W3C

W3C-logo

Nyheter juni 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Nytt Working Draft: tillgänglighet ... "Using WAI-ARIA in HTML"

2014-06-26

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har uppdaterat utkastet om hur ansatsen WAI-ARIA används inom HTML.

Using WAI-ARIA in HTML – publicerad av HTML Working Group som uppdaterat Working Draft – beskriver på ett praktikorienterat sätt hur utvecklare kan infoga tillgänglighetsrelaterad information i HTML-element, enligt specifikationen Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA), vilken erbjuder ett sätt att göra webbinnehåll och webbtillämpningar mer tillgängliga för användare med funktionshinder. En introduktion till teknologin WAI-ARIA ges i WAI-ARIA Overview. Det nu aktuella dokumentet har tagits fram av HTML Accessibility Task Force i samarbete med arbetsgruppen för HTML och WAIProtocols and Formats Working Group (PFWG). Läs mer om arbetet med HTML och om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: formatering ... "Geometry Interfaces Module Level 1"

2014-06-26

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tagit fram ett utkast om representation av geometri, avsett för grafisk presentation.

Geometry Interfaces Module Level 1 – publicerad som Last Call Working Draft – ger grundläggande gränssnitt mot geometriska objekt som punkter, rektanglar, matriser m.m., och dessa kan användas av andra moduler eller specifikationer. Kommentarer tas emot fram till och med 7 augusti 2014. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: användargränssnitt ... "IndieUI: User Context for web interface preferences"

2014-06-26

Arbetsgruppen för generiskt användargränssnitt ("IndieUI Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hur man kan uttrycka användarpreferenser om användargränssnitt.

IndieUI: User Context 1.0 – Contextual Information for User Interface Independence – publicerad av IndieUI Working Group som första offentligt Working Draft – definierar en uppsättning preferenser som användare kan välja att exponera för webbtillämpningar, och ett API för webbverktyg att inspektera sådana preferenser och bli informerad om förändringar av dessa. Användare kan ange preferenser för aspekter som skärmstorlek, typsnittstorlek och -färg. De användare som har funktionshinder kan ange information om tekniska hjälpmedel som är installerade, indikera att skärmen är inställd för tillgänglighet, och ange vilka typer av undertexter och ljudbeskrivningar de behöver. Webbtillämpningar kan använda sådan information för att optimera presentation, utan att behöva implementeras för specifika apparater, specifika operativsystem eller specifik lokalkontext. Dokumentet IndieUI: User Context är ett komplement till IndieUI: Events 1.0, och erbjuder utvecklare av webbtillämpningar ett harmoniserat sätt att skapa webbtillämpningar vilka kan fungera i en mängd olika sammanhang: olika apparater (telefoner, surfplattor, etc), olika tekniska hjälpmedel, olika användarbehov. Kommentarer på detta utkast tas emot fram till och med 1 augusti 2014. Läs mer i IndieUI Overview; och läs mer om arbetet med tillgänglig webb (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: länkad data ... "Linked Data Platform 1.0 Primer"

2014-06-26

Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") publicerar nu ett utkast av ett dokument som ger en översikt över LDP (plattform för länkad data).

Linked Data Platform 1.0 Primer – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Working Draft – är ett dokument som ger en översikt över Linked Data Platform (LDP), och flera exempel som illustrerar de grundläggande begreppen , såsom "LDP-resurs" och "LDP-behållare", och hur de kan användas av webbklienter. Två scenarier visar hur en LDP-klient kan interagera med en LDP-server, inom en tillämpning där länkad data läses och skrives. Bl.a. visas hur man använder HTTP för att få tillgång till resurser från servers som levererar länkad data, hur sådan data uppdateras och skapas och tas bort. Läs mer om arbetet med data på webben.

Nya Working Drafts: nätkommunikation ... "Beacon"; "Resource Timing"

2014-06-24

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har offentliggjort två utkast om nätverkskommunikation och prestanda.

