W3C

W3C-logo

Nyheter februari 2014

Här listas nyheter annonserade under angiven månad.

Ny webbstandard: semantik ... "RDF 1.1"

2014-02-25

Ny publicerar W3C RDF 1.1 som webbstandard, dvs i form av en W3C Recommendation.

RDF 1.1 definieras av åtta specifikationer – framtagna av RDF Working Group och publicerade som Recommendations – och dessa är:

  • RDF 1.1 Concepts and Abstract Syntax, som definierar en abstrakt syntax (en datamodell) vilken är gemensam för alla RDF-baserade språk och specifikationer. Den abstrakta syntaxen har två datastrukturer: RDF-grafer är mängder av tripler av formen subjekt-predikat-objekt, där elementen kan vara IRI:er, tomma noder, eller datatypade literaler. Dessa används för att uttrycka beskrivningar av resurser. RDF-datamängder används för att organisera samlingar av RDF-grafer, och består av en standardgraf och noll eller fler namngivna grafer.
  • RDF 1.1 Semantics beskriver en exakt semantik för Resource Description Framework 1.1 och RDF Schema, och definierar ett antal särskilda bearbetningssätt och motsvarande mönster för härledning.
  • RDF Schema 1.1 ger en datamodelleringsvokabulär för RDF-data. RDF Schema är en utvidgning av den grundläggande RDF-vokabulären.
  • RDF 1.1 Turtle definierar en textuell syntax för RDF, kallad "Turtle", med vilken man man uttrycka en fullständig RDF-graf på ett kompakt och naturligt sätt i textform, med förkortningar för vanliga användningsfall och datatyper. Turtle erbjuder nivåer av kompatibilitet med formatet N-triples, liksom med syntaxen för trippel-mönster definierad av W3C-specifikationen SPARQL (W3C Recommendation).
  • RDF 1.1 TriG RDF Dataset Language definierar en textuell syntax för RDF, kallad "TriG", sådan att en RDF-datamängd kan uttryckas fullständigt på ett kompakt och naturligt sätt som text, med förkortningar för vanliga användningsfall och datatyper. TriG är en utvidgning av formatet Turtle.
  • RDF 1.1 N-Triples är ett radorienterat textuellt format för att uttrycka en RDF-graf.
  • RDF 1.1 N-Quads är ett radorienterat textuellt format för att uttrycka RDF-datamängder.
  • RDF 1.1 XML Syntax definierar en XML-syntax för RDF, kallad RDF/XML, med användning av XML-teknologierna Namespaces, Information Set, och Base.

Dessutom publicerar arbetsgruppen fyra icke-normativa dokument (Working Group Notes):

  • RDF 1.1 Primer, som ger en introduktion till RDF 1.1.
  • Specifikationerna RDF 1.1 Concepts, Semantics, Schema, och XML Syntax ersätter den uppsättning specifikationer om RDF som publicerades 2004. Dokumentet What’s New in RDF 1.1 ger en sammanfattning av skillnaderna mellan dessa två versioner av RDF.
  • RDF 1.1: On Semantics of RDF Datasets beskriver några utmaningar som man måste hantera när man definierar en formell semantik för datamängder. Detta dokument bygger på diskussioner inom arbetsgruppen.
  • RDF 1.1 Test Cases beskriver testsviter och implemeneringsrapporter för RDF 1.1 Semantics, liksom för de olika serialiseringsformaten.

Läs mer om arbetet med data.

Nytt Working Draft: spelkonsoler ... "Gamepad"

2014-02-25

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har arbetat fram ett utkast om hur spelkonsoler kan användas för webbinnehåll.

Gamepad – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – definierar ett lågnivågränssnitt som svarar mot struktur hos en spelkonsol. I dagens läge skulle en spelkonsol bara kunna användas som inmatningsapparat i ett webbsammanhang, om man emulerade händelser genererade av mus och tangentbord. Detta skulle dock medföra att man förlorade information och dessutom krävs ytterligare programvara utanför användarverktyget för att åstadkomma emulering. Det här definierade gränssnittet Gamepad API erbjuder en lösning för detta problem, genom att specificera gränssnitt som ger webbtillämpningar direkt tillgång till data på spelkonsolen. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Kurs om mobila webben: reducerat pris

2014-02-24

Man kan nu registrera sig för den kurs W3C anordnar om mobila webben.

