Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2014-09-30
Intressegruppen för digital publicering ("Digital Publishing Interest Group") har nu tagit fram ett utkast om sidindelning och layout för latinska språk.
Requirements for Latin Text Layout and Pagination – publicerad av Digital Publishing Interest Group som Working Draft – beskriver krav som ställs på sidindelning och layout av tryckta alster på latinska språk, baserade på etablerade traditioner för hur tryckta böcker designas och sammanställs. Förhoppningen är att dessa principer kan användas även för digitalt innehåll, och tjäna som en referens för arbetsgruppen för CSS och andra intressenter. Detta arbete har inspirerats av dokumentet Requirements for Japanese Text Layout. Läs mer om arbetet med digital publicering.
2014-09-30
Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har nu levererat ett utkast om profiler för textannoteringar av media.
TTML Text and Image Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0 – publicerad av Timed Text Working Group som Working Draft – definierar två profiler av Timed Text Markup Language 1: en med bara text, och en med bara bilder. Dessa profiler är avsedda att användas i tillämpningar som använder undertexter, och därmed förenkla interoperabilitet, konsistent presentation och konvertering till andra format för undertexter. Profilen som stöder enbart text är en utvidgning av TTML Simple Delivery Profile for Closed Captions (US). Kommentarer tas emot fram till och med 27 oktober 2014. Läs mer om arbetet med video på webben.
2014-09-25
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu publicerat ett genomarbetat utkast om lådmodellen som används i CSS för att arrangera layout av användargränssnitt.
CSS Flexible Box Layout Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver en lådmodellen i CSS optimerad för bruk vid konstruktion av användargränssnitt. I modellen ”flex layout” kan delarna i en flexbehållare placeras i godtycklig riktining, och kan ”flexa” sina storlekar, antingen genom att växa för att fylla ut oanvänt utrymme, eller krympa för att undvika att flyta utanför sin behållare. Såväl horisontell som vertikal anpassning av delarna i en behållare kan lätt manipuleras. Genom att lägga lådor i lådor (horisontella inne i vertikala, eller vertikala inne i horisontella) kan man åstadkomma layout i två dimensioner. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 25 oktober 2014. Läs mer om arbetet med formatering.
2014-09-25
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hantering av händelser inom objektmodellen.
Document Object Model (DOM) Level 3 Events Specification – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – har skapats för att stödja två behovsområden. Det första är att definiera ett händelsehanteringssystem som ger möjlighet att registrera händelselyssnare, och som beskriver hur händelser flödar genom en trädstruktur. Dessutom ska specifikationen erbjuda standardmoduler av händelser som berör styrning av användargränssnitt och notifieringar om modifiering av dokument, samt vilken typ av kontextinformation som knyts till dessa två händelsemoduler. Det andra behovsområdet är att definiera en gemensam delmängd av händelsesystem såsom de erbjuds i existerande webbläsare. Detta är avsett att bidra till interoperabilitet för existerande skript och innehåll. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-09-25
Arbetsgruppen för tillgängliga användaragenter ("User Agent Accessibility Guidelines Working Group") publicerar nu uppdaterade utkast om tillgänglighet för webbverktyg.
De två aktuella dokumenten – publicerade av User Agent Accessibility Guidelines Working Group (UAWG) som uppdaterade Working Drafts – är User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) 2.0 och UAAG 2.0 Reference: Explanations, Examples, and Resources for User Agent Accessibility Guidelines 2.0. UAAG definierar hur webbläsare, mediaspelare och andra webbverktyg bör stödja tillgänglighet för användare med funktionshinder, och hur de bör samverka med tekniska hjälpmedel. Detta behovsområde beskrivs i UAAG Overview. Läs om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-09-22
En workshop kommer att äga rum i Berlin i november, med målet att undersöka hur personlig integritet kan stärkas på webben, där nya utmaningar blir mer viktiga: nya typer av tjänster; nya apparater; etc.
Den härmed annonserade Workshop on Privacy and User–Centric Controls (Berlin, 20-21 november 2014) skall undersöka strategier för att stärka skyddet på webben, speciellt då mobila apparater blir alltmer vanliga som sätt att arbeta med webben.