Beacon -- publicerad av Web Performance Working Group som Last Call Working Draft -- definierar en interoperabel metod som webbplatsutvecklare kan använda för att asynkront HTTP-överföra små datamängder från ett användarverktyg till en webbserver. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 29 juli 2014.

Arbetsgruppen har även uppdaterat Resource Timing (Candidate Recommendation), som definierar ett gränssnitt som webbtillämpningar kan använda för att få tillgång till fullständig tidsinformation om resurser i ett dokument.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt dokument: semantisk data ... "RDF 1.1 Primer"

2014-06-24

Arbetsgruppen för RDF ("RDF Working Group") har tagit fram ett dokument som ger en översikt över RDF 1.1.

RDF 1.1 Primer – publicerad av RDF Working Group som Group Note – har skapats för att vara en lättillgänglig introduktion till användning av RDF. Den beskriver RDF:s grundläggande begrepp, och ger konkreta exempel på användning av RDF. Läs mer om arbetet med data på webben.

Ny Candidate Recommendation: länkad data ... "Linked Data Platform 1.0"

2014-06-19

Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har publicerat ett genomgranskat förslag om plattformsteknologi för länkad data.

Linked Data Platform 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Candidate Recommendation – definierar en uppsättning goda konstruktionsråd och en enkel ansats om en arkitektur för läs-och-skrivbar länkad data, baserad på HTTP-access till webbresurser vilka beskriver sina tillstånd enligt RDF-modellen. W3C önskar nu få information om erfarenheter från provimplementeringar av denna. Läs mer om arbetet med data på webben.

Nya Working Drafts: apparater ... Last "Vibration API"; "Ambient Light Events"; "HTML Media Capture"

2014-06-19

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har nu offentliggjort genomarbetade utkast om API:er för funktionalitet på apparater.

De tre aktuella dokumenten – publicerade av Device APIs Working Group som Last Call Working Drafts – är:

  • Vibration API definierar ett API som ger åtkomst till mekanismerna för vibrering på apparaten. Vibration är en typ av taktil signalering.
  • Ambient Light Events definierar sätt att signalera händelser att en ljuskänslig sensor upptäcker ljuskällor.
  • HTML Media Capture. definierar en utvidgning till HTML-formulär, som gör det lättare för en användare att aktivera en apparats inspelningsfunktionalitet (såsom kamera eller mikrofon) när uppladdning av fil önskas.

Kommentarer på dessa tre specifikationer tas emot fram till och med 24 juli 2014. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

W3C fyller 20 år och arrangerar en sammankomst: program annonserat; registrering öppen

2014-06-18

Nu annonserar W3C det symposium som sker i oktober 2014, i samband med att W3C fyller 20 år.

W3C20 logo Idag annonseras mötet W3C20 Anniversary Symposium: The Future of the Web, som äger rum 29 oktober 2014 i Santa Clara, Kalifornien, USA. Evenemangets program är nu fastlagt, och registrering är nu öppen.

Bland de bekräftade talarna finns bland annat:

  • Tim Berners-Lee, webbens uppfinnare och direktor på W3C;
  • Vinton Cerf, biträdande ordförande och Internet-evangelist på Google;
  • Fadi Chehadé, direktör på ICANN;
  • David-Michel Davies, direktör på The Webby Awards och International Academy of Digital Arts & Sciences;
  • Di-Ann Eisnor, chef för Platforms and Partnerships, Community Geographer vid Waze;
  • Sue Gardner, direktör på Wikimedia Foundation;
  • Alberto Ibargüen, VD på Knight Foundation;
  • Jun Murai, professor vid universitetet i Keio;
  • Sandy Pentland, professor vid Media Arts and Sciences på MIT;
  • Lee Rainie, director vid Pew Research CentersInternet & American Life Project
  • Anders Wahlquist, VD för och grundare av B-Reel.

Ni är välkomna att träffa Tim Berners-Lee och andra globala strateger, ledare inom näringslivet, och utvecklare, under en spännande eftermiddag, där det informeras om insikter och erfarenheter, och diskussioner kring hur man bevarar webbens styrka, och avslutningsvis en galamiddag. W3C kommer även att direktsända symposiet.