Nu kan man registrera sig för W3C:s nätbaserade kurs Mobile Web 2: Programming Applications. W3C erbjuder nu reducerad avgift för registreringar gjorda under den tid som Mobile Web Congress pågår, där W3C ställer ut i Hall 8.1. Kursen börjar 31 mars 2014, och pågår till och med 11 maj. Denna kurs tar upp alla viktiga teknologier för mobila webbtillämpningar, vilka kan levereras såväl över nätet som via "app-stores". Deltagare i kursen får tillgång till högkvalitativt utbildningsmaterial, och steg-för-steg-handledning av experten Niall Roche. Läs mer om W3DevCampus, W3C:s nätbaserade utbildning för webbutvecklare.

Ny Candidate Recommendation: formatering ... "CSS Syntax Module Level 3"

2014-02-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram ett genomarbetat utkast om syntax för CSS nivå 3, och det är redo för provimplementering.

CSS Syntax Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Candidate Recommendation – beskriver i allmänna termer den grundläggande strukturen och syntaxen för formatmallar i CSS. Den ger även en detaljerad beskrivning av syntax och parsning av CSS, hur en ström av bytes genererar en meningsfull formatmall. Läs mer om arbetet med formatering.

Ny Candidate Recommendation: formatering ... "Compositing and Blending Level 1"

2014-02-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") och arbetsgruppen för SVG ("SVG Working Group") har tillsammans tagit fram ett genomarbetat förslag om sammanläggning av visualiseringar, och detta förslag är nu redo för provimplementering.

Sammanläggning är teknik för hur man kombinerar olika element till en enda visuell bild. Det finns ett antal olika sätt att sammanlägga. Tidigare versioner av SVG ch CSS använde enkel alfa-sammanläggning. I en ny modell kan varje element renderas in i sin egen buffer, och sedan läggs buffern in i sin bakgrund genom att utnyttja en Porter Duff "source-over"-operator. I den modell som definieras av Compositing and Blending Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group och SVG Working Group som Candidate Recommendation – utvidgas modellen för enkel alfa-sammanläggning Den nya modellen erbjuder: ytterligare Porter Duff-opertorer för sammanläggning; avancerade blandningslägen så att man kan styra hur färger blandas i områden där former överlappar varandra; samt sammanläggningsgrupper. Dessutom definieras CSS-egenskaper för att blanda och för att isolera grupper, och egenskapsvärden för "globalcompositeoperation"-attributet vilket definieras av HTML Canvas 2D Context, Level 2". Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: apparat ... "The Screen Orientation API"

2014-02-20

Arbetsgruppen för webbtillämpningar ("Web Applications Working Group") har nu tagit fram ett utkast om hur man kan hantera en apparats orientering (liggande, stående, etc).

The Screen Orientation API – publicerad av Web Applications Working Group som Working Draft – definierar ett programmerbart gränssnitt med vilket man kan ta reda på hur en apparats skärm är orienterad, få information om när orienteringen ändras, och kunna låsa skärmorienteringen till ett visst tillstånd. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nytt Working Draft: kommunikation ... "Network Service Discovery"

2014-02-20

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") publicerar nu ett utkast om hur ett dokument kan kommunicera med tjänster.

Network Service Discovery – publicerad av Device APIs Working Group som Working Draft – definierar en mekanism med vilken ett HTML-dokument kan upptäcka och sedan kommunicera med en HTTP-baserad tjänst, som har annonserats via ett gemensamt protokoll för att upptäcka tjänster inom det aktuella nätverket. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nya Working Drafts: formatering ... "CSS Font Loading Level 3", "CSS Display Level 3"

2014-02-20

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har nu tagit fram två utkast om typsnitt och om hur visuella element läggs ut i lådor.

De aktuella dokumenten – publicerade av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som första offentliga Working Drafts – är:

  • CSS Font Loading Module Level 3, som beskriver händelser och gränssnitt vilka används för att dynamiskt ladda typsnittsresurser.
  • CSS Display Module Level 3, som beskriver den CSS-funktionalitet som har att göra med egenskaper om visualisering och andra detaljer för att generera lådor vid presentation.

