Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2014-10-28
Nu publiceras HTML5-specifikationen som en webbstandard (W3C Recommendation).
Specifikationen HTML5 – framtagen av arbetsgruppen för HTML (HTML Working Group) och nu publicerad som W3C Recommendation – definierar den femte större revisionen av Hypertext Markup Language (HTML), det format som används för att bygga webbsidor och -tillämpningar, och som utgör en hörnsten i den öppna webbplattformen.
”Idag tar vi bara för givet att vi kan ta del av video och audio direkt i en webbläsare, och att vi kan köra en webbläsare i en telefon,” säger Tim Berners-Lee, W3C:s direktor. ”Vi förväntar oss att vi kan dela med oss av foton, handla på nätet, läsa nyheter, och hitta alla typer av information, på alla typer av apparater. De flesta användare är inte medvetna om att de använder HTML5 och den öppna webbplattformen, men det är dessa teknologier som underbygger användarnas ständigt växande förväntningar.”
Med HTML5 kan man använda video och audio på webben utan att behöva insticksprogram; program får tillgång till ett flexibelt ritbräde som används för att visa grafik, visuella spel och andra visualiseringar som skapas för stunden; direkt stöd för skalbar vektorgrafik (SVG) och matematisk notation (MathML); annoteringar som krävs vid typografi för östasiatiska språk (Ruby); funktionalitet som gör rika tillämpningar tillgängliga för användare med funktionshinder; och mycket mera.
Testsviten för HTML5, som innehåller fler än 100 000 tester och som fortsätter att växa, bidrar till att stärka interoperabilitet över webbläsare. Läs mer om Test the Web Forward – ett arbete drivet av intressenter i webben.
I och med dagens publicering av denna Recommendation kan utvecklare av programvara dra nytta av löften om avgiftsfria licenser från fler än 60 företag, i enlighet med W3C:s patentpolicy. En viktig förutsättning för att webben skall vara en plattform för innovation är att implementatörer kan använda webbteknologier utan att behöva betala royalty.
Läs pressreleasen, W3C-medlemmars stöduttalanden om HTML5-standarden, och tack till de som bidragit till att göra HTML5 möjlig. Mer information om vad som bör göras efter HTML5 finns att ta del av i Jeff Jaffes (W3C VD) blogginlägg: Application Foundations for the Open Web Platform. Du kan även titta på vår video Web standards for the future.
2014-10-23
Idag har W3C offentliggjort ett dokument om regler och normer för beteende, specifikt inom W3C:s sfär, men med även bredare giltighet.
För att minska missförstånd och andra irritationsmoment, har W3C arbetat med ett ramverk för Positive Work Environment, som skall ge vägledning om vad vi bör tänka på i detta globala gemensamma arbete. Som en del i detta publiceras nu Code of Ethics and Professional Conduct och åtföljande procedurer. Båda dessa dokument med goda råd och rekommendationer skall nu gälla, och kommer att påverka hur vår arbetsmiljö styrs.
W3C är en växande global intressegemenskap, där deltagare från alla världens hörn väljer att arbeta tillsammans. Vårt dokument om etik och professionellt uppträdande definierar en uppsättning principer för alla deltagare, och bidrar till att yrkesmässig praktik har hög standard. Det fungerar även som ett verktyg som stärker identiteten for denna organisation som firar sin 20:e födelsedag denna månad.
2014-10-23
Arbetsgruppen för sociala webben ("Social Web Working Group") har producerat två utkast om aktivitetsströmmar i sociala nätverk.
De två aktuella dokumenten – publicerade av Social Web Working Group som första offentliga Working Drafts – är:
Läs mer om arbetet med den sociala webben.
2014-10-23
Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") har nu producerat ett utkast om EXI-formatets representation.
För ett givet EXI-dokument finns det ett antal EXI-dokument som ur tillämpningens synpunkt alla är ekvivalenta, men som kan skilja sig i hur de fysiskt representeras, eftersom Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0 (Second Edition) tillåter viss variation. Canonical EXI – publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Working Draft – beskriver en ganska enkel metod för att generera en speciell fysisk representation, den s.k. kanoniska formen, av ett EXI-dokument, som tar hänsyn till tillåtna varianter. Ett exempel på den typ av tillämpningar som denna specifikation fokuserar på är en som behöver garantera oförnekbarhet (non-repudiation) medelst användning av XML Signature, men ändå tillåta viss flexibilitet för intermediära bearbetningar, så att de kan påverka dokumentet innan det når sin slutdestination, utan att bryta signaturen. Observera att två dokument kan ha olika kanonisk form, men ändå vara ekvivalenta i ett visst kontext, baserat på mer utförliga tillämpningsspecifika ekvivalensregler som inte denna specifikation berör. Läs mer om arbetet med XML.
2014-10-23
Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har tagit fram ett dokument om hur man kan ladda ned resurser på ett mer prestandaeffektivt sätt.
