W3C

W3C-logo

Nyheter juli 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Ny Candidate Recommendation: HTML5

2014-07-31

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har publicerat ett genomgranskat utkast om HTML5, och önskar nu få information om provimplementeringar av denna.

HTML5 – publicerad av HTML Working Group som Candidate Recommendation – definierar den femte större revisionen av det grundläggande språket för webben: Hypertext Markup Language (HTML). I denna utgåva har ny funktionalitet införts för att stödja konstruktion av tillämpningar i HTML, nya element har införts efter analys av goda konstruktionsprinciper för webbtillämpningar. Dessutom formuleras tydliga kriterier för konformitet (gentemot standarden) som webbverktyg bör stödja, så att interoperabilitet stärks. Läs mer om arbetet med HTML.

Uppdaterade dokument: tillgänglighet ... "Techniques for WCAG 2.0"; "Understanding WCAG 2.0"

2014-07-24

Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har nu uppdaterat två dokument som stöder WCAG2.0: om tekniker och om WCAG-grunderna.

De två modifierade dokumenten – publicerade av Web Content Accessibility Guidelines Working Group) som uppdaterade Notes och som nu är redo för granskning – är: Techniques for WCAG 2.0 (Editors’ Draft) och Understanding WCAG 2.0 (Editors’ Draft). Kommentarer på dessa kan skickas in till och med 12 augusti 2014. (Dessa uppdateringar innebär ingen ändring av WCAG 2.0, som är ett stabilt dokument.) Mer information om gjorda ändringar finns i epostmeddelandet Inbjudan till granskning. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "Developers Guide to Features of Web Accessibility Evaluation Tools"

2014-07-24

Arbetsgruppen om verktyg för utvärdering och rättning ("Evaluation and Repair Tools Working Group") har nu publicerat ett utkast om hur verktyg som stöder konstruktion av innehåll bör stödja utvärdering av tillgänglighet.

Developers’ Guide to Features of Web Accessibility Evaluation Tools – publicerad av Evaluation and Repair Tools (ERT) Working Group) som första offentligt Working Draft – beskriver funktionalitet som författarverktyg och kvalitetssäkringsverktyg bör tillhandahålla för att stödja utvärdering av tillgänglighet. Dokumentet kan användas av verktygskonstruktörer för att få information om dessa funktionaliteter, och av de som vill jämföra verktyg, t.ex. vid verktygsanskaffning. En ytterligare målsättning är att öka medvetandet om funktionalitet för utvärdering av tillgänglighet, och att uppmuntra utvecklare att bygga in sådan funktionalitet, så att verktyg på ett bättre sätt kan stödja utvärdering gentemot Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Utbildning: HTML5 och responsiv webbdesign

2014-07-23

Nu har två nya kurser annonserats och är öppna för registrering. Kurserna handlar om användning av HTML5 och om design av webbinnehåll enligt den responsiva ansatsen.

W3DevCampus De två nya W3C-kurserna är:

  • HTML5 [ registrera dig nu]. Denna kurs går under sex veckor,. med start 22 september 2014. Förutom en snabbintroduktion till JavaScript, många exempel på interaktivitet och en "animerad monstertävling", ger denna uppdaterade kurs en introduktion till webbkomponenter.
  • Responsive Web Design [ registrera dig nu]. Denna kurs hålls under fyra veckor, med start 3 oktober 2014. Den fokuserar på beprövade ansatser, tillgänglighet och optimering.

För bägge kurserna erbjuds reducerad avgift om anmälan görs senast 24 augusti. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare, och titta på informationsvideo.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Mixed Content"

2014-07-22

Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") levererar nu ett utkast om hur en webbklient bör hantera innehåll som kommer från olika källor.

Mixed Content – publicerad av Web Application Security Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver i detalj hur webbverktyg kan minska risker för säkerhet och personlig integritet genom att begränsa en resurs möjlighet att oavsiktligt kommunicera i klartext, eller att exponera icke-offentliga resurser till den öppna webben. Specifikationen beskriver hur och varför webbverktyg skall undvika att visa innehåll eller exekvera innehåll laddat via icke krypterade eller icke autentiserade förbindelser, när ett krypterat och autentiserat dokument bearbetas. Läs mer om arbetet med säkerhet.

Nytt arbetsområde: interoperabla sociala nätverk

2014-07-21

Idag initierades ett nytt arbetsområde -- sociala nätverk -- som skall definiera standarder vilka ökar interoperabiliteten mellan sociala tjänster/plattformar på webben.

Det nu startade arbetsområdet, Social Activity, kommer att arbeta med att ta fram standarder som gör det enklare att bygga och integrera sociala tillämpningar inom den öppna webbplattformen. Framtida standarder – såsom vokabulärer för sociala tillämpningar, aktivitetsströmmar, inbäddade upplevelser och handlingar, och protokoll för att federera social information (t.ex. statusuppdateringar) – kommer att stödja användningsfall som sträcker sig från sociala affärstillämpningar, till federering över flera organisationer, och till ökad användarmakt över personlig data. Läs den fullständiga pressreleasen publicerad i samarbete med OpenSocial Foundation.

