W3C

W3C-logo

Nyheter maj 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Uppdaterat Working Draft: användargränssnitt ... "IndieUI: Events 1.0"

2014-05-29

Arbetsgruppen för generiskt användargränssnitt ("IndieUI Working Group") har uppdaterat sitt förslag om händelsemodeller för användargränssnitt.

IndieUI definierar ett sätt varpå olika användarinteraktioner kan översättas till enkla händelser och kommuniceras till webbtillämpningar. Om en användare till exempel vill rulla ner en sida, så kan hen dra ett finger över en tryckkänslig skärm, eller klicka på en rullningslist med en mus, eller rulla på ett mushjul, eller verbalt uttala "rulla ned". Med IndieUI-modellen kan alla dessa olika sätt representeras som en enkel händelse – "rulla ned" – som skickas till webbtillämpningen. Detta gör det lättare för webbtillämpningar att fungera bra i olika typer av sammanhang, såsom på olika typer av apparater (mobiltelefoner och surfplattor), med olika tekniska hjälpmedel, för olika typer av användarbehov. I denna uppdaterade utgåva av IndieUI: Events 1.0 – publicerad av IndieUI Working Group som uppdaterat Working Draft – definieras nya händelser och en förfinad teknisk modell. Kommentarer på detta utkast tas emot fram till och med 27 juni 2014. Läs mer om denna teknologifamilj i IndieUI Overview och i epostmeddelandet som annonserar detta uppdaterade utkast; och läs om arbetet med tillgänglighet på webben (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt Working Draft: tillståndsmaskiner ... "State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction"

2014-05-29

Arbetsgruppen för talbaserade webbläsare ("Voice Browser Working Group") har nu tagit fram ett genomarbetat utkast om modellering av tillståndsmaskiner.

State Chart XML (SCXML): State Machine Notation for Control Abstraction – publicerad av Voice Browser Working Group som Last Call Working Draft – beskriver SCXML (State Chart extensible Markup Language). SCXML erbjuder en generisk exekveringsmiljö, baserad på tillståndsmaskiner enligt CCXML och Harel State Tables. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 26 juni. Läs mer om arbetet med talbaserade webbläsare.

Nytt Working Draft: paketering ... "The app: URL Scheme"

2014-05-29

Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") har tagit fram ett genomgranskat förslag om kommunikation för att hämta resurser som ingår i ett paket av resurser.

The app: URL Scheme – publicerad av System Applications Working Group som Last Call Working Draft – definierar principerna för protokollet "app: URL". Detta protokoll kan användas av paketerade tillämpningar för att hämta resurser som lagras inom en behållare. Resurserna kan sedan användas av sådana funktionaliteter på webbplattformen som kan hantera URL:er. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 24 juni. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nya Working Drafts: inmatningsformulär ... "HTML Form HTTP Extensions"; "HTML JSON Form Submission"

2014-05-29

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har tagit fram två utkast om hantering av formulär med HTML.

De två nya utkasten – publicerade av HTML Working Group som första offentliga Working Drafts – är:

  • W3C HTML Form HTTP Extensions är ett tillägg till specifikationen av formulär i HTML5, och ger extra funktionalitet för att med HTML kunna konfigurera HTTP-meddelandet med formuläret.
  • W3C HTML JSON form submission definierar en ny algoritm för att koda formulärdata som sändes som JSON från klienten. Istället för att representera formulärdata direkt som en matris med nyckel-värde-par (såsom oftast görs i dagens vanliga kodningar), så använder denna algoritm en enkel namn-attribut-syntax, som gör det möjligt att representera rika datastrukturer direkt som JSON.

Läs mer om arbetet med HTML.

Ny Recommendation: användargränssnitt ... "Emotion Markup Language (EmotionML) 1.0"

2014-05-22

En ny webbstandard (framtagen av arbetsgruppen för multimodal interaktion, "Multimodal Interaction Working Group") har nu publicerats: uppmärkning av data och tjänsteanvändning som kan representera känslotillstånd.