Resource Priorities – publicerad av Web Performance Working Group som Group Note – definierar ett sätt varpå utvecklare av webbplatser kan informera webbläsare om prioriteter för nedladdning av resurser, så att webbverktyget på ett mer effektivt sätt kan hantera i vilken ordning resurser laddas ned. Denna specifikation vidareutvecklas ej, och lämnas i befintligt skick. Beakta istället resource hints. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-10-23
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu levererat två utkast: hantering av dataströmmar i JavaScript; och apparatens skärmorientering.
De två aktuella utkasten – publicerade av Web Applications Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-10-23
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har tagit fram ett utkast om hur man kan använda textbeskrivningar i HTML5.
HTML5: Techniques for providing useful text alternatives – publicerad av HTML Working Group som uppdaterat Working Draft – inkluderar ändringar och rättelser som avspeglar arbete sedan oktober 2012, men har ej hanterat de problem som listas i dokumentavsnittet om status. En uppdaterad utgåva kommer att publiceras inom kort, med mer detaljer om hur man annoterar komplexa bilder och förtydliganden av råd. Kommentarer på detta tas gärna emot. Läs mer om arbetet med HTML och om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-10-23
W3C publicerar nu en rapport från en nyligen avhållen workshop om kryptografi på webben
I rapporten beskrivs vad som togs upp på W3C Web Cryptography Next Steps: Authentication, Hardware Tokens and Beyond (10-11 september, 2014, Mountain View, Kalifornien). Deltagarna i workshopen gav enhälligt stöd åt tanken att inkludera arbete om standardbaserad åtkomst till hårdvarunycklar, i en framtida W3C-arbetsgrupp, eller i existerande arbetsgrupper. Några av användningsfallen är multifaktor- och säker autentisering. Arbetet med att skapa en uppdragsbeskrivning kommer att ske på den offentliga e-post-listan Web Security. W3C anser att säker lagring av nycklar och tillgång till kryptografiska operationer är viktiga för framtidens webb. Värd för den fullsatta workshopen var Microsoft, med Google och Tyfone som sponsorer. Läs mer om arbetet med säkerhet på webben.
2014-10-21
Arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hur man kan mäta aktuell prestanda i nätverk och mediakanaler.
Audio, video eller datapaket som överförs över en "peer-to-peer-förbindelse" kan försvinna, och det kan uppstå fördröjningar i nätverket. En webbtillämpning som implementerar WebRTC förväntas övervaka prestanda i det underliggande nätverket och kanaler för media. Identifiers for WebRTC’s Statistics API – publicerad av Web Real-Time Communications Working Group som Working Draft – definierar API:er och statistikidentifierare att användas av webbtillämpningen för att extrahera mätvärden från webbverktyget. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2014-10-21
Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") publicerar nu ett utkast om tips till webbläsare som kan förbättra prestanda.
Resource Hints – publicerad av Web Performance Working Group som första offentligt Working Draft – definierar tipstermer ”preconnect” och ”preload” som kan användas av utvecklare eller av en server som genererar och/eller levererar resurser, för att på ett interoperabelt sätt hjälpa webbverktyg i valet av vilka källor de ska ansluta sig till, och vilken resurs den bör hämta, för att förbättra prestanda. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-10-15
W3C meddelar nu uppstart av arbete för att förenkla och stärka säkerhet för nätbetalningar.
Web Payments Initiative kommer att arbeta med att integrera nätbetalningar i den öppna webbplattformen. W3C uppmanar intressenter från näringslivet – banker, kreditkortsföretag, operatörer av mobila nät, leverantörer av betalningstjänster, teknikföretag, återförsäljare, innehållsleverantörer, etc. – att gå med i den nya intressegruppen för betalningar på webben (Payments Interest Group) och hjälpa till att dra nytta av webbens unika egenskaper att överbrygga klyftor mellan ekosystem, att nå användare överallt, och att kunna användas på alla typer av apparater. Effekterna av detta arbete kommer att vara nya affärsmöjligheter, förbättrad användarupplevelse vid betalningstransaktioner på nätet, minskad risk för bedrägeri, och ökad interoperabilitet mellan traditionella lösningar och framväxande/framtida betalningslösningar. Läs pressrelease och stöduttalanden från W3C-medlemmar, bland annat Bloomberg, Gemalto, GRIN Technologies, IngenicoGroup, NACS, Rabobank, och Yandex.
2014-10-14
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har beslutat att inte fortsätta arbete med sju stycken specifikationer, och publicerar dem nu i existerande skick som Group Notes.
De sju specifikationerna – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Group Notes – är:
Läs mer om arbetet med formatering.
2014-10-14
Arbetsgruppen för goda råd om data på webben ("Data on the Web Best Practices Working Group") har publicerat ett dokument om användningsfall för data på webben.