Fokus för mötet blir användaren: användarupplevelser; användarbeteende; och hur man kan introducera nya sätt som ger bättre förståelse av sådan webbinteraktion som kan ha effekter på personlig integritet. Dessutom belyses hur utvecklare kan svara upp mot användarnas behov av personlig integritet på webben, bland annat eventuellt behov av API:er för att skydda användaren.
Exempel på teman som är relevanta för denna workshop är:
Workshopen är avgiftsfri, och man behöver inte vara medlem i W3C för att deltaga – workshopen är öppen för alla. Alla som önskar deltaga skall skicka in ett ”position paper” eller skriftligt intresseuttalande senast 10 oktober 2014. Läs mer om hur man deltager i workshopen.
2014-09-18
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu levererat ett utkast som beskriver vad som är nytt i HTML5.
HTML5 Differences from HTML4 – publicerad av HTML Working Group som Working Draft – beskriver skillnaderna mellan å ena sidan specifikationen för W3C:s HTML5 och å andra sidan specifikationen för HTML4. Läs mer om arbetet med HTML.
2014-09-18
Ett samarbete mellan arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har nu resulterat i ett utkast om representation av grafbegrepp.
Geometry Interfaces Module Level 1 – publicerad av CSS Working Group och SVG Working Group som Working Draft – erbjuder grundläggande gränssnitt för geometri, för att representera punkter, rektanglar, transformationsmatriser m.m,, och dessa definitioner kan användas av andra moduler eller specifikationer. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.
2014-09-18
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") publicerar nu ett utkast om programmerbart stöd för klipp-och-klistra i webbtillämpningar.
Clipboard API and events – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – beskriver API:er för operationer på klippbord, såsom kopiera, klipp-ut och klistra-in. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-09-18
Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") publicerar nu ett utkast om sökning i text med XQuery och XPath.
XQuery and XPath Full Text 3.0 – publicerad av XML Query Working Group som Last Call Working Draft – definierar syntax och semantik för XQuery and XPath Full Text 3.0, ett språk som utvidgar XQuery 3.0 och XPath 3.0 med funktionalitet för frtitextsökning. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 17 oktober 2014.
Dessutom publicerar XML Query Working Group och XSLT Working Group tillsammans (som Group Note) XQuery Scripting Extension 1.0. Detta dokument definierar en utvidgning av XQuery 1.0 och XQuery Update Facility. Uttryck kan evalueras i en specifik ordning, där efterföljande uttryck kan se effekter av uttryck som kommer före dem. Denna specifikation inför flera nya typer av uttryck, bland annat uttryck för apply, tilldelning, while och exit, liksom ett blockuttryck med deklarationer av lokala variabler.
Läs mer om arbetet med XML.
2014-09-18
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") levererar nu ett utkast om teknologi för att uppdatera länkad data.
Linked Data Patch Format – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett språk för att uttrycka sekvenser av operationer som skall utföras på resurser med länkad data. Det är lämpat att användas tillsammans med HTTP PATCH, en metod för att utföra partiella modifieringar av webbresurser. Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-09-17
Arbetsgruppen för FoU om tillgänglighet ("WAI Research and Development Working Group") organiserar nu ett öppet möte om tillgänglighet och orientering i den fysiska världen.
Accessible Way-Finding Using Web Technologies Symposium – organiserad av Research and Development Working Group (RDWG) – är ett nätbaserat möte (3 december 2014) avsett att inventera teknologier, tillämpningar, begrepp och lösningar, som kan hjälpa människor med funktionshinder att orientera i, utforska och navigera i den fysiska världen. Man kan skicka in artiklar till symposiet fram till och med 20 oktober 2014. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-09-16
Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") publicerar ett utkast om säkrare hantering av innehåll.
Mixed Content – publicerad av Web Application Security Working Group som Working Draft – beskriver hur webbverktyg bör hantera presentation och exekvering av innehåll som laddas över okrypterade eller icke autentiserade förbindelser, när huvuddokumentet är krypterat och autentiserat. Läs mer om arbetet med säkerhet på webben.
2014-09-16
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") publicerar nu ett utkast om principer för en plattform för länkad data.
