Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2014-03-27
Arbetsgruppen för CSV-på-webben ("CSV on the Web Working Group") publicerar nu två utkast om CSV som format på webben: krav och modeller.
De två aktuella utkasten – publicerade av CSV on the Web Working Group som första offentliga Working Drafts – är:
Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-03-25
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") levererar nu ett granskat utkast om layout av innehåll i lådor.
CSS Flexible Box Layout Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver en layoutmodell för CSS baserad på lådor, och avsedd för konstruktion av användargränssnitt. Om man använder layoutmodelen flex, så kan komponenterna i en flex-behållare positioneras i valfri riktning, och kan flexibelt förändra sina storlekar, genom att antingen växa för att fylla ut oanvänt utrymme, eller krympa för att undvika att överlappa den omgivande komponenten. Såväl horisontell som vertikal justering av komponenterna kan lätt styras. Genom att nestla sådana lådor (horisontella inom vertikala, eller vertikala inom horisontella) kan man konstruera layout i två dimensioner. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 22 april 2014. Läs mer om arbetet med formatering.
2014-03-25
Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har tagit fram ett utkast om mätning av effektivitet i navigeringsoperationer.
Navigation Timing 2 – publicerad av Web Performance Working Group som Working Draft – definierar ett ensat gränssnitt för att lagra och återhämta högupplöst mätdata om prestanda som har att göra med navigering i ett dokument.
Arbetsgruppen har också uppdaterat
Resource Timing
(Candidate Recommendation),
som definierar ett gränssnitt som kan användas av webbtillämpningar
för att komma åt omfattande tidsrelaterat data för resurser i ett
dokument.
Den huvudsakliga förändringen är att
onresourcetimingbufferfull
nu är en händelsehanterare och inte en funktion som anropas.
Ett
dokument med förteckning av ändringarna
har även publicerats.
Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-03-25
Arbetsgruppen för kryptografi på webben ("Web Cryptography Working Group") publicerar nu ett genomgranskat utkast om programmerbart gränssnitt för användning av kryptografi på webben.
Web Cryptography API – publicerad av Web Cryptography Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett JavaScript API som stöder grundläggande kryptografiska operationer i webbtillämpningar, såsom hashning, generering och verifiering av signaturer, och kryptering/dekryptering. Dessutom beskriver specifikationen hur tillämpningar kan generera och/eller hantera nyckeldata som behövs för att utföra dessa operationer. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 20 maj 2014. Läs mer om arbetet med säkerhet.
2014-03-20
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tagit fram ett utkast om presentation av listor, och uppdaterat specifikationen av CSS-namnrymder.
CSS Lists and Counters Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – beskriver funktionalitet i CSS nivå 3 för sätt att presentera listor. I denna specifikation ingår den funktionalitet i CSS nivå 2 (CSS21). De huvudsakliga utvidgningarna jämfört med nivå 2 är ett pseudoelement vilket representerar listmarkören, och en metod som innehållsförfattare kan använda för att definiera egna formateringar av listor.
Arbetsgruppen har även uppdaterat CSS Namespaces Module Level 3 (W3C Recommendation 29 september 2011). Ändringarna berör bland annat tillägg av tre grammatikregler som inte används direkt i specifikationen själv, men som nu kan användas av andra specifikationer vilka faktiskt behöver dem; tillägg av ett förtydligande om ett exempel ("because..."); byte av termen "rule sets" till "style rules". Båda är korrekta, med den senare är lättare att förstå.
Läs mer om arbetet med formatering.
2014-03-20
Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") levererar nu två genomgranskade specifikationer om formatering: om text, och om former. Dessa är nu redo för provimplementeringar.
CSS är ett språk för att beskriva presentationen av strukturerade dokument (såsom HTML och XML) på skärm, på papper, som tal, etc. De två aktuella specifikationerna – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendations – är:
Läs mer om arbetet med formatering.
2014-03-20
De av arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") framtagna specifikationerna om tillgänglighet i rika webbtillämpningar har nu blivit antagen som webbstandard.