Läs mer om arbetet med formatering.

W3C deltar i Mobile World Congress 2014

2014-02-18

Som vanligt äger den stora konferensen Mobile World Congress rum igen, och W3C kommer att närvara, bland annat i utställningsområdet.

MWC14 W3C logoWorld Wide Web Consortium (W3C) inbjuder nu media, analytiker och andra deltagare i MWC 2014 att träffa oss i App Planet, Stand 8.1G15, och få information om hur den öppna webbplattformen transformerar näringslivet. CEO Jeff Jaffe, personer från staben, samt deltagande W3C-medlemmar kommer att finnas på plats, och fungera som expertkällor för mediaartiklar och analytikerrapporter, om på vilket sätt webben påverkar olika industrisektorer, som mobila världen, reklam, media, fordon, hälso- och sjukvård, m.m.

Vi kommer att ge ett flertal demonstrationer av den öppna webbplattformen, framtagna av Baidu, Ericsson, Espial, Igalia, Intel, Klickfilm, Kolor, Mozilla, Opera och Zaragoza. Titta gärna på det aktuella schemat för demonstrationer.

Detta år bjuder vi även in alla till två jubiléer: webbens 25-års-dag, och W3C:s 20-års-dag.

Läs pressrelease och besök oss i utställningen.

Nytt Working Draft: URL:er ... "Good Practices for Capability URLs"

2014-02-18

Gruppen för teknisk arkitektur ("Technical Architecture Group") publicerar nu ett utkast om hur URL:er kan användas för att ge tillgång till visst innehåll ... URL utnyttjad som nyckel för icke-publikt innehåll.

Så kallade "Capability URLs" ger tillgång till en resurs till de som har just denna URL (dvs dess sträng). Det finns användningsfall där detta kan vara användbart – t.ex. en engångs-URL för att byta lösenord – men man bör vara försiktig med att bygga funktionalitet med sådana URL:er, eftersom URL:er i allmänhet inte kan hållas hemliga. Good Practices for Capability URLs – publicerad av Technical Architecture Group som Working Draft – ger goda råd om vad man bör tänka på då man funderar på att utnyttja Capability URLs i en tillämpning. Läs mer om Technical Architecture Group.

Nytt Working Draft: media ... "Encrypted Media Extensions"

2014-02-18

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") har tagit fram ett nytt utkast om hur man på en klient kan hantera (rättsligt) skyddad innehåll.

Encrypted Media Extensions – publicerad av HTML Working Group som Working Draft – definierar en utvidgning av HTMLMediaElement med API:er för att styra uppspelning av skyddat innehåll. Detta programmerbara gränssnitt stöder ett spektrum av användningsfall, från från enkel nyckeldekryptering, till hantering av kommersiellt värdefull video (givet att användarverktyget har stöd för detta). Kommunikation av licens och/eller nycklar styrs av tillämpningen. Denna specifikation definierar inte teknologi för att skydda innehåll, eller något slags system för hantering av rättigheter. Istället definierar den ett gemensamt API som kan användas för att upptäcka, välja och interagera med såväl sådana system, som med enklare system för innehållskryptering. Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Regions Module Level 1"

2014-02-18

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tagit fram ett utkast om hantering av visuella regioner, i vilka innehåll kan placeras.

CSS Regions Module Level 1 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Working Draft – definierar teknologi för att låta element från ett eller flera element flöda genom en eller fler lådor kallade "CSS-regioner", fragmenterade enligt CSS3-BREAK. I denna modul definieras även CSSOM om hur man visar såväl indata som utdata av denna fragmentering. Läs mer om arbetet med formatering.

Nätbaserad kurs: JavaScript/HTML

2014-02-15

En ny omgång av W3C:s JavaScript-kurs annonseras nu. En HTML-kurs kommer också att arrangeras.

Den nya omgången av nätbaserad kurs om JavaScript, är inriktad mot att webbutvecklare skall få goda insikter i hur man använder JavaScript, och hur man undviker vissa fällor vid användning av detta språk. Kursen pågår under fyra veckor, och börjar 17 mars 2014. JavaScript är ett av de tre grundläggande språken för utveckling av webbtillämpningar och -innehåll, där de övriga två är HTML5 och CSS, så registrera dig innan 27 februari för att dra nytta av rabatterat pris.

