Här listas nyheter annonserade under angiven månad.
2014-12-23
Tre nätbaserade kurser kommer att hållas tidigt under 2015, och nu kan man registrera sig för deltagande.
De tre kurserna är:
Tidig registrering kan ge dig en rabatt på avgiften, och det gäller för samtliga tre kurser. Läs mer om W3DevCampus, den officiella W3C-utbildningen för webbutvecklare. Titta gärna på vår självförklarande, underhållande informationsvideo.
2014-12-22
Nu är julen nära, och vi passar på att önska er alla en fröjdefull jul!
I december har vi hitintills annonserat 28 nyheter från W3C, och det indikerar ett stort engagemang hos de som jobbar med specifikation av webbstandarder. Och även dessa ”standardiseringsarbetare” är väl förtjänta av att få hämta andan under de sista dagarna av detta år.
Mellan pepparkakebak och julskinkegriljering kan vi reflektera över att det är tack vare webbstandarder som vi kan surfa smidigt på webben under helgen. W3C behövs för att vi ska få en problemfri upplevelse då vi delar julhälsningar med varandra!
2014-12-18
Arbetsgruppen för XSLT (”XSLT Working Group”) och arbetsgruppen för XQuery (”XQuery Working Group”) har tillsammans tagit fram genomgranskade förslag om XPath, XQuery och XQueryX, alla i version 3.1.
XPath 3.1
och stödjande dokument har
publicerats i samarbete mellan
XSLT Working Group
och
XQuery Working Group
som
Candidate Recommendation.
Arbetsgruppen för XQuery
har publicerat två förslag som
Candidate Recommendations:
XQuery 3.1
och
XQueryX 3.1.
De stödjande dokumenten är
XPath Functions and Operators;
och
XQuery and XPath Data Model.
XQuery 3.1 och XPath 3.1 inför förbättrat stöd för att arbeta med data
representerat i JSON, t.ex. med datastrukturer för avbildning och
matriser, liksom laddning och serialisering av JSON-data; ytterligare
stöd för HTML:s attribut
class
,
HTTP-datum, matematisk notation, interopererbarhet mellan XSLT och
XQuery, med mera.
Specifikationen av serialisering är fortfarande ett
Last Call Working Draft,
och har inte återpublicerats, eftersom den skall uppdateras med stöd
för JSON, avbildningar och matriser, vilket efterfrågades i mottagna
kommentarer på det dokumentet.
Planen är att det snart skall publiceras i uppdaterad form.
Eftersom XPath 3.1, XQuery 3.1 och XQUeryX 3.1 publicerats som
Canidate Recommendations
är de redo för provimplementering, och information om erfarenheter
från sådana implementationer önskas av arbetsgrupperna.
Läs mer om
arbetet med XML.
2014-12-18
Arbetsgruppen för CSS (”Cascading Style Sheets Working Group”) har nu tagit fram två utkast om formatering: om layout och om anpassning av lådor vid presentation.
De aktuella dokumenten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group – är:
Läs mer om arbetet med formatering.
2014-12-18
Arbetsgruppen för processmodell för XML (”XML Processing Model Working Group”) har tagit fram två utkast om bearbetning av XML.
Dessa två utkast – publicerade av XML Processing Working Group som första offentliga Working Drafts är: XProc 2.0: An XML Pipeline Language, och Standard Step Library. Det första utkastet definierar XProc, ett språk för bearbetningsflöden, dvs ett deklarativt dataflödesspråk som används för att beskriva de bearbetningssteg som skall utföras på ett XML-dokument, och som koordinerar operationer som sökning, validering, inklusion, transformering och sortering. Det andra utkastet definierar namn och egenskaper för en uppsättning flödessteg som varje XProc-verktyg skall stödja, samt definierar även ett antal valfria steg. Mer information finns om arbetet med XML.
2014-12-18
Inom arbetet med tillgänglighet på webben har man nu tagit fram ett dokument som listar verktyg vilka kan utvärdera tillgänglighetsaspekter på webbinnehåll.
