilt dokument) Mer information om uppdateringen finns i epostmeddelandet Call for Review: WCAG 2.0 Techniques Draft Updates. Läs mer om arbetet med tillgänglighet ("Web Accessibility Initiative, WAI).

Ny Recommendations: säkerhet ... "Cross-Origin Resource Sharing (CORS)"

2014-01-16

W3C har nu fastställt ytterligare en webbstandard, om säker hämtning av data från flera källor samtidigt. Specifikationen är framtagen av arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") i samarbete med arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group").

Cross-Origin Resource Sharing (CORS) – publicerad av Web Applications (WebApps) Working Group och Web Application Security (WebAppSec) Working Group som en W3C Recommendation – definierar en mekanism som gör att en klient på ett mer förutsägbart och säkert sätt kan hämta innehåll och data från olika leverantörer. Specifikationer som underbygger ett API för att göra hämtning från flera källor samtidigt, kan använda algoritmerna definierade i denna specifikation. Om ett sådant API används på resurser från http://example.org, så kan en resurs på http://hello-world.example välja att vara del i detta, genom att använda mekanismen som beskrivs i detta dokument (t.ex. genom att ange "Access-Control-Allow-Origin: http://example.org" i ett svarshuvud), vilken skulle medföra att den resursen kan hämtas från http://example.org. Läs mer om Rich Web Client Activity och om arbetet med säkerhet.

Nya Recommendations: länkad data ... "Data Catalog"; "Data Cube"; "Organization"

2014-01-16

W3C har nu publicerat tre nya webbstandarder, om vokabulärer för länkad data. Dessa specifikationer har producerats av arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group").

De tre aktuella webbstandarderna – framtagna av Government Linked Data Working Group och nu publicerade som W3C Recommendations – har som mål att underlätta interoperabilitet av data, speciellt offentlig data. Var och en av de tre standarderna specificerar en RDF-vokabulär (en uppsättning egenskaper och klasser) för att interkommunicera om vissa typer av information.

  • Data Catalog (DCAT) Vocabulary ger medel för att ge information om tillgängliga datakällor. När datakällor beskrivs med DCAT, så blir det lättare att skapa högkvalitativa, integrerade och anpassade datakataloger, som innehåller element från många olika källor. Många nationella dataportaler använder redan DCAT.
  • Data Cube Vocabulary porterar kubmodellen, som är grunden för SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange, en spridd ISO-standard), till området länkad data. Med denna vokabulär kan statistisk data eller annan strukturerad data – såsom mätningar – publiceras, integreras och analyseras med RDF-baserade verktyg.
  • Organization Ontology är en kraftfull och flexibel vokabulär för att uttrycka officiella samband och roller inom en organisation. Med denna kan man uppnå interoperabilitet mellan verktyg och stödja framväxande programvaror med "sociala" inslag.

Fastän alla tre specifikationerna har tagits fram av en arbetsgrupp fokuserad på offentliga sektorns behov, så har teknologierna bredare användbarhet. För den som vill veta mer om implementering av dessa vokabulärer, titta gärna då i den implementationsrapport som är inlänkad i vart och ett av dokumenten. Läs mer om arbetsområdet Data.

Ny Recommendation: länkad data ... "JSON-LD"

2014-01-16

Nu har vi fått en ny webbstandard, den av arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") framtagna specifikationen av hur JSON kan användas för länkad data.

JSON är ett användbart format för serialisering av data och för meddelandeutbyte, med brett stöd i implementeringar. De nu aktuella specifikationerna om JSON och länkad data – publicerade av RDF Working Group som Recommendations – är:

  • JSON-LD 1.0 definierar JSON-LD, ett JSON-baserat format för att serialisera länkad data. Syntaxen är konstruerad för att enkelt kunna integreras i driftsatta system som redan använder JSON, och erbjuder en smidig uppgradering från JSON till JSON-LD. Den är huvudsakligen avsedd att användas för att utnyttja länkad data i webbaserade programmeringsmiljöer, för att bygga interoperabla webbtjänster, och för att lagra länkad data i JSON-baserade databaser.
  • JSON-LD 1.0 Processing Algorithms and API definierar en uppsättning algoritmer för att programmatiskt transformera dokument uttryckta i JSON-LD. Genom att omstrukturera data enligt de definierade transformationerna, kan man ofta dramatiskt förenkla dess användning. Dessutom föreslår detta dokument ett programmerbart gränssnitt (API) för de utvecklare som implementerar de specificerade algoritmerna.

Läs mer om arbetsområdet Data.

Nytt Working Draft: apparater ... "Web NFC API"

2014-01-14

Arbetsgruppen för närfältskommunikation (NFC) ("NFC Working Group") har nu publicerat ett första utkast om programmerbart gränssnitt mot NFC-funktionalitet.

