W3C

W3C-logo

Nyheter november 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Ny Candidate Recommendation: presentation ... "Geometry Interfaces Module Level 1"

2014-11-25

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tillsammans tagit fram ett genomgranskat utkast om representation av geometriska objekt.

Geometry Interfaces Module Level 1 – publicerad av CSS Working Group i samarbete med SVG Working Group som Candidate Recommendation – specificerar grundläggande geometriska gränssnitt för representation av punkter, rektanglar, andra fyrsidiga objekt, och transformationsmatriser, och dessa specifikationer kan användas av andra moduler och specifikationer. Denna specifikation är nu redo för provimplementation. Få mer information om dessa arbetsområden: arbetet med formatering och arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: presentation ... "Filter Effects Module Level 1"

2014-11-25

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tillsammans tagit fram ett utkast om hur visuellt innehåll kan bearbetas före presentation.

Filtereffekter är ett sätt att bearbeta visualiseringen av ett element innan det presenteras i det dokument som det ingår i. I det typiska fallet kan presentation av ett element definierat med CSS eller SVG konceptuellt beskrivas som att elementet, innefattande alla dess delar, ritas i en buffer (t.ex. en rasterbild) och sedan förs denna buffer in i det omgivande elementet. Filter kan applicera effekter innan buffern införs i det omgivande elementet. Exempel på sådana effekter är att göra suddig, ändra färgintensitet och att förvränga bilden. Fastän filtereffekter ursprungligen skapades för användning i SVG, så är sådana effekter en uppsättning operationer som kan appliceras på en buffer med bildinnehåll, och kan därför användas i nästan alla presentationsramverk, bland annat CSS. Filtereffekter aktiveras med en formatinstruktion (egenskapen ”filter”). Filter Effects Module Level 1 – publicerad av CSS Working Group och SVG Working Group som Working Draft – beskriver filter på ett sätt som gör att de kan användas i innehåll formaterat med CSS, såsom i HTML och SVG. Här definieras även, för CSS, en egenskapsfunktion som returnerar ett CSS-värde. Läs mer om arbetet med formatering och arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: personlig integritet ... "Tracking Compliance and Scope"

2014-11-25

Arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group") har nu tagit fram ett utkast om tolkning av Do Not Track preferenser.

Tracking Compliance and Scope – publicerad av Tracking Protection Working Group som Working Draft – definierar betydelsen av preferenser angivna i "Do Not Track" (DNT) och beskriver praktiska ansatser för hur webbplatser kan uppfylla sådana preferenser. Den intresserade kan läsa mer om W3C:s arbete med personlig integritet.

Nytt dokument: mobila webben ... "Standards for Web Applications on Mobile: current state and roadmap"

2014-11-20

Nu finns en uppdaterad utgåva av lägesbilden för webbteknologier vilka ger stöd åt mobila tillämpningar.

Thumbnail of application platform diagram that appears in the report W3C publicerar nu utgåvan "Oktober 2014" av Standards for Web Applications on Mobile, en översikt över de olika teknologier utvecklade inom W3C som ger förbättrad förmåga till webbtillämpningar, och specifikt vad de ger för mobila tillämpningar.

I denna utgåva av dokument, som är en leverabel från projektet HTML5Apps, ingår ändringar och uppdateringar gentemot utgåvan i juli 2014, speciellt pågående arbete såsom hantering av extra skärm (ett API som definieras av Second Screen Presentation Working Group, och som ger stöd för att visa innehåll på en extern skärm), stöd för användning av Bluetooth (ett API som definieras av Web Bluetooth Community Group), kommunikation med sensorer (ett API definierat av Device APIs Working Group för generisk modellering av sensor-API:er) liksom ett API för att hantera rättigheter över andra API:er. Läs mer om Intressegruppen för mobila webben.

Ny Proposed Recommendation: databaser ... "Indexed Database API"

2014-11-20

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu offentliggjort ett genomarbetat utkast av ett programmerbart gränssnitt mot indexerade databaser på klientapparat.

