Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2014-08-28
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu tagit fram två utkast relaterade till HTML: om skyddat innehåll, och om grafik på ritbräde.
De två aktuella dokumenten – publicerade av HTML Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om arbetet med HTML.
2014-08-28
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") offentliggör nu ett genomarbetat utkast om hur man kan programmatiskt ta reda på hur mycket kraft klientapparatens batteri har kvar.
Battery Status API – publicerad av Device APIs Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett API som kan användas för att få information om status på batteriet i klientapparaten som skriptet körs på. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 2 oktober 2014. Lär dig mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2014-08-28
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har tagit fram ett dokument med råd och tips om vad en plattform för länkad data bör stödja.
Linked Data Platform Best Practices and Guidelines – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Group Note – beskriver beprövade arbetssätt och riktlinjer för hur man kan implementera servers och klienter i en plattform för länkad data. Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-08-26
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tillsammans tagit fram ett genomgranskat utkast om maskning av presenterat innehåll.
CSS Masking Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group och SVG Working Group som Candidate Recommendation – definierar två sätt att partiellt eller helt dölja delar av visuella element: maskning och klippning. Maskning innebär att man använder ett annat visuellt element eller bild som en ljusmask eller alfamask. Klippning innebär att man explicit beskriver den synliga delen av ett visuellt element. Den visade regionen kan identifieras genom att använda vissa grafiska element eller grundläggande former i SVG. Allting utanför den därmed avgränsade regionen kommer inte att visas. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.
2014-08-26
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett genomarbetat utkast om presentation av räknare för listor.
I dokumentet
CSS Counter Styles Level 3
– publicerad av
Cascading Style Sheets (CSS) Working Group
som
Last Call Working Draft
–
definieras CSS-regeln
@counter-style
,
som kan användas av innehållsförfattare för att definiera speciella
presentationsformer för räknare, vilka kan användas tillsammans med
listmarkerare i CSS och i räknare för genererat innehåll.
Dessutom ges definitioner för vanliga räknarformat, bland annat de som
nämns i CSS2 och CSS2.1.
Kommentarer på detta tas emot fram till och med
23 september 2014.
Mer om detta och relaterat arbete finns på webbplatsen för
arbetet med formatering.
2014-08-21
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu publicerat ett grundligt genomarbetat utkast av hur man kan arbeta med grafik på ett tvådimensionellt ritbräde i HTML.
HTML Canvas 2D Context – publicerad av HTML Working Group som Candidate Recommendation – definierar det s.k. 2D-kontextet för ritbräde (”canvas”) i HTML. Här erbjuds objekt, metoder och egenskaper för att rita och manipulera grafik på en ritbrädesyta. Detta förslag är nu redo för provimplementering. Du kan gärna ta del av mer information om arbetet med HTML.
2014-08-21
Arbetsgruppen för internationaliseringens grunder ("Internationalization Core Working Group") har nu offentliggjort ett utkast om olika sätt att numrera vid uppräkningar.
Predefined Counter Styles – publicerad av Internationalization Working Group som Working Draft – beskriver olika sätt att göra numrerade uppräkningar i olika kulturer världen runt. Dokumentet kan användas som referens av de som har behov av att definiera numrering med CSS. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2014-08-14
Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har uppdaterat det tidigare utkastet om krav på tillgänglighet för ljud- och videoresurser.
Media Accessibility User Requirements – publicerad av Protocols and Formats Working Group (PFWG) som uppdaterat Working Draft – beskriver tillgänglighetskrav på audio och video, speciellt hur detta hanteras i HTML5. Här tydliggörs de olika innehållsteknologier som användare kan utnyttja för att ta del av ljud- och videoinnehåll, och hur dessa passar in i den stora bilden av tillgänglighet, såväl tekniskt inom ramen för ett webbverktyg, som från perspektivet av hur sådana resurser produceras. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-08-14
Intressegruppen för den mobila webben ("Web and Mobile Interest Group") har nu producerat ett dokument om krav på och behov av smart användning av batteri på små apparater.
Wake Lock: Use cases – publicerad av Web and Mobile Interest Group som Group Note – beskriver användningsfall som illustrerar hur en mekanism för att styra batterianvändning kan användas inom webbplattformen. Läs mer om arbetet med den mobila världen.
2014-08-14
En ny utgåva har nu publicerats av dokumentet vilket ger en översikt över standarder relevanta för den mobila webben, och hur mycket av standarderna som har implementerats.