Evenemang W3C20 har fått viktigt stöd från sponsorerna Intel (Platinum), ICANN (Silver) och John S. and James L. Knight Foundation (Silver).

Registrering är öppen för alla, men det finns begränsning på antalet deltagare. Läs mer i pressreleasen, och följ oss på sociala media med taggen #W3C20.

Ny Candidate Recommendation: dokumentmodell ... "DOM Parsing and Serialization"

2014-06-17

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") levererar nu ett genomgranskat förslag om hur man kan programmatiskt arbeta med dokumentobjektmodeller.

DOM Parsing and Serialization – publicerad av Web Applications Working Group som Candidate Recommendation – definierar olika API:er som kan användas av webbtillämpningar för att via program hantera HTML-objekt och generiska XML-parsers, när sådana tillämpningar har behov av att parsa och serialisera DOM-noder.

Arbetsgruppen har även publicerat ett utkast av Shadow DOM, som beskriver en metod för att kombinera ett antal DOM-träd till en hierarki, och hur dessa träd samverkar med varandra inom ett dokument, och därmed stöder bättre sammanfogning av DOM-objekt.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: html ... "HTML5"

2014-06-17

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu publicerat ett genomarbetat förslag om HTML5, uppmärkningsspråk med ytterligare funktionalitet.

HTML5 – publicerad av HTML Working Group som Last Call Working Draft – definierar den femte större revisionen av det grundläggande språket för webben: Hypertext Markup Language (HTML). I denna version införs ny funktionalitet som hjälper konstruktörer av webbtillämpningar, nya element som motiveras av hur html används, och med tydlig tonvikt på tydliga konformitetsvillkor för webbverktyg, för att stödja förbättrad interoperabilitet. Kommentarer tas emot fram till och med 15 juli 2014.

Arbetsgruppen har även publicerat ett tidigt utkast av HTML 5.1. HTML var ursprungligen definierat som ett språk för semantisk beskrivning av vetenskapliga dokument, men dess arkitektur och de anpassningar som införts sedan dess har gjort det användbart för att beskriva en stor uppsättning andra typer av dokument. Det område som inte haft ett tydligt stöd av html är det område som lite vagt kallas webbtillämpningar. Denna standard tar steg mot att överbrygga denna svaghet, samtidigt som html-språket uppdateras för att ge stöd åt behov som dykt upp under de senaste åren.

Läs mer om arbetet med HTML.

Nya Working Drafts: tillgänglighet ... "Core Accessibility API Mappings 1.1 (Core-AAM)"; "WAI-ARIA 1.1"

2014-06-12

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har nu levererat två utkast om tillgänglighet för sofistikerade webbtillämpningar.

De två utkasten – publicerade av Protocols and Formats Working Group – är Core Accessibility API Mappings 1.1 (Core-AAM) – här som första offentligt Working Draft – som i sin tur stöder specifikationen Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.1 – nu som uppdaterat Working Draft . WAI-ARIA erbjuder en ontologi av roller, tillstånd och egenskaper som definierar tillgänglighet hos element i användargränssnitt. WAI-ARIA har konstruerats för att förbättra tillgänglighet och interoperabilitet hos webbinnehåll, speciellt inom webbtillämpningar. Core-AAM beskriver hur webbverktyg bör tillhandahålla innehållsspråkens semantik till API:er över flera innehållsteknologier (bl.a. mycket av WAI-ARIA). Core-AAM fungerar som grund för andra specifikationer, så att de kan utvidga avbildningarna till specifika teknologier. Läs mer om detta i epostmeddelandet med inbjudan till granskning och läs mer om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nya Working Drafts: händelsemodellering ... "DOM Level 3 KeyboardEvent key Values"; etc.

2014-06-12

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") publicerar nu tre utkast som alla har med hantering av händelser i användargränssnittet.