Near Field Communication (NFC) är en internationell standard (ISO/IEC 18092) som specificerar ett gränssnitt och ett protokoll för enkel trådlös koppling mellan nära förknippade apparater, som kommunicerar på 13.56 MHz. Med NFC kan man trådlöst kommunicera mellan två apparater som är nära intill varandra, vanligen endast någon centimeter. Det finns tre typiska grupper av användningsfall: att hålla en apparat nära en trådlös "tagg" för att utbyta digital information eller data; hålla två apparater nära intill varandra för att utbyta information eller data mellan dem; genomföra betalning genom att hålla mobiltelefonen nära en kassaapparat istället för att dra ett plastkort. Web NFC API – publicerad av NFC Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett API som kan användas för att från t.ex. JavaScript styra kommunikation över NFC. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nya Proposed Recommendations: semantisk webb ... "RDF 1.1"

2014-01-09

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") publicerar nu en uppsättning specifikationer om RDF 1.1, reellt sett med färdigt innehåll.

De åtta dokumenten med specifikationer av Resource Description Framework (RDF) 1.1 – publicerade av RDF Working Group som Proposed Recommendations – är:

  • RDF 1.1 Concepts and Abstract Syntax, som definierar en abstrakt syntax (en datamodell) som är gemensam för alla RDF-baserade språk och specifikationer. Den abstrakta syntaxen består av två grundläggande datastrukturer: RDF-grafer som är mängder av tripler av formen subjekt-predikat-objekt, där elementen är IRI:er, tomma noder, eller datatypade länkar. De används för att beskriva resurser. RDF-datamängder används för att organisera samlingar av RDF-grafer, och består av en standardgraf och noll eller flera namngivna grafer.
  • RDF 1.1 Semantics, som beskriver en exakt semantik för Resource Description Framework 1.1 och RDF Schema, och definierar ett antal olika härledningsprinciper, och motsvarande implikationsmönster.
  • RDF 1.1 Turtle, som definierar en textuell syntax för RDF, kallad Turtle, som gör att man kan uttrycka en RDF-graf på en kompakt och naturlig textform, med förkortningar för vanliga användningsmönster och datatyper. Turtle erbjuder nivåer av kompatibilitet med formatet N-Triples, liksom med trippel-syntaxen i W3C:s specifikation av SPARQL.
  • RDF 1.1 TriG – RDF Dataset Language, som definierar en textuell syntax, kallad TriG, som gör att man kan uttrycka en RDF-graf på ett kompakt och naturligt sätt som text, med förkortningar för vanliga användningsmönster och datatyper. TriG är en utvidgning av formatet Turtle.
  • RDF 1.1 N-Triples, som beskriver ett radorienterat format i vanlig text, för att uttrycka en RDF-graf.
  • RDF 1.1 N-Quads, som definierar ett radorienterat textuellt format för att uttrycka en RDF-datamängd.
  • RDF Schema 1.1 (publicerad som Proposed Edited Recommendation), erbjuder en datamodelleringsvokabulär för RDF-data. RDF Schema är en utvidgning av den grundläggande RDF-vokabulären.
  • RDF 1.1 XML Syntax (publicerad som Proposed Edited Recommendation), definierar en XML-syntax för RDF, kallad RDF/XML, byggd på de tre XML-teknologierna Namespaces, Information Set och Base.

Kommentarer på detta tas emot fram till och med 9 februari 2014. Läs mer om arbetet med data.

Ny Candidate Recommendation: media ... "Media Source Extensions"

2014-01-09

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett genomgranskat förslag om användning av JavaScript för att generera mediaströmmar, och det är färdigt för provimplementeringar.

Media Source Extensions – publicerad av HTML Working Group som Candidate Recommendation – utvidgar elementet HTMLMediaElement så att JavaScript kan nyttjas för att skapa mediaströmmar vilka kan spelas upp på klienten. Genom att låta JavaScript skapa strömmar möjliggörs en uppsättning nya användningsfall, som adaptiv strömning och tidsförskjutning av direktsända strömmar. Kommentarer om och information om implementeringar av detta tas emot fram till och med 9 april 2014. Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt dokument: länkad data ... "Best Practices for Publishing Linked Data"

2014-01-09

Arbetsgruppen för offentlig länkad data ("Government Linked Data Working Group") publicerar nu ett utkast om goda råd för hur man publicerar länkad data.

