W3C

W3C-logo

Nyheter april 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Uppdaterad Candidate Recommendation: html ... "HTML5"

2014-04-29

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu genomfört en uppdatering av det senaste förslaget om HTML5.

HTML5 – publicerad av HTML Working Group som uppdatering av Candidate Recommendation – definierar den femte omfattande revisionen av det grundläggande språket för webben: Hypertext Markup Language (HTML). Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Will Change Module Level 1"

2014-04-29

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu publicerat ett utkast om sätt att informera en webbläsare om att element i dokument kan komma att ändras.

CSS Will Change Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som första offentligt Working Draft – definierar CSS-egenskapen "will change", som kan användas av innehållsförfattare för att informera webbläsaren om de sätt varpå ett element i ett dokument kan komma att ändras. På detta sätt kan webbläsaren optimera hur de ska hantera ett element, som att utföra tyngre arbete med att förbereda för en animering, innan animeringen faktiskt initieras. Läs mer om arbetet med formatering.

Nya Working Drafts: frågespråk ... "XQuery 3.1"; "XPath 3.1"

2014-04-24

Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") har i samarbete med arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") publicerat ett antal utkast om nästa version av frågespråken XQuery och XPath

De sju nu aktuella dokumenten – publicerade av XML Query Working Group och XSLT Working Group som första offentliga Working Drafts – är:

  • XML Path Language (XPath) 3.1, som beskriver ett kraftfullt språk för att beskriva hur utvalt innehåll enligt datamodellen för XQuery och XPath kan bearbetas. Huvudingredienserna i detta är avbildningar ("maps") och matriser.
  • XPath and XQuery Functions and Operators 3.1, som specificerar ett bibliotek av funktioner som man kan använda tillsammans med XPath, XQuery, XSLT och andra språk.
  • XQuery and XPath Data Model 3.1, som definierar datamodellen som alla operatorerna i XPath 3.1, XQuery 3.1, och XSLT 3.1 arbetar på.
  • XSLT and XQuery Serialization 3.1, som definierar hur man kan serialisera en instans av datamodellen för XQuery och XPath till en sekvens av oktetter, t.ex. till XML, text, HTML, JSON.
  • XQuery 3.1 Requirements and Use Cases beskriver användning av XQuery 3.1, och ger exempel på användning.
  • XQuery 3.1: An XML Query Language definierar detta mångsidiga frågespråk, som kan användas för att bearbeta innehåll från olika datakällor, såsom strukturerade och semistrukturerade dokument, relationsdatabaser och trädorienterade databaser. Språket har skapats för att stödja kraftfull optimering och förkompilering, vilket ger mycket effektiv sökning i stora datamängder, bland annat i s.k. XML-databaser som läser och skriver XML-data men som även har en effektiv lagring av sådan data. Version 3.1 har utvidgats genom tillägg av funktionalitet på avbildningar och matriser, främst för att underlätta bearbetning av JSON och andra strukturer.
  • XQueryX 3.1, som definierar en XML-syntax för XQuery 3.1.

Läs mer om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: personlig integritet ... "Tracking Preference Expression" (DNT)

2014-04-24

Ny har förslaget om DNT publicerats som ett genomgranskat utkast, och därmed har vi kommit ett steg mot stärkt skydd av personlig integritet på nätet.

Tracking Preference Expression (DNT) – publicerad av Tracking Protection Working Group som Last Call Working Draft – definierar en teknologi med vars hjälp användare kan formulera skyddspreferenser på ett enkelt, stabilt, skalbart och flexibelt sätt, genom att påverka hur webbläsare beter sig. Arbetsgruppen tar emot kommentarer och synpunkter fram till och med 18 juni 2014.

Även om Tracking Protection Expression är en grundläggande teknologi för skydd på nätet, så är det inte en fullständig lösning av skyddsproblemet. Arbetsgruppen fortsätter sitt arbete på ytterligare en specifikation, Tracking Compliance and Scope, som hjälper webbplatsägare att definiera och beskriva sina svar på en DNT-förfrågan. I arbetsgruppen ingår webbläsarleverantörer, innehållsleverantörer, reklamagenturer, sökningsleverantörer och internationella experter på policies, personlig integritet och konsumentskydd.

Läs mer om ¨W3C:s arbete med personlig integritet.