Nu har två arbetsgrupper skapats för att genomföra sådant arbete:

  • Social Web Working Group, som kommer att definiera tekniska standarder och API:er vilka kommer att underlätta tillgång till social funktionalitet som del av den öppna webbplattformen. Här ingår sådant som en gemensam JSON-baserad syntax för social data, ett API på klienten, och ett webbprotokoll för att federera social information (t.ex. statusuppdateringar).
  • Social Interest Group, som kommer att koordinera informationsutbyte inom W3C och formulera en bred strategi för att möjliggörande av affärsverksamhet och federering av sociala webben. Gruppen kommer att insamla användningsfall, och utgående från dessa användningsfall granska specifikationer skapade av tekniska arbetsgrupper.

Arbetsgruppen för sociala webben ("Social Web Working Group") kommer att ha sitt första möte i sista veckan av oktober, som del av TPAC 2014, W3C:s årliga möte med arbetsgrupper.

Ny Candidate Recommendation: html ... "Polyglot Markup: A robust profile of the HTML5 vocabulary"

2014-07-17

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har levererat ett genomarbetat utkast om XML-representation av HTML.

Det är i vissa fall viktigt att kunna leverera HTML5-dokument som ett giltigt XML-dokument. En innehållsförfattare kan t.ex. använda XML-verktyg för att generera ett dokument, liksom mottagare av dokumentet kan vilja bearbeta det med XML-verktyg. Ett språk som kan användas för att skapa dokument som kan analyseras såväl av HTML-parsers som av XML-parsers kallas ett polyglot uppmärkningsspråk. Polyglot Markup: A robust profile of the HTML5 vocabulary – publicerad av HTML Working Group som Candidate Recommendation – definierar det språk som kan betraktas både som HTML5 och som XML.

Arbetsgruppen har även publicerat – som uppdaterad Candidate RecommendationMedia Source Extensions. Läs mer om vad som görs i arbetet med HTML.

Rapport från workshop: annoteringar av webbresurser

2014-07-15

Nyligen hölls en workshop om annotering på webben. En rapport från denna publiceras nu, liksom ett utkast av uppdragsspecifikation för en grupp att arbeta med detta område.

Annotering (att skapa kopplingar mellan olika informationsdelar) är en vanligt förekommande aktivitet på nätet, som uppträder i många former, men som saknar en strukturerad ansats. Människor ger kommentarer på webbinnehåll genom att använda verktyg som finns på den webbplats som levererar innehållet, använda verktyg från tredjepartsaktörer, eller använda funktionalitet tillhandahållen av en annoteringsklient. De som läser e-böcker kan använda de verktyg som e-bok-läsaren erbjuder för att lägga till och dela med sig av sina tankar, eller att markera text. Kommentarer om foton, videoklipp, ljudspår, frågor om eller förtydliganden av data, kartor, och inlägg i sociala media ... de är alla exempel på annoteringar.

Men det finns ingen gemensam underliggande struktur för dessa annoteringar. Kommentarer som användare ger blir inlåsta i det blogg- eller kommentarsystem som tillhör utgivaren av originaldokumentet, eller i en e-bok-läsare. De kommentarer som ges är inte lätta att återanvända genom syndikering eller aggregering, och det är svårt att hitta ytterligare kommentarer givna av en kunnig skribent, eftersom de kan vara utspridda över många olika platser på webben. Värdefulla kommentarer kan vara svåra att hitta bland en mängd spam eller triviala inlägg. Dessa utmaningar är såväl sociala som tekniska.

I april 2014 sammankallade W3C en Workshop on Annotations för att diskutera dessa utmaningar. Idag publicerar W3C en sammanfattning av workshopen, med länkar till visade bilder, videoklipp och insända artiklar.

W3C inbjuder nu även granskning av ett förslag till uppdragsspecifikation för en ny arbetsgrupp – Web Annotation Working Group – baserad på insikterna från workshopens diskussioner. Arbetsgruppen ska ta fram en öppen ansats för annotering och hur man gör det möjligt för webbläsare, läsplattor, JavaScript-bibliotek och andra verktyg att skapa ett ekosystem där användare kan komma åt sina annoteringar gjorda i olika miljöer, kan dela med sig av sina annoteringar, kan arkivera dem, och använda dem på de sätt de vill.

Alla inbjudes nu att granska och komma med synpunkter på den föreslagna uppdragsspecifikationen.

Nytt Working Draft: textsökning ... "Character Model for the World Wide Web: String Matching and Searching"

2014-07-15

Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har tagit fram ett utkast om sökning i texter på webben.