Best Practices for Publishing Linked Data – publicerad av Government Linked Data Working Group som Working Group Note – beskriver en uppsättning goda råd, som bidrar till att underlätta utveckling och publicering av offentlig data i form av länkad öppen data. Med länkad öppen data så blir webben en global databas, ibland benämnd "webben av data". Genom att använda principer för länkad data kan utvecklare möjliggöra frågor mot länkad data som kommer från många källor, och kombinera data utan att behöva ha ett unikt gemensamt schema för alla datalager. Innan vi fick standarder för internationellt utbyte av data på webben så var det tidsödande och svårt att bygga tillämpningar enligt traditionella tekniker för datahantering. I och med att alltmer offentlig data publiceras på webben, så börjar även beprövade råd och rekommendationer växa fram. Målet med detta dokument är att sammanställa de bästa råden om datahantering, avseende publicering och användning av data med hög kvalitet, publicerad av offentliga myndigheter världen runt som länkad öppen data. Läs mer om arbetet med data.

Nya medlemmar i W3C:s grupp för teknisk arkitektur

2014-01-09

W3C: grupp för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group") ger råd och rekommendationer om tekniska frågeställningar för webbteknologier. Gruppen har nu två nya medlemmar.

Nu har W3C:s rådgivande kommitté ("Advisory Committee") valt in två nya personer att vara medlemmar i W3C Technical Architecture Group (TAG): Domenic Denicola (Lab49) och David Herman (Mozilla Foundation). De medlemmar som fortsätter sitt tidigare mandat i gruppen är Daniel Appelquist (Telefonica; vice ordförande), Yehuda Katz (JQuery Foundation), Sergey Konstantinov (Yandex), Peter Linss (HP; vice ordförande), Alex Russell (Google), och Jeni Tennison (ODI), samt med Tim Berners-Lee som en vide ordförande. W3C framför sina tack till de TAG-medlemmar vars mandat avslutas i slutet av månaden: Henry Thompson (U. of Edinburgh) och Anne van Kesteren (Mozilla Foundation). TAG:s uppdrag är att skapa konsensus om webbens arkitektur; att tolka och förtydliga dessa principer när så behövs; att hantera frågor om webbens allmänna arkitektur som lämnas över till gruppen; och att samordna arkitekturutveckling inom och utom W3C. Läs mer om TAG.

Ny nätbaserad kurs: "W3C Mobile Web 2"

2014-01-08

Man kan nu registrera sig för kursen om hur man programmerar tillämpningar för den mobila webben.

Kursen Mobile Web 2: Programming Applications – som ges över nätet – startar 13 januari 2014, och pågår till 23 februari. Kursen täcker alla tekniker man behöver för att programmera attraktiva mobila tillämpningar, som kan levereras antingen över nätet, eller via olika "appStores". Deltagare får tillgång till högkvalitativt kursmaterial, och steg-för-steg-hjälp av av experten Niall Roche. Man kan nu registrera sig för denna kurs. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Nya dokument: användargränssnitt ... "Introduction to Model-Based User Interfaces"; "MBUI Glossary"

2014-01-07

Arbetsgruppen för modellbaserade användargränssnitt ("Model-Based User Interfaces Working Group") har nu tagit fram två dokument som ger en översikt över den modellbaserade ansatsen till användargränssnitt.

De två dokumenten – publicerade av MBUI Working Group som Working Group Notes – är:

  • Introduction to Model-Based User Interfaces, vilken ger en introduktion till begreppet modellbaserade användargränssnitt, med beskrivningar över fördelar och utmaningar med en modellbaserad ansats, en samling användningsfall, och terminologi.
  • MBUI ¨– Glossary, som är en ordlista med de termer som är flitigt använda i området modellbaserade användargränssnitt. Avsikten är att identifiera en gemensam sammanhängande terminologi att användas i specifikationerna som arbetsgruppen arbetar med, och att erbjuda en god referenssammanställning över domänterminologi som alla kan dra nytta av.

Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: formatering ... "Compositing and Blending Level 1"

2014-01-07

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tillsammans med arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") tagit fram ett utkast om hur bilder kan skapas genom att lägga samman ett antal olika element.

Sammanläggning ("compositing") är ett sätt att skapa en bild av ett antal olika element. Tidigare versioner av SVG och CSS använde tekniken Simple Alpha Compositing. I specifikationen Compositing and Blending Level 1 – publicerad av CSS Working Group och SVG Working Group som Last Call Working Draft – presenteras en ny modell, där varje element renderas i sin egen buffer, och sedan slås samman genom användning av Porter Duff-operatorn. Denna nya modell utvidgar den enkla alfa-sammanläggningen, genom att erbjuda flera Porter Duff-operatorer; avancerade blandningslägen så att man kan styra hur färger blandas i områden med överlapp; och sammanläggningsgrupper. Dessutom definieras här CSS-egenskaper för att sammanläggning och gruppisolering, och definierar globalcompositeoperation som specificeras av HTML Canvas 2D Context, Level 2. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 28 januari 2014. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.