Verktyg för utvärdering av tillgänglighet är programvarusystem eller nättjänster som ger stöd för arbete med att avgöra om webbinnehåll uppfyller råd och riktlinjer för tillgänglighet. Det aktuella dokumentet Web Accessibility Evaluation Tools List – en uppdatering av en tidigare utgåva – ger en förteckning över sådana verktyg. Information om funktionalitet hos utvärderingsverktyg beskrivs i Selecting Web Accessibility Evaluation Tools. Leverantörer av verktyg för utvärdering av tillgänglighet bör skicka in information om sina verktyg, genom att använda formuläret för inmatning av verktygsinformation. Läs mer om arbetet med webbtillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI))
2014-12-18
Nu utlyser W3C en workshop om flerspråkighet på webben (April 2015, Riga).
Denna är den åttonde workshopen om flerspråkig webb i en serie av arrangemang som undersöker vilka mekanismer och processer som behövs för att säkerställa att webben lever upp till sin fulla potential världen runt, trots skillnader i språk och kultur. Workshopen kommer att gå av stapeln den 29 april 2015 i Riga, Lettland, och kan genomföras tack vare stöd från projektet LIDER. Arrangemanget är en del i 2015-toppmötet i Riga om den enade flerspråkiga digitala marknaden (27-29 April). Alla kan deltaga i workshopen (det finns inget krav på W3C-medlemskap), och toppmötet är avgiftsfritt. W3C är öppet för såväl föreläsare som åhörare. Tidig registrering är fördelaktigt, eftersom antalet platser är begränsat.
Detta möte bygger vidare på de tidigare sju framgångsrika mötena, och kommer att betona nyutvecklad teknologi som skapar nya möjligheter för den flerspråkiga webben. Deltagarna i workshopen är de som är intresserade i beprövade tekniker och standarder vilka stöder skapare av innehåll, de som arbetar med lokalisering av innehåll, utvecklare av språkverktyg och andra som vill kunna hantera de utmaningar och möjligheter som en flerspråkig webb innebär. Här ges även möjligheter att träffa andra intressenter, från olika verksamhetsbrancher inom detta område. Vi är speciellt intresserade av att få talare som kan demonstrera nya lösningar vilka ger stöd för att nå ut till en global flerspråkig användarkategori. Man man nu registrera sig på webben.
2014-12-16
Gruppen OpenSocial överlåter nu sina teknologier till W3C, för att fullbordas inom ramen för en W3C-arbetsgrupp.
Den 31 juli 2014 startade W3C sin arbetsgrupp för den sociala webben (Social Web Working Group), och som en följd av detta kan nu OpenSocial Foundation och W3C meddela att OpenSocial-specifikationerna och vidhängande resurser överlåts till W3C. OpenSocial Foundation upphör med sitt arbete vid årsskiftet 2014/2015, och allt framtida arbete i detta område kommer att ske på inom W3C:s Social Web Activity, vars uppdrag är att göra det lättare att bygga och integrera sociala tillämpningar i den öppna webbplattformen.
”OpenSocials styrelse är ense om att nästa fas av arbetet med standarder för den sociala webben, som kommer att bygga vidare på de framsteg som OpenSocials standarder gjort och de arbeten som genomförts i projekt som Apache Shindig och Rave, bör ske inom ramen för W3C Social Web Working Group, där OpenSocial är en av de ursprungliga medlemmarna,” säger John Mertic, ordförande för OpenSocial Foundation.
Läs mer om detta i pressreleasen och i ett blogginlägg med mer detaljer och en FAQ, samt få reda på mer om W3C:s Social Web Activity.
2014-12-16
Arbetsgruppen för pekningar ("Pointer Events Working Group") har nu levererat ett genomarbetat utkast om hur pekning i användargränssnitt hanteras.
Pointer Events – publicerad av Pointer Events Working Group som Proposed Recommendation – definierar händelser och relaterade gränssnitt för att hantera (på ett hårdvaruoberoende sätt) pekningar på apparater, t.ex. med mus, penna, tryckkänslig skärm, etc. För att uppnå kompatibilitet med existerande mus-baserat innehåll så beskriver denna specifikation även en avbildning som genererar Mouse Events för andra typer av pekningsapparater. Kommentarer tas emot fram till och med 16 januari 2015. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-12-16
Arbetsgruppen RDFa ("RDFa Working Group") offentliggör nu redaktionellt uppdaterade förslag om specifikationer för RDFa 1.1.