Du kan även registrera dig för den kommande kursen om HTML5, som börjar 27 mars 2014. Den erkände utbildaren Michel Buffa kommer att ta upp tekniker som utvecklare och designers behöver för att skapa attraktiva webbsidor och webbtillämpningar. I denna omgång av kursen ingår bl.a. nya avsnitt om tidsstyrd animering, transformationer av 2D-innehåll, API för ljud, m.m., allt illustrerat med otaliga exempel. Registrera dig innan 27 februari 2014 så drar du nytta av reducerad avgift.

Läs mer om W3DevCampus, W3C:s utbud av nätbaserade kurser för webbutvecklare.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Masking Module Level 1"

2014-02-13

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har tillsammans med arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") tagit fram ett utkast om hur visuellt innehåll kan (helt eller delvis) döljas.

CSS Masking Module Level 1 – publicerad av CSS Working Group i samarbete med SVG Working Group som Working Draft – specificerar teknologi för att delvis eller helt dölja delar av visuella element: maskning och klippning. Maskning beskriver hur man använder ett annat grafiskt elelemnt eller bild som en ljusstyrke- eller alfamask. Man kan beskriva rendering av ett element via CSS eller SVG som om elementet (tillsammans med sina ingående delar) ritas i en buffer, och att sedan den buffern sammanläggs i elementets omgivande struktur. Ljusstyrke- och alfamas påverkar genomskinligheten av denna buffer innan den sammanläggs. Klippning anger det visuella området av visuella element. Området kan beskrivas genom att använda vissa av SVG:s grafikelement eller basala former. Inget som ligger utanför området kommer att renderas. Läs mer om arbetet med formatering och om arbetet med grafik.

Ny webbstandard: prestanda ... "Progress Events"

2014-02-11

Nu publicerar W3C ännu en webbstandard (Progress Events), nu om sätt att få information om hur en bearbetning fortskrider, vilket kan ge användbar information för användare.

Progress Events – framtagen av Web Applications Working Group och nu publicerad som W3C Recommendation – specificerar ett händelsegränssnitt som kan användas för att mäta hur en process fortskrider, t.ex. en hämtning av en resurs via HTTP. Specifikationen är huvudsakligen avsedd att användas av andra specifikationer. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Ny webbstandard: kompakt format ... "Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0 (Second Edition)"

2014-02-11

Nu har W3C publicerat en ny webbstandard ("EXI"), om teknologi för att komprimera XML-innehåll, och därmed minska storleken på de informationsmängder som levereras över nätet.

Efficient XML Interchange (EXI) Format 1.0 (Second Edition) – framtagen av Efficient XML Interchange Working Group och nu publicerad som W3C Recommendation – är en specifikation av formatet Efficient XML Interchange (EXI). EXI är en mycket kompakt representation av innehåll som Extensible Markup Language (XML) Information Set, konstruerad för att samtidigt optimera prestanda och användning av beräkningsresurser. Formatet använder en hybrid-ansats, baserad på informationsteori och teori för formella språk, samt använder praktiska tekniker med verifierat bra prestanda, för att åstadkomma en entropikodning av XML-information. Med en relativt enkel algoritm, som kan ges en snabb och kompakt implementering, och ett litet antal datatyprepresentationer, så kan den på ett robust sätt ge effektiva kodningar av strömmar av XML-händelser. I dokumentet presenteras bl.a. grammatikens produktionssystem och formatdefinitioner. Läs mer om arbetet med XML.

Nya Proposed Recommendations: formatering ... "MathML 3.0 (2nd Edition)"; "XML Entity Definitions for Characters (2nd Edition)"

2014-02-11

Arbetsgruppen för matematisk notation ("Math Working Group") har nu arbetat fram två effektivt sett färdiga förslag till hantering av matematik på webben: MathML.