Nytt Working Draft: kompakt format ... "Efficient XML Interchange (EXI) Primer"

2014-04-24

Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") har nu publicerat ett utkast av ett dokument som beskriver EXI-formatet och dess användning.

Efficient XML Interchange (EXI) Primer – publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Working Draft – ger en inledning till och översikt över formatet EXI Efficient XML Interchange (EXI). Avsikten med dokumentet är att ge en snabb introduktion till hur EXI-formatet kan användas i praktiken, och hur olika parametervärden kan användas för att uppnå specifika effekter. Läs mer om arbetet med XML.

Ny rapport: betalning på nätet ... "Web Payments Workshop Report"

2014-04-23

Idag publicerar W3C rapporten från den nyligen arrangerade workshopen om aspekter och krav på teknologi för att utföra betalning på nätet.

Rapporten sammanfattar innehållet och utfallet av Workshop on Web and Payments, vilken gick av stapeln i mars 2014. Fler än 100 personer från olika samhällssektorer och intressentgrupper (finansbranschen, leverantörer av handelsplattformar, tjänster med virtuella valutor, finansiella institutioner, mobiltelefonisektorn, webbläsarleverantörer, finansövervakning och standardiseringsorgan för betalningsmetoder) träffades och diskuterade användningsfall för betalningar över webben, affärsrelaterade krav, och prioriteringar för standardisering.

Under de två dagar som programmet sträckte sig över belystes frågor som hur traditionella såväl som nya affärsmodeller kan dra nytta av betalning över webben? vilka är de största hindren för smidig betalning på webben? med mobiltelefoner? vad kan vi göra för att underlätta globala transaktioner, samtidigt som lokala lagar och förordningar uppfylls?

Deltagarna har dokumenterat de viktigaste resultaten från detta möte, vilket bl.a. innefattar en uppmaning att W3C bör skapa en "styrgrupp" (W3C intressegrupp) för att formulera en strategi och en färdplan för betalningar på webben, som drar nytta av existerande resultat från W3C-arbeten och potentiellt nya resultat. W3C efterlyser nu intresseanmälningar från personer som vill bidraga till att en sådan grupp skapas. Mer information kan fås genom att kontakta Stéphane Boyera.

Nytt Working Draft: användargränssnitt ... "Requirements for IndieUI: Events 1.0 and IndieUI: User Context 1.0"

2014-04-22

Arbetsgruppen för oberoende användargränssnitt ("Independent User Interface (Indie UI) Working Group") har dokumenterat bakgrundskrav för utveckling av användargränssnittsansatsen IndieUI.

Requirements for IndieUI: Events 1.0 and IndieUI: User Context 1.0 – publicerad av Independent User Interface (Indie UI) Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver användningsfall relaterade till specifikationerna för IndieUI, och tekniska krav för att kunna stödja dessa användningsfall. "IndieUI: Events" definierar en ansats för att översätta olika användarinteraktioner till enkla händelser, och dessa kan sedan kommuniceras till webbtillämpningar. Med IndieUI kan utvecklare av webbtillämpningar använda ett harmoniserat arbetssätt för att konstruera tillämpningar som fungerar på olika apparater och i olika sammanhang. Ansatsen beskrivs översiktligt i IndieUI Overview. Ett fokus för arbetet är att skapa bättre förutsättningar för användarinteraktion i mobila tillämpningar. Detta kravdokument ger nu en möjlighet att granska och utvärdera de användarbehov som avses hanteras med IndieUI-ansatsen. Läs mer om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: grafik ... "SVG Integration"

2014-04-17

Arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") publicerar nu ett utkast om hur SVG kan användas i olika sammanhang, t.ex. i CSS.

SVG Integration – publicerad av SVG Working Group som Working Draft – beskriver på en detaljerad nivå hur SVG-dokument ska hanteras när de används tillsammans med andra teknologier, såsom när de används som bakgrundsbilder i CSS, som element i HTML:s "iframe", och liknande. De krav som ställs på SVG när den används på sådana sätt är bl.a. vilka olika funktionaliteter som inte kan användas fullt ut, eller inte användas alls, såsom annotering med skripts och animering. Ett antal referenstillstånd definieras även, så att andra specifikationer, vilka tillåter att SVG-dokument kan bäddas in eller refereras, kan på ett entydigt sätt referera till sådana tillstånd. Läs mer om arbetet med grafik.