De tre dokumenten – publicerade av Web Applications Working Group – är:

  • DOM Level 3 KeyboardEvent key Values (första offentligt Working Draft) definierar värden för attributet KeyboardEvent.key, som definieras som del av Document Object Model (DOM) Level 3 Events Specification. Detta attribut innehåller information om det tecken som genererats av en tangenttryckning.
  • DOM Level 3 KeyboardEvent code Values (första offentligt Working Draft) definierar värden för attributet KeyboardEvent.code, som definieras som del i Document Object Model (DOM) Level 3 Events Specification. Värdet för detta attribut innehåller information om en tangentbordshändelse som kan användas för att identifiera den fysiska tangent som tryckts av användarem.
  • UI Events (Working Draft) utvidgar de händelser och egenskaper som definieras i DOM Events Level 3.

Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt dokument: rapport från workshop ... "Linking Geospatial Data"

2014-06-06

Nu har W3C publicerat den sammanfattande rapporten från vårens workshop om geodata och länkad data.

Den sammanfattande rapporten (från Linking Geospatial Data workshop, som hölls i London 6-6 mars 2014) har nu blivit publicerad som ett öppet dokument.

Rapporten innehåller en sammanfattning av var och en av de temaområden som diskuterades, och slutsatser som dragits av dessa. Mötet stöddes av Open Geospatial Consortium (OGC), Google, brittiska lantmäteriet (Ordnance Survey) och brittiska regeringen. W3C:s deltagande stöddes av det europeiska projektet SmartOpenData project.

Bland deltagarna återfanns många experter från såväl offentliga sektorn som från privata aktörer, och presentationerna fokuserade på integration av informationssystem som hanterar geodata med webben av data. Trots att det tydligt annonserades att workshopen inte var arrangerad för att argumentera för att länkad data är bättre än andra ansatser, så visade det sig att länkad data sågs som det bästa sättet att skapa integration av data på webben.

I rapporten identifieras ett flertal teman som återkom under diskussionerna. Deltagarna ansåg att det är viktigt att formera samarbete mellan W3C och Open Geospatial Consortium (OGC), för att bearbeta de behov som identifierats under workshopen.

Nytt Working Draft: grafik ... "Web Animations 1.0"

2014-06-05

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tillsammans tagit fram ett utkast om animering av presentation i webbsidor.

Web Animations 1.0 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group och SVG Working Group som Working Draft – definierar en modell för synkronisering och tidssättning av ändringar av presentationen av en webbsida. Här definieras även ett programmerbart gränssnitt för att interagera med denna modell, och avsikten är att framledes specificera deklarativa sätt att komma åt dessa animeringsegenskaper. Läs mer om arbetet med formatering och arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: formatering ... "Media Queries Level 4"

2014-06-05

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett första utkast om stöd för apparatberoende presentation (media queries).

Media Queries Level 4 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som första offentligt Working Draft – definierar hur innehållsskapare kan testa och fråga om värden och egenskaper hos det webbverktyg eller skärm som används, oberoende av vilket dokument som visas. Denna funktionalitet används i CSS @media-regel, för att välja vilka formatmallar som skall appliceras på ett dokument, men används även i andra sammanhang och språk, såsom HTML och JavaScript. Media Queries Level 4 beskriver mekanismer och syntax för mediafrågor, mediatyper och mediaegenskaper. Specifikationen utvidgar och ersätter de egenskaper som definierats för Media Queries Level 3. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: data-på-webben ... "Data on the Web Best Practices Use Cases and Requirements"

2014-06-05

Arbetsgruppen för goda råd om data på webben ("Data on the Web Best Practices Working Group") har tagit fram ett första utkast om användningsfall för hur man bör representera och hantera data på webben.

Data on the Web Best Practices Use Cases & Requirements – publicerad av Data on the Web Best Practices Working Group som första offentligt Working Draft – dokumenterar ett antal användningsfall, som representerar olika scenarier för hur data typiskt publiceras på webben och hur sådan data används. Dokumentet ger även ett antal krav härledda från dessa användningsfall, krav som varit vägledande för arbetsgruppens insatser kring goda konstruktionsråd, och för två nya vokabulärer: Quality and Granularity Description Vocabulary och Data Usage Description Vocabulary. Läs mer om arbetet med data på webben.