De aktuella specifikationerna – publicerade av Math Working Group som Proposed Edited Recommendations – är:

  • Mathematical Markup Language (MathML) Version 3.0 2nd Edition, som definierar Mathematical Markup Language (vanligen kallad MathML). Det är ett uppmärkningsspråk avsett att beskriva matematisk notation, och att fånga både dess struktur och dess innehåll. Målet med MathML är att kunna hantera matematiska formler på webben: att kunna leverera, mottaga och bearbeta, på likartat sätt som HTML stöder samma behov för text. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 11 mars 2014.
  • XML Entity Definitions for Characters (2nd Edition), som definierar flera uppsättningar namn, så att varje namn knyts till ett Unicode-tecken eller sekvens av tecken. Var och en av dessa mängder formuleras som en fil av deklarationer av XML-entiteter. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 11 mars 2014.

Lär mer om arbetet med matematik på webben.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Shapes Module Level 1"

2014-02-11

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har ny tagit fram ett genomarbetat utkast om geometriska former som kan användas i CSS.

CSS Shapes Module Level 1 – publicerat av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft beskriver vilka geometriska former som kan användas i CSS. I nivå 1 kan CSS Shapes appliceras på flytande innehåll. En cirkelform på ett flytande innehåll medför att innehållet som är "in-line" kommer att placeras utanför cirkelformel istället för utanför det flytande innehållets avgränsande låda. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 4 mars 2014. Läs mer om arbetet med formatering.

Nytt Working Draft: apparater ... "Vibration API"

2014-02-11

Arbetsgruppen för apparat-API ("Device APIs Working Group") har nu tagit fram ett genomarbetat förslag om programmerbart gränssnitt till vibrationsgeneratorn i en apparat.

Vibration API – publicerad av Device APIs Working Group som Last Call Working Draft – definierar ett API som ger skripts tillgång till vibrationsmekanismen i apparaten som skriptet körs på. Vibration är en form av mekanisk signalering till användaren. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 4 mars 2014. Läs mer om Ubiquitous Web Applications Activity.

Nytt Working Draft: grafik ... "Scalable Vector Graphics (SVG) 2"

2014-02-11

Arbetsgruppen för skalbar vektorgrafik ("Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group") levererar nu ett utkast om SVG2, som används för att skapa grafik.

Scalable Vector Graphics (SVG) 2 – publicerad av SVG Working Group som Working Draft – definierar funktionalitet och syntax för Scalable Vector Graphics (SVG) Version 2, ett språk för att beskriva tvådimensionell vektor- och blandad vektor/raster-grafik. Här ges bl.a. en serialisering i XML, men bearbetningen definieras i termer av SVG:s DOM. Läs mer om arbetet med grafik.

Nytt Working Draft: säkerhet ... "Content Security Policy 1.1"

2014-02-11

Arbetsgruppen för säkerhet i webbtillämpningar ("Web Application Security Working Group") publicerar ett utkast om ett språk avsett för att uttrycka restriktioner på innehåll i en webbresurs, vilket kan bidraga till att öka säkerhet vid hämtning av data.

Content Security Policy 1.1 – publicerad av Web Application Security Working Group som Working Draft – definierar ett policyspråk som används för att deklarera en uppsättning restriktioner på en webbresurs, och en mekanism för att överföra denna policy från en server till en klient där policyn används. Läs mer om arbetet med säkerhet.

Nytt Working Draft: användarinteraktion ... "Navigation Error Logging"

2014-02-11

Arbetsgruppen för webbprestanda ("Web Performance Working Group") levererar nu ett första utkast om loggning av webaccesser som av någon anledning misslyckats.

Navigation Error Logging – publicerad av Web Performance Working Group som första offentligt Working Draft – definierar ett programmerbart gränssnitt med vilket man kan lagra och återhämta information om fel som uppstått vid navigering i ett dokument. Läs mer om Rich Web Client Activity.

Nya Proposed Recommendations: tillgänglighet ... "Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.0"

2014-02-06

Arbetsgruppen för protokoll och format för tillgänglighet ("WAI Protocols and Formats Working Group") har nu publicerat två genomarbetade förslag om tillgänglighet i webbtillämpningar.