Nya Recommendations: frågespråk ... "XQuery 3.0"; "XPath 3.0"; "XQueryX 3.0"; "XDM 3.0"; "Serialization 3.0"; "Functions and Operators 3.0"

2014-04-10

Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") och arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") har tagit fram ett antal specifikationer om XQuery 3.0 och XPath 3.0, och de har nu blivit webbstandarder.

Idag har W3C antagit ett antal specifikationer – framtagna av XML Query Working Group och XSLT Working Group – som webbstandarder, och de publiceras nu som W3C Recommendations. XML Query WG har levererat XQuery 3.0: An XML Query Language och XQueryX (en XML-representation av XQuery), liksom XQuery 3.0 Use Cases och Requirements som slutgiltiga versioner av Working Group Notes. XQuery utvidgar språket XPath, med effektiv sökning och manipulering av information representerad som träd från olika typer av källor.

XML Query WG och XSLT WG har tillsammans tagit fram (och publicerat som W3C Recommendations) XML Path Language (XPath) 3.0, ett brett använt språk för att söka och peka in i trädbaserade strukturer; XQuery and XPath Data Model 3.0 som definierar de nyss nämnda strukturerna; XPath and XQuery Functions and Operators 3.0, som erbjuder möjlighet att använda funktionalitet i XPath, XQuery, XSLT och ett antal andra språk; samt slutligen specifikationen XSLT and XQuery Serialization 3.0, som erbjuder ett sätt att transformera värden och XDM-instanser till text, HTML eller XML.

Läs om arbetet med XML.

Nya Recommendations: stilar ... "XML Entity Definitions for Characters (2nd Edition)"; "Mathematical Markup Language (MathML) Version 3.0 2nd Edition"

2014-04-10

Nu har några specifikationer, producerade av arbetsgruppen för matematisk notation ("Math Working Group"), blivit webbstandarder: namngivna tecken, och uppmärkning av matematisk text.

De två specifikationerna – framtagna av Math Working Group – som nu antagits av W3C som webbstandarder (publicerade som W3C Recommendations) är:

  • XML Entity Definitions for Characters (2nd Edition), som definierar ett antal uppsättningar av namn, så att varje namn är knutet till ett Unicode-tecken eller en sekvens av tecken. Varje sådan uppsättning är formellt representerade som en fil av entitetsdeklarationen i XML.
  • Mathematical Markup Language (MathML) Version 3.0 2nd Edition, är en specifikation av Mathematical Markup Language, vanligen kallad MathML. MathML är ett uppmärkningsspråk konstruerat för att beskriva matematisk notation, och fånga såväl dess struktur som dess innehåll. Målet med MathML är att göra det möjligt att leverera, mottaga och bearbeta matematik på webben, på likartat sätt som HTML möjliggör användning av text på webben.

Läs mer om arbetet med matematik på webben.

W3C på WWW2014 i Seoul, Korea

2014-04-09

I serien av den stora årliga internationella webbkonferensen har WWW2014 detta år placerats i Korea, och W3C ansvarar för ett av konferensspåren.

WWW2014 logo Detta år, den 7-11 qpril, äger det 23:e evenemanget av International World Wide Web Conference (WWW2014), och W3C organiserar information/utbildning om W3C-teknologier, och ett särskilt W3C-spår, där konferensdeltagare inbjuds att deltaga, för att få information från, träffa, och diskutera med vårt team av experter. Eftersom konferensen är placerad i Korea, så har till viss del W3C:s konferensspår anpassats för koreansk industri. Presentationer och diskussioner kommer att behandla ämnen som webbkryptografi, publicering på webben,, webben-och-TV, och tillgänglighet på webben. W3C och Tim Berners-Lee kommer att i den sista sessionen på W3C-spåret att ta upp webbens 25-årsdag. Idéer och förslag angående vad som bör göras med webben har dykt upp (och dyker fortfarande upp) i WWW-konferenserna, och därför kommer vi att inbjuda deltagarna i denna session att berätta om hur de vill se webben utvecklas under kommande 25 år. Alltså, ... kom och diskutera med oss och med varandra om webben!