Data on the Web Best Practices Use Cases & Requirements – publicerad av Data on the Web Best Practices Working Group som Working Draft – beskriver ett antal användningsfall som representerar scenarier kring vanliga sätt att publicera data på webben och hur sådan data används. Dokumentet ger även, utgående från dessa användningsfall, en uppsättning krav som kommer att användas för att styra arbetet med att ta fram goda konstruktionsråd för data på webben, och framtagandet av två vokabulärer: Quality and Granularity Description Vocabulary och Data Usage Description Vocabulary. Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-10-09
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hantering av flytande innehåll i regioner.
Med teknologin specificerad i CSS Regions Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – kan innehåll från ett eller flera element flyta igenom en eller flera lådor kallade ”CSS Regions”, fragmenterade som beskrivet i CSS3-BREAK. Denna modul definierar även CSSOM, så att såväl indata som utdata från denna fragmentering blir åtkomliga. Läs mer om arbetet med formatering.
2014-10-09
Arbetsgruppen för XML-frågespråk ("XML Query Working Group") publicerar nu genomarbetade utkast av notationerna för frågespråk: XQuery; XQueryX.
De aktuella specifikationerna – publicerade av XQuery Working Group som Last Call Working Drafts – är XQuery 3.1 och XQueryX 3.1. Ytterligare stödjande dokumentation – framtagna i samverkan mellan XQuery Working Group och XSLT Working Group, och publicerade som Working Drafts – är: XPath 3.1 (Last Call Working Draft), XPath Functions and Operators, XQuery and XPath Data Model, och XSLT and XQuery Serialization. I XQuery 3.1 och XPath 3.1 införs förbättrat stöd för arbete med datamängder innehållande avbildningar och matriser, representerade i JSON, liksom att ladda och serialisera JSON; extra stöd för HTML:s attribut class, HTTP-datum, matematisk notation, med mera. Kommentarer tas emot fram till och med 7 november 2014. Se gärna på mer information om arbetet med XML.
2014-10-07
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har tagit fram två dokument som släpps idag: om urval av delmängder av innehåll; om access till meddelanden sända från server.
De två dokumenten – publicerade av Web Applications Working Group – är:
Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-10-07
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har i samverkan med arbetsgruppen för realtidskommunikation på webben ("Web Real-Time Communications Working Group") publicerat ett första utkast om 3D-inspelning.
Specifikationen Media Capture Depth Stream Extensions – publicerad av Device APIs Working Group och Web Real-Time Communications Working Group som första offentligt Working Draft – utvidgar specifikationen Media Capture and Streams så att den möjliggör att en s.k. djup-ström kan hämtas från webbplattformen, genom att utnyttja API:er som innehållskonstruktörer är vana med. Läs mer om Ubiquitous Web Applications .
2014-10-02
Arbetsgruppen för XSLT ("XSLT Working Group") har nu offentliggjort ett genomarbetat utkast om version 3 av XSLT.
XSL Transformations (XSLT) Version 3.0 – publicerad av XSLT Working Group som Last Call Working Draft – definierar syntax och semantik för XSLT 3.0, ett språk för att transformera XML-dokument till andra XML-dokument. En transformering i språket XSLT uttrycks som en formatmall. En sådan formatmall utgörs av ett eller flera XML-dokument som uppfyller kraven i standarden Namespaces in XML. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 26 november 2014. Läs mer om arbetet med XML.
2014-10-01
I den här månaden fyller W3C 20 år, och i samband med detta arrangeras ett symposium om webbens framtid.
I en pressrelease 1994 om uppstarten av W3C förklarade W3C:s direktor Tim Berners-Lee: ”Beslutet att skapa konsortiet var resultatet av yrkanden från många företag som ökade sina investeringar i webben för att skapa programvaruprodukter; för att sälja information; eller för att dela med sig av information inom sina egna verksamheter, med affärspartners, och med allmänheten i stort.” Tjugo år senare är intressenterna i W3C aktivt engagerade i att bygga en öppen webbplattform för applikationsbyggande, en plattform som har enorm potential som medel för utvecklare att bygga sofistikerade interaktiva upplevelser vilka kan skapas på alla typer av apparater. I W3C:s arbete med att skapa en webb för alla, bidrar 400 W3C-medlemmar, tusentals personer i arbetsgrupper och intressegrupper, nästan 4500 personer i intressent- och affärsgrupper, och många andra som deltar i öppna epostlistor, till att ge energi till konsortiets arbete idag. W3C tackar er alla för allt ert arbete, under 20 år, att skapa, implementera och stödja öppna standarder för webben.
Kom gärna och diskutera webbens framtid vid W3C 20:e födelsedagssymposium och galamiddag den 29 oktober 2014 i Santa Clara, Kalifornien. Registrera er idag för att få plats. Ni kan även följa symposiet på nätet via #W3C20.