I och med att webben blir alltmer spridd, interaktiv och multimodal, så måste dess stödjande teknologi i ökande grad kunna hantera nya aspekter på mänskliga användare, bl.a. känslolägen. Emotion Markup Language (EmotionML) 1.0 – framtagen av Multimodal Interaction Working Group och nu publicerad som W3C Recommendation – är en specifikation av ett uppmärkningsspråk i vilket känslomässiga aspekter kan representeras. Denna specifikation har skapats med utgångspunkt att balansera praktisk användbarhet mot vetenskaplig strikthet. Språket har skapas för att kunna användas som ett "inpluggningsbart" språk, lämpat för användning inom tre olika områden: (1) manuell annotering av data; (2) automatisk igenkänning av känslolägen utgående från användarens beteenden; och (3) generering av känslorelaterat systembeteende. Läs mer om arbetet med multimodalitet.

Nytt dokument: semantik ... "vCard Ontology for describing People and Organizations"

2014-05-22

Intressegruppen för den semantiska webben ("Semantic Web Interest Group") publicerar nu ett dokument om begreppsmodellering av internetstandarden vCard, som bl.a. kan ses som ett digitalt business card.

I dokumentet Interest Group Note for the vCard Ontology – publicerad av Semantic Web Interest Group i en uppdaterad version som Group Note – beskrivs en avbildning av vCard-modellen (specificerad i RFC6350) till RDF/OWL-format. Avsikten är att stödja användning av vCard som teknologi för att beskriva personer och organisationer, genom att semantiskt representera modellen, på ett sätt som är kompatibelt med traditionella implementationer av vCard. Läs mer om arbetet med data på webben.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Font Loading Module Level 3"

2014-05-22

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hur laddning av typsnitt (fonter) kan stödjas.

CSS Font Loading Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – beskriver händelser och programmerbara gränssnitt som kan användas vid dynamisk laddning av typsnittsresurser. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 30 juni 2014. Läs mer om arbetet med formatering.

Nya Working Drafts: formatering ... "Geometry Interfaces Module Level 1"; "CSS Masking Module Level 1"

2014-05-22

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tagit fram två förslag om grafisk presentation: representation av punkter, rektanglar, etc; och hur innehåll kan döljas.

De två förslagen – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group och SVG Working Group – är:

  • Geometry Interfaces Module Level 1 (första offentligt Working Draft ) beskriver olika geometrigränssnitt för representation av punkter, rektanglar och transformationsmatriser. Dessa gränssnitt blir också utnyttjade av motsvarande funktionalitet definierad för SVG.
  • CSS Masking Module Level 1 (Last Call Working Draft) definierar stöd för att partiellt eller fullständigt dölja delar av visuella element: maskning och klippning. Maskning innebär att man använder ett annat grafiskt element eller bild för att maska innehåll. Klippning definierar explicit det synliga området av visuellt innehåll. Området kan beskrivas genom att använda vissa grafiska element från SVG, eller använda grundläggande former. Allt utanför det angivna området kommer ej att presenteras. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 19 juni 2014.

Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: grafik ... "HTML Canvas 2D Context"

2014-05-20

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu tagit fram ett modifierat förslag om användning av ritbrädet i HTML5.

HTML Canvas 2D Context – publicerad av HTML Working Group som Last Call Working Draft – definierar 2D Context för HTML-elementet canvas. Med 2D Context kan man använda objekt, metoder och attribut för att rita och bearbeta grafik på ett ritbräde. Detta utkast inför ett antal modifieringar som förbättrar tillgängligheten för grafik presenterad på ett ritbräde: stöd för att knyta regioner inom ritbrädet till annat innehåll, och stöd för att visuellt indikera när en region är i fokus. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 20 juni 2014. Läs mer om arbetet med HTML.

Kommande workshop: säkerhet ... "Workshop on Web Cryptography Next Steps"

2014-05-20

Nu annonserar W3C att en workshop om kryptografi på webben kommer att avhållas, i september 2014.