Indexed Database API – publicerad av Web Applications Working Group som Proposed Recommendation – definierar API:er för en databas med poster som innehåller enkla värden och hierarkiska objekt. Varje post innehåller en nyckel och något värde. Dessutom har databasen ett index över de poster den lagrar. En utvecklare av tillämpningar kan direkt används ett API för att hämta poster, antingen genom att ange dess nyckel eller ange dess index. Ovanpå detta API kan man placera ett frågespråk. En indexerad databas kan implementeras som en persistent datastruktur av typen B-träd. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 18 december 2014. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: klientprogram ... "Service Workers

2014-11-18

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") publicerar nu ett utkast om hur deljobb kan utföras i separata trådar.

Service Workers – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – beskriver ett sätt på vilket tillämpningar kan dra nytta av persistenta jobb som exekverar i bakgrunden. Här definieras bland annat hakar som gör att man kan starta upp webbtillämpningar medan man är nedkopplad från nätet. Kärnan i det här definierade systemet är en händelsedriven Web Worker, som svarar på händelser sända av dokument eller från andra källor. Ett system för att hantera installation, versioner och uppdateringar definieras även. En här definierad service worker är en generisk startpunkt för händelsedriven bakgrundsbearbetning i webbplattformen, och denna generiska definition kan utvidgas av andra specifikationer. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nätmöte: tillgänglighet ... "Accessible Way-Finding Using Web Technologies"

2014-11-17

Nu annonseras W3C:s nätbaserade möte om Accessible Way-Finding Using Web Technologies, som äger rum 3 december 2014.

Forskare, utvecklare, funktionshindrade och andra inbjuds att deltaga i detta möte, med inriktning på ny och pågående forskning och utveckling om sätt att med webbteknologier stödja orientering i den fysiska världen. Deltagare kommer att undersöka olika teknologier, tillämpningar, begreppsbildning, och lösningar som hjälper människor med funktionshinder att förstå var de är, utforska och navigera i den fysiska världen. Mer detaljerad beskrivning och registreringsformulär finns på sidan Accessible Way-Finding Using Web Technologies Symposium. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI)

Nytt Working Draft: användarinmatning ... "Pointer Events"

2014-11-13

Arbetsgruppen för pekningar ("Pointer Events Working Group") har producerat ett genomarbetat utkast om hantering av pekningsoperationer utförda på användargränssnitt.

Pointer Events – publicerad av Pointer Events Working Group som Last Call Working Draft – definierar händelser och relevanta gränssnitt för att hantera hårdvaruagnostisk pekningsinmatning från apparater såsom mus, penna eller tryckkänslig skärm. För att stödja kompatibilitet med existerande innehåll som förutsätter användning av mus, så ger denna specifikation även en avbildning som genererar Mouse Events för pekningsmekanismer annant än mus. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 4 december 2014. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: hantering av innehåll ... "Mixed Content"

2014-11-13

Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") har nu färdigställt ett genomarbetat utkast om hur innehåll, som hämtats över olika kanaler, skall hanteras.

Mixed Content – publicerad av Web Application Security Working Group som Last Call Working Draft – beskriver hur webbverktyg bör hantera presentation och exekvering av innehåll som laddats över okrypterade eller icke autentiserade uppkopplingar, när dessa är delar av ett krypterat och autentiserat dokument. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 11 december 2014. Läs mer om arbetet med säkerhet på webben.

Nytt Working Draft: video ... "WebVTT: The Web Video Text Tracks Format"

2014-11-13

Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") publicerar nu ett utkast av specifikationen för ett format för text anknuten till video.

WebVTT: The Web Video Text Tracks Format – publicerad av Timed Text Working Group som första offentligt Working Draft – definierar formatet för text associerad till en video. Dess främsta användningsområde är att uppmärkning av textuella spår som knyts till element i HTML. WebVTT-filer kan innehålla undertexter för videoinnehåll, men även textbeskrivningar av video, kapitel för navigering i innehåll, samt för olika typer av metadata som är temporalt knuten till audio- eller videoinnehåll. Läs mer om arbetet med video på webben.