Specifikationerna Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.0 och WAI-ARIA 1.0 User Agent Implementation Guide – framtagna av Protocols and Formats Working Group (PFWG) och publicerade som W3C Recommendations – definierar regler och råd om tillgängliga webbtillämpningar. WAI-ARIA är en teknisk specifikation om hur man kan konstruera dynamiskt interaktivt webbinnehåll så att de blir tillgängliga för personer med funktionshinder. En översikt över teknologin och dess stödjande dokument återfinns i WAI-ARIA Overview. Se även på mer information i pressreleasen W3C:s Tillgängliga rika internettillämpningar (WAI-ARIA) 1.0 förbättrar tillgänglighet på den öppna webbplattformen och i blogginlägget WAI-ARIA Expands Web Accessibility. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-03-18
Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") levererar nu ett genomarbetet utkast om användning av policyspråk för att öka säkerheten.
User Interface Security Directives for Content Security Policy – publicerad av Web Application Security Working Group som Last Call Working Draft – definierar direktiv för mekanismen Content Security Policy, så att man kan deklarera en uppsättning inmatningsskydd för en webbresurs användargränssnitt; definierar en icke-normativ uppsättning heuristiker om hur webbverktyg kan implementera sådana skydd; och en rapporteringsmekanism att användas när skyddsmekanismerna ger alarm. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 18 juni 2014. Läs mer om arbetet med säkerhet.
2014-03-18
Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") publicerar nu ett utkast om hur man kan säkerställa att webbresurser inte manipulerats.
Subresource Integrity – publicerad av Web Application Security Working Group som första offentligt Working Draft – definierar en mekanism som kan användas av webbverktyg för att verifiera att en webbresurs har levererats utan att ha förändrats på oväntat sätt. Läs mer om arbetet med säkerhet.
2014-03-18
Nu annonserar W3C en kommande workshop om "apparaternas webb", hur öppna standarder kan möjliggöra detta nya teknologilandskap.
Workshopen Enablers and services for an open Web of Devices äger rum 25-26 juni 2014, i Berlin (Tyskland), med Siemens som värd.
"Apparaternas webb" väntas få breda och genomgripande ekonomiska och sociala effekter. Öppna standarder kommer att vara kritiska som möjliggörare av exponentiell tillväxt, av det slag som som vi upplevde med den tidiga webben.
I denna workshop kommer vi att undersöka hur öppna standarder kan vara en grund för tjänster, antingen mellan apparater, vid nätverkets kant (t.ex. i hemmanätverk), eller i molnet. Här kommer även att diskuteras användning av webbprotokoll och skriptspråk vid konstruktion av tjänster, behovet av API:er för att implementera drivrutiner för specifika IoT-teknologier, en gemensam ansats för att beskriva tjänster vilket möjliggör interoperabilitet, och underliggande användning av HTTP/COAP, webb-sockets, och EXI/JSON i tjänster med REST-beteende.
Man behöver inte vara medlem i W3C för att deltaga i detta arrangemang, det är öppet för alla. Alla deltagare förväntas skicka in en intresseanmälan eller ett längre "position paper", senast 25 april 2014.
2014-03-13
Den av arbetsgruppen för mediaannotering ("Media Annotations Working Group") framtagna specifikationen om API för mediaannotering har nu blivit en webbstandard.
Metadata API for Media Resources 1.0 – framtagen av Media Annotations Working Group och nu publicerad som W3C Recommendation – definierar ett programmerbart gränssnitt för att åtkomma metadata om mediaresurser på webben. Det övergripande målet med denna teknologi är att erbjuda utvecklare ett konventionellt sätt att komma åt metadatainformation lagrade i olika metadataformat. Med detta API kan man komma åt metadataegenskaper definierade i specifikationen Ontology for Media Resources 1.0. Läs om arbetet med video på webben.
2014-03-13
Arbetsgruppen för talbaserade webbläsare ("Voice Browser Working Group") har nu levererat ett genomarbetat förslag om notation för tillståndsmaskiner, och vill nu ha information om provimplementeringar.
State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction – publicerad av Voice Browser Working Group som Candidate Recommendation – beskriver SCXML: State Chart extensible Markup Language. SCXML erbjuder en generisk exekveringsmiljö byggd på tillståndsmaskiner, inspirerade av CCXML och Harel State Tables. Läs om arbetet med talstyrda webbläsare.