Nya dokument: användargränssnitt ... "MBUI: Abstract User Interface Models"; "Task Models"

2014-04-08

Arbetsgruppen för modellbaserade användargränssnitt ("Model-Based User Interfaces Working Group") har producerat två dokument om modellering av användargränssnitt: semantik och syntax för en modellbaserad ansats; uppgifter som utförs för att uppnå användarens mål.

De aktuella dokumenten – publicerade av Model-Based User Interfaces Working Group som Group Notes – är:

  • MBUI – Abstract User Interface Models, som beskriver specifikation av abstrakta modeller för användargränssnitt, i termer av semantik baserad på metamodell, och en syntax (formulerad som XML-schema) som stöder utbyte av abstrakta modeller för användargränssnitt mellan olika utvecklingsmiljöer för användargränssnitt. Modellbaserad design av användargränssnitt underlättar utbyte och återanvändning av skapade gränssnitt, genom en lagerbaserad ansats som separerar olika abstraktionsnivåer i strukturen av användargränssnittet.
  • MBUI – Task Models, som beskriver specifikation av uppgiftsmodeller, med en metamodell uttryckt i UML, och ett XML-schema som kan användas som bas för utbyte av uppgiftsmodeller mellan olika utvecklingsverktyg för gränssnittskonstruktion. Uppgiftsmodeller ger ett viktigt stöd för konstruktion och utveckling av interaktiva system. De beskriver de logiska uppgifter som måste utföras för att uppnå användarens mål.

Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nya Working Drafts: formatering ... "CSS Line Grid Module Level 1"; "CSS Scoping Module Level 1"

2014-04-03

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu levererat två utkast om formatering: justering av visuellt innehåll; hur formateringsregler begränsas till delar av dokument.

De aktuella dokumenten –publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Drafts – är:

  • CSS Line Grid Module Level 1, som beskriver CSS-funktionalitet för att justera innehåll gentemot en baslinje.
  • CSS Scoping Module Level 1, som definierar olika begränsnings-/enkapsuleringsmekanismer för CSS, vilka begränsar formateringsregler till att bara tillämpas på delar av dokument. Exempel är begränsade ("scoped") format och regeln @scope; selektorer på "skugg-DOM"; sido-/regionsbaserad formatering.

Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt dokument: mobila tillämpningar ... "Review of apps that use network information"

2014-04-03

Intressegruppen för den mobila webben ("Web and Mobile Interest Group") har tagit fram ett dokument om hur appar använder information om nätverket.

Dagens webbplattform saknar ett sätt att kunna returnera nätverksrelaterad information till webbtillämpningar. Begreppet nätverksinformation täcker bl.a. sådant som typ av nätverksförbindelse som apparaten är uppkopplad mot (t.ex. 3G, WiFi). Annan information som hör hit är den typ av information som när tillämpningen informeras av det underliggande systemet om att typen av nätverksförbindelse ändras, t.ex. från 3G till WiFi. Review of apps that use network information – publicerad av Web and Mobile Interest Group som Group Note – ger en kartläggning av vilken typ av nätverksinformation som appar kan använda. Läs mer om arbetsområdet mobila webben.

Nytt dokument: känslor ... "Vocabularies for EmotionML"

2014-04-01

Arbetsgruppen för multimodal interaktion ("Multimodal Interaction Working Group") levererar nu ett dokument om hur känslostämningar hos användaren kan modelleras.

I Vocabularies for EmotionML – publicerad av Multimodal Interaction Working Group som Group Note – beskrivs ett antal vokabulärer som kan användas tillsammans med EmotionML för att representera känslor och likartade användartillstånd. EmotionML erbjuder en mekanism för att representera känslostämningar i termer av vetenskapligt välgrundade deskriptorer: kategorier, dimensioner, uppskattningar och möjliga handlingar. Eftersom det inte finns en bred samstämmighet i området användarkänslor, så postulerar EmotionML inte en enskild vokabulär för känslorelaterade termer, utan ger användare möjlighet att välja den mest lämpliga vokabulären för sina annoteringar. För att bidra till interoperabilitet bör offentligt definierade vokabulärer användas när så är både möjligt och rimligt, med tanke på den tilltänkta användningen. I detta dokument identifieras ett antal vokabulärer för känslor, vilka är lämpliga att användas. Läs mer om arbetet med multimodalitet.