Character Model for the World Wide Web: String Matching and Searching – publicerad av Internationalization Working Group som Working Draft – bygger på specifikationen Character Model for the World Wide Web 1.0: Fundamentals och definierar principerna för matchning av textsträngar i webbinnehåll. Detta dokument ska kunna användas som gemensam referens för de som skapar specifikationer, de som utvecklar programvara, och de som skapar innehåll, och därmed ökar interoperabiliteten på webben. Ta del av mer information om arbetet med internationalisering.

Nytt Working Draft: dokumentstruktur ... "W3C DOM4"

2014-07-10

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett genomarbetat utkast om dokumentobjektmodellen: DOM4.

W3C DOM4 – publicerad av HTML Working Group som Last Call Working Draft – definierar en plattformsneutral modell för träd av noder och för händelser. Kommentarer tas emot fram till och med 31 juli 2014. Läs mer om arbetet med HTML.

Nya Working Drafts: data på webben ... "Model for Tabular Data and Metadata on the Web; "Metadata Vocabulary for Tabular Data"

2014-07-10

Arbetsgruppen för CSV-på-webben ("CSV on the Web Working Group") har publicerat två utkast om hantering av data på webben: datamodell respektive vokabulär för tabulär data (data i tabellform).

De två aktuella utkasten – publicerade av CSV on the Web Working Group (del av Data Activity) som Working Drafts – är:

  • Model for Tabular Data and Metadata on the Web, som beskriver en grundläggande datamodell, eller infoset, för såväl tabulär data som metadata om tabulär data. Dokumentet innehåller även förslag om metoder för att hitta metadata, samt viss icke-normativ information om syntax för tabulär data och för hur sådan metadata avbildas på datamodellen. Arbetet bidrar även till den standardisering av CSV-syntaxen som IETF arbetar med (som en möjlig uppdatering av RFC4180).
  • Metadata Vocabulary for Tabular Data (publicerad som första offentligt Working Draft), som definierar en vokabulär för metadata om tabulär data. Denna vokabulär kan användas för att annotera med metadata på olika nivåer, alltifrån samlingar av data från CSV-dokument och hur de förhåller sig till varandra, till individuella celler i en tabell. Vokabulären definieras i JSON, på ett sätt som är kompatibelt med JSON-JD.

Kommentarer om dessa utkast sändes till public-csv-wg@w3.org.

Läs mer om arbetet med data på webben.

Nytt dokument: tillgänglighet ... "Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) 1.0"

2014-07-10

Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har tillsammans med arbetsgruppen om verktyg för utvärdering och rättning ("Evaluation and Repair Tools Working Group") tagit fram ett dokument som beskriver en metodik för att utvärdera tillgänglighet.

Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) 1.0 – publicerat som W3C Note av WCAG WG och ERT WG som resultat av arbete i den gemensamma WCAG 2.0 Evaluation Methodology Task Force (Eval TF) – beskriver en ansats för att utvärdera hur webbplatser (webbinnehåll, webbtillämpningar, mobilt webbinnehåll, m.m.) uppfyller WCAG 2.0. WCAG-EM ger stöd åt individer och organisationer som utvärderar webbtillgänglighet, och är även användbar av de som beställer utvärdering från externa aktörer. Läs mer om denna ansats i WCAG-EM Overview och om tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Content Security Policy Level 2"

2014-07-03

Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") har nu levererat ett grundligt genomarbetat förslag om säkerhetspolicy för innehåll.

Content Security Policy Level 2 – publicerad av Web Application Security Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett policyspråk som kan användas för att deklarera en uppsättning begränsningsvillkor på webbresurser, samt definierar en mekanism för att överföra en sådan policy från en server till den klient som skall tillämpa policyn. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 13 augusti 2014. Ta gärna del av mer information om arbetet med säkerhet på webben.

Nytt Working Draft: data på webben ... "CSV on the Web: Use Cases and Requirements"

2014-07-01

Arbetsgruppen för CSV-på-webben ("CSV on the Web Working Group") publicerar nu ett utkast om hur man kan hantera CSV-representerad data på webben.

En stor del av den data som publiceras på webben är tabulär data, ofta representerad som så kallade "komma-separerade värdefiler" (CSV). Målsättningen för arbetsgruppen för CSV-på-webben är att ta fram metodik och teknologi som ger ökad interoperabilitet för databehandlande tillämpningar, speciellt vid arbete med tabulära datamängder bestående av en eller flera filer i CSV-format. CSV on the Web: Use Cases and Requirements – publicerad av CSV on the Web Working Group som Working Draft – ger en förteckning av de användningsfall som ansetts representativa för hur tabulär data vanligen används i databearbetande tillämpningar. Dokumentet ger även en uppsättning krav som härletts från dessa användningsfall, krav som varit vägledande för denna arbetsgrupps analys och konstruktionsarbete. Läs mer om arbetet med data på webben.