Workshop on Web Cryptography Next Steps fokuserar på autentisering, hårdvarustöd, och uppföljande steg för arbetet med webbkryptografi. Workshopen äger rum 10-11 september 2014, värd för workshopen är Microsoft, och sponsorstöd har erhållits från Google och Tyfone.

Många projekt och företag kräver nu ökad säkerhet i webbtillämpningar, med förbättrad autentisering, och W3C är en organisation som ger goda möjligheter för att lansera relevanta teknologier för webbtillämpningar, allt från multifaktorautentisering till autentisering stödd av smartcards. Som exempel på relevant nytt arbete kan nämnas att Web Cryptography API snart kommer att erbjuda standardiserad kryptografifunktionalitet till webbtillämpningar i alla brett använda webbläsare. Bland möjliga teman att ta upp i workshopen kan nämnas följande:

  • Multifaktorautentisering och webbtillämpningar.
  • Användning av smartcards och andra hårdvaryprylar (donglar, SIM-kort, etc) tillsammans med Web Cryptography API.
  • Hur olika identifieringssystem samverkar med Web Cryptography API och andra API:er.
  • Nationella eID-ansatser och webbtillämpningar.
  • Användningsfall i kritiska miljöer, såsom finanssektorn och offentlig förvaltning.
  • Förbättring av autentisering genom användning av Web Cryptography API.
  • Säkerhetsanalys av API:er, såväl Web Cryptography API som andra.
  • Utmaningar kring säker och tillförlitlig lagring av privata nycklar.
  • Hur man gör API:er i detta område utvecklarvänliga.

Arrangemanget är öppet för alla, medlemskap i W3C är inte nödvändigt. Deltagare måste dock skicka in ett 'position paper' eller skriftlig intresseformulering senast 18 juli 2014.

Nya Working Drafts: formatering ... "Grid Layout Module Level 1"; "Generated Content for Paged Media Module"

2014-05-13

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu producerat två utkast om CSS: om rutnätverk för layout, och om sidindelad presentation.

De två aktuella utkasten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Drafts – är:

  • CSS Grid Layout Module Level 1 definierar ett system för tvådimensionell layout i ett rutnätverk, optimerad för användning i användargränssnitt. I denna modell kan delar av dokument i en positioneras i valfria ytor, i ett flexibelt eller fördefinierat rutnätverk.
  • Böcker och andra sidindelade media använder speciella tekniker för att visa information. Innehåll kan flyttas till, eller skapas för, specifika områden på en sida, såsom löpande sidhuvud eller fotnoter. CSS Generated Content for Paged Media Module definierar teknologi för dessa och andra behov, såsom hur genererat innehåll inom sidor (t.ex. tabellhuvudenb och korsreferenser) hjälper läsare att navigera inom och mellan sidor.

Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt dokument: webb-och-TV ... workshoprapport

2014-05-13

Nu har W3C publicerat den sammanfattande rapporten från den workshop om webb och TV, som hölls under förra året.

Rapporten från den fjärde workshopen om webb och TV (som hölls 12-13 mars 2013 i München, Tyskland) beskriver vad som avhandlades och slutsatser därav. Workshopen hade runt 130 deltagare från 22 länder, och representerade 84 organisationer, och deltagarnas diskussioner handlade om hybrid-TV, flerskärmsuppsättningar, och andra webbrelaterade ämnen såsom testning, audio, tillgänglighet, metadata och prestanda.

Rapporten sammanfattar diskussionerna om möjliga framtida arbeten, såsom:

  • Synkronisering av video och (meta)data, video och audio, ...
  • Webbaserade testapparater.
  • Presentation och styrning av linjär video genom att använda <video>
  • Diverse brister kring leverans och presentation av IP-video.
  • Upptäckt av och kommunikation mellan två webbverktyg eller ett webbverktyg och en annan apparat.
  • Prestandamätning (benchmarks) för webbteknologier/animering.
  • Funktionalitet för tillgänglighet.
  • Inpluggbar CDM för EME

Resultat från workshopen och uppföljande diskussioner inkluderar skapandet av TV Control API Community Group, och arbete med att föra över Second Screen Presentation Community Group till en arbetsgrupp (Working Group) för att ta fram en ny W3C-standard inom området. Det pågår även nya arbeten med testning, tillgänglighet och prestandakrav för TV-industrin.

W3C tackar IRT för att de ställt upp som värd för arrangemanget, och NBCUniversal för ytterligare sponsring. Detta arbete stöds även av det europeiska projektet MediaScape.

De som är intresserade av detta arbetsområde inbjuds att bli deltagare i Web and TV Interest Group eller att följa diskussionerna på gruppens öppna e-post-lista.

Ny Candidate Recommendation: dom ... "W3C DOM4"

2014-05-08

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har nu publicerat ett genomgranskat förslag om dokumentobjektmodellen DOM4.

W3C DOM4 – publicerad av HTML Working Group som Candidate Recommendation – definierar en plattformsneutral modell för händelser och träd av noder. I och med att specifikationen publiceras som Candidate Recommendation, så är den nu redo för provimplementeringar, och information om sådana tas emot av arbetsgruppen. Läs mer om arbetet med html.

Nytt Working Draft: personlig integritet ... "Tracking Compliance and Scope"

2014-05-08

Arbetsgruppen för skydd mot spårning ("Tracking Protection Working Group") har nu ett nytt utkast om preferenser såsom definierade i DNT-teknologin.

Tracking Compliance and Scope – publicerad av Tracking Protection Working Group som Working Draft – definierar betydelsen av preferenser enligt Do Not Track (DNT) och beskriver praktiska tillvägagångssätt som kan användas av webbplatser då de ska leva upp till preferenserna. Läs mer om arbetet med personlig integritet.

Nytt Working Draft: fonter ... "WOFF File Format 2.0"

2014-05-08

Arbetsgruppen för webbfonter ("WebFonts Working Group") har nu skapat ett utkast om WOFF 2.0 (fonter på webben), en vidareutveckling av webbstandarden WOFF 1.0.

Grundat på erfarenheter från användning av WOFF 1.0, som har fått bred spridning, föreslås nu WOFF File Format 2.0 – publicerad av WebFonts Working Group som första offentligt Working Draft – som erbjuder förbättrad komprimering och alltså minskad användning av bandbredd, samtidigt som dekomprimering är snabb, även på mobila apparater. Detta uppnås genom att kombinera sammanhangsberoende förprocessning och en förbättrad entropikodning, jämfört med Flat-komprimeringen som används i WOFF 1.0. Läs mer om arbetet med fonter.

Nytt Working Draft: webbtillämpningar ... "Service Workers"

2014-05-08

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hur webbtillämpningar kan samverka med bakgrundsprocesser.

Service Workers – publicerad av Web Applications Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver en metod som ger stöd åt tillämpningar så att de kan dra nytta av persistenta bakgrundsprocesser, bl.a. hakar för att möjliggöra bootstrapping av webbtillämpningar då man inte är uppkopplad. Kärnan i detta system är en händelsedriven Web Worker, som agerar på händelser som skickas från dokument eller andra källor. Dessutom finns ett system för att hantera installation, versioner och uppgraderingar. En Service Worker är en generisk anropspunkt för händelsedriven bakgrundsbearbetning på webbplattformen, och den kan, av andra specifikationer, ges utvidgad funktionalitet. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Ny Proposed Recommendation: kompakt format ... "Efficient XML Interchange (EXI) Profile for limiting usage of dynamic memory"

2014-05-06

Arbetsgruppen för effektivt XML-utbyte ("Efficient XML Interchange Working Group") har nu publicerat ett genomgranskat förslag om en profil för EXI, som betonar användning av minne.

Efficient XML Interchange (EXI) Profile for limiting usage of dynamic memory – publicerad av Efficient XML Interchange Working Group som Proposed Recommendation – beskriver en uppsättning val som kan användas för att definiera profiler av formatet EXI 1.0, lämpat för tillämpningar som körs på apparater med begränsat dynamisk minne. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 13 juni 2014. Läs mer om arbetet med XML.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Custom Properties for Cascading Variables Module Level 1"

2014-05-06

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") levererar nu ett genomarbetat utkast om användning av variabler i CSS formatmallar.

CSS Custom Properties for Cascading Variables Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft – inför kaskadvariabler som en ny primitiv värdetyp, som kan användas för alla CSS-egenskaper, samt speciella egenskaper för att definiera dem. CSS är ett språk för att beskriva presentationen av strukturerade dokument (såsom HTML och XML) på skärm, på papper, som tal, etc. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 3 juni 2014. Läs mer om arbetet med formatering.

Kommande nätbaserad kurs: HTML5

2014-05-06

Ännu en omgång av kursen om HTML5 kommer att hållas med start 9 juni 2014.

Nu kan man registrera sig för W3C:s nätbaserade kurs om HTML5. Den erfarne utbildaren Michel Buffa kommer att grundligt belysa de tekniker som utvecklare och designers behöver behärska för att skapa attraktiva webbsidor och webbappar. Denna nya utgåva av kursen har uppdaterats, t.ex. med avsnitt om API:er för webbkomponenter och resurshantering. Som vanligt illustreras innehållet med en mångfald av exempel, så att kursdeltagare får stöd med kodning och med att utföra sina uppgifter på ett bra sätt. Kursen kommer att starta 9 juni 2014, och gå under sex veckor. Registrera dig före 17 maj, så kan du få nedsatt avgift. Läs mer om W3DevCampus, som beskriver W3C:s nätbaserade kurser för webbutvecklare. Titta även på den underhållande videon som ger mer inspiration.

Nytt dokument: mobila webben ... "Standards for Web Applications on Mobile: current state and roadmap"

2014-05-05

Nu har publicerats en uppdaterad kartläggning av läget på teknologier för mobila webben. Denna är framtagen inom ramen för projektet HTML5Apps.

Thumbnail of application platform diagram that appears in the report W3C publicerar nu en ny utgåva (april 2014) av Standards for Web Applications on Mobile, som ger en översikt över olika teknologier framtagna inom ramen för W3C, som ger ytterligare styrka åt webbtillämpningar, och hur dessa teknologier kan utnyttjas inom den mobila världen.

Detta är en leverabel från projektet HTML5Apps, och denna utgåva innehåller förändringar sedan januari 2014, bland annat en belysning av vilka webbteknologier som bidrar till säkerhet och personlig integritet.

Läs mer om Web and Mobile Interest Group.

Nytt Working Draft: dokumentmodell ... "DOM Parsing and Serialization"

2014-05-01

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu levererat ett genomarbetat utkast om hantering av dokumentobjektmodell.

DOM Parsing and Serialization – publicerad av Web Applications Working Group som Last Call Working Draft – definierar olika API:er som stöder programmerad tillgång till parsers för HTML och generisk XML, ett gränssnitt som kan användas av webbtillämpningar för att parsa och serialisera DOM-noder. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 22 maj 2014. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: media ... "TTML Text and Image Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0"

2014-05-01

Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har tagit fram ett första utkast om profiler för tidsstyrd textannotering.

TTML Text and Image Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0 – publicerad av Timed Text Working Group (TT WG) som första offentligt Working Draft – specificerar två profiler på Timed Text Markup Language 1: en avsedd enbart för text, och en avsedd enbart för bilder. Dessa profiler är tänkta att användas på olika plattformar för undertexter och textannotering, och därigenom förenkla interoperabilitet, konsistent presentation, och konvertering till andra format för undertexter och textannotering. Textprofilen är en utvidgning av TTML Simple Delivery Profile for Closed Captions (använd i UAS). Läs mer om arbetet med video-på-webben.