Linked Data Platform 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver en uppsättning goda konstruktionsråd och en enkel ansats för arkitekturen av en plattform för länkad data, som stöder läsning och skrivning, och som bygger på HTTP-access till webbresurser vilka beskriver sina tillstånd med hjälp av RDF. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 7 oktober 2014.
Arbetsgruppen publicerar även LDP Access Control (Group Note) som beskriver användningsfall och krav för behörighetskontroll för en plattform för länkad data. Dokumentet innehåller även en skiss av en uppdragsbeskrivning för ett arbete att utveckla en standard för HTTP-baserad behörighetskontroll.
Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-09-16
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu fullbordat ett utkast av en specifikation om hur man kan skapa presentation av innehåll till ett rutmönster.
CSS Line Grid Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – definierar funktionalitet för hur rader och block av innehåll layoutmässigt kan anpassas till osynliga rutmönster i dokumentet. Läs mer om arbetet med formatering.
2014-09-16
Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har tagit fram uppdateringar av två dokument som ger stöd för att förstå och använda WCAG 2.0.
De två dokumenten – publicerade av Web Content Accessibility Guidelines Working Group som Notes – är Understanding WCAG 2.0 och Techniques for WCAG 2.0. (Observera att detta inte innebär en uppdatering av WCAG 2.0, som är en stabil specifikation) Mer information om dessa uppdateringar finns i epostmeddelandet Understanding WCAG and WCAG Techniques Updated September 2014 e-mail. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-09-16
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu levererat ett genomarbetat förslag om HTML5, redo för granskning.
HTML5 – publicerad av HTML Working Group som Proposed Recommendation – definierar den femte större revisionen av det grundläggande språket för webben: Hypertext Markup Language (HTML). I denna version har ny funktionalitet införts, funktionalitet som ger stöd för webbutvecklares behov; nya element har införts, baserat på analys av vanliga ansatser vid skapande av innehåll; och särskild vikt har lagts vid att definiera tydliga konformitetskriterier för webbverktyg, så att interoperabiliteten förbättras. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 14 oktober 2014. Läs mer om arbetet med html.
2014-09-16
Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har nu offentliggjort ett genomgranskat förslag om kodning av innehåll, vilket är en specifikation nu redo för provimplementering.
Kodning med UTF-8 är det mest lämpliga sättet att koda enligt Unicode, som är den universella teknologin för kodning av tecken. I Encoding – publicerad av Internationalization Working Group som Candidate Recommendation – rekommenderas nu UTF-8 som kodning för nya protokoll och format, liksom för existerande format som används i nya sammanhang. Andra kodningar har till viss del definierats tidigare. Men webbverktyg har inte alltid implementerat dem på samma sätt, har inte alltid använt samma etiketter, och skiljer sig ofta åt i hur de hanterarodefinierade kodningar och äldre leverantörsdefinierade kodningar. Denna specifikation inriktar sig nu på att klarlägga dessa brister, så att nya webbverktyg inte behöver dissekera existerande implementeringar av kodningar, och därmed kommer beteendet hos webbverktyg att konvergera. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2014-09-15
I slutet av oktober börjar W3C:s kurs om JavaScript, och under ett antal dagar framöver kommer reducerad avgift att erbjudas.
W3C-kursen om JavaScript har nu annonserats. Den går under fyra veckor, med start 20 oktober 2014. I kursen ingår information om beprövad användning av JavaScript, olika tricks och tips, om verktyg, med mera, allt illustrerat med exempel och uppgifter att genomföras av deltagare. Registrera dig före 25 september 2014 för att dra nytta av reducerad avgift. Titta även på andra kommande kurser som man nu kan registrera sig för, såsom HTML5 och Responsive Web Design). Läs mer om W3DevCampus, W3C:s officiella utbildningsprogram för webbutvecklare, och titta på en introduktionsvideo.
2014-09-11
Arbetsgruppen för utbildning och informationsspridning om tillgänglighet ("WAI Education and Outreach Working Group") har tagit fram informationsmaterial om tillgänglighet för bilder och tabeller.