Nu har W3C publicerat en uppdaterad utgåva (juli 2014) av Standards for Web Applications on Mobile, som ger en översikt över olika teknologier utvecklade av W3C vilka ökar kraftfullheten av webbtillämpningar, och hur de specifikt kan användas inom den mobila webben.
Detta är en leverabel från projektet HTML5Apps, och i denna utgåva ingår ändringar och tillägg som skett sedan april 2014. Bland annat ingår en ny sektion om det framväxande området betalningar över webben, ett område där W3C nyligen starta standardiseringsarbete. Läs mer om intressegruppen för mobila webben.
2014-08-12
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar ett genomarbetat utkast om användarorienterade beskrivningar av presenterade bilder.
HTML5 Image Description Extension – publicerad av HTML Working Group som Candidate Recommendation – definierar attributet "longdesc", som kan användas av innehållsförfattare för att ange en längre textuell beskrivning av komplexa bilder. Denna specifikation är en del av W3C:s arbete att säkerställa att den öppna webbplattformen är tillgänglig för användare med funktionshinder. I detta utkast har hänsyn tagits till de kommentarer som inkommit under fasen Last Call, och i och med att den nu är "Candidate Recommendation" är den nu lämpad för provimplementeringar. Specifikationen har tagits fram av HTML Accessibility Task Force i samarbete med arbetsgruppen för HTML och med arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet (WAI Protocols and Formats Working Group), som är del av arbetsområdet tillgänglighet). Hitta mer information om detta utkast i epostmeddelandet Call for Implementations: HTML5 Image Description Extension (longdesc) e-mail. Mer information om implementeringar tas emot fram till och med 26 augusti 2014. Läs mer om arbetet med HTML och om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-08-08
Nu publiceras en sammanfattande rapport från workshopen i juni om "webben av saker".
Den nu publicerade sammanfattande rapporten om W3C Workshop on the Web of Things (25-26 juni 2014, Berlin, Tyskland) ger en översikt över vad som avhandlades och över slutsatser från denna.
I denna workshop undersöktes hur öppna webbstandarder kan användas i tjänsteplattformar i nätverkets utkanter och i molnet, samt de utmaningar detta innebär för säkerhet, personlig integritet och integration i webben-av-data.
Detta arrangemang lyfte fram ett kraftfullt stöd för idén att W3C bör starta standardisering riktad mot webben-av-saker. Bland grundteknologierna finns RESTful HTTP och protokoll för pub-sub, men de detaljerade kraven varierar över användningsfall. Givet en sådan uppsättning basteknologier, identifierade workshopen behovet av standarder för webb-API:er som abstraherar från specifika detaljer av protokoll, bland annat den stora uppsättning IoT-teknologier som används vid nätverkets kanter för att knyta till sensorer och aktuatorer. Med standardisering kan vi uppmuntra återanvändning av API:er och datamodeller.
W3C:s stab kommer att driva processen att specificera en intressegrupp inom detta område, genom att föra en dialog med en bred uppsättning intressenter. Några initiala förslag om hur området kan avgränsas finns beskrivna i rapporten från workshopen.
2014-08-07
Arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group") publicerar nu ett utkast om hur webbplatser kan leva upp till användares preferenser angående spårning.
Tracking Compliance and Scope – publicerad av Tracking Protection Working Group som Working Draft – definierar betydelsen av preferenser angående Do Not Track (DNT), och anger praktiska ansatser för hur webbplatser kan leva upp till sådana preferenser. Läs mer om arbetet med personlig integritet.
2014-08-07
Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hur man kan använda hänvisare ("referrer") för att bidra till ökad säkerhet.
Referrer Policy
– publicerad av
Web Application Security Working Group
som första offentligt
Working Draft
–
beskriver hur innehållskonstruktörer kan ange hänvisare-policy för
dokument de skapar, och hur en sådan policy påverkar användning av
HTTP-huvudet referer
i utgående HTTP-begäran och
navigering.
Läs mer om
arbetet med säkerhet på webben.
2014-08-06
I maj hölls en workshop om flerspråkighet på webben i Madrid, och nu publiceras en rapport från denna.
I rapporten från MultilingualWeb workshop i Madrid (7-8 maj 2014) ges en sammanfattning av alla de sessioner som avhölls, med länkar till presentationer och minnesanteckningar. Det var en lyckad workshop, med cirka 110 deltagare, och med en annan workshop i direkt anslutning: LIDER roadmapping workshop. Värd för arrangemanget var Universidad Politécnica de Madrid, med stöd från EU-projektet LIDER, från Verisign och från Lionbridge. Nästa workshop i serien MultilingualWeb planeras att hållas 2015. Läs mer om arbetet med internationalisering.