2014-03-13
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har i dagarna publicerat ett utkast om programmerbart gränssnitt för "klipp-och-klistra".
Clipboard API and events – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – beskriver API:er för operationer på klipp, såsom kopiera, klippa ut, och klistra in, i webbtillämpningar. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-03-13
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har producerat ett kravdokument om plattformar för länkad data.
Linked Data Platform Use Cases and Requirements – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Group Note – innehåller en uppsättning användningsfall, scenarier och krav, som motiverar en enkel arkitektur för läsning/skrivning av länkad data, grundad på HTTP-åtgång till webbresurser som beskriver sina tillstånd med hjälp av RDF. Målet med detta har varit att undvika detaljer angående protokoll (specifikt HTTP-protokollet), och användning av specifika vokabulärer som kan komma att presenteras av specifikationer för LDP. Läs mer om arbetet med data.
2014-03-13
Intressegruppen för digital publicering ("Digital Publishing Interest Group") har tagit fram utkast om krav och behov inom området digitala publikationer.
De aktuella dokumenten – publicerade av Digital Publishing Interest Group som första offentliga Working Drafts – är:
Läs mer om arbetet med digitala publikationer.
2014-03-11
Idag fyller webben 25 år, och detta uppmärksammas världen över.
Folk från hela världen gör idag som webbens uppfinnare Tim Berners-Lee – gratulerar webben som nu fyllt 25 år. För att fira detta uppmuntras alla att dela med sig av födelsedagsgratulationer på sociala media taggade med #web25. Utvalda önskningar kommer även att läggas in i ett virtuellt gratulationskort, på den officiella födelsedagswebbplatsen webat25.org.
"Webbens miljarder användare är vad som gjort webben så viktig", säger Berners-Lee. "Jag hoppas att många av dem ställer upp och firar denna viktiga bemärkelsedag. Jag hoppas även att detta jubileum initierar ett globalt samtal om våra behov att försvara principer som har gjort webben så framgångsrik, och förverkliga webbens ännu inte utnyttjade potential. Jag tror att vi kan bygga en webb som verkligen är till för alla: en webb som är tillgänglig för alla, på alla apparater, och som bidrar till att vi kan förverkliga oss och våra rättigheter."
Läs press release, ett välkomstmeddelande och en video med Tim Berners-Lee, och speciella hälsningar på webben.
Besök gärna regelbundet den speciella webbplatsen för webbens 25-årsdag, för att få mer information om aktiviteter och händelser under året, bland annat Symposiet vid W3C:s 20-årsdag, som äger rum i Santa Clara, (Kalifornien, USA), från vilket videoutsändningar kommer att ske.
2014-03-11
Arbetsgruppen för tillgängligt webbinnehåll ("Web Content Accessibility Guidelines Working Group") har tagit fram två dokument om WCAG 2.0: om tekniker, och om WCAG 2.0.
De två dokumenten –publicerade av Web Content Accessibility Guidelines Working Group som Notes om WCAG 2.0 är: Techniques for WCAG 2.0 och Understanding WCAG 2.0. (Dessa nya dokumentutgåvor innebär inte att WCAG 2.0 har uppdaterats; då det är ett stabilt dokument) Mer information om dessa två uppdateringar, och länkar till relaterade blogginlägg finns i WCAG Techniques & Understanding WCAG Updated March 2014 e-mail. Läs mer om vad som görs i arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-03-11
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har nu levererat ett genomarbetat förslag om hur man kan skapa en http-baserad arkitektur för länkad data.
Linked Data Platform 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver en uppsättning beprövade råd och en enkel ansats till en läs/skriv-arkitektur för länkad data, baserad på HTTP-åtgång till webbresurser, vilka beskriver sina tillstånd i form av RDF:s datamodell. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 02 april 2014. Läs mer om arbetet med data.
2014-03-11
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har tagit fram ett utkast om hur html-dokument kan återanvändas i andra dokument.
HTML Imports – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – beskriver ett sätt att inkludera och återanvända html-dokument i andra html-dokument. Detta underlättar användning av dokument som "externa resurser". Läs mer om Rich Web Client Activity.