WAI Education and Outreach Working Group (EOWG) har publicerat två Web Accessibility Tutorials – utbildningsmaterial om hur man gör bilder och respektive tabeller tillgängliga i webbinnehåll. Fler liknande dokument kommer att publiceras framöver. I dessa utbildningsmaterial visas hur man kan skapa innehåll som är tillgängligt, och därmed användbart för personer med funktionshinder, och som dessutom ger förbättrad upplevelse för alla användare. Här ges allmänna råd, och även specifika exempel för HTML5 och WAI-ARIA. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-09-11
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar nu ett utkast om hur dokument kan presenteras enligt en lådorienterad modell.
CSS Display Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – beskriver hur en formateringslåda i CSS skapas utgående från ett dokuments trädstruktur, och definierar de egenskaper som styr den. Läs mer om arbetet med formatering.
2014-09-09
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") publicerar två specifikationer om apparatfunktionalitet (vibration och inspelning), nu redo för provimplementering.
De två aktuella specifikationerna – publicerade av Device APIs Working Group som Candidate Recommendations – är:
Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2014-09-09
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har publicerat ett genomgranskat utkast om bakgrunder och kantlinjer, och vill nu ha information om erfarenheter från implementering av denna.
CSS Backgrounds and Borders Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendation – beskriver funktionalitet i CSS nivå 3 angående kantlinjer och bakgrunder. Detta innehåller och utvidgar funktionaliteten i CSS nivå 2, som i sin tur bygger på CSS nivå 1. De huvudsakliga utvidgningarna jämfört med nivå 2 är kantlinjer som består av bilder, lådor med multipla bakgrunder, lådor med rundade hörn, och lådor med skuggor. Denna utgåva ersätter två tidigare utkast: CSS3 Backgrounds och CSS3 Border. Läs mer om arbetet med formatering.
2014-09-09
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har nu tagit fram ett genomarbetat utkast om partitionering av länkad data som levereras till klienter.
Linked Data Platform Paging 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver ett HTTP-baserat protokoll som kan användas av klienter och servers för att effektivt överföra stora resultatmängder av länkad data, genom att dela upp sådana datamängder i separata URL-addresserbara delresurser (”paging resources”) Kommentarer på detta tas emot fram till och med 30 september 2014. Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-09-09
Ny webbstandard är profilen av EXI om modellering av minnesanvändning framtagen av arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group").
EXI 1.0 är ett mycket effektivt format för att representera XML Information Set. Formatet kan anpassas för att passa behov i ett antal olika användningsfall, alltifrån B2B-tillämpningar till användning i inbäddade system. Olika typer av krav på kompakthet och bearbetningseffektivitet stöds, samtidigt som formatet bevarar all den information som finns i XML InfoSet. Detta format för XML har konstruerats för att vara anpassbart och utvidgningsbart på många sätt.
EXI kan på ett effektivt sätt hantera avvikelser från eller utvidgningar av det schema som används, tack vare dess självutvidgande grammatik. Detta kan dock ge viss svårighet att användas i system med lite minne, t.ex. sensorer och micro controllers, inbäddade i kraftnätverk, fordon o dyl.
Efficient XML Interchange (EXI) Profile for limiting usage of dynamic memory – framtagen av EXI Working Group och publicerad som W3C Recommendation – är avsedd att hantera denna utmaning, genom att låta tillämpningar definiera interopererbara profiler och kan anpassas för system med begränsat minne, samtidigt som full utvidgbarhet bibehålls.
Läs mer om stöduttalanden från W3C-medlemmar, och titta mer på arbetet med XML.
2014-09-01
W3C:s rådgivande kommitté ("Advisory Committee") har ny valt in Mark Nottingham (Akamai Technologies) som ny medlem i gruppen för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group").
W3C Technical Architecture Group (TAG) har som uppdrag att skapa konsensus kring principerna för webbens arkitektur och att vid behov tolka samt tydliggöra dessa principer; att hitta lösningar för arkitekturrelaterade problem som flaggats upp för TAG; och att bistå vid koordinering av teknologiöverspännande arkitekturutveckling inom och utom W3C.
Läs mer om TAG och se även på information om Extensible Web Summit – Berlin som äger rum 11 september 2014.