De två aktuella förslagen – publicerade av Protocols and Formats Working Group (PFWG) som Proposed Recommendations – är: Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.0 och WAI-ARIA 1.0 User Agent Implementation Guide. Dessa är tekniska specifikationer avsedda att bidra till att göra dynamiska interaktiva webbtillämpningar tillgängliga för personer med funktionshinder. WAI-ARIA och annan stöddokumentation beskrivs i WAI-ARIA Overview. Kommentarer tas emot fram till och med 7 mars 2014. Mer information finns i epostmeddelandet om granskning av WAI-ARIA 1.0. Läs mer om arbetet med tillgänglighet (Web Accessibility Initiative, WAI).

Nytt dokument: xml ... "XML processor profiles"

2014-02-06

Arbetsgruppen för processmodell för XML ("XML Processing Model Working Group") levererar nu ett dokument om specifikation av profiler för XML-bearbetningssystem.

XML processor profiles – publicerad av XML Processing Model Working Group som Working Group Note – definierar ett flertal profiler för XML-bearbetande system. Var och en av dem definierar hur ett givet XML-dokument bör bearbetas, såväl operationellt som i termer av vilken information som måste kunna levereras till tillämpningar. Detta dokument är avsett att vara en resurs för användning i andra specifikationer, som då med en enkel referens kan ge exakt information om vilken bearbetning av indata som de förutsätter, liksom vilken information de behöver. Läs mer om arbetet med XML.

Kommande workshop: webbinnehåll ... "Web Annotations"

2014-02-05

Idag annonserar W3C en kommande workshop om möjligheter att annotera webbinnehåll, där man med "annotering" menar att lägga till referenser till annan information.

Det nu annonserade arrangemanget – Workshop on digital annotations for the Web är ytterligare en del i det pågående arbetet att förbättra användningen av webben.

Annotering innebär att skapa kopplingar mellan olika delar av information. Det är en typ av handling som förekommer i många sammanhang: kommentarer till en artikel; fotnoter; klisterlappar; viktiga delar av en bild; tidsstämplade noteringar för video- eller audioinnehåll; markerade textavsnitt i ebokläsare; bilder associerade till sångtexter; citat; länkar på sociala media; taggade bokmärken; m.m. En av de mest vanliga och engagerande aktiviteterna på webben är att diskutera ett dokument eller en del av media.

Många projekt och företag provar nu att använda annoteringar för att hantera olika utmaningar med kommunikation över webben, och detta område är även av starkt intresse för intressenter inom utbildning, forskning och mediaproduktion. För att påbörja hantering av sådana behov arrangerar nu W3C en "Web Annotations workshop, med fokus på att identifiera prioriteter för standardisering, som kan vara ett viktigt bidrag till en eventuell arbetsgrupp (kanske under namnet Web Annotations Working Group), kring teman som:

  • Robusta länkar till tredjepartsinnehåll.
  • Att välja formatering för urval och annotering.
  • Datamodeller.
  • Federering och syndikering.
  • Lagring och förvaltning av annoteringar.
  • API:er på klient och associerade metoder för att implementera annoteringssystem.
  • Praktisk erfarenhet av annoteringssystem.
  • Annotering av data.

Man behöver inte vara medlem i W3C för att deltaga i denna workshop. Den är öppen för alla, men alla deltagare måste skicka in ett position-paper eller intresseuttalande senast 28 februari 2014.

Nya Working Drafts: html5 ... "HTML5"; "Polyglot Markup"; "DOM¤", m.m.

2014-02-04

Arbetsgruppen för HTML ("HTML Working Group") publicerar nu ett flertal (uppdaterade) dokument om HTML5.

De aktuella dokumenten – publicerade av HTML Working Group – är:

  • HTML5 (Updated Candidate Recommendation) definierar den femte viktiga revisionen av det grundläggande språket för webben: Hypertext Markup Language (HTML). I denna version har ett antal nya funktionaliteter införts som underlättar för byggare av webbtillämpningar; nya element har införts baserade på undersökningar om hur professionella arbetar med HTML; och särskild vikt har lagts vid att definiera kriterier för konformitet i webbverktyg, för att förbättra interoperabilitet.
  • Polyglot Markup: A robust profile of the HTML5 vocabulary (Last Call Working Draft) definierar hur HTML5:s vokabulär kan användas på ett pologlot sätt. Ett dokument använder polyglot uppmärkning om det är en ström av bytes som parsas till samma dokumentträd när det bearbetas som HTML eller när det bearbetas som XML (vissa detaljundantag beskrivs i början av dokumentet). Om användning av uppmärkning på ett polyglot sätt uppfyller vissa väldefinierade villkor, så betraktas det som kompatibelt, oavsett om det behandlas som HTML eller XHTML (enligt HTML5-specifikationen). Polyglot uppmärkning använder en speciell DOCTYPE, namnrymdsdeklaration, och en specifik policy för användning av stora och små bokstäver för namn på element och attribut (vanligen små bokstäver, men ibland s.k. "kamel"-form). Dessutom skall vissa attributvärden i polyglotta dokument anges med små bokstäver. Ytterligare villkor berör sådant som tomma element, namngivna entitetsreferenser, och användning av skripts och stilar. Kommentarer tas emot fram till och med 25 februari 2014.
  • W3C DOM4 (Last Call Working Draft) definierar en plattformsneutral modell för händelser och dokumentnoder. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 4 mars 2014.
  • HTML 5.1 (Updated Working Draft) definierar den femte större versionen och första mindre revisionen av det grundläggande språket för webben: Hypertext Markup Language (HTML). Denna version innehåller bl.a. ny funktionalitet som hjälper konstruktörer av webbtillämpningar; nya element införs; och vikt lagts vid att definiera konformitetskriterier för implementationer i webbverktyg.
  • Den uppmärkningsmodell för "ruby" som beskrivs i tidigare HTML-specifikation har begränsningar i ett antal avseenden, t.ex. dubbelsidig ruby. Specifikationen W3C HTML Ruby Markup Extensions (Working Group Note) avhjälper sådana begränsningar genom att införa nya element, och modifiera bearbetningsmodellen för ruby. Särskild vikt har lagts vid att säkerställa att författarprocessen förblir så enkel som möjligt.

Läs mer om arbetet med HTML.

Nytt Working Draft: formatering ... "CSS Backgrounds and Borders Module Level 3"

2014-02-04

Arbetsgruppen för CSS ("Cascading Style Sheets Working Group") har fullbordat ett genomarbetat utkast om formatering av visuella bakgrunder och kantlinjer.

CSS Backgrounds and Borders Module Level 3 – publicerad av Cascading Style Sheets (CSS) Working Group som Last Call Working Draft, en uppdatering av det tidigare utkastet publicerat som Candidate Recommendation – specificerar en modul som ersätter två tidigare utkast: CSS3 Backgrounds och CSS3 Border. Det nu aktuella utkastet innehåller funktionalitet för CSS nivå 3, som berör kantlinjer och bakgrunder. Detta förslag innehåller och utvidgar funktionalitet definierad för CSS nivå 2, som i sin tur byggde på CSS nivå 1. De huvudsakliga utvidgningarna jämfört med nivå 2 är kantlinjer som består av bilder, lådor med multipla bakgrunder, lådor med rundade hörn, och lådor med skuggor. Kommentarer på detta tas emot fram till och med 3 mars 2014. Läs mer om arbetet med formatering.

Uppdaterat dokument: mobila webben ... "Standards for Web Applications on Mobile"

2014-02-03

Nu har en ny utgåva av "Standards for Web Applications on Mobile" publicerats. Här ges en bild av vilka standarder som är relevanta för mobila tillämpningar, och vilket stöd de har i implementeringar på apparater.

Thumbnail of application platform diagram that appears in the report Denna utgåva av Standards for Web Applications on Mobile gen en översikt över de olika teknologier (under utveckling inom W3C) som förbättrar webbtillämpningars förmåga, och hur dessa teknologier relateras till det mobila sammanhanget.

Detta är en leverabel från projektet HTML5Apps, och denna utgåva dokumenterar ändringar och tillägg sedan utgåvan från september 2013, bland annat sex specifikationer som är nära att bli webbstandarder (W3C Recommendations) vilket indikerar mogenhet hos teknologiplattformen; fyra tidiga utkast (First Public Working Drafts) och fyra nya redaktionella utkast (Editors' Drafts) vilket visar att det sker en hel del nyutveckling; och en hel del ändringar avseende prestanda, stöd för nedkopplad exekvering, och paketering.

Läs mer om intressegruppen för mobila webben.