2014-08-05
Idag antogs det nya processdokumentet som beskriver hur arbetsgrupper inom W3C arbetar för att ta fram standarder för webben.
1 August 2014 W3C Process Document innebär en uppdatering av det kapitel som definierar standardiseringsprocessen, de steg och krav som W3C:s arbetsgrupper skall följa då de standardiserar webbteknologi. Processen har konstruerats för att stödja ett flertal metodiker för specifikationsframtagning: maximera konsensus om stabila tekniska dokument; säkerställa hög teknisk och redaktionell kvalitet; bidra till konsistens mellan specifikationer; underlätta avgiftsfria interoperabla implementationer av webbstandarder; och bli stödd av W3C och webbens ekosystem. Den huvudsakliga ändringen till processen är att slå samman de två mogenhetsnivåerna som tidigare kallades Last Call och Candidate Recommendation. I dokumentet Process Transition FAQ förtecknas ändringar av processen för teknologistandardisering, förklarar hur arbetsgrupper har två år på sig att anpassa sina arbeten, beskriver hur den nya processen förhåller sig till W3C:s patentpolicy, med mera.
Dokumentet har utvecklats i samarbete mellan W3C:s rådgivande styrelsen (W3C Advisory Board) och den öppna samarbetsgruppen för W3C-processen (Revising W3C Process Community Group).
2014-08-05
W3C:s webbplats hanteras i enlighet med en integritetspolicy, vilken nu har uppdaterats.
Denna nya policy för personlig integritet skall nu bättre avspegla dagens teknologi och W3C:s arbetssätt. Policyn innebär inte några fundamentala modifieringar vis-a-vis vad W3C gör med information som uppstår vid besök på vår webbplats. Om du har några frågor om detta, skicka dem till site-policy@w3.org.
2014-08-05
I december äger ännu en workshop rum, i Portugal, kring utmaningar och möjligheter för användning av öppen data. En rapport från tidigare workshop publiceras nu.
W3C och ERCIM publicerar nu rapporten från den första workshopen i gruppen av arrangemang som går under namnet Share-PSI 2.0. Share-PSI 2.0 är det europeiska nätverket för utbyte av erfarenheter och idéer kring implementering av policies för öppen data inom den offentliga sektorn. Inom ramen för detta möts myndigheter, standardiseringsorgan, akademiska institutioner, kommersiella organisationer, företagsgrupperingar och andra intressegrupper, för att diskutera vad som som fungerar, vad som är praktiskt, och vad som kan förväntas göras av olika intressenter.
I den första workshopen, som hölls i samband med den femte årliga Samos-mötet för eförvaltningar, var fokus placerat på Användning av öppen data inom förvaltning, för att stimulera innovation och effektivitet. Rapporten påvisar det otal olika strategier som har använts för att skapa en kultur där data delas över den offentliga sektorn, vilket bör leda till ökad effektivitet i verksamheterna, mer effektivt utförande av offentliga tjänster, minskad korruption, och ökat förtroende för viktiga institutioner såsom rättsvårdande myndigheter., Över Europa, från Helsinki till Aten via Dublin och Zagreb, från Oslo till Madrid via Tirana, Teneriffa och Trentino – den offentliga sektorn börjar använda webben på smartare sätt.
Nästa workshop bygger vidare på denna föregående workshop, och den hålls i Lissabon, Portugal, den första veckan i december. Rubriken är Encouraging open data usage by commercial developers, och den kommer att bli höggradigt interaktiv, med många diskussioner och relativt få presentationer.
Man behöver inte vara W3C-medlem för att deltaga. Evenemanget är öppet för alla, men alla prospektiva deltagare skall skicka in ett "position paper" eller eller en intresseförklaring senast 5 oktober 2014. Share-PSI 2.0 koordineras av W3C/ERCIM, som del i arbetet med data på webben, och är nära knutet till Data on the Web Best Practices Working Group.
2014-08-05
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") publicerar ett utkast om "ruby-annotering", extra text associerad till en viss text.
Ruby är en typ av annotering av texter, korta texter presenterade i närheten av en grundtext. Sådan annotering används i t.ex. dokument med östasiatiska språk, för att indikera uttal eller för att ge kort extra information. CSS Ruby Layout Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – beskriver en modell för presentation och styrmedel för att visa rubyannoteringar i CSS. Läs mer om arbetet med formatering.