Nytt Working Draft: internationalisering ... "Encoding"

2014-06-03

Arbetsgruppen för internationaliseringens ("Internationalization Working Group") publicerar nu ett utkast om kodning, och två dokument om hur man skapar HTML.

Nu har Internationalization Working Group publicerat följande tre publikationer:

  • Encoding (Last Call Working Draft). Kodningar har till stor del definierats, men implementationer har inte realiserat dem på samma sätt, har inte alltid använt samma etiketter och skiljer sig ofta åt i hur de hanterar såväl odefinierade som tidigare leverantörsspecifika kodningar. Denna specifikation avser att överbrygga sådana klyftor, så att nya implementationer inte är tvingade att analysera marknadsledande leverantörers existerande implementationer, och att existerande implementationer kan konvergera mot likartat beteende. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 1 juli 2014.
  • Authoring HTML: Handling Right-to-left Scripts (Group Note). Detta dokument ger råd riktade mot innehållsförfattare som använder HTML och CSS, avseende hur man skapar webbsidor för språk som använder skrivordning höger-till-vänster, såsom arabiska, hebreiska, persiska, thaana, urdu, etc. Det förklarar man skapar innehåll i sådana skriftspråk som bygger på men går bortom Unicodes algoritm för dubbelriktad skrift, liksom hur man förbereder innehåll för lokalisering till höger-till-vänster-språk.
  • Authoring HTML: Language declarations (Group Note). Det är viktigt att ange vilket språk innehåll är uttryckt i, t.ex. då man vill kunna göra språkberoende sökning, eller tillämpa språkspecifika presentationsprinciper. I vissa tillämpningar finns inte stöd för språkberoende hantering, även om man kan identifiera ett mervärde med att ha sådant. I andra tillämpningar är språkberoende hantering ett måste. Man kan och bör ange språkinformation när innehåll först skapas. I annat fall kan det vara mycket svårare att dra nytta av framtida implementationsstöd för flerspråkighet.

Läs mer om arbetet med internationalisering.

Nytt Working Draft: formatering ... "Non-element Selectors Module Level 1"

2014-06-03

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett utkast om selektorer för utval av delar av dokument.

Specifikationen Non-element Selectors Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – utvidgar Selectors Level 4 och tillåter selektering av dokumentdelar som inte är element. Detta är användbart då selektorer används som ett mer generellt frågespråk mot dokument. De här definierade Non-element Selectors är inte avsedda att användas i CSS, utan enbart vid användning som ett eget frågespråk i andra användningssammanhang. Läs mer om arbetet med formatering.

W3C:s rådgivande kommittén har valt den nya rådgivande styrelsen

2014-06-02

Medlemsrepresentanternas rådgivande kommitté ("W3C Advisory Committee") har nu genom val röstat fram fem nya personer att sitta i den rådgivande styrelsen ("W3C Advisory Board").

W3C Advisory Board skapades 1998, för att ge råd till staben i frågor som rör sådant som strategi, ledning, juridik, process och tvistelösning. Från och med 1 juli 2014 består Advisory Board av de nio medlemmarna Arthur Barstow (Nokia), Tantek Celik (Mozilla), Michael Champion (Microsoft), Virginie Galindo (Gemalto), Jay (Junichi) Kishigami (NTT), Charles McCathieNevile (Yandex), Soohong Daniel Park (Samsung Electronics), David Singer (Apple) och Chris Wilson (Google). W3C:s CEO Jeff Jaffe är ordförande i Advisory Board. W3C framför sina tack till Ann Bassetti (Boeing), Jim Bell (HP), Steve Holbrook (IBM), Qiuling Pan (Huawei) och Jean-Charles Verdié (MStar Semiconductor), vilkas mandatperiod slutar denna månad. Läs mer om vad Advisory Board arbetar med.