De aktuella förslagen – publicerade av RDFa Working Group som Proposed Edited Recommendations – är:
Kommentarer på dessa tas emot fram till och med 1 februari 2015. Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-12-16
Arbetsgruppen för plattform för länkad data ("Linked Data Platform (LDP) Working Group") har nu publicerat ett genomarbetat utkast om plattformen för länkad data.
Linked Data Platform 1.0 – publicerad av Linked Data Platform (LDP) Working Group som Proposed Recommendation – definierar en plattform för läsning och skrivning av länkad data på webben. Denna baseras på ett antal regler för HTTP-operationer på webbresurser, några byggda på RDF. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 8 januari 2015.
Arbetsgruppen efterfrågar även information om implementeringar av Linked Data Platform Paging 1.0, publicerad som Candidate Recommendation. Detta dokument beskriver ett HTTP-baserat protokoll för klienter och servers, på ett sätt som gör att de effektivt kan hämta sådana resurser med länkad data som är väldigt omfattande, genom att dela upp resursen i separata URL-adresserbara sidoresurser.
Läs mer om arbetet med data på webben.
2014-12-16
Arbetsgruppen för XML:s kärna ("XML Core Working Group") har levererat ett utkast om inkludering av innehåll (XInclude).
XML Inclusions (XInclude) Version 1.1 – publicerad av XML Core Working Group som Last Call Working Draft – specificerar en bearbetningsmodell och en syntax för generell inkludering. Inkludering åstadkoms genom att slå samman ett antal ”XML information sets” till ett enda infoset. Specifikation av de XML-dokument (infosets) som skall slås samman, och styrning av sammanslagningsprocessen, uttrycks i en XML-vänlig syntax (element, attribut, URI-referenser) Kommentarer på detta tas emot fram till och med 17 januari 2015. Läs mer om arbetet med XML.
2014-12-16
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har producerat ett utkast om hur nya typer av DOM-element kan definieras.
Custom Elements – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – beskriver ett sätt att möjliggöra för skapare av innehåll att definiera och använda nya typer av DOM-element i ett dokument. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-12-16
Intressegruppen för den semantiska webben ("Semantic Web Interest Group") levererar nu en ny version av ett dokument om avbildning av mikrodata till RDF.
Mikrodata i HTML är en utvidgning av HTML, använd för att bädda in maskinläsbar data i HTML-dokument. I Microdata to RDF – publicerad av Semantic Web Interest Group som en ny version av en Group Note – beskrivs bearbetningsregler som kan användas för att extrahera RDF från HTML-dokument vilka berikats med mikrodata. Detta dokument ger ett RDF-perspektiv på mikrodata, medan mikrodataspecifikationen beskriver hur data kan införas i uppmärkningen. Denna nya version lägger till några HTML5-specifika funktionaliteter som nyligen stabiliserats, och som saknades i föregående version av detta dokument, förenklar RDF-utdata liksom bearbetningsregler så att de blir anpassade till praktiken för mikrodata, samt uppdaterar referensen till senaste version av RDF. Mer information finns att få om arbetet med data på webben.
2014-12-16
Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") har nu tagit fram ett utkast om mätning av tid vid hantering av resurser i webbläsare.
Resource Timing – publicerad av Web Performance Working Group som Working Draft – definierar ett programmerbart gränssnitt (API) som kan användas av webbtillämpningar för att få tillgång till tidsinformation för hantering av resurser i ett dokument. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-12-16
Insatsgruppen för layout av indiska språk ("Indic Layout Task Force") har tagit fram ett utkast om krav på layout av indiska språk.
Indic Layout Requirements – publicerad av Indic Layout Task Force, vilken är en del av W3C:s Internationalization Interest Group, som första offentligt Working Draft – beskriver grundläggande krav för layout av indiska språk vid presentation. Här diskuteras några viktiga krav på layout i pseudoelement för första tecken, vertikal arrangering av tecken, mellanrum mellan tecken, segmentering av text, radbrytning och ordning i indiska språk. De minimala krav som presenteras i detta dokument för layout av indiska språk kommer även att användas i standarder för e-publicering och för CSS. Detta dokument täcker de viktigaste aspekterna på e-innehåll i indiska språk, för att möjliggöra standardiserade format av textuellt innehåll, och detta gör det möjligt att hantera lagring, presentation, vertikal skrivning, mellanrum, ordning, radbrytning, etc. Dessutom beskrivs, definierad i ABNF (Augmented Backus-Naur Form) , giltig segmentering, för att man ska kunna skapa en riktig presentation i webbläsare. Läs mer om arbetet med internationalisering..
2014-12-12
W3C-dokumentet ”Choosing & applying a character encoding” har nu fått en nyöversättning till svenska: ”Att välja & att använda en teckenkodning”.
Originaldokumentet Choosing & applying a character encoding har under 2014 genomgått en omfattande uppdatering, speciellt med avseende på vad som gäller för HTML5. Den senaste versionen av originaldokumentet har nu blivit översatt till svenska: Att välja & att använda en teckenkodning.
2014-12-11
Arbetsgruppen för kryptografi på webben ("Web Cryptography Working Group") har nu offentliggjort ett genomgranskat förslag om API för kryptografi.
Web Cryptography API – publicerad av Web Cryptography Working Group som Candidate Recommendation – beskriver ett programmerbart gränssnitt (API) för JavaScript, som stöder grundläggande kryptografiska operationer i webbtillämpningar, såsom hashning, signaturgenerering, signaturverifiering, kryptering och dekryptering. Dessutom beskrivs ett API som tillämpningar kan använda för att generera och/eller hantera nycklar som behövs för att utföra dessa operationer. Detta API kan användas för sådant som autentisering av tjänster, signering av dokument eller programkod, och stödja konfidentialitet och integritet i kommunikation. I och med att förslaget nu publiceras som Candidate Recommendation, så är det redo för provimplementering. Mer information finns om vad som görs i arbetet med säkerhet på webben.
2014-12-11
Arbetsgruppen för webbannotering ("Web Annotation Working Group") har nu publicerat ett utkast om annotering av webbinnehåll.
Annoteringar används typiskt för att överföra information om en webbresurs eller om relationer mellan resurser. Enkla exempel på detta är att lägga till en kommentar eller tagg till en webbsida, eller lägga in ett blogginlägg om en nyhetsartikel. Web Annotation Data Model – publicerad av Web Annotation Working Group som första offentligt Working Draft – beskriver en strukturerad modell och ett format som underbygger annoteringar att kunna delas och återanvändas mellan olika hårdvaru- och mjukvaruplattformar. Läs mer om arbetet med digital publicering.
2014-12-11
Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har nu tagit fram tre utkast om delar av/aspekter på WAI-ARIA.
De aktuella utkasten – publicerade av Protocols and Formats Working Group – är: Accessible Name and Description: Computation and API Mappings 1.1 (AccName-AAM) som första offentligt Working Draft; Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.1 som uppdaterat Working Draft; och Core Accessibility API Mappings (Core-AAM) 1.1 som uppdaterat Working Draft. WAI-ARIA erbjuder en ontologi för roller, tillstånd och egenskaper, vilka definierar tillgängliga användargränssnittelement. Den har konstruerats för att förbättra tillgänglighet och interoperabilitet för webbinnehåll, speciellt för webbtillämpningar. Core-AAM beskriver hur webbverktyg bör exponera innehållsspråkens semantik för API:er över flera innehållsteknologier (bl.a. mycket av WAI-ARIA), och utgör en grund som andra specifikationer kan utvidga genom att erbjuda avbildningar till specifika teknologier. AccName-AAM beskriver hur webbverktyg identifierar tillgängliga objekts namn och beskrivningar utgående från innehållsspråk, och exponerar dem genom API:er. Läs mer om de aktuella utkasten i e-post-meddelande med inbjudan till granskning , och läs om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).
2014-12-09
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") offentliggör nu ett genomarbetat förslag om hur servers kan skicka meddelanden till webbtillämpningar.
Server-Sent Events – publicerad av Web Applications Working Group som Proposed Recommendation – definierar ett API som kan användas av webbtillämpningar för att öppna en HTTP-förbindelse till en server, där sedan servern kan skicka notifieringar i form av DOM-händelser. Detta API är konstruerat för att kunna utvidgas, så att det kan fungera med andra ansatser for server-sända notifieringar, såsom Push SMS. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 6 januari 2015. Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-12-09
Arbetsgruppen för tidssynkad text ("Timed Text Working Group") har nu levererat ett genomgranskat förslag om profiler av TTML (undertexter).
TTML Text and Image Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.0 – publicerad av Timed Text Working Group som Candidate Recommendation – specificerar två profiler av Timed Text Markup Language 1: en profil avsedd för text, och en avsedd för bilder. Dessa profiler avses användas för alla typer av tillämpningar som levererar undertexter, och därmed förenklas interoperabilitet, konsistent presentation, och konvertering till andra format för undertexter. Profilen för text är en utvidgning av TTML Simple Delivery Profile for Closed Captions (US). Denna specifikation är nu lämplig för provimplementering, och information om sådana tas tacksamt emot av arbetsgruppen. Läs mer om arbetet med video på webben.
2014-12-09
Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu arbetat fram två utkast: om URL:er, och om klipp-klistra-funktionalitet.
De två utkasten – publicerade av Web Applications Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om Rich Web Client Activity.
2014-12-09
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") offentliggör nu ett genomgranskat förslag om API för att få information om apparatens batteri.
Battery Status API – publicerad av Device APIs Working Group som Candidate Recommendation – definierar ett programmerbart gränssnitt som ger information om laddningsnivån för batteriet i den apparat som skriptet körs på. Denna specifikation är nu redo för provimplementeringar, och information om sådana implementeringar tas tacksamt emot. Se mer om var som görs i Ubiquitous Web Applications Activity.
2014-12-09
Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har tagit fram ett grundligt genomarbetat förslag om ett API för vibrationsfunktion på apparater.
Vibration är en form av taktil återkoppling till användaren. Specifikationen Vibration API – publicerad av Device APIs Working Group som Proposed Recommendation – definierar ett programmerbart gränssnitt (API) som ger tillgång till vibrationsmekanismen i den apparat som skriptet körs på. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 20 januari 2015. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.
2014-12-09
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett dokument om vad som är nytt i HTML5, jämfört med HTML4.
HTML5 Differences from HTML4 – publicerad av HTML Working Group som Working Group Note – beskriver de områden där det finns skillnader mellan HTML5 och HTML4. Läs mer om arbetet med HTML.
2014-12-04
Intressegruppen för digital publicering ("Digital Publishing Interest Group") har nu tagit fram en uppsättning användningsfall om annotering av digitala dokument.
Digital Publishing Annotation Use Cases – publicerad av Digital Publishing Interest Group som Group Note – beskriver en uppsättning användningsfall om annotering och social läsning, framtagna av Intressegruppen för digital publicering, i samverkan med intresseområdesgruppen för öppen annotering ("Open Annotation Community Group"). Läs mer om arbetet med digital publicering.
2014-12-04
Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett förslag till webbstandard om beskrivningar av bilder.
HTML5 Image Description Extension (longdesc) – publicerad av HTML Working Group i samarbete med Protocols and Formats Working Group som Proposed Recommendation – är ett tillägg till HTML5 som ger stöd för attributet longdesc, vilket används för att ge länkar till utförliga beskrivningen av bilder. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 16 januari 2015. Läs mer om HTML Accessibility Task Force, som är en gemensam insatsgrupp för de två arbetsgrupperna som står bakom den aktuella specifikationen.
2014-12-04
Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") publicerar nu ett första utkast om säkerhet i webbläsare och andra webbverktyg.
Requirements for Powerful Features – publicerad av Web Application Security Working Group som första offentligt Working Draft – ger råd och rekommendationer till inplementatörer av webbverktyg och till författare av specifikationer om implementation av sådan funktionalitet som enbart bör utnyttjas på webben i en säker miljö. Läs mer om arbetet med säkerhet.
2014-12-02
Arbetsgruppen för klienttillämpningar ("System Applications Working Group") publicerar två utkast om grundläggande stöd för underprocesser och kommunikation.
De två aktuella utkasten – publicerade av System Applications Working Group som Working